Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
02-11-2007
Douane traceert hopen reizend geld
Douane traceert hopen reizend geld
do 18/10/07 - De douane heeft ontdekt dat via de luchthaven van Zaventem voor miljoenen euro's aan cash geld wordt versluisd. Het grootste deel daarvan komt uit Afrika en dient volgens de reizigers om wagens aan te kopen.
Wie de Europese Unie binnenkomt of verlaat, en meer dan 10.000 euro cash geld op zak heeft, moet dat aangeven.
(PhotoNews)
Zo heeft de douane op de luchthaven van Zaventem in 4 maanden tijd zo'n 4,5 miljoen euro geregistreerd bij passagiers. Er werden ruim 100 aangiftes genoteerd voor een gemiddeld bedrag van 45.000 euro.
Het geld komt vooral uit Afrika, in het bijzonder uit Benin, Egypte en Libië. Officieel is het vaak bestemd om tweedehandsauto's aan te kopen, maar samen met de politie gaat de douane dat nu uitzoeken.
"Als dat inderdaad het geval is, moet daar een uitvoeraangifte tegenover staan", zegt Noël Colpin, administratief directeur bij de dienst Douane en Accijnzen. "We willen nu achterhalen of het geld gebruikt wordt om hier op de zwarte markt gestolen auto's te kopen."
Tot dusver heeft de douane enkel controles uitgevoerd op vluchten van buiten de Europese Unie. Nu gaat ze ook controleren op vluchten binnen Europa, en op de openbare
Geen specifieke opmerkingen, tenzij de gebruikelijke waakzaamheid.
De VEILIGHEIDSSITUATIE
Rekening houdend met het algemeen toegenomen risico van terrorisme, wordt landgenoten die naar Egypte reizen aanbevolen extra alert en waakzaam te zijn op drukbezochte plaatsen, de veiligheidsvoorschriften van de lokale overheden na te leven en de actualiteit vóór en tijdens hun verblijf op de voet te volgen.
Het is raadzaam georganiseerd en onder begeleiding te reizen en via uw reisagent inlichtingen in te winnen betreffende de getroffen veiligheidsmaatregelen.
Terreurdreiging De globale verhoogde terroristische dreiging indachtig, is het aangeraden, zoals in andere delen van de wereld, uiterst voorzichtig te zijn op druk bezochte plaatsen, die mogelijk het doelwit voor aanslagen vormen.
In Egypte vonden aanslagen plaats in Taba (2004), Caïro (2005), Sharm-el-Sheikh (2005) en Dahab (2006). De draagwijdte van deze acties is nog niet duidelijk. De Egyptische autoriteiten stellen alles in het werk om de veiligheid van de toeristen te garanderen.
Actualiteit Het Israëlisch-Palestijns conflict, de Iraakse kwestie en de situatie in Libanon kunnen aanleiding geven tot demonstraties die de rust in het land verstoren.
Het is raadzaam zich uit de buurt van samenscholingen en ongewone volkstoelopen te houden. Deze komen vaak voor in de omgeving van universiteiten en moskeeën (vooral na het vrijdagsgebed). Ook politieke discussies met de lokale bevolking worden beter vermeden.
CAIRO, 21 oktober 2007 (IPS) - Egyptische steenbakkerijen beginnen over te schakelen van zware stookolie op aardgas. Rond sommige industriegebieden is het effect al duidelijk merkbaar. De vermindering van de legendarische luchtvervuiling in Caïro moet ook in de gezondheidsstatistiek merkbaar worden.
De luchtvervuiling in Caïro was zo erg dat wie een dag in de stad leeft, evenveel schadelijke stoffen binnenkrijgt dan door 20 sigaretten te roken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie krijgt de gemiddelde inwoner van de hoofdstad ruim twintig keer meer roetdeeltjes en schadelijke gassen binnen dan aanvaardbaar is.
De ergste luchtverpesters zijn fabrieken die zware stookolie gebruiken.
De Egyptische regering probeert bedrijven die veel luchtvervuiling veroorzaken al jaren op een milieuvriendelijkere koers te krijgen, maar tot hiertoe heeft dat nog niet veel uitgehaald. Nu komt de ommezwaai opeens vanzelf.
De Soedanese president OMar Al-Bashir praatte vandaag met een delegatie van de Zuid-Soedanezen
Egypte bemiddelt in Soedanese crisis
Egypte stuurt een hoge delegatie naar buurland Soedan om er te bemiddelen tussen de regering in Khartoem en de voormalige rebellen van het SPLM uit Zuid-Soedan. Die hebben hun deelname aan de nationale regering vorige week opgeschort.
