Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
Duitsland en Egypte zijn in een heftige discussie verwikkeld. Het 3300 jaar oude borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti is de inzet van de discussie. Egypte wil het beeld lenen voor de openingsexpositie van het nieuwe oudheidkundig museum bij Gizeh dat in 2011 de deuren opent, maar Duitsland weigert. De beeldschone echtgenote van farao Achnaton zou tijdens het transport beschadigd kunnen raken.
De buste werd door Duitse archeologen gevonden in 1912 bij een opgraving tussen Luxor en Caïro. Bij de verdeling die toen gebruikelijk was, werd het beeld aan de Duitsers toegewezen. Egypte dreigt nu deze beslissing alsnog aan te vechten omdat de archeoloog Ludwig Borchardt het beeld onder andere beelden verstopt zou hebben.
Op de Duitse televisie zei Zahi Hawass, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad voor Antiquiteiten: "Het is een schande als ons verzoek afgewezen wordt. We zullen alle beschaafde landen naar Caïro uitnodigen en onze wensenlijst oplezen. Mocht Duitsland niet aan onze wens tegemoetkomen, dan zullen we ervoor zorgen dat de buste voorgoed naar Egypte terugkeert." Juist de felheid van Hawass, die al jaren vecht voor teruggave van door het westen 'geroofde' Egyptische kunst, bezorgt Duitse experts extra huiveringen bij het verzoek van Egypte.
Kornelius Götz van de Duitse archeologenvereniging blijft zich verzetten tegen het transport uit angst voor beschadigingen. Uit CT-scans blijkt dat er in het kalkstenen beeld holle ruimten zijn. Bij transport kan het beeld uit elkaar vallen. Götz noemt het beeld van Nefertiti "een icoon van de kunst" dat vergelijkbaar is met de Mona Lisa, die in het Louvre hangt. Dat kunstwerk wordt ook nooit uitgeleend.
Heel geregeld reist Francesca Vanthielen naar Egypte om er vrienden op te zoeken, die voor een paar jaar in Kaïro werken. Tijdens die trips verdiept ze zich in de Arabische gebruiken en rituelen, en dat komt Piet Huysentruyt goed uit. Zijn gaste behoedt hem voor flaters en foutjes in de omgang met de bevolking. Hij geeft haar dan weer culinaire tips. Want het moet gezegd, eten en koken nemen in het leven van Francesca een belangrijke plaats in. Ze staat zeer vaak achter het fornuis en geeft aan traditionele gerechten graag een persoonlijke noot. Ook voor de tafelversiering is Francesca gevoelig. Onder het motto het oog eet mee kiest ze met de grootste zorg borden, glazen, bestek en tafelversiering uit.
De Egyptische keuken valt in de smaak van Francesca. Ze is dol op zoet én op brood, de basis van deze eetcultuur. Als kind al hielp ze haar vader bij het bakken van het brood. Samen met Piet maakt ze dit ritueel mee in een afgelegen dorpje. Het ovenverse broodje wordt onmiddellijk gebruikt voor de bereiding van pitta op eigen wijze. Daarna trekken Piet en Francesca op de motor de woestijn in. Ze houden halt aan een bedoeïnenkamp en koken bruiloftvingers met een pasta van nootjes en gesuikerde vijgen. Een mierzoet dessert en zo heeft Francesca het graag. Ook tijdens het mystieke Arabische feest waar er duif met humus en kruiden op het menu staat, verwent ze haar smaakpapillen.
Aangemoedigd door Piet Huysentruyt verlegt Francesca een persoonlijke grens en waagt ze zich aan het roken van de waterpijp. Ze deinst er evenmin voor terug om een waterbuffel te melken en in de souks ontpopt ze zich zoals het hoort- tot een volleerd afdinger.
Het imposante borstbeeld van een Ptolomeïsche koningin is wereldberoemd en het meest indrukwekkende beeldhouwwerk uit de verzameling van het Koninklijk Museum van Mariemont. Dit monument verwierf Raoul Warocqué tijdens een reis door Egypte en gaf de aanzet tot de Egyptische verzameling. Zijn ontmoeting in 1911 met de Franse archeoloog en handelaar Daninos Pacha was bepalend voor de aanschaf van werken, bedoeld om een zo breed mogelijk beeld te geven van de Egyptische maatschappij, haar religieuze beleving en begrafenisriten.
