Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
27-01-2007
Nog een gevaar .....
HET SLUIPEND GEVAAR
De Nijl ziet eruit als een groen tapijt omdat zij haast helemaal overwoekerd is door waterhyacinten.
Deze waterhyacinten zijn ook een bedreiging omdat zij grote 'verdampers' zijn. Hun aantal neemt alsmaar toe en bovendien dragen zij een slak mee die Bilharziosis ( zie in vorig artikel op deze blog) veroorzaakt, een grote ziekteverwekker in Egypte.
De regering bestreed deze planten met pesticiden. Helaas met gering succes en met nog meer chemische verontreiniging als gevolg. Het water dat thans door de Nijlvallei stroomt, zal weldra volledig gebruikt worden voor de landbouw.
Hierdoor komt de waterbevoorrading van steden en van opkomende industrie, die van groot belang is in de strijd tegen de armoede, in het gedrang. Toch verwijzen Egyptische verantwoordelijken geruststellend naar de ondergrondse watervoorraden. Die zouden vijf miljard kubieke meter bedragen. Dus ..... pompen maar !
Een grote bedreiging voor de Nijl vormt de meer dan 35 meter dikke laag slijk en slib in het Nassermeer. en ... ieder jaar komt deze laag dichter bij de turbines van de electriciteit.
Men heeft er Japanse specialisten bijgehaald om een oplossing te vinden voor dit probleem. Men tracht nu deze laag slijk af te voeren via afleidingskanalen. De eerste kleinschalige proeven waren bemoedigend en boden aan Fayoum, een grote oase, meer vruchtbaarheid.
Toch verdampen in het Nasser meer jaarlijks miljarden kubieke meter water, die de landbouw best kan gebruiken. Kan men hier een oplossing voor vinden ???
Echt een fijn onderwerp is dit niet wanneer je leuke informatie zoekt over Egypte. Ik vind wel dat dit een noodzakelijk onderwerp is zeker wanneer u die kant op gaat .
Door de extreem warme temperaturen die wij helemaal niet gewend zijn kunnen wij snel last van diarree krijgen.
Let er altijd op om veel water (uit flessen) te drinken ( als je die flessen koopt of ontvangt kijk dan of de schroefdop niet verbroken is )! Dit is een heel belangrijk .
Denk er ook om dit niet al te koud te drinken. Pas ook op met alcohol, dit maakt de kans op diarree alleen maar groter.
In Egypte kan u bij de drogist of aan de gids vragen naar het middel "Antinal". Dit is voor westerse begrippen echt een paardenmiddel maar werkt volgens veel mensen heel goed! Hou er wel rekening mee dat dit medicijn een antibiotica .
Het diarree probleem (vloek van de farao) komt lang niet bij iedereen voor. De één is er gevoeliger voor dan de ander.
Tijdens onze reis slechts 2 personen op 78 met diarree !
Denk goed na wat u drinkt, eet en aanraakt!
-Veilig zijn: - thee - blikjes, of flesjes met een kroonkurk - gekookt water of mineraalwater (ook bij tanden poetsen) Onveilig zijn: - kraantjeswater (ook al drinkt de plaatselijke bevolking het wel) - sorbetijs of met ijsblokjes gekoelde drankjes
-Denk goed na wat u eet!
-Veilig zijn: - verpakte voeding - vers bereide warme maaltijden - goed gaar gemaakte vis- of vleessoorten - goed doorgekookte groenten
-Onveilig zijn:(afhankelijk van cruiseboot of hotel) - slaatjes en rauwkost - fruithapjes en fruit dat u zelf niet hebt geschild - schepijs - schelpdieren - vlees- en visgerechten die warm worden gehouden of lang hebben gestaan - nagerechten die lang hebben gestaan.
-Diarree wordt niet altijd veroorzaakt door het eten van verkeerd voedsel. De overgang naar een ander klimaat en het teveel koude dranken ineens drinken kunnen ook diarree veroorzaken.
Ook over-vermoeid op vakantie gaan kan meespelen en vergeet zeker de viezigheid niet: vieze deurkrukken, vieze kranen en ook vies geld.