"Wij hopen de vrede en stabiliteit in Soedan een dienst te bewijzen", zegt de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit.
Eerder vandaag had de Soedanese president Omar Al-Bashir toegezegd een delegatie van de SPLM te ontmoeten. De SPLM moest daarvoor wel twee dagen geduld oefenen.
Vorige week schortte de SPLM de deelname aan de regering van nationale eenheid op. Volgens de voormalige rebellenbeweging houden president Al-Bashir en zijn getrouwen zich niet aan de bepalingen van het vredesakkoord van twee jaar geleden.
Zo zou Zuid-Soedan, dat nu een grote mate van autonomie geniet onder de SPLM, onvoldoende kunnen meegenieten van de olie-inkomsten en zou het Soedanese leger zich nog niet niet uit het zuiden hebben teruggetrokken.
Vrede lijkt geen evidente zaak
De burgeroorlog in het zuiden van Soedan heeft tientallen jaren aangesleept en was met 2 miljoen doden het bloedigste conflict in Afrika.
Twee jaar geleden sloten de regering in Khartoem, die door moslims wordt gedomineerd, en de christelijk-animistische rebellen uit het zuiden uiteindelijk een vredesakkoord.
Toch blijft het wantrouwen tussen de voormalige vijanden erg groot en verloopt de machtdeling erg moeizaam.
Daarnaast heeft Khartoem ook nog eens af te rekenen met een rebellie in de westelijke regio Darfoer, waar ook al minstens 200.000 doden zijn gevallen.
een kleine tentoonstelling getiteld 'Villages d'Egypte
Beste allemaal,
De ULB en Egyptologica asbl organiseren in Brussel een kleine tentoonstelling getiteld 'Villages d'Egypte: Gourna d'hier à aujourd'hui". De tentoonstelling is opgebouwd met foto's en schetsen van Gourna: de antieke necropool, de komst van de Kopten en het ontstaan van het moderne dorp op basis van de oude graven.
Plaats van het gebeuren is de Cercle des Voyageurs in Brussel (halfweg tussen Manneke Pis en De Slegte). Op 18 november om 12 uur kan u deze tentoonstelling bezoeken met een gids van Egyptologica Vlaanderen.
Laat ons zo snel mogelijk iets weten indien u geïnteresseerd bent. De tentoonstellingsruimte is niet zo groot, zodat we niet met een grote groep binnen kunnen. Als er een grote opkomst is, kunnen we op voorhand twee groepen vormen, die op een ander tijdstip starten, zodat iedereen in optimale omstandigheden mee kan en niemand lang moet staan wachten.
De kostprijs van dit bezoek bedraagt 6 euro, bij voorkeur op voorhand over te schrijven op rekeningnummer 431-0594551-08 van Egyptologica Vlaanderen vzw.
CAIRO - Zeker 8,5 procent van de Egyptische bevolking, ofwel circa zes miljoen mensen, is verslaafd aan drugs. Dat blijkt uit een studie van de Egyptische Nationale Raad voor Drugsbestrijding en -Behandeling (Ncfta). De meerderheid van de drugsgebruikers is tussen de 15 en 25 jaar oud, zei Suheir Lufti van de Ncfta woensdag in het weekblad Al-Ahram Weekly.
Vooral bango, een soort marihuana, is populair.
Maar cocaïne, heroïne en chemische drugs, zoals ecstasy, zijn ook op grote schaal verkrijgbaar in het land aan de Nijl, zo bleek uit het onderzoek. Volgens de Ncfta gebruiken 439.000 kinderen regelmatig drugs. Egypte is een belangrijke doorvoerhaven voor drugs.
Watersport - Op weg naar de Red Sea Rib Rally in Egypte|11-10-2007
Watersport - Op weg naar de Red Sea Rib Rally in Egypte|11-10-2007
Van 27 oktober tot 3 november vindt in Egypte de internationale en prestigieuze Red Sea Rib Rally plaats. Tijdens deze Camel Trophy-achtige Rally strijden 14 internationale teams tegen elkaar met 250 PK RIBs op het water van de Rode Zee
samenwerkingsakkoord gesloten is tussen Egypte en de Navo
samenwerkingsakkoord gesloten is tussen Egypte en de Navo
Egypte meldt dat er een samenwerkingsakkoord gesloten is tussen het land en de Navo met betrekking tot het bewaken van de Egyptische grens.
Het zal echter enkel om logistieke hulp gaan want Egypte benadrukt dat er geen troepen van de Navo zullen patrouilleren aan de grenzen.
In het verleden kreeg Egypte meermaals het verwijt niets te doen aan de wapensmokkel naar de Gazastrook. Met dit akkoord wil Egypte zijn goede wil tonen en een einde maken aan de wapensmokkel.