Gedurende korte tijd steunde Raoul Warocqué ook de archeologische opgravingen in Heliopolis, maar de resultaten voldeden niet aan de verwachtingen. Sindsdien heeft de wens om de kennis te verrijken nieuwe perspectieven geboden voor een verdere uitbreiding van de verzameling: bijvoorbeeld door middel van themas zoals de kennisvectoren, industrie en techniek uit de periode van voor de dynastieën, de ontwikkeling van technieken voor de vervaardiging van keramiek, enz. Er werden ook inspanningen gedaan om periodes uit de Egyptische beschaving te belichten, die nog niet goed vertegenwoordigd waren.
Sinds de oprichting van het museum staan de beschavingen rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten in het centrum van de belangstelling. Aan de getuigenissen van de religies waarin Raoul Warocqué indertijd erg geïnteresseerd was, werden een aantal andere themas en regios toegevoegd: Iran, Irak, Syrië, Turkije, Noord-Afrika. Het centrale thema is de uitwisseling tussen beschavingen, maar het sluit andere benaderingen niet uit. Deze zijn vooral voelbaar in de oude en islamitische keramiek, uitwisselingspunt tussen het Verre Oosten en Europa. Zo slaan de beschavingen van het Midden-Oosten een brug tussen twee werelden en dragen bij tot een beter begrip van de geschiedenis.
Het Koninklijk Museum van Mariemont organiseert een unieke tentoonstelling over het andere koninkrijk der piramiden, dat van Nubië en de woestijn ten westen van de van de Nijl-vallei.
Het spoor van de fabelachtige karavaan van Darb Al-Arbaïn ook wel Het Pad van de Veertig Dagen genoemd wordt aan het licht gebracht door indrukwekkende archeologische vondsten die vijfduizend jaar geschiedenis beschrijven vanaf de Steentijd tot heden.
De collecties komen uit gerenomeerde musea zoals het British Museum, het Egyptisch Museum van Cairo, het nationaal Museum van Khartoem en de koninklijke musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. De voorwerpen die langs deze route zijn gevonden en die worden tentoongesteld, nemen U mee via de Oudheid naar vandaag. Zo zal dit karavaanpad, dat indertijd bereisd werd door de oude Egyptenaren en de Arabische slavendrijvers, tot leven komen aan de hand van archeologische vondsten, etnografie, reisverhalen van ontdekkingsreizigers uit de 18de en 19de eeuw en schitterende fotos van de Franse documentaire-fotograaf Claude Iverné.
Deze buitengewone tentoonstelling die een dialoog bewerkstelligt tussen archeologische vondsten en hedendaagse fotografie, geeft een breder beeld van de traditionele waarneming van het verleden en het heden van dit aan de Nijlvallei grenzende woestijngebied.
"Zwarte farao's" is de intrigerende titel van een tentoonstelling in het Koninklijk Museum van Mariemont in Morlanwelz. De expo toont unieke archeologische vondsten uit Nubië, het "andere koninkrijk der piramiden".
Nubië strekte zich in de oudheid uit over het zuiden van Egypte en het noorden van Soedan.
Nubiërs en Egyptenaren dreven handel. Over de zogenoemde Veertig-dagen-route trokken handelaars naar Darfour in het zuiden van Soedan op zoek naar kostbare producten.
Beide volkeren dreven niet alleen handel maar ze probeerden ook elkaar te overheersen. In de 8e eeuw voor Christus grepen de Nubiërs de macht en leverden ze zwarte farao's.
Nadat ze verdreven werden, leefden de koningen in Nubië verder als farao's. Ze lieten zich net als Egyptische farao's begraven in piramides.
De voorwerpen op de tentoonstelling "Zwarte farao's" zijn onder meer afkomstig uit het British Museum en het Egyptisch Museum van Caïro. Ze zijn allemaal opgegraven langs de Veertigdagen-route.