Neem gewoon een flesje desinfecteer mee en desinfecteer je handen daar regelmatig mee.
De Egyptische veiligheidspolitie heeft in Sinaï-woestijn meer dan zevenhonderd kilogram TNT en vier bermbommen gevonden.
De politie had een tip gekregen over de explosieven die vermoedelijk zijn begraven door moslimradicalen. De politie trof in het gebied echter geen verdachten aan.
In de Sinaï zijn sinds oktober 2004 drie grote bomaanslagen gepleegd.
Door de explosies in de toeristenoorden Sharm el-Sheik, Taba en Dahab vielen 125 doden.
De overheid heeft de aanslagen op rekening van een lokale islamitische terreurbeweging geschreven, die banden zou hebben met Al-Qaida.
Egypte is op medische gebied nog lang niet zo ontwikkeld als in Belgie en Nederland.
Bij de grotere hotels is er wel een dokter aanwezig, of kan anders altijd worden opgeroepen door de receptie.
Verder zijn er ook in Egypte ziekenhuizen, maar houdt er rekening mee dat die kwalitatief niet zo goed zijn als bij ons.
Wanneer u een ziekenhuis nodig heeft in Egypte, probeer dan een prive ziekenhuis te krijgen. Hier is de medische kennis een stuk beter dan in de gewone ziekenhuizen...
Enkele beelden van de geslaagde blogmeeting te Hechtel in de sfeervolle zaal 'de Ark'. Schitterende muzikale omlijsting door de " rude roots " de groep van blogmaatje Joeltje Puike organisatie door Mieke Moma en echtgenoot + helpers.
Zeker voor herhaling vatbaar.
klik op de afbeelding om een groter beeld te krijgen
Egyptische blogger voor de rechter wegens beledigen islam
In Alexandrië is donderdag een rechtszaak begonnen tegen een blogger die met zijn teksten op internet de islam zou hebben beledigd
Het is de eerste keer dat hier een blogger terechtstaat. De blogger, Abdel Kareem Nabil, zit sinds begin november vast. ( volgens zijn advocate in eenzame opsluiting en zonder bezoek te mogen ontvangen van familie of advocaten. )
Hem hangt zeven jaar gevangenisstraf boven het hoofd als hij schuldig wordt bevonden.
Nabil schrijft in zijn teksten dikwijls kritiek op de regering van president Mubarak en andere islamitische heilige huisjes zoals een gezaghebbend soennitisch instituut in Caïro waaraan hij zelf rechten studeerde.
Eind 2005 werd hij korte tijd vastgehouden nadat hij een artikel op zijn weblog had geplaatst met commentaar op rellen die in oktober waren uitgebroken naar aanleiding van een door christenen opgevoerd toneelstuk dat werd gezien als beledigend voor de islam.
Boze moslims richtten toen hun woede tegen een koptische kerk.
Nabil schreef toen in zijn weblog dat moslims hun ware gezicht hadden getoond en dat aan de hele wereld hadden laten zien: wreed, barbaars en inhumaan
In 2006 arresteerde de Egyptische politie een aantal bloggers die kritiek hadden op de regering. De meesten werden weer vrijgelaten.
Amnesty International en de Verslaggevers zonder Grenzen hebben de arrestaties veroordeeld omdat ze een aantasting betekenen van de vrijheid van meningsuiting.
De regering heeft geld voorzien voor de modernisering en uitbreiding van de spoorwegen.
Dit houdt in:
*de aanleg van een spoor van 225 km van Ismailia naar El Arish en Rafah.
*Ook denkt men er aan om de nieuwe industriële steden rondom Caïro aan te sluiten op het spoorwegnet. Caïro heeft een uitgebreid metrosysteem (twee lijnen).
* Men voorziet een derde lijn voor deze metro. Met deze uitbreiding wordt ook het westen van Caïro verbonden met de internationale luchthaven.
In Egypte heeft de luchtvaart een groeiend capaciteitsgebrek. De regering werkt aan uitbreiding van de infrastructuur voor de luchtvaart. Er 24 luchthavens, waarvan er 10 ook gebruikt worden voor internationaal vliegverkeer.