CAIRO - In Egypte is een stroom van klachten over besnijdenissen op gang gekomen nadat twee meisjes aan deze ingreep bezweken.
Dat meldde de Arabische krant de Daily Star vrijdag op haar website.
Inwoners uit zes verschillende Egyptische provincies hebben klachten ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid. Een woordvoerder van het ministerie liet weten dat de klachten worden doorgestuurd naar de hoofdaanklager, aangezien vrouwenbesnijdenis in alle ziekenhuizen en klinieken bij wet verboden is.
Volgens het ministerie heeft onderzoek uitgewezen dat de meeste klachten gegrond zijn.
Toeristische trekpleisters van wereldformaat, zoals Stonehenge en de Eiffeltoren, laten de Britten tegenwoordig koud. Dat blijkt uit een peiling van Virgin Travel Insurance. Ook het Louvre en de toren van Pisa kunnen de Britse toeristen niet meer in bekoring brengen.
De toeristische klassiekers hebben afgedaan bij de Britten.
In eigen land zijn ze het meest teleurgesteld over Buckingham Palace, Big Ben en de Herdenkingsfontein voor prinses Diana.
In het buitenland is die twijfelachtige eer weggelegd voor Times Square en het Vrijheidsbeeld in New York, het Witte Huis in Washington en de Egyptische piramiden.
Het Alnwick Castle in Northumberland, dat als decor diende voor de films rond tovenaarsleerling Harry Potter, wordt daarentegen gezien als een must.
En de oude Jordaanse stad Petra, een uit de rotsen gehouwen stad die rond 1.000 voor Christus door de Nabateeërs werd gebouwd, kwam uit de peiling als een van de wonderlijkste buitenlandse trekpleisters.
Daarna volgen het Canal Grande in Venetië, het natuurpark van de Masai Mara in Kenia en de havenbrug van Sydney.
De nieuwe 3D-reeks van het Belgische animatiefiguurtje Musti wordt binnenkort ook uitgezonden op Al Jazeera.
De Arabische televisiezender tekende daarvoor een contract met het productiehuis ER Productions-Paradiso TV uit Groot-Bijgaarden.
(VRT)
"Dit is een primeur en een opsteker van formaat voor de initiatiefnemers en het Vlaamse animatietalent", klinkt het.
De nieuwe reeks over de poes Musti loopt nu al op Club RTL en vanaf het najaar op Ketnet. Ook Israël, Noorwegen, Canada, Portugal, Japan, Kroatië en een Spaanstalige zender uit de VS kochten de reeks al aan.
Al Jazeera zal de reeks in een aangepaste Arabische versie uitzenden in minstens 22 landen waaronder Bahrein, Koeweit, Egypte, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten.
Vanaf wanneer dat precies gebeurt, is nog niet duidelijk. De zender beschikt vanaf september vier jaar lang over de uitzendrechten, maar moet de reeks eerst nog in een Arabisch kleedje steken.
Een twintigtal militairen wordt samen met douaniers klaargestoomd om vanaf 1 oktober de bagage van reizigers op Brussels Airport te controleren op namaakproducten.
Dat zegt het kabinet van Hervé Jamar (MR), de staatssecretaris voor de Strijd tegen Fiscale Fraude.
Door een nieuwe wet kunnen burgers vanaf 1 oktober strenger bestraft worden als ze betrapt worden met namaak.
Er kunnen boetes tot 2.500 euro uitgeschreven worden. (belga)
Niet alleen Jordanië kampt met enorme inflatie. Ook in Egypte, waar de economie dit jaar met een dikke 7 procent groeide, loopt de inflatie in de dubbele cijfers; 12 procent.
De afgelopen weken stegen de prijzen daarbij met gemiddeld 12,4 procent. De prijs van kip verdrievoudigde zelfs.
En ook Egypte houdt rekening met onrust over tekorten: de regering heeft de bedragen voor subsidies fors verhoogd.
- Het Griekse staatsbedrijf ELPE (Hellenic Petroleum) staat samen met bedrijven uit andere Europese landen klaar om te investeren in veelbelovende aardgasvelden in Egypte. Griekenland heeft de ambitie een belangrijk doorvoerland voor olie en gas te worden, maar wil minder afhankelijk worden van de traditionele aanvoer uit Rusland.
ELPE tekende in juni een overeenkomst met het Egyptische ministerie van Energie die het Griekse bedrijf het recht geeft naar olie en gas te zoeken in het Egyptische West-Obayed. Dat is een streek in de Westelijke Woestijn die aan de Obayed-regio grenst waar Shell nu al aardgas oppompt. ELPE wil 19 miljoen euro investeren in seismisch onderzoek en proefboringen over een periode van zeven jaar.
