Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
28-11-2010
Lilian Ahlers
Het grootste museum voor Islamitische kunst in Caïro is door de Egyptische president Hosni Mubarak heropend.
De afgelopen acht jaar werd het gebouw uit 1903 gerestaureerd.
Het gebouw dat ooit werd gebouwd om historisch erfgoed te beschermen tegen plunderaars is over twee weken ook weer voor het publiek te bezichtigen. In vijfentwintig galerieën zijn 2500 voorwerpen van grote historische waarde te zien. In totaal heeft het museum 102.000 voorwerpen. Zo is er een met goud ingelegde sleutel te vinden van de Ka'aba, de heilige zwarte kubus in Mekka.
Ook ligt er de oudste Islamitische dinar (munt) die ooit werd gevonden. Deze dateert uit het jaar 697.
In het museum zijn bovendien verschillende manuscripten van de Koran te vinden en Perzische tapijten, Ottomaanse keramiek en historische instrumenten die werden gebruikt voor sterrenkunde, scheikunde en architectuur.
Het blootleggen van een oude sfinxenlaan in het Egyptische Luxor lijkt uit te lopen op een catastrofe. Bewoners worden uit hun huizen gezet en volgens UNESCO dreigen verschillende archeologische vondsten beschadigd te raken.
Het is de droom van de Hoge Raad voor Oudheidkunde in Luxor: het blootleggen van een drieduizend jaar oude sfinxenlaan laan die verschillende religieuze gebouwen met elkaar verbindt. De nieuwe toeristische attractie moet talloze toeristen trekken. Deze moeten gezamenlijk jaarlijks 37 miljoen euro in het laatje brengen. In de veertiende eeuw voor Christus werd begonnen met de aanleg van de laan waar onder meer de tempels van Luxor en Karnak aan liggen. Bijna een millennium later werd de laan echter bij een grote overstroming overspoeld met een laag slib en raakte het in de vergetelheid.
Sinds drie jaar zijn Egyptische archeologen de laan enthousiast weer vrij aan het maken. Bij opgravingen zijn onder meer een Romeinse wijnkelder en 620 sfinxen blootgelegd. Volgens het internationale persbureau Inter Press Service (IPS) hebben deze activiteiten echter grote gevolgen voor de bevolking die al eeuwen in het gebied woont. De meeste van de 850 huizen op de route zijn inmiddels verwijderd. Volgens de gouverneur van Luxor, Samir Farrag, hebben alle gezinnen een nieuw appartement of 10.000 euro gekregen voor hun verplichte verhuizing. Volgens betrokken met wie IPS heeft gesproken, kregen diegenen die gedwongen moesten verhuizen echter maar 4000 euro of een vervangend appartement diep in de woestijn. Ook zijn de watertoevoer en elektriciteit in de bwewuste laan al afgesloten, terwijl er nog mensen wonen.
Bulldozer De zorgvuldigheid waarmee de laan wordt uitgegraven baart de werelderfgoedorganisatie UNESCO bovendien zorgen. Nadat een onderzoeksteam de locatie in 2008 bezocht liet de organisatie weten zich grote zorgen te maken over de zware machines die worden ingezet om de klus zo snel mogelijk te klaren. UNESCO maakt zich met name zorgen over de tempels van Luxor en Karnak.
Volgens een anonieme archeoloog die IPS sprak, kunnen door de bulldozers allerlei archeologische waardevolle spullen worden vernietigd. "Archeologie bedrijf je niet met een bulldozer", zei de man tegen het persbureau. "Het kost jaren om een locatie bloot te leggen en te documenteren." Die tijd heeft de Egyptische overheid echter niet. . Klaar met de opgravingen zijn de archeologen echter nog lang niet.
Israël start met de bouw van een afscheiding op delen van de grens met Egypte. Dat melden verschillende Israëlische media op gezag van het ministerie van Defensie.
Tientallen ingenieurs zullen de voorbereidende werken aan de grens aanvatten en het zwaar materiaal zal ter plekke gebracht worden.
Bewaking De afscheiding, die al in maart werd aangekondigd, moet vooral opstandelingen, illegale immigranten en smokkelaars van Israëlische bodem weren. Naast een hek zijn ook elektronische bewakingssystemen zoals sensors voorzien.
Naargelang de bron zal de afscheiding tussen 135 en 240 kilometer lang zijn en 1,35 miljard shekel (circa 272 miljoen euro) kosten.
