Kies van olifant gevonden in antiek Egypte
Archeologen hebben enige tijd geleden in Egypte een olifantenkies opgegraven. De onderzoekers vonden de kies in een ruim tweeduizend jaar oude nederzetting aan de kust van de Rode Zee. Vroegere bewoners voeren de olifanten per schip vanuit Afrika naar Egypte om ze te gebruiken in oorlogen.
Het stuk kies is acht centimeter lang, drie centimeter breed en een centimeter dik. De kies lag op een vuilnisbelt in een industriegebied van de opgegraven stad Berenike. Berenike ligt ongeveer 250 kilometer ten oosten van Aswan en 800 kilometer ten zuiden van Suez. Volgens bewaard gebleven geschriften was Berenike een belangrijke handelshaven vanaf de derde eeuw v. Chr. tot de zesde eeuw na Chr.
In 275 v. Chr. stichtte koning Ptolemeus II de haven voor de internationale handel en het transport van olifanten uit Afrika. De Afrikaanse olifanten werden gebruikt in de oorlog tegen de Seleuciden. De Seleuciden blokkeerden de aanvoer van olifanten uit India. De Ptolemeeën vingen hun olifanten in oostelijk Soedan, Eritrea en Ethiopië en transporteerden die op speciale schepen naar Berenike.
De onderzoekers denken dat de olifanten van Berenike door de oostelijke woestijn naar de nijlvallei liepen. De olifantenkies vormt de eerste archeologische aanwijzing dat inderdaad ooit olifanten in Berenike rondliepen. Het opgravingsteam had al meermalen ivoor gevonden, maar dat zou ook als handelswaar kunnen dienen.
|