Nog vroeger nog zal ELPE waarschijnlijk olie- en gasvelden exploreren in het Egyptische Mesaha, een streek tegen de grens met Sudan die groter is dan Nederland. Het Griekse staatsoliebedrijf participeert in een joint venture met het Australische Oil Search Limited en het Schotse Melrose Resources. Het project moet nog de goedkeuring krijgen van de Egyptische regulator.
De twee overeenkomsten maken deel uit van een hele reeks samenwerkingsakkoorden die Egypte deze zomer ondertekende met oliebedrijven als BP, het Oostenrijkse OMV en het Noorse Statoil. Die bedrijven zullen ook voor de Egyptische kust en in de Nijldelta naar olie en gas zoeken. Egypte heeft enorme aardgasvoorraden: de regering spreekt van meer dan 2.000 miljard kubieke meter.
Egypte en Griekenland onderzochten al de haalbaarheid van het transport van Egyptisch aardgas naar Griekenland en van daar ook naar andere landen in de regio. Griekenland wil een belangrijk omslagpunt worden in olie- en gastransport naar Europa, al heeft het nu nog zelf een aftandse energie-infrastructuur.
Griekenland heeft wel al een aandeel van 30 procent in de Russische Burgas-Alexandrupoli-pijpleiding, een van de nieuwe verbindingen waarmee Rusland de bevoorrading van zijn klanten in West-Europa wil verbeteren. Van een andere geplande pijpleiding, South Stream, is het nog niet duidelijk dat het traject over Grieks grondgebied zal voeren, maar Griekenland heeft wel al te kennen gegeven dat het wil participeren.
Die ambitie maakt Griekenland wel steeds afhankelijker van Rusland. Nu al importeert het land twee derde van zijn aardgas uit Rusland. De terugval van de productie van bruinkool, een minderwaardige steenkoolsoort waarmee in Griekenland veel elektriciteitscentrales worden gestookt, in de Balkan, maakt dat Griekenland nu ook bruinkool in Rusland koopt.
Egypte moet voor het nodige evenwicht zorgen. Over mogelijke instabiliteit in het Noord-Afrikaanse land wil Dimitris Stranis, directeur corporate relations van ELPE, niets horen.
Volgens ons is Noord-Afrika een veilige omgeving om te investeren.
De Egyptische regering doet haar best om dat zo te houden.
- Omdat de bevolking van Egypte blijft groeien, wil het land in de komende tien jaar 1,4 miljoen hectare woestijn leefbaar maken. Deskundigen hebben hun twijfels bij de ambitieuze plannen, onder meer vanwege verwachte watertekorten.
"Je kunt hier alles verbouwen", zegt de 76-jarige Mohamed Ahmed, terwijl hij zijn armen wijd uitspreidt om te wijzen naar de weelderige bougainvilleas en mangobomen die uitpuilen met fruit. "Maar toen ik hier net kwam was er alleen maar zand, niets dan zand."
Het rijke landschap om hem heen ontstond aan de weg die de Egyptische hoofdstad Caïro verbindt met de kuststad Alexandria. Ahmed liet zijn traditionele bedoeïenbestaan op het Sinai-schiereiland achter zich, aangemoedigd door de belofte van toenmalig president Anwar Sadat dat Egypte de woestijn zou verslaan. Hij vond werk bij het Woestijnsontwikkelingscentrum, een onderzoeksorgaan van de American University in Caïro.
Dertig jaar later zijn er opnieuw ambitieuze plannen om woestijn terug te winnen en zo werk en leefruimte voor de groeiende bevolking te creëren. Sommige economen en milieudeskundigen hebben zo hun twijfels bij de haalbaarheid van de plannen.
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schat dat de woestijn Sahara ongeveer 96 procent van Egypte beslaat. Het overige, meer vruchtbare land ligt langs de Nijl, die door het oostelijke deel van het land stroomt. Hoewel de Nijlvallei slechts 4 procent van het landoppervlak van Egypte beslaat, wonen bijna alle 79 miljoen inwoners van het land er. De overbevolking van de regio zal een nog groter probleem worden als de bevolking groeit zoals voorspeld wordt: tot ongeveer 158 miljoen in 2050, een verdubbeling van het huidige aantal inwoners.
De regering ontwikkelt daarom plannen om grote delen van de woestijn leefbaar te maken. Onder dit zogenoemde Toshkaproject moeten de komende tien jaar zo'n zes miljoen Egyptenaren vanuit de Nijlvallei verhuizen naar 'nieuw' land in het zuidwesten van Egypte. Tarwe en katoen zijn enkele van de producten die de bevolking inkomsten moeten gaan verschaffen, ook wil de regering lichte industrie in het gebied promoten.