Dit jaar trokken al zon 10.000 immigranten illegaal naar Israël.
Egypte gaat meebetalen aan de restauratie van elf historische synagoges. Dat meldt Discovery News.
Volgens Farouk Hosny, de Egyptische minister van Cultuur, maken de synagoges net zo goed deel uit van de Egyptische cultuur als moskeeën of koptische kerken. Voor de restauratie van de synagoges is wat hem betreft dan ook geen buitenlands geld nodig.
Hij zei dit twee dagen na de heropening van de historische Ben Maimon-synagoge in Caïro. Deze synagoge, vernoemd naar de beroemde rabbijn en filosoof Mosje Ben Maimonides, is recentelijk al gerestaureerd.
Er wonen momenteel weinig Joden in Egypte. In de jaren veertig woonden er nog ongeveer 80.000. Velen verlieten het land onder meer als gevolg van oorlogen tussen Egypte en Israël.
De twee landen tekenden in 1979 een vredesverdrag. De relatie tussen beide landen is echter nog altijd gespannen. Dit bleek bijvoorbeeld in november nog. Farouk Hosny beschuldigde Joden er toen van te hebben samengezweerd zodat hij niet de nieuwe directeur-generaal van UNESCO werd. De minister pleitte er eerder al eens voor boeken te verbranden die door Israëliërs zijn geschreven. De minister distantieerde zich later wel van deze uitspraak.
Het gros van de Belgische banken blokkeert de Maestrokaart buiten Europa vanaf 17 januari. De 23 grootste banken van ons land scharen zich achter het initiatief dat misbruik moet tegengaan.
Datbevestigt Febelfin, de vereniging van banken, die meteen ook een lijst bekendmaakt van landen 'waar het gebruik van de debetkaart ongewijzigd blijft'. Het is nu zwart op wit: in 'illustere' landen als Tadzjikistan, Montenegro of Oezbekistan kan u Maestro blijven gebruiken, maar in populaire vakantiebestemmingen als Tunesië, Egypte of Marokko niet. En al evenmin in de VS, China of Japan.
'Toch is de impact van deze maatregel heel beperkt', reageert Pamela Renders van Febelfin. 'Net geen 98 procent van de Belgische kaarthouders gebruikt zijn debetkaart nooit buiten Europa. En van de resterende 2 à 2,5 procent (op 12 miljoen kaarthouders betekent dat nog altijd dik 200.000 mensen, nvdr.) beschikken de meeste over een kredietkaart. Meer nog, als je het aantal transacties met een debetkaart bekijkt buiten Europa, maken die slechts 0,17 procent van alle transacties uit.'
Toch blijft het bizar dat enkel de banken die in ons land gevestigd zijn dergelijke maatregelen nemen. Ziet Febelfin spoken? 'Nee, zeker niet, maar wij zijn altijd een voorloper geweest in de beveiliging van betaaltransacties. Wij pakten bijvoorbeeld als eerste uit met de chip boven op de magneetstrip. Trouwens, ook op Europees niveau wordt overleg gepleegd om de strijd tegen misbruik op te voeren.'
De Belgische vakantieganger die vanaf 17 januari buiten Europa reist, zal zich dus moeten behelpen met zijn kredietkaart. 'Buiten Europa is betalen in een winkel met een kredietkaart goedkoper dan met een debetkaart', zegt Pamela Renders. 'En vanaf een bepaald minimumbedrag geldt dat ook voor geld uit de muur halen.
Bij sommige banken is dat vanaf 150 euro, bij andere vanaf 200 of 250 euro. Maar de tarifering is niet onze bevoegdheid, de banken bepalen die volledig vrij.'
De consumentenorganisatie Test-Aankoop is niet te spreken over deze 'ongeschikte manier om het probleem aan te pakken. Bovendien betaalt de consulent de rekening, want geld opvragen met een kredietkaart is duurder.'
Ruim een eeuw geleden werd tijdens een archeologische expeditie een teen van farao Achnaton, de vader van Toetanchamon, gestolen. Deze keerde de teen eindelijk terug naar Egypte.
Archeoloog Zahi Hawass, van de Egyptische archeologische dienst heeft dat bekendgemaakt. De teen werd in 1907 gestolen toen de beenderen van farao Achnaton werden onderzocht.
Het gaat vermoedelijk om een teen van de linkervoet van de farao. Het teenbot zal de komende tijd te zien zijn in het Egyptisch Museum in Caïro.
