Egypte eist Nefertiti op
Duitsland en Egypte zijn in een heftige discussie verwikkeld. Het 3300 jaar oude borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti is de inzet van de discussie. Egypte wil het beeld lenen voor de openingsexpositie van het nieuwe oudheidkundig museum bij Gizeh dat in 2011 de deuren opent, maar Duitsland weigert. De beeldschone echtgenote van farao Achnaton zou tijdens het transport beschadigd kunnen raken.
De buste werd door Duitse archeologen gevonden in 1912 bij een opgraving tussen Luxor en Caïro. Bij de verdeling die toen gebruikelijk was, werd het beeld aan de Duitsers toegewezen. Egypte dreigt nu deze beslissing alsnog aan te vechten omdat de archeoloog Ludwig Borchardt het beeld onder andere beelden verstopt zou hebben.
Op de Duitse televisie zei Zahi Hawass, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad voor Antiquiteiten: "Het is een schande als ons verzoek afgewezen wordt. We zullen alle beschaafde landen naar Caïro uitnodigen en onze wensenlijst oplezen. Mocht Duitsland niet aan onze wens tegemoetkomen, dan zullen we ervoor zorgen dat de buste voorgoed naar Egypte terugkeert." Juist de felheid van Hawass, die al jaren vecht voor teruggave van door het westen 'geroofde' Egyptische kunst, bezorgt Duitse experts extra huiveringen bij het verzoek van Egypte.
Kornelius Götz van de Duitse archeologenvereniging blijft zich verzetten tegen het transport uit angst voor beschadigingen. Uit CT-scans blijkt dat er in het kalkstenen beeld holle ruimten zijn. Bij transport kan het beeld uit elkaar vallen. Götz noemt het beeld van Nefertiti "een icoon van de kunst" dat vergelijkbaar is met de Mona Lisa, die in het Louvre hangt. Dat kunstwerk wordt ook nooit uitgeleend.
|