Het land moet geïrrigeerd worden vanuit ondergrondse bronnen en met water dat via leidingen uit de Nijl getransporteerd wordt, over een afstand van zo'n 300 kilometer. De regering wil 51 miljoen euro beschikbaar stellen om 1,4 miljoen hectare woestijn binnen tien jaar leefbaar te maken.
In de Westelijke Woestijn, een deel van de Sahara, verrees het grootste waterpompstation van de wereld. Het project werd vorig jaar ingewijd door president Hosni Mubarak. Het station, dat 1.300 kilometer ten zuidwesten van Cairo ligt, pompt dagelijks 14,5 miljoen kubieke meter water uit het Nassermeer, dat stroomopwaarts bij de Aswandam ligt en dicht bij de Egyptische grens met Sudan.
Critici beweren echter dat de doelstelling van 1,4 miljoen hectare nieuw, leefbaar land onrealistisch is. Zij zeggen dat slechts de helft van dat oppervlak herwonnen kan worden als het waterniveau in de Nijl hetzelfde blijft. Ook zetten ze een groot vraagteken bij de duurzaamheid van het woestijngebruik.
Het Toshkaproject heeft naar schatting jaarlijks zo'n vijf tot negen miljard kubieke meter water extra nodig. Betrokkenen denken dat het weggepompte Nijlwater kan worden gecompenseerd met een miljard kubieke meter regenval, 7,5 miljard kubieke meter grondwater en vijf miljard kubieke meter gerecycleerd drainagewater.
Gaat er echter iets mis met die alternatieve waterbronnen, dan kan het project te maken krijgen met een tekort aan water. Egypte gebruikt nu namelijk al de maximaal toegestane hoeveelheid van 55 miljard kubieke meter Nijlwater per jaar. Die hoeveelheid werd in 1959 vastgesteld bij het Nijlverdrag.
Omdat Ethiopië en Sudan hebben laten weten meer Nijlwater nodig te hebben, kan zelfs het huidige quotum op een zeker moment in gevaar komen. De verdeling van het water in het stroomgebied van de Nijl is een bron van controverse in de regio.
Ook stellen critici vragen bij de kwaliteit van de toekomstige landbouwgrond. Uit tientallen jaren van onderzoek door het Woestijnontwikkelingscentrum groeiden duurzame landbouwmethodes die een rijke oogsten opleverden. Desalniettemin zijn volgens onafhankelijke schattingen 100 hectaren woestijnland nodig om evenveel opbrengst te krijgen als op 1 hectare land bij de Nijl. En ironisch genoeg slaat juist in de Nijlvallei de industrialisatie en verstedelijking toe.
Aangezien de landbouwsector voor minder dan 25 procent bijdraagt aan het nationaal inkomen en 88 procent van het water in het land verbruikt, rijst ook de vraag of er wel een economische basis is voor het creëren van landbouwgrond in de woestijn.
Egyptische bedoeïenen waarschuwen voor hete zomer
Egyptische bedoeïenen waarschuwen voor hete zomer
CAÏRO, - Bedoeïenen uit de Sinaïwoestijn zijn van plan vanaf 1 juli hun protestacties tegen de Egyptische overheid op te voeren. Ze zijn ontstemd over de harde aanpak van nomaden door de politie. Toeristische trekpleisters in de Sinaï waren de afgelopen jaren het toneel van aanslagen die de regering toeschrijft aan fundamentalistische groeperingen in de regio.
In mei hielden bedoeïenen uit de Sinaï verscheidene demonstraties, daartoe aangezet door de moord op twee bedoeïenen door de politie, in april. Vorige week kwamen bedoeïenenleiders opnieuw met een lange lijst grieven. Ze beschuldigden de regering ervan geen oog te hebben voor hun situatie.
De bedoeïenen zijn een inheems volk dat leeft in de Sinaï, de Sahara en de Arabische woestijn. Op het Sinaï-schiereiland in Egypte leven ongeveer 380.000 bedoeïenen, verdeeld in 26 verschillende stammen. Hoewel de meeste bedoeïenen geen zwervend bestaan meer leiden, stonden ze tot voor kort bekend om hun nomadische manier van leven en conservatieve tradities. De bedoeïenen moeten in Egypte, dat ongeveer tachtig miljoen inwoners telt, al lange tijd vechten voor hun rechten
"Beloften om onze klachten te onderzoeken zijn niet nagekomen", zegt Mohamed Abu Ras, hoofdwoordvoerder van de bedoeïenen in de Sinaï. "Als dat niet alsnog gebeurt, dan organiseren we meer protesten. " De onrust begon op 25 april, toen de politie in de noordelijke Sinai het vuur opende op twee leden van de Menayaa-stam. Beide bedoeïenen kwamen om. Volgens berichten in de lokale media zouden de twee geprobeerd hebben een checkpoint te ontwijken.