De teen kwam en enige tijd geleden in bezit van een wetenschapper van de Universiteit van Zürich. Hoe hij aan de teen kwam is niet duidelijk. De Zwitserse wetenschapper, Frank Ruehli, besloot onlangs dat de teen terug moest naar het land van herkomst: Egypte.
De teen werd officieel overhandigd tijdens de ondertekening van een overeenkomst tussen Egypote en Zwitserland over de teruggave van oudheidkundige voorwerpen.
Achnaton was een farao uit de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Hij regeerde van ongeveer 1364 tot 1347 voor Christus en was gehuwd met de beroemde koningin Nefertiti.
Prinses in Egypte ter promotie van Inclusive Finance
Prinses in Egypte ter promotie van Inclusive Finance
20 November 2010
DEN HAAG (Nieuws van Oranje) - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden brengt van 23 25 november een bezoek aan Cairo, Egypte, in het kader van haar VN-werkzaamheden op het gebied van Inclusive Finance. Inclusive Finance staat voor toegang tot financiële diensten, tegen een redelijke prijs en op duurzame wijze, voor iedereen die dit nodig heeft.
Prinses Máxima houdt onder meer een toespraak op de Amerikaanse universiteit van Cairo en brengt een veldbezoek aan boeren op het platteland net buiten de stad. De Prinses spreekt tijdens haar verblijf met presidentsvrouw Mubarak en de Egyptische ministers van Financiën, Landbouw en Handel en industrie.
Ook heeft ze diverse ontmoetingen met vertegenwoordigers van banken, microfinancieringsorganisaties en mobiele telefoonaanbieders. In haar toespraak op de Amerikaanse universiteit voor studenten en genodigden zal Prinses Máxima ingaan op de vooruitgang die Egypte geboekt heeft bij toegang tot financiële diensten en het belang hiervan bij armoedebestrijding en ontwikkeling. Ze benadrukt de urgentie van consumentenbescherming, transparantie en regulering in de sector. Huishoudens en bedrijven hebben een veilige plek nodig om te sparen en de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten, een krediet te krijgen of een bankrekening te openen. Innovatieve technologie, zoals bijvoorbeeld samenwerking tussen banken en mobiele telefoonaanbieders, speelt een belangrijke rol om arme mensen en mensen in afgelegen gebieden te bereiken.
Prinses Máxima gaat op veldbezoek bij boeren in de deltaregio vlak buiten Cairo om van henzelf te vernemen welke ervaringen zij hebben bij het veilig kunnen sparen, het verkrijgen van leningen of het verzekeren van hun oogst. Ook ontmoet ze medewerkers van banken over de financiële serviceverlening richting de boeren. Dit is het tweede VN-bezoek van Prinses Máxima aan Egypte. In oktober 2008 bezocht ze het land als lid van de VN-Adviseursgroep voor een Toegankelijke Financiële Sector. Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Wereldwijd kunnen 2,7 miljard mensen en miljoenen bedrijven geen gebruik maken van financiële diensten als leningen, bank- en spaarrekeningen of verzekeringen.
'Egyptische magie: op zoek naar het toverboek van Thot'
'Egyptische magie: op zoek naar het toverboek van Thot'
Speciaal voor de tentoonstelling 'Egyptische Magie' schreef conservator Maarten Raven het boek 'Egyptische magie: op zoek naar het toverboek van Thot'. Het boek gaat over de magische wereld van de oude Egyptenaren. Het bevat vele afbeeldingen van magische voorwerpen uit de collecties van het Rijksmuseum van Oudheden, het Musée du Louvre en het British Museum.
Toverboek van de god Thot
De oude Egyptenaren geloofden heilig in de zin van tovenarij. Magie was tegelijkertijd een bron van bovenaardse wijsheid en een middel om je lot in eigen handen te nemen. De goden zelf gebruikten magie om de wereld te scheppen. Aan de mens schonken ze magische vermogens om hem te helpen in de strijd om het bestaan. Magie was niet alleen de olie die de kosmos draaiende hield, maar ook een bind middel tussen mensen, goden en doden. De knapste koppen van het Oude Egypte zochten hun hele leven naar kennis van het hogere. Alles staat in het toverboek van de god Thot, maar waar ligt dat verborgen?