Egypte wil een aantal kostbare Egyptische oudheden lenen die in het bezit zijn van Westerse musea. Dat heeft de opperste raad voor oudheden in Egypte zondag bekendgemaakt.
Het gaat onder meer om de steen van Rosetta, die in het bezit is van het British Museum in Londen, en de buste van Nefertiti, die in het Berlijnse Altes Museum staat. Ook het Museum of Fine Arts in het Amerikaanse Boston, het Louvre in Parijs en een tweede museum in Duitsland zullen worden aangeschreven.
Zahi Hawass, het hoofd van de Egyptische archeologische dienst, zei dat de brieven deze week de deur uit zullen gaan. In het verleden heeft Hawass geëist dat de oudheden in kwestie zouden worden teruggeven aan Egypte, waar ze ooit vandaan zijn gehaald.
Het is de bedoeling de stukken te lenen voor ofwel een tentoonstelling in het Egyptisch Museum in Caïro in 2011 of een in het in 2010 te openen Atum-museum in de stad Meniya.
Het is onbekend of de Westerse musea het Egyptische verzoek zullen inwilligen.
Egyptologica gaat naar de tentoonstelling 'De Zwarte Farao's in Mariemont op zaterdag 16 juni 2007. Afspraak om 10u45 uur aan de ingang het museum. Inschrijven kan door storting van 13 euro op rekeningnnummer 431-0594551-08 met vermelding van uw naam en inschrijving Mariemont. Een berichtje in onze mailbox: egyptologica@gmail.com houdt ons op de hoogte. Inschrijven kan nog tot 25 mei.
Tenslotte willen we jullie ook nog dit artikel meegeven dat verschenen is in Knack.
zie hieronder vallei der hebzucht
Egyptische groeten van het voltallige bestuur
Voorzitster Egyptologica Vlaanderen VZW
De vallei der hebzucht
Tachtig jaar na de ontdekking van het graf van farao Toetanchamon luiden archeologen in Egypte de alarmbel: door de aanhoudende toeristenstroom gaat de conditie van de graftomben in het Dal der Koningen zienderogen achteruit.
'Ik geef het Dal der Koningen nog 20, hooguit 25 jaar', aldus professor Kent Weeks, verbonden aan de American University in Caïro. Weeks werkt al 23 jaar in het Dal der Koningen in het Egyptische Luxor en verkreeg wereldfaam toen hij er in 1995 het graf van de zonen van Ramses II ontdekte - met tot nu toe 125 opgegraven grafkamers de grootste tombe ooit.
'Het massatoerisme is dodelijk voor de grafschilderingen. Er komen hier nu 7.000 bezoekers per dag. Het ministerie van Toerisme wil dat aantal opschroeven tot 15.000. Per persoon zweten die anderhalve theekop water uit. De grafschilderingen, de mooiste die Egypte kent, vervagen en verdwijnen waar je bijstaat. Als er binnen nu en vijf jaar geen actie wordt ondernomen, zijn ze onherroepelijk verloren.', aldus Weeks.
Het slot erop
'Het grote probleem is de luchtvochtigheid van die massa's mensen die dag na dag in zo'n tombe komen', zegt Jaap van Dijk van de Universiteit van Groningen. 'De lucht kan eigenlijk niet weg, en dat is een groot probleem. Mensen hebben bovendien de onbedwingbare neiging overal met hun vingers aan te zitten of zelfs hun namen in de muren in te krassen. Bovendien worden er door de Egyptische overheid overal muurtjes gebouwd en nieuwe toegangswegen en ga zo maar door. Alles verdwijnt.'
Geoffrey Martin is de beroemdste nog levende Britse archeoloog en ook hij maakt zich ernstig zorgen. 'Er is een plan geopperd om het dal op slot te gooien en kopieën van de graven te maken, die de mensen dan kunnen bezoeken. Dat hebben ze in Frankrijk bij de grot van Lascaux tenslotte ook gedaan. Natuurlijk is het niet hetzelfde, maar de mensen zullen eraan gewend raken. Natuurlijk, je verliest de atmosfeer, de sensatie van het echte . Maar zeg nu eens eerlijk: als je met 300 à 400 mensen in een tombe staat te dringen, is er dan nog veel atmosfeer? Het zou in de toekomst wel eens de enige optie kunnen zijn, willen we deze monumenten redden.'