De volgende dag verzamelden woedende bedoeïenen zich bij de grensovergang Kerem Abu Salem, gelegen tussen Egypte, Israël en de Gazastrook. Zo'n 2.000 bedoeïenen protesteerden tegen wat ze zien als "een politiek van intimidatie".
"De overheid beschouwt de bedoeïenen in de Sinai tot op zekere hoogte niet als volwaardige leden van de Egyptische samenleving", zegt Aida Seif el-Dawla, voorzitter van de Egyptische Associatie tegen Marteling. "Het protest was bedoeld om het politiegeweld tegen bedoeïenen onder de aandacht van een breed publiek te brengen."
Sinds 2004 werd de verslechterende relatie tussen de overheid en de bedoeïenen steeds meer een punt van zorg, voor beide partijen. In oktober van dat jaar kwamen 34 mensen, inclusief een aantal toeristen, om bij bomaanslagen in Taba. De aanslagen werden gevolgd door de massale arrestatie van bedoeïenen. Er was echter nauwelijks bewijs voor hun eventuele betrokkenheid bij de aanslagen.
"Sinds 2004 worden er willekeurig mensen gearresteerd", zegt Dawla. "Huizen van verdachten worden doorzocht en af en toe worden ook vrouwen en ouderen gearresteerd. Volgens getuigen zou de politie zomaar bedoeïenen hebben doodgeschoten."
De bedoeïenen kwamen nog meer onder druk te staan na aanslagen in andere toeristenplaatsen, zoals in 2005 in Sharm el-Sheik. Bij de aanslagen kwamen 88 mensen om. In april 2006 volgden aanslagen in kuststad Dahab, waarbij eveneens tientallen mensen omkwamen.
De regering wees al snel met de beschuldigende vinger naar de fundamentalistische islamitische groepering Tawhid wa Jihad, die sympathisanten zou hebben onder de bedoeïenen. Waarnemers zeggen echter dat het bewijs voor betrokkenheid van bedoeïenen nog steeds erg schaars is. "Er is geen bewijs dat er Jihadistische beweging bestaat op het Sinaï-schiereiland", zegt Diaa Rashwan, analist van het door de overheid bestuurde al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies.
De belangrijkste eis van de bedoeïenen is nu dat er een einde komt aan het politiegeweld. Ook eisen ze de vrijlating van bedoeïenen die volgens hen al sinds 2004 ten onrechte vast zitten. Woordvoerders van de bedoeïenen beweren dat de politie nog steeds zo'n 4.000 locals vasthoudt. Zij werden gearresteerd na de aanslagen in Taba.
De demonstranten willen daarnaast meer aandacht voor de economische ontwikkeling van de Sinaï. "De centrale Sinaï behoort tot de armste regio's in de wereld. De werkloosheid is schrikbarend hoog en er zijn nauwelijks voorzieningen", zegt Hatem al-Buluk, mensenrechtenactivist en inwoner van al-Arish, dat vijftig kilometer van de grens ligt. "Alle ontwikkeling richt zich op de kust, ten koste van het binnenland."
Archeologen doen nieuwe ontdekking in graf van Toetanchamon
Archeologen doen nieuwe ontdekking in graf van Toetanchamon
KAIRO - Een Egyptisch team van archeologen heeft in een schatkamer van de farao Toetanchamon bijkomende grafgiften ontdekt. In een ondergrondse ruimte naast de grafkamer zijn 20 intacte kleipotten met deksels gevonden, die het zegel van Toetanchamon dragen, aldus de Hoge Raad voor Oudheidkunde in Kairo.
De secretaris-generaal van de dienst, Zahi Hawwas, verklaarde dat de peervormige potten van een halve meter hoog binnenkort geopend zullen worden, zodat de inhoud onderzocht kan worden.
Voorts werden er acht korven met relatief goedbewaarde ovale gesuikerde vruchten van de waaierpalm aanegtroffen. Ook 60 zegels van de farao die de ontdekker van het graf, de Brit Howard Carter, in 1922 in de kamer heeft achtergelaten, zullen worden onderzocht.
Het graf van Toetanchamon (circa 1319-1309 v.Chr.) is het enige graf in de Vallei van de Koningen bij Luxor, dat niet door grafschenners werd geplunderd.
De weelderige schatten uit het graf van de jonge koning vullen in het Egyptisch Museum in Kairo verschillende grote zalen.