Zoektocht naar wijsheid
Dit boek gaat over die zoektocht naar wijsheid. Het beschrijft hoe de Egyptische magiërs hun kennis gebruikten om de zwaksten van de samenleving te beschermen, de goden bij te staan in hun strijd tegen het kwaad, en de doden eeuwig te laten voortleven. In onze moderne maatschappij is geen plaats meer voor dit soort bijgeloof'. Wij hebben goede medische voorzieningen, psychiaters en verzekeringen.We denken vaak dat we het wel zonder hogere machten kunnen stellen. Maar is dat wel zo? Geloven we heimelijk niet nog steeds in die overzichtelijke wereld van de Egyptenaren?
29,95, verkrijgbaar in de Museumshop, bij Walburg Pers en in vele boekhandels
CAIRO - De parlementsverkiezingen in Egypte hebben plaats op 28 november. Dat maakte de Egyptische president Hosni Mubarak woensdag bekend.
Er wordt gestemd over de bezetting van 508 zetels in het parlement van het land in het uiterste noordoosten van Afrika. De Nationaal Democratische Partij van Mubarak heeft op dit moment een dominante positie en de kans is uitgesloten dat het bewind veel ruimte zal geven aan oppositiepartijen. In de afgelopen weken werden al meer dan 150 aanhangers van de verboden Moslim Broederschap gearresteerd.
De organisatie probeert het verbod op religieuze partijen te omzeilen door politici in te schrijven als 'onafhankelijk' kandidaat. Tijdens de vorige parlementsverkiezingen, in 2005, won de partij een op de vijf zetels. (ANP)
LEIDEN - Kinderen, vaders, moeders, opa's en oma's die benieuwd zijn naar de Egyptische magie in de boeken en films van Harry Potter kunnen zich zaterdag 20 en zondag 21 novembermelden bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
EPA
In het kader van het Kinderweekend van het museum duikt conservator Maarten Raven in de populaire verhalen over de tovenaarsleerling. Dat maakte het museum woensdag bekend.
Tijdens de lezing onthult Raven de Egyptische magie die te herkennen is in de beroemde verhalen.
Vorige maand opende in het museum de tentoonstelling Egyptische Magie over de tovenarij uit het oude Egypte. Voor de expositie kreeg het museum objecten te leen uit het Louvre in Parijs en het British Museum in Londen. Het Britse museum heeft zelfs een deel uitgeleend van het grootste toverboek uit het oude Egypte, dat voor het eerst in 180 jaar weer als een geheel te bewonderen is. (ANP)
LUXOR - Archeologen hebben in Egypte, langs de oude verbindingsweg tussen de tempels van Luxor en Karnak, twaalf sfinxen opgegraven. Dat heeft het Egyptische ministerie van oudheden vandaag, maandag, bekendgemaakt. De ontdekking werd gedaan in een pas uitgegraven deel van de Boulevard van de Sfinxen.
Een groot deel van de Boulevard van de Sfinxen ligt onder het moderne Luxor, in het zuiden van Egypte. De zandstenen weg, waarlangs sfinxen waren opgesteld, stamt uit de periode dat farao Nectanebo I aan de macht was, van 380 tot 362 voor Christus. De weg werd gebruikte voor religieuze processies.
Egypte wil de hele Boulevard uitgraven. De weg werd ernstig beschadigd tijdens de Romeinse tijd door de aanleg van wegen en huizen en het hergebruik van sfinxen voor andere bouwprojecten. (Novum)
Magische tentoonstelling met objecten uit Louvre en British Museum
Met 'Egyptische Magie' presenteert het Rijksmuseum van Oudheden een unieke tentoonstelling over de magische wereld van de oude Egyptenaren. U ziet ruim 300 amuletten, scarabeeën, magische beelden en teksten, tovermessen, godenbeelden en toverboeken op papyrus. Samen geven ze een compleet beeld van de belangrijke rol van magie in het oude Egypte. De voorwerpen op de tentoonstelling komen uit topcollecties uit binnen- en buitenland. De basis vormt uiteraard de eigen collectie, die gerekend wordt tot de top-10 van de wereld op dit gebied. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn bovendien objecten geleend van gerenommeerde buitenlandse musea, waaronder het Louvre en het British Museum.
Egyptische magie
Magie was voor de Egyptenaren heel gewoon. Het was onlosmakelijk verbonden met hun godsdienst. Ze geloofden in de absolute macht van de goden over hemel en aarde. Het enige middel waarmee mensen hun eigen lot konden beïnvloeden, was magie.