Twintig meter verderop. Het graf van Toetanchamon. Toeristentrekpleister nummer één. De jonggestorven koning omarmt teder de onderwereldgod Osiris. Maar vreemde geelgroene spikkeltjes bedekken god en farao; de verf wordt langzaam opgevreten door een soort zwam. Een schimmel die in vocht gedijt. En niemand heeft enig idee hoe die te behandelen.
Reddingsplan
'Mijn eerste urgentie is de redding van de sites', zegt Weeks. 'We hebben hier letterlijk duizenden graftombes die in razendsnel tempo achteruithollen, en niemand heeft tot nu toe de moeite genomen om ervoor te gaan zitten en onontbeerlijk structureel geologisch ingenieurswerk te doen.'
Het op slot gooien van het Dal der Koningen - de stille wens van veel archeologen - 'zal nooit gebeuren'. Daarvoor is Egypte te zeer afhankelijk van buitenlandse deviezen. Ook het opschroeven van de toegangsprijzen zal niet werken, zo blijkt in de verderop gelegen Vallei der Koninginnen waar voor een bezoek van tien minuten aan het befaamde graf van koningin Nefertari 5000 dollar moet worden neergeteld. Sindsdien loopt het er storm. 'Rijke Amerikanen en Japanners zeggen: ah, dat moet iets bijzonders zijn. Ik moet en zal die tombe zien!' Ook Nefertari holt weer achteruit. 'Geld is niet de oplossing.'
Weeks denkt veeleer aan het openen van méér graven en langere openingstijden, zodat de bezoekers verspreid worden, en aan tourniquets met tijdsloten. 'Niet meer dan 100 mensen per graf per uur.' Want zijn onderzoek heeft aangetoond dat dat het maximaal haalbare is. 'We meten aan de conditie van de verf dat de temperatuur en de vochtigheid dramatisch op- en neergaan gedurende de dag, van 20 graden 's morgens tot 40 in de middag, waarbij de luchtvochtigheid stijgt van 20 tot 85 procent. Dat zijn dramatische schommelingen die geen graf kan overleven. De Egyptenaren hebben geprobeerd dat te corrigeren door van tijd tot tijd een graf een half jaar te sluiten, totdat de normale waarden hersteld zijn, maar er is geen spaan van bewijs dat dat werkt. Maar met alle maatregelen die ik voorstel, blijft er een grens bestaan. Er kunnen nooit meer dan 1000 mensen tegelijk in het Dal der Koningen zijn. Zijn het er meer, dan wordt het een nachtmerrie.'
Volgende reisprogramma's kreeg ik binnen van ons reisgids in Cairo. Het zijn dus meer avontuurlijke reizen voor hen die houden van uitdagingen.
Je vindt ze
Indien je interesse hebt kan je altijd mailen naar onderstaande mail.
Ibrahim is egyptoloog die studeerde in Leiden, is dus perfect nederlandstalig, en hij organiseert zelf deze reizen. Zijn broer heeft een egyptisch restaurant in Vilvoorde. MOSTAFA IBRAHIM <mostafa1313@yahoo.com>
reisprogramma 3
3DE PROGRAMMA:HET COPTISCH EGYPTE
1STE DAG:
AANKOMST CAIRO TRANSFER EN OVERNACHTING IN SOFITEL SFINX.
2DE DAG:
ONTBIJT EN DAN BEZOEK AAN HET KOPTISCHE WIJK IN KAIRO(SERGIOUS ,HANGENDEKERK EN DE SINAGOGE) EN DE KOPTISCH MUSEUM.
LUNCH ONDERWEG EN OVERNACGTING IN SOFITEL.