VS geven miljoenen aan Koptische christenen in Egypte
VS geven miljoenen aan Koptische christenen in Egypte
WASHINGTON, 15 augustus 2007 (IPS) - De Verenigde Staten hebben in stilte al miljoenen dollars van het jaarlijkse hulpbudget voor Egypte rechtstreeks uitgekeerd aan Koptisch-Orthodoxe ngo's en aan regio's waar veel Kopten wonen. Dat blijkt uit diverse overheidsdocumenten. In Egypte bestaan al lange tijd grote spanningen tussen de moslimbevolking en de Koptische minderheid.
Het meeste geld stroomde via het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID), dat onderdeel is van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van het meerjarenprogramma om Koptische christenen te ondersteunen konden sinds vorige zomer al meer dan veertig Koptische ngo's gebruik maken.
Uit een document dat werd geschreven door James R. Kunder, namens USAID mede-verantwoordelijk voor Azië en het Nabije Oosten, blijkt dat de VS de Kopten humanitaire en politieke hulp verlenen. "De projecten van USAID op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur en ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld opereren in elk district met een aanzienlijke Koptische bevolking, vooral in Opper-Egypte en steden zoals Caïro en Alexandrië", schrijft Kunder in het document.
Via de waterprogramma's van USAID zouden diverse soorten waterzuiveringsinstallaties zijn aangelegd in achttien dorpen die vooral bevolkt worden door Kopten.
De afgelopen vijf jaar ging via het waterprogramma meer dan 200 miljoen dollar naar dorpen waar Kopten wonen, zegt Kunder in het stuk. De Egyptische overheid zou geen direct inzicht hebben in besteding van het geld dat rechtstreeks naar Koptische ngo's gaat. "Met meer dan 2,2 miljoen dollar aan donaties aan veertig Koptische ngo's in de afgelopen zes jaar, heeft USAID eraan bijgedragen de Koptisch gemeenschap en maatschappelijke organisaties te versterken", zegt Kunder.
Het geld zou volgens hem ook besteed zijn aan diverse projecten die gericht waren op het bevorderen van "religieuze tolerantie en interreligieus begrip tussen de islamitische en Koptische gemeenschap." Daarnaast werd geld besteed aan het ondersteunen van Koptische leiders en het versterken van sociale en politieke invloed vanuit de gemeenschap.
Caïro ontvangt jaarlijks twee miljard dollar van de Verenigde Staten, sinds het land in 1979 een vredesakkoord ondertekende met Israël. Egypte ontvangt na Israël de meeste bilaterale hulp uit de VS.
Gedurende de afgelopen veertig jaar hielden de Amerikaanse hulpprogramma's zich vaak afzijdig van gevoelige sektarische kwesties in het land. In de laatste jaren veranderde die houding.
Vorige maand verscheen een rapport van het Congres waarin het Comité inzake Bestedingen van het Huis van Afgevaardigden expliciet vraagt om steun aan politiek actieve christelijke ngo's.
"Er bestaat bezorgdheid omdat uit veel berichten uit Egypte blijkt dat Kopten steeds meer onder druk komen te staan. Ze hebben vaker met aanvallen te maken. De vervolging van Kopten in Egypte neemt toe", zegt Paul Marshall, expert op het gebied van islam en religie aan het Centre for Religious Freedom van het Hudson Institute, een rechtse denktank in Washington. "Ik denk dat het Congres daarom USAID adviseert ervoor te zorgen dat een deel van de hulp in ieder geval gebruikt wordt om de noden van de Kopten te leningen."
De kwestie blijft echter controversieel, gezien de Egyptische gevoeligheden als het gaat om Amerikaanse betrokkenheid bij binnenlandse zaken. "Er is op zichzelf niets mis mee om de Koptische gemeenschappen te helpen, als zij anders gediscrimineerd worden of geen eerlijk deel krijgen via Egyptische kanalen", zegt Sarah Lee Whitson, directeur Midden-Oosten van Human Rights Watch. "Maar als de enige reden om deze mensen te helpen ligt in het feit dat ze christen zijn, dan vind ik dat een probleem. Het is niet goed als Amerikaans hulpgeld gezien wordt als 'missionair geld', bedoeld om de ene religieuze gemeenschap te bevoordelen boven de andere, vooral in een land waar de meerderheid islamitisch is. Dat zou niet goed vallen bij de Egyptische bevolking."
BRUSSEL, - De Egyptische president Hosni Mubarak ontkent dat er ooit plannen zijn geweest om een brug te bouwen over de Rode Zee. Verschillende kranten hadden al over de "liefdesbrug" tussen Saudi-Arabië en Egypte bericht, en schrijven nu dat Israël de plannen zou dwarsbomen.