Op allerlei manieren probeerden ze de goden gunstig te stemmen. Dat deden ze bijvoorbeeld door te offeren, of geluksamuletten te dragen. Zo konden ze de kleine dingen in het dagelijks leven de goede kant op sturen. Om het hele land en volk te beschermen voerden priesters uitgebreide tempelrituelen uit. Ook na de dood waren rituelen een grafgiften belangrijk. Magie was zodoende 24 uur per dag en op elke hoek van de straat aanwezig.
Magische praktijken springlevend
Al in de oudheid zelf stonden de Egyptenaren bekend om hun magische praktijken. Maar ook in latere tijden had hun magie invloed op vele andere culturen. In de talmud en de bijbel zijn de sporen ervan aanwezig, evenals in het islamitische geloof. In onze westerse wereld van de laatste eeuwen leeft die fascinatie voor Egyptische magie voort.
Van de middeleeuwse wetenschap tot het hedendaagse geloof in de magische kracht van piramides en de populariteit van tarot. Egyptische magie is dus springlevend! Ook dit onderwerp komt u tegen op de tentoonstelling.
Nieuw boek van Maarten Raven en extra activiteiten
Bij 'Egyptische Magie' verschijnt een prachtig geïllustreerd boek van de bekende RMO-conservator en egyptoloog Maarten Raven: 'Egyptische Magie - op zoek naar het toverboek van Thot'.
Hij schreef het speciaal voor deze tentoonstelling.
Een dag met lezingen in het kader van de tentoonstelling 'Egyptische Magie'.
22 november 2010
Een dag met lezingen in het kader van de tentoonstelling 'Egyptische Magie'. Kenners en specialisten op het gebied van magie bij de oude Egyptenaren delen hun kennis over dit onderwerp en geven zodoende een breed overzicht van het onderwerp. Dit seminar wordt georganiseerd door de opleiding egyptologie van de Universiteit Leiden.
10.00 - 10.45 uur Dr. Maarten Raven, Rijksmuseum van Oudheden: 'Mijn ba is de Magie, hij is ouder dan de tijd' - de principes van de Oudegyptische magie
11.00 - 11.45 uur Prof.dr. Joris Borghouts, Universiteit Leiden / Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten: Egyptische magische teksten
12.00 - 12.45 uur Dr. Jacco Dieleman, University of California (Los Angeles): Continuïteit en vernieuwing in Grieks-Egyptische magie
13.00 - 15.00 uur Lunchpauze met gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken
15.00 - 15.45 uur Prof.dr. Jacques van der Vliet, Universiteit Leiden / Radbout Universiteit Nijmegen: 'Als een vod op de mestvaalt': de poëzie van zwarte magie in Christelijk Egypte
16.00 - 16.45 uur Prof.dr. Remke Kruk, Universiteit Leiden: Een schaal in de maneschijn: magie in hedendaags Egypte
In een reeks verrassende documentaires duikt National Geographic Channel vanaf woensdagavond 17 november in de geheimen van de Egyptische Oudheid. In Egypt Wednesday, tot stand gekomen in samenwerking met Nile Travel, worden programma's over het rijke verleden van Egypte getoond.
Er worden onthullingen gedaan over de mysterieuze farao Psusennes 1 en er wordt gefocust op een reddingsplan voor de Sfinx van Gizeh.
Het geheim van de Zilveren Farao
In 1940 werd in de delta van de Nijl een ontdekking gedaan, die zelfs voor Egypte bijzonder was. Bij archeologisch onderzoek bij de ruïnes van Tanis stuitte Pierre Montet op de massief zilveren grafkist van Psusennes I. Daarbij trof hij een verbijsterende hoeveelheid kostbaarheden aan die de farao had meegekregen voor het hiernamaals. De schat was circa 3.000 jaar aan de aandacht van grafplunderaars ontsnapt. Hoewel de vondst nauwelijks onder deed voor de eerdere ontdekking van het graf van Toetanchamon, werd het nieuws over de Zilveren Farao overschaduwd door de Tweede Wereldoorlog. Zeventig jaar later maakt National Geographic Channel dat goed met de onthullende documentairereeks Mystery of the Silver Pharao, de Zilveren Farao uit de 21ste Dynastie, rond 1000 voor Christus.