De vliegvelden in Caïro en Sharm El Sheikh worden verbeterd en uitgebreid. De werkzaamheden duren tot eind 2008. De bouw van Terminal 3 in Caïro is van start gegaan.
Vliegvelden die thans verbeterd worden zijn Luxor en Hurghada. Ook zal de capaciteit van de luchthaven van Borg El Arab (nabij Alexandrië) worden vergroot door middel van een nieuwe terminal en startbaan. Daarnaast is geld voorzien voor een databasesysteem in Caïro en een centrale luchtverkeersleiding, waarmee zes regionale luchthavens worden verbonden met de hoofdstad.
Naar verwachting zal de markt voor luchthavenapparatuur de volgende jaren groeien, als gevolg van de plannen van de regering om een aantal vliegvelden te moderniseren en aan te passen.
Frankrijk heeft de laatste twintig jaar veel luchthaven- en navigatieapparatuur geleverd aan de Egyptische burgerluchtvaart.
Sinds 1996 is het marktaandeel van Amerikaanse leveranciers groter geworden. De concurrentie op de Egyptische markt voor luchthaven- en luchtvaartapparatuur blijft groot.
Bilharzia is een infectie die wordt veroorzaakt door een zoetwaterworm.
De ziekte onstaat doordat wormlarfjes via de huid het lichaam binnendringen. De wormlarfjes banen zich dan een weg naar de bloedvaten van darmen en blaas .
De infectie kan gepaard gaan met hevige koorts en/of ontstekingen van de darmwand. Er bestaat geen vaccin tegen bilharzia.
U kan de ziekte voorkomen door geen pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt.
Bilharzia, ook wel schistosomiasis genoemd, is een wormziekte
Wat is het?
Bilharzia, ook wel schistosomiasis genoemd, is een wormziekte.
De larven van bilharzia leven in water en kunnen de intacte huid doordringen. De besmetting vindt plaats bij zwemmen of baden in meren en rivieren in gebieden waar de ziekte voorkomt. In het lichaam ontwikkelen de larven zich tot wormen die in de bloedvaten van darm of blaas leven. Deze ontwikkeling duurt ongeveer een maand. Daarbij kan men ziek worden met koorts, diarree en huidafwijkingen. Hoewel de infectie zonder klachten kan verlopen, kunnen er later wel darm- of blaasklachten ontstaan.
-Waar komt bilharzia voor?
Bilharzia komt voor in Afrika, delen van Latijns-Amerika, China, Japan, Indonesië en enkele plaatsen in het Midden-Oosten. De infectie wordt overgebracht door de larven van zoetwaterslakken. Ze zijn voornamelijk te vinden langs oevers van rivieren, meren en moerassen.
-Hoe vindt besmetting plaats?
Wanneer u in besmet water zwemt, pootje baadt of uw handen wast, kan de larve door uw huid heen dringen. De binnengedrongen larve groeit in ongeveer een maand of meer uit tot een volwassen worm. Afhankelijk van de soort, nestelt de worm zich in de bloedvaten rond de darm of de blaas.
-Wat zijn de verschijnselen?
De ziekte verloopt in twee stadia.
Na de besmetting ontwikkelt de larve zich tot een volwassen worm. Daarbij kan men koorts, diarree en huidafwijkingen krijgen. Deze fase treedt na één maand op en duurt enkele weken tot soms maanden.
Hierna ontstaat de chronische fase, waarbij een ontsteking ontstaat in blaas of darmen.
Pas in een laat stadium (maanden tot jaren) krijgen de patiënten klachten (diarree met bloed of bloed in de urine).
-Wat te doen bij besmetting?
Neem contact op met uw huisarts, wanneer u na uw (sub)tropenreis ziek wordt. Let er op hierbij te vermelden wat uw reisbestemming was. Vandaag de dag zijn er medicijnen die bilharzia effectief kunnen bestrijden.
In Nederland wordt hiervoor met name Praziquantel gebruikt.