3DE DAG:
VERTREK NAAR ALEXANDRIE MET BEZOEK ONDERWEG AAN WADI NATRUN MET BEZOEK AAN DEIR AMBA BSJOI EN DEIR ES-SURJAN(KLOOSTERS).
AANKOMST ALEXANDRIE EN BEZOEK AAN DE BIBLIOTTHEEK.LUNCH EN OVERNACHTING IN ALEXANDRIE.
4DE DAG:
BEZOEK AAN DE CATACOMBEN VAN KOM ES-SJUGAFA,POMPEJUSZUILAMFITHEATER,NADIEN LUNCH EN TERUG NAAR CAIRO EN OVERNACHTING.
5DE DAG:
VERTREK CAIRO NAAR AIN SUCHNA 100KM VER VAN CAIRO EN BEZOEK NAAR AAN DE RODE ZEE GELEGEN KLOOSTERS VAN ANTONIUS EN PAULUS.DINER EN OVERNACHTING IN AIN SUCHNA.
6DE DAG:
AIN SUCHNA>>>> KATHARINAKLOOSTER AANKOMST EN DINER.
7DE DAG:
BEZOEK AAN HET KLOOSTER,MOZESBERG EN DE BRANDENDE BRAAMSTRUIK. NA DE LUNCH TERUG NAAR CAIRO OVERNACHTING.
Volgende reisprogramma's kreeg ik binnen van ons reisgids in Cairo. Het zijn dus meer avontuurlijke reizen voor hen die houden van uitdagingen.
Je vindt ze
Indien je interesse hebt kan je altijd mailen naar onderstaande mail.
Ibrahim is egyptoloog die studeerde in Leiden, is dus perfect nederlandstalig, en hij organiseert zelf deze reizen. Zijn broer heeft een egyptisch restaurant in Vilvoorde. MOSTAFA IBRAHIM <mostafa1313@yahoo.com>
Hieronder reisprogramma 2
2DE PROGRAMMA (ECHNATON)
1STE DAG:
AANKOMST CAIRO TRANSFER EN INCHECK IN HET HOTEL SOFITEL SFINX 5*.
2DE DAG:
NA HET ONTBIJT BEZOEK AAN DE PYRAMIDEN VAN GIZEH EN HET EGYPTISCH MUSEUM EN DE OUDE CAIRO,LUNCH ONDERWEG EN OVERNACHTING IN SOFITEL SFINX.
3DE DAG:
NA HET ONTBIJT VERTREK MET DE BUS NAAR MINYA 300KM NAAR HET ZUIDEN VAN CAIRO.BEZOEK AAN DE GRAVEN VAN HET MIDDENRIJK VAN BENI HASSAN.
DINER EN OVERNACHTING IN MERCURE MENYA.
4DE DAG:
BEZOEK AAN AMARNA,HOOFDSTAD VAN ECHNATON MET BEZOEK AAN DE KONINKLIJKGRAF,DE RESTANTEN VAN HET PALEIS VAN ECHNATON EN DE GRAVEN VAN DE NOBELEN VAN ECHNATON'S TIJD.
BEZOEK AAN TUNA ELGEBEL MET BEZOEK AAN DE HOGEPRIESTER PETOSIRIS EN ZIJN FAMILIE.
10KM WEST VAN DE ANTIEKE STAD HERMOPOLIS BEZOEK AAN DE ONDERAARDSE GANGEN EN BIJZETTINGEN VAN HEILIGE DIEREN VAN DE GOD THOT(BAVIANEN EN IBISSEN).DINER EN OVERNACHTING IN MERCURE.
5DE DAG:
VERTREK MENYA NAAR ABYDOS MET BEZOEK AAN DE SCHITTEREND TEMPEL VAN SETI VADER VAN RAMSES DE 2DE.
DAN MET DE BUS NAAR LUXOR EN ONDERWEG BEZOEK AAN DE TEMPEL VAN HATHOR IN DENDERA.
AANKOMST LUXOR DINER EN OVERNACHTING IN MERCURE.