Oude wijsheid moet de Sfinx van Gizeh redden
Zowel wetenschappers als toeristen in Egypte zijn geïntrigeerd door de vraag waarom, wanneer en hoe de Oude Egyptenaren de Grote Sfinx van Gizeh creëerden. Raadsels die zich sneller opstapelden dan dat ze konden worden opgelost. Feit is dat het reusachtige beeldhouwwerk voor de iconische piramiden inmiddels ernstig wordt bedreigd door de natuur en de mens. Om het wereldwonder te kunnen redden van verdere aftakeling, zijn antwoorden nodig die in de Oudheid verscholen liggen. National Geographic Channel gaat met Ancient Secrets: The Sphinx op zoek naar de sleutel via hallucinaties, opoffering en zonnemetingen.
Egypt Wednesday wordt met ingang van 17 november elke woensdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur uitgezonden op National Geographic Channel.
11-11-2010 CultuurHet "Metropolitan Museum of Art in New York geeft schatten van Toetanchamon terug aan Egypte. Het gaat in totaal om negentien voorwerpen uit de graftombe van de legendarische farao.
Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma
Na tientallen jaren komen negentien kunstschatten van de Egyptische farao weer terug naar Egypte. Het Metropolitan Museum of Modern Art in New York geeft onder meer een klein, bronzen beeld van een hond en een beeld van een sfinx terug. De kunstwerken kwamen in het bezit van het museum uit de erfenis van Howard Carter. Deze archeoloog ontdekte het graf van Toetanchamon in 1922.
Hereniging
De objecten hadden volgens de regels Egypte nooit mogen verlaten. Zahi Hawass, het hoofd van oudheidkundige zaken, is al jaren bezig om alle bekende Egyptische historische voorwerpen terug te halen. Hij is dan ook heel blij met het besluit van het Metropolitan Museum.
"Dankzij de vrijgevigheid en het ethische gedrag van het Metropolitan Museum, worden deze negentien objecten uit de tombe van Toetanchaom, herenigt met de andere schatten van de kindkoning."
De voorwerpen zijn tot juni 2011 nog te zien in New York, waar ze deel uit maken van de Egyptische collectie van het Metropolitan Museum. Daarna verhuizen ze naar Caïro. Samen met de rest van de Toetanchamon-collectie zijn ze uiteindelijk onderdeel van het Egyptische Museum. Dit museum opent in 2012 in Giza.
LEIDEN - De tovenarij uit het oude Egypte komt weer tot leven in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het museum opent zaterdag de tentoonstelling Egyptische Magie, met driehonderd objecten uit de tijd van de farao's. Manshoge beelden, bezwerende formules op papyrus, tovergerei en amuletten laten zien hoe magie onlosmakelijk verbonden was met het leven van alledag.
De 2600 jaar oude Egyptische mummie van priester Anchhor in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. ANP
Voor de expositie kreeg het museum objecten te leen uit het Louvre in Parijs en het British Museum in Londen. Het Britse museum heeft zelfs een deel uitgeleend van het grootste toverboek uit het oude Egypte, dat voor het eerst in 180 jaar weer als één geheel te bewonderen is.
Het 5 meter lange boek was ooit eigendom van de Zweedse consul in Egypte, die het eeuwenoude werk doormidden knipte . In 1828 verkocht hij de linkerhelft aan het Rijksmuseum van Oudheden en in 1857 belandde de rechterhelft in Londen. (ANP)
Archeologen hebben in Egypte de bovenste helft van een beeld van farao Amenhotep III gevonden. Het beeld laat zien hoe de farao waarvan men aanneemt dat het de opa van Toetanchamon is naast de god Re-Horakthy zit. Het is niet ongewoon dat beelden van Amenhotep III opduiken: de laatste tijd stuiten archeologen op het ene na het andere stenen eerbetoon.
Het standbeeld van de farao werd gevonden in diens tempel. Het gebouw werd in de negentiende eeuw verwoest, maar was hoogstwaarschijnlijk de grootste tempel die ooit werd gebouwd. De tempel had vroeger twee ingangen. Eentje aan de oostkant deze wordt bewaakt door twee enorme standbeelden van de farao (bekend als de kolossen van Memnon) en eentje aan de noordelijke kant. Dichtbij die tweede ingang is het nieuwe granieten beeld aangetroffen.
Nog veel meer Er worden de laatste tijd veel beelden van Amenhotep III gevonden. In februari bijvoorbeeld nog een gigantisch granieten hoofd. En nog niet zolang geleden een beeltenis van Amenhotep III die naast de god Amon op een troon zit.