Indien u gezwommen heeft in mogelijk besmet water, is de infectie gemakkelijk op te sporen, ook als u (nog) geen klachten heeft.
-Tip ter voorkoming: Ga niet zwemmen, pootjebaden of zelfs uw handen wassen in stilstaand of zwak stromend water.
Er ontstaan ernstige problemen voor lucht- en waterkwaliteit door gebrek aan goede stortplaatsen, het ongecontroleerd verbranden van afval op straat en het storten van afval in de Nijl of in kanalen voor waterdistributie.
Luchtvervuiling Eén van de doelstellingen van de Egyptian Environmental Affairs Agency (EEAA is de luchtkwaliteit te verbeteren. De Egyptische industrie is grotendeels verantwoordelijk voor de luchtvervuiling door het gebruik van verouderde technologieën en het ontbreken van maatregelen ter voorkoming van luchtvervuiling.
Vast gemeentelijk afval Door de groeiende stedelijke bevolking en de wens van de overheid om het ophalen van afval te verbeteren, bestaat er grote behoefte aan apparatuur en diensten voor zowel gemeentelijk als gevaarlijk afval. De afgelopen jaren is Egypte gestart met de privatisering van de afvalinzameling en -verwerking. Er is een tekort aan goede hygiënische stortplaatsen en ophaal- en transportmethodes.
Er is behoefte aan technologieën en apparatuur voor hygiënisch verantwoorde stortplaatsen, apparatuur voor het verplaatsen van afval, voertuigen voor het transport van afval en voorzieningen voor het ophalen en storten van afval.
Jaarlijks is er 15 miljoen ton vast gemeentelijk afval waarvan 65 procent stedelijk is. Stedelijke gebieden hebben veel meer vast organisch afval dan plattelandsgebieden omdat op het platteland de afvalmaterialen als veevoer en bodemverbeteringsmaterialen als brandstof voor ovens worden gebruikt.
Gevaarlijk industrieel afval Het volume industrieel vast afval is tussen de 4 en 6 miljoen ton per jaar, waarvan ongeveer 100.000 à 300.000 ton als gevaarlijk kan worden beschouwd.
Het gaat hier vooral over afval uit chemische en petrochemische industrieën, afval uit metaalgieterijen, resten bij het produceren van textiel, lege blikken pesticiden en medisch gevaarlijk afval.
Betere controle noodzakelijk Industrieën storten het gevaarlijk afval dikwijls samen met ongevaarlijk afval op onbeheerde stortplaatsen. Dit kan in de Nijldelta oorzaak zijn van vervuiling van oppervlakte- en grondwater.
Overdracht van buiktyfus ontstaat door besmette vloeistof of water. Risico loopt men vooral in gebieden waar de hygiënische voorzieningen en de controle op de voorbereiding van voedsel onvoldoende is.
Verschijnselen zijn koorts, hoofdpijn, obstipatie, soms bloederige diaree enz...
Ziekenhuisopname is in de meeste gevallen noodzakelijk.
Manieren om besmetting te voorkomen, zijn het zeer streng naleven van hygiënische voorschriften, controle op de bereiding van levensmiddelen en vaccinatie.
Vaccinatie kan geschieden door middel van een injectie of het innemen van capsules. Vaccinatie is raadzaam bij een verblijfsperiode van langer dan 3 maanden
Meer dan 90 procent van de inwoners van Egypte kan beschikken over veilig drinkwater. In de steden heeft meer dan 90 procent van de gezinnen een eigen aansluiting. Op het platteland is dat 70 procent. De landbouw is de hoofdverbruiker van het beschikbare zoetwater in Egypte.
Uit statistieken blijkt dat de landbouw 85 procent verbruikt van de beschikbare waterbronnen, terwijl de overblijvende 15 procent wordt verdeeld tussen huishoudelijke en industrieel gebruik.
Egypte is één van de landen die tegen het jaar 2025 geconfronteerd kunnen worden met watertekort.
De Egyptische overheid heeft, samen met internationale donoren waaronder Nederland, het National Water Resources Plan (NWRP) gestart. Het plan loopt tot 2017 en richt zich naast waterkwaliteit en -kwantiteit ook op de manier waarop waterbronnen het best gebruikt kunnen worden vanuit sociaal-economisch en milieuoogpunt.
