Wat men je NIET vertelde tijdens de geschiedenisles
De volgende keer dat je je handen wast, en je vindt de temperatuur van het
water niet echt aangenaam, denk er dan eens aan hoe het er ooit aan toe
ging... Hier volgen een aantal feiten uit de jaren 1500:
* De meeste mensen huwden in juni, omdat ze hun jaarlijks bad namen in
mei,en dus in juni nog redelijk fris roken. Tegen die tijd begon men echter
toch al lichtelijk te stinken, en dus droeg de bruid een boeketje bloemen om
haar lichaamsgeur te verbergen. Daar komt dus het gebruik van dat ook
vandaag nog de bruid een bruidsboeket draagt.*
* Een bad bestond uit een grote kuip die gevuld werd met heet water.
De heer des huizes genoot het privilege van het schone water, daarna volgden
de zoons en andere mannen die deel uitmaakten van het huishouden, dan de
vrouwen, en ten slotte de kinderen.
De baby's waren als laatste aan de beurt.
Tegen dan was het water zo vuil dat je er
makkelijk iemand in kon
kwijtraken...
Vandaar de uitdrukking 'de baby met het badwater weggooien'.
* Huizen hadden in die tijd strooien daken, zonder houten gebinte.
Het was de enige plek waar de dieren zich warm konden houden, en dus leefden
de katten en kleinere dieren (muizen, ongedierte) in het dak.
Als het regende werd het daar glibberig, en soms gleden de dieren dan uit en
vielen van het dak.
Vandaar het Engelse gezegde 'It's raining cats and dogs'.*
* Niets kon verhinderen dat er dingen in het huis vielen. Dit was een echt
probleem in de slaapkamer, waar ongedierte en uitwerpselen je schone
beddengoed konden bederven. Daarom werden bedden voorzien van grote palen om
een laken over te hangen dat dan toch een beetje bescherming bood.
Zo is het gebruik van hemelbedden ontstaan.*
* In die tijd kookte men in de keuken in een grote ketel die altijd boven
het vuur hing. Elke dag werd het vuur aangestoken, en werden er ingrediënten
toegevoegd aan de ketel. Men at meestal groenten, en weinig vlees.
Men at deze stoofpot 's avonds, en liet het overschot in de ketel. Dit werd
dan 's nachts koud, en 's anderendaags begon men gewoon opnieuw.
Zo zaten er in hun stoofpot vaak dingen die er al heel lang inzaten...*
* Wie geld had, kon zich tinnen borden veroorloven.
Voedsel met een hoge zuurtegraad zorgde er voor dat een beetje van het lood
in het voedsel terecht kwam, wat vaak tot een loodvergiftiging en de dood
leidde.
Dit gebeurde het meest met tomaten, waardoor tomaten de volgende +/- 400
jaar als giftig werden beschouwd.
Brood werd verdeeld volgens je sociale status. Arbeiders kregen de
aangebrande bodem van het brood, het gezin at het middendeel op en gasten
kregen de bovenste, krokante korst.*
* Men gebruikte loden bekers om bier of whisky te drinken. Die combinatie
zorgde er soms voor dat de drinker een aantal dagen buiten westen was! Als
de dronkaard dan bewusteloos gevonden werd langs de straat, werd hij vaak
gereed gemaakt om begraven te worden. Hij werd een aantal dagen op de
keukentafel gelegd,en de familie at en dronk aan diezelfde tafel, en wachtte
af of hij nog wakker zou worden.
Vandaar het gebruik van de doodswake.*
* Engeland is oud en klein, en de bevolking vond geen plaats meer om de
doden te begraven, dus werden er kisten uitgegraven en de beenderen naar een
beenderhuis overgebracht, zodat ze de graven konden hergebruiken.
Bij het heropenen van deze kisten, ontdekten ze dat er bij 1 op 25 aan de
binnenkant gekrabd was, en ze beseften dat ze levenden hadden begraven. Van
toen af werd er een touwtje rond de pols van een lijk gebonden, dat omhoog
leidde en verbonden was met een belletje boven de grond. Iemand moest dan
heel de nacht op het kerkhof zitten om te horen of de bel niet rinkelde.
En zo werd er wel eens iemand 'gered door de bel'.*
Wie zei er ook alweer dat geschiedenis saai was? |