Sekhmet Dat laatste is zeker niet uniek: er zijn talloze beelden bekend van Amenhotep III en een god. Vooral de godin Sekhmet duikt regelmatig op. Er zijn meer dan 80 beelden van de godin Sekhmet gevonden tijdens opgravingen in de tempel, vertelt archeoloog Zahi Hawass. Sekhmet was de godin van de oorlog, vergelding en ziekte, maar genas ook mensen.
Dat verklaart mogelijk waarom er zoveel beelden van haar zijn opgericht; Amenhotep bracht zijn laatste jaren op een ziekbed door. Mogelijk hoopte hij dat Sekhmet hem zou genezen.
Akkers Het is aannemelijk dat in de nabije toekomst nog veel meer beelden van Amenhotep III worden gevonden. De archeologen vermoeden dat zich nog veel beelden in de akkers rondom de tempel bevinden. De Egyptische autoriteiten zijn van plan om dat land aan te kopen en verder te laten onderzoeken.
Amenhotep III regeerde van 1390 tot 1352 voor Christus over Egypte. In die 38 jaar tijd was Egypte op het hoogtepunt qua welvaart en culturele ontwikkeling.
Re-Horakthy was een samensmelting van de god Re en een valk. Dat verklaart waarom de god met het hoofd van een valk wordt afgebeeld. Foto: Supreme Council of Antiquities
Lezing: Egyptische magie, op zoek naar het toverboek van Thot
Dr. Maarten Raven, RMO-conservator collectie Egypte, vertelt in deze lezing over de principes van magie, een van de belangrijkste onderdelen van de godsdienst van de oude Egyptenaren. De lezing wordt gegeven in het kader van de tentooonstelling 'Egyptische Magie' (16 oktober 2010 - 13 maart 2011).
Communicatiemiddel tussen mensen, goden en doden
Anders dan nu, golden de principes van de oud-Egyptische magie niet als een vorm van achterlijk bijgeloof, maar als één van de centrale elementen van de godsdienst. Magie was het communicatiemiddel tussen mensen, goden en doden. Het werd beschouwd als een bijzonder geschenk aan de mensheid, om sterker te staan in de strijd om het bestaan. Magie werd bedreven door de knapste koppen van de oudheid. Hun ontdekkingen hebben de basis gevormd voor onze natuurwetenschappen. Daarnaast heeft de zoektocht naar occulte kennis ook andere culturen en allerlei latere godsdienstige bewegingen geïnspireerd.
Vriendenvereniging RoMeO
Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing.
aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur locatie: Tempelzaal of filmzaal Rijksmuseum van Oudheden kosten: 5,00; RoMeO-leden gratis
Howard Carter bracht vele jaren in Egypte door en beschreef duizenden voorwerpen en gebeurtenissen die leidden tot of voortvloeiden uit de vondst van de tombe van Toetanchamon. Dankzij een Engelse archeoloog kunnen we de dagboeken van Carter nu allemaal raadplegen: ze staan online!
In 1922 vindt Carter de tombe van Toetanchamon. Het is een historische ontdekking. In tegenstelling tot andere koninklijke Egyptische graven is deze tombe nog geheel intact en niet door schatzoekers leeggeroofd. In het graf lagen zoveel schatten dat Carter er tien jaar over deed om deze allemaal te beschrijven. De fotos, aantekeningen en dagboeken die die studie opleverden, worden tot op de dag van vandaag gekoesterd en liggen opgeslagen in het Griffith Institute.
Vragen Hoewel wetenschappers, maar ook amateurarcheologen veel over de vondst van Toetanchamon weten, zijn er ook nog veel vragen. Carter stierf zeven jaar nadat de opgraving eindigde. Hij had geen tijd gehad om zijn werk te publiceren en uit onderzoek blijkt dat hij er zelfs niet aan toegekomen is om alle 5398 objecten in het graf van Toetanchamon gedegen te bestuderen.
Onduidelijk In het graf lag van alles: wapens, muziekinstrumenten, strijdwagens, kleding en cosmetica. Sommige objecten waren gemakkelijk te identificeren, maar van anderen is nog steeds onduidelijk wat het precies voor moet stellen of waar het voor gebruikt kon worden.
Terugdeinzen
Archeologen willen natuurlijk niets liever dan afrekenen met al die vraagtekens. En ze realiseren zich heel goed dat ze dat niet alleen kunnen. Daarom roepen ze de hulp in van amateurs, experts en leken.
Ik zeg vaak dat de echte vloek van Toetanchamon is dat Egyptologen terugdeinzen voor het werk, vertelt expert Marianne Eaton-Krauss. Deze stukken (uit het graf van Toetanchamon, red.) zijn prachtig gemaakt. Het is veel werk om ze te bestuderen. En je moet zowel verstand hebben van symboliek als van technologie.