Op de voorpagina's van verschillende Egyptische en Saudi-Arabische dagbladen verschenen begin mei enthousiaste artikels over de plannen om een brug te bouwen tussen de Saudische stad Tabuk en de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh. De 48 kilometer lange brug over de Rode Zee zou 2,2 miljard euro kosten en binnen drie jaar klaar zijn. De kranten hadden het over de kers op de taart voor de sterke band tussen beide landen, sommige commentatoren spraken van een "liefdesbrug".
Zaterdag doorprikte de Egyptische president Mubarak de droom. Mubarak zei in de Egyptische staatskrant Al-Mesaa dat Egypte nooit op de uitvoering van zulke plannen gebroed heeft en dat hij het idee volledig verwerpt omdat de brug de badplaats Sharm El-Sheikh zou opsplitsen.
"De brug zou zware schade toebrengen aan het toerisme", zegt Mubarak. De badplaats trekt jaarlijks tienduizenden toeristen en brengt Egypte miljoenen euro's op.
Het Egyptische weekblad Al-Ahram schrijft dat de Israëlische weerstand tegen het project de ware reden is waarom de brug er niet komt. Een aan het Israëlische leger verbonden website schreef dat Egypte via de brug veel sneller troepen zou kunnen stationeren vlakbij de grens met Israël. Het vredesakkoord uit 1979 legt strikte beperkingen op aan het aantal Egyptische soldaten in de Sinaïwoestijn.
Onafhankelijke kranten in Caïro suggereren dat beide landen koudwatervrees kregen omdat islamitische militanten zich sneller zouden kunnen verplaatsen tussen Afrika en Azië. De overheid heeft alle geruchten afgedaan als speculatie en zegt dat ze nooit van plan was om met de bouw van de brug te starten.
Samen met enkele Egypte-liefhebbers (o.a. leden Egyptologica Vlaanderen) plannen we een Egypte-reis doorheen de delta en de sinai in 2008.
Wij hebben voor deze geplande reis dan niemand minder dan de Nederlandstalige freelance gids Mohamed Holail uit Deinze ingehuurd om ons doorheen zijn moederland te gidsen.
Deze Vlaamse Egyptenaar ( www.egyptholail.be) is één van de betere gidsen en zal zorgen voor een zorgeloze en uiterst boeiende rondreis.
Graag willen wij een groep geintereseerden samenstellen van ongeveer een 16-tal deelnemers en wil ik via Egyptologica een oproep doen aan alle leden.
Deze zeer interessante reis zal plaatsvinden op 4 november 2008 voor 8 of 10 dagen (afhankelijk van de terugvlucht).
Alle deelnemers kunnen suggesties en vragen formuleren bij de reisbespreking die zal plaats vinden bij onze begeleider/gids Mohamed Holail te Deinze alvorens een definitieve reisroute vast te leggen.
Hierbij een beknopt overzicht van de rondreis :
Vertrek vanuit Cairo naar Boebastis voor een bezoek aan de ruines van de heilige plaatst van de katgodin Bastet.
Via de woestijnweg naar de Siwa oase met zijn honderden bronnen en 400.000 dadelpalmen voor een bezoek aan de orakeltempel van Amon.
Overnachting in hotel Cleopatra
Vertrek naar San el-Hagar voor bezoek aan Tanis, de hoofdstad van Egypte vanaf 1070 v.c tempelterrein met tempel van Amon, obelisken en beelden van Ramses II.
Ten zuidwesten is de koningsnecropool met de koningsgraven van de heersers van de 21 en 22 ste dynastie (Psoesennes I, Oskoron II en Sjesjonq III)
Via Wadi Maghara (dal der mijnen), de oude turkooismijnen naar St.Catharina.
Bezoek klooster met prachtige kerk en wereldberoemde iconenwand.
Beklimming van de 2285 m hoge Mozesberg (3700 treden !).
Bezoek van de oase
Via wadi araba naar ras zafarana voor een bezoek van het kloostercomplex van St.Antonius en het klooster van St. Paulus.
Terug naar Cairo waar we nog enkele uitstappen hebben gepland.
Net zoals de vorige reis is het de bedoeling om met een kleine groep geïnteresseerden zoveel mogelijk Egyptische cultuur op te snuiven en zoveel mogelijk te bekijken. Er is maar 1 probleem : tijd ! Zoveel te bekijken en zo weinig tijd !
Indien jullie interesse hebben om eventueel mee te reizen had ik graag jullie reactie ontvangen via pyloon@skynet.be of tel. 053/21 26 67.