Beschikbare watermiddelen (in miljard kubieke meter)
2003
2017 (projectie)
Nijlwater
55,5
55,5
Grondwater
7,0
12,4
Agrarische drainage (hergebruik)
5,0
9,8
Totale beschikbare middelen
bron ned. ambassadeCairo
67,5
77,7
En toch raadt men ons aan om,als toerist, geen kraantjeswater te drinken ... wel water uit flessen met gesloten schroefdop
Hepatitis B is een ontsteking van de lever, die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. De leverontsteking kan ontaarden in levercirrose en leverkanker. U kunt het hepatitis B virus oplopen tijdens je verblijf in een land waar hepatitis B voorkomt.
Hepatitis B is zeer besmettelijk (wel 100 maal besmettelijker dan AIDS virus) en zeer gemakkelijk overdraagbaar door bloed, bloedproducten, en (wisselend) seksueel contact.
Als reiziger kan u Hepatitis B oplopen bij een bezoek aan de kapper (scheren) of tijdens medische verzorging in een plaatselijk ziekenhuis. Hepatitis B kunt u voorkomen door veilig vrijen en door vaccinatie. Vaccinatie is aanbevolen bij een verblijfsperiode van langer dan 3 maanden + bij risicogedrag...
Hepatitis A is een ontsteking van de lever, die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus. Het is een veel voorkomende virusinfectie onder onbeschermde reizigers. Jaarlijks worden zo'n 10 miljoen mensen met het hepatitis A virus besmet.
Besmetting kan vooral plaatsvinden op plaatsen waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen over laten.
Van hepatitis A worden kinderen vaak niet ziek, maar volwassenen kunnen hier tot wel 6 maanden ziek van zijn.
Voor ouderen is hepatitis A zelfs gevaarlijk.
Men kan hepatitis A voorkomen door goede hygiënische maatregelen( veelvuldig handen wassen) en vaccinatie.
Op twee kilometer van de piramides van Giza begint in 2007 de bouw van het Grote Egyptische Museum dat 100.000 voorwerpen moet bevatten.
Met 550 miljoen dollar is het een van de grootste museumprojecten ter wereld.
"Het moet niet alleen plaats bieden aan archeologische vondsten en voorwerpen, maar ook een omgeving zijn waarin gecommuniceerd wordt met de bezoekers."
De belangrijkste aanleiding voor het nieuwe museum is de slechte staat van het honderd jaar oude Egyptische Museum in het centrum van Cairo.
In 1902 is het gebouwd om zo'n 10.000 vondsten te tonen, tegenwoordig staan er 120.000 voorwerpen.
De plannen voor de nieuwe bouw dateren uit 1992.
Giza ligt op vijftien kilometer van Cairo. Op het dak van het museum komt een platform met uitzicht op de piramides. Het grote standbeeld van Ramses II zal in de inkomhal de publiekstrekker worden. Het museum is zo ontworpen dat het de klassieke horizon niet zal vervuilen.
Het landschap staat als cultureel erfgoed op de lijst van Unesco. Het gebouw moet in 2010 opengaan.
voor de koptische gelovigen in Egypte begon zaterdagnacht het kerstfeest.
Oosters- en Russisch-orthodoxe kerken volgen de Juliaanse kalender, die Kerstmis twee weken later laat vallen dan het katholieke en protestantse feest, dat volgens de Gregoriaanse kalender wordt gevierd.
Ook voor de koptische gelovigen in Egypte begon zaterdagnacht het kerstfeest. Duizenden kopten waren aanwezig bij de mis die paus Shenuda III in de koptische kathedraal in Caïro leidde.
De koptisch-christelijke kerk in Egypte telt ongeveer zes miljoen gelovigen.
De Egyptische president Mubarak stuurde een afgevaardigde om de middernachtelijke kerstmis bij te wonen. Sinds enkele jaren is koptisch kerstmis een nationale feestdag in Egypte.