Bestuderen Om er zeker van te zijn dat Carters vondst gedegen bestudeerd wordt, besloten de archeologen alle aantekeningen, fotos en dagboeken van Carter online te zetten. Iedereen die geïnteresseerd is, kan er nu bij. Er is dus geen excuus meer om Carters levenswerk links te laten liggen.
Dagboek Zon 98 procent van alle aantekeningen van Carter is nu online te vinden. De overige 2 procent verschijnt de komende drie maanden. Het mooiste deel van dit digitale archief is ongetwijfeld het dagboek van Carter. Hierin beschrijft hij op nuchtere wijze hoe het er tijdens de opgravingen aan toe gaat. Boven elke dag is te lezen waar hij zich bevindt en hoe hij daar gekomen is (veelal met behulp van twee ezels).
Unieke informatie
Het digitaliseren van dit enorme archief is een monnikenwerk geweest dat in 1993 startte en nu zon zeventien jaar later bijna af is. Nu kunnen de vragen wellicht eindelijk met een beetje hulp van anderen beantwoord worden. Want de aantekeningen van Carter bevatten informatie die nergens anders te vinden is. Zo beschreef de archeoloog nauwkeurig waar alle objecten in het graf lagen. De volgorde van deze voorwerpen was namelijk heel anders dan de volgorde die we nu in het museum zien.
Fotos Ook de fotos zijn van onschatbare waarde. Zo is op de fotos van Carter een prachtige leren sandaal te zien. Deze is versierd met bladgoud en gekleurde kralen. Maar wanneer we deze sandaal nu in het museum opzoeken, blijkt dat deze is vergaan tot een zwart hoopje.
Geheimen Archeologen hebben er alle vertrouwen in dat dit online archief voor antwoorden gaat zorgen. Dus: mocht u zichzelf deze zomervakantie vervelen dan weet u wat u te doen staat: de geheimen van Toetanchamon ontrafelen.
Voor de overzichtspagina met daarop links naar fotos, aantekeningen, belangrijke bronnen en Carters dagboeken klikt u hier.
Voor de pagina met enkel fotos kunt u hier terecht.
Legende wordt werkelijkheid: muren van de sfinxen ontdekt
Legende wordt werkelijkheid: muren van de sfinxen ontdekt
2 nov 2010 Caroline Hoek
Archeologen hebben in Egypte een lange muur gevonden. De muur bevindt zich nabij het Giza-plateau waarop niet alleen de tempel van farao Chefren, maar ook de wereldberoemde sfinxen staan. De muur bestaat uit twee delen en is opgebouwd uit stenen van klei. Het immense bouwwerk zou gedurende de regering van Thoetmosis IV (1400-1390 voor Christus) zijn verrezen.
De ontdekte wal heeft twee delen. Het eerste deel loopt aan de oostelijke kant van Chefrens tempel van noord naar zuid en is ongeveer 86 meter lang en 75 centimeter dik. Het tweede deel is 46 meter lang en loopt van oost naar west. De twee muren komen samen op de zuidoostelijke hoek van het gebied.
Legende Archeoloog Zahi Hawass vermoedt dat de muur onderdeel uitmaakt van een veel grotere muur die zich ten noorden van de sfinxen bevindt. Deze muur werd door farao Thoetmosis IV opgericht om de sfinxen tegen wind te beschermen. Het idee voor de muur ontstond volgens de legende na een droom waarin de sfinx Thoetmosis IV vroeg om het zand van zijn lichaam te halen, omdat het hem verstikte. Wanneer Thoetmosis IV dat zou doen, zou hij volgens de sfinx farao van Egypte worden. Thoetmosis IV gehoorzaamde.
Groter Archeologen dachten altijd dat de muur enkel aan de noordelijke kant van de sfinxen was opgetrokken. Daar werd eerder al een muur van drie meter hoog en twaalf meter lang gevonden. Maar uit deze vondst blijkt dat het complex veel groter was en de sfinxen ook vanuit het oosten en zuiden beschermd werden.
Naast de twee muren vonden de archeologen ook nog een derde stukje muur. Dit zou een restant zijn van het dorpje dat aan de voet van Chefrens tempel ontstond. Hier woonden de priesters die Chefren na diens dood vereerden en de herinnering aan hem levend hielden.