Egyptische staatsmedia gooien roer om
(Novum/AP) - De Egyptische staatsmedia waren tot het eind van zijn regime de spreekbuis van Hosni Mubarak, maar vieren nu de verdrijving van de voormalig president. De staatstelevisie beloofde zaterdag voortaan meer rekening te houden met de gewone burgers in Egypte. De zender zegde zelfs toe waarheidsgetrouwer verslag te doen.
Tijdens de opstand die achttien dagen duurde zetten de kranten en televisiestations die achter Mubarak stonden de honderdduizenden demonstranten neer als een minderheid die problemen zoekt. Terwijl het protest hevig woedde in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro, waren op de door de staat beheerde zender Al-Nil beelden te zien van de Nijl die in alle rust stroomde.
Maar zaterdag, een dag na het vertrek van Mubarak, was een plotselinge omslag te zien. "De mensen hebben het regime verjaagd", kopte de krant Al-Ahram op zijn voorpagina. De krant was tot voor kort een groot voorstander van Mubarak.
Bij de krant woedde intern al een strijd. Een dag voor het vertrek van Mubarak eisten verslaggevers het vertrek van de hoofdredacteur. Zij vonden de verslaggeving over de demonstranten te negatief. Ook eisten ze dat de krant op de voorpagina zijn excuses aanbood voor de 'onethische verslaggeving'.
Een journalist van de staatszender deed zaterdag verslag voor een paleis van Mubarak en zei dat de Egyptenaren 'vrijheid ademen'. De staatskrant Al-Gomhouria riep op tot meer transparantie en stelde dat de 'haaien van het oude regime het leven uit Egypte zogen'.
De staatstelevisie feliciteerde de Egyptische bevolking zaterdag met 'hun grote revolutie, geleid door de beste Egyptische jongeren'. "De Egyptische televisie zal eerlijk zijn in zijn boodschappen", zei de zender in een verklaring. "De televisie is van de Egyptenaren en zal hen van dienst zijn."
Het leger staat nu aan het roer van de staatsmedia. Het heeft aangekondigd dat het deze media blijft gebruiken als platform om boodschappen over te brengen. Zo zijn er regelmatig woordvoerders in uniform te zien die plannen aankondigen.
Maar Hisham Qassam, een uitgever van onafhankelijke Egyptische kranten, denkt dat de staatsmedia geen lang leven beschoren is. Hij rekent erop dat de staatsmedia uiteindelijk geen subsidie meer krijgen en langzaam verdwijnen. "Dat kan meer dan een jaar duren, maar het is voorbij."
Het ministerie van informatie was een paar keer het doelwit van gewelddadige protesten toen Mubarak nog aan de macht was. Vanuit dat ministerie zenden de staatsmedia uit. De politie moest meerdere keren de strijd aan met de demonstranten om te voorkomen dat ze het gebouw binnenkwamen.
Volgens velen had minister van informatie Anas al-Figgi een media-campagne opgezet om de demonstranten ervan te beschuldigen dat ze Egypte saboteren. Enkele uren voor het vertrek van Mubarak scandeerden duizenden mensen voor het gebouw leuzen als 'de leugenaars zijn hier, waar is Al-Jazeera?'.
Ze verwezen naar de Arabische nieuwszender met het hoofdkantoor in Qatar. Al-Jazeera was meerdere keren het doelwit van de Egyptische overheid omdat het partij voor de demonstranten zou kiezen. Volgens velen kon het aantal demonstranten zo snel groeien door de verslaggeving van Al-Jazeera.
|