6DE DAG:
NA HET ONTBIJT BEZOEK AAN VALLEI DER NOBELEN MET GRAVEN VAN MENNA EN NAKHT EN DEIR EL-MEDINEH(SENNEDJEM &ANERCHAU).LUNCH EN VERTREK NAAR HURGHADA EN OVERNACHTING.
7DE DAG:
VERTREK HURGHADA NAAR CAIRO.AANKOMST IN SOFITEL SFINX EN OVERNACHTING.
Volgende reisprogramma's kreeg ik binnen van onze reisgids in Cairo. Het zijn dus meer avontuurlijke reizen voor hen die houden van uitdagingen.
Je vindt ze
Indien je interesse hebt kan je altijd mailen naar onderstaande mail.
Ibrahim is egyptoloog die studeerde in Leiden, is dus perfect nederlandstalig, en hij organiseert zelf deze reizen. Zijn broer heeft een egyptisch restaurant in Vilvoorde. MOSTAFA IBRAHIM <mostafa1313@yahoo.com>
Hieronder reisprogramma n1
1STE PROGRAMMA
1STE DAG: AANKOMST EGYPTE EN TRANSFER NAAR HET HOTEL SOFITEL SFINX 5*.
2DE DAG:
NA HET ONTBIJT ,BEZOEK AAN HET EGYPTISCH MUSEUM,CITADEL MET DE MUSKEE VAN MOHAMED ALI EN HET OUDE CAIRO MET BEZOEK AAN DE SERGIUS KERK WAARONDER DE HEILIG FAMILIE DRIE MAANDEN WOONDEN,DE HANGENDE KERK SINDS HET EIND VAN DE 4DE EEUW EN DE SINAGOGE. LUNCH ONDERWEG.
OVERNACHTING IN SOFITEL SFINX.
3DE DAG:
NA HET ONTBIJT BEZOEK AAN DAHSJOUR MET DE PIRAMIDEN VAN SENEFROE(KNIK &DE RODE PIRAMIDE)VAN HET BEGIN VAN DE 4DE DYNASTIE,SAKKARA MET BEZOEK AAN DE TRAP PIRAMIDE VAN JOSER 2750VC,MASTABAS VAN KAGEMNI&MEREROEKA 2340VC EN DE PIRAMIDE VAN TITI.
NA DE LUNCH BEZOEK AAN DE PIRAMIDEN VAN GIZEH EN DE SFINX.MET EEN DROMIDARES TOCHT BIJ DE PIRAMIDEN.
TERUG NAAR SOFITEL SFINX EN OVERNACHTING.
4DE DAG:
NA HET ONTBIJT VERTREK NAAR ALEXANDRIE MET BEZOEK AAN DE GRIEKS-ROMEINS MUSEUM,POMPEJUSZUIL EN DE CATA'COMBEN VAN KOM EG-SJUGAFA.
LUNCH ONDERWEG.
OVERNACHTING IN ALEXANDRIE.
5DEDAG:
VERTREK MET DE BUS NAAR DE OASE SIWA,LUNCH EN GENIETING VAN DE MOOIE LANDSCHAP.OVERNACHTING IN SIWA.
6DE DAG:
BEZOEK AAN ALEXANDER'S TOMB,GEBEL EL MAWTA EN DE TEMPEL VAN AMON.LUNCH IN SIWA EN OVERNACHTING IN SIWA.
7DE DAG:
VERTREK MET DE BUS TERUG NAAR CAIRO&INCHECKEN IN HET HOTEL SOFITEL SFINX EN OVERNACHTING.
De Nijl stroomopwaarts is een uitgave van het Davidsfonds (Foto RVi)
Egypte blijft tot de verbeelding spreken. Geen wonder eigenlijk, want je struikelt er als het ware over de oudheid, en de grandeur en het mysterie van de faraonische tijd hangen er nog altijd in de lucht. Dan is er ook de Nijl, de langste rivier ter wereld, die zich door het landschap slingert en die de bron geweest is van de indrukwekkende Egyptische beschaving.
Hordes toeristen van over de hele wereld overrompelen het land dan ook doorlopend. Gewapend met een camera sjokken ze meestal achter een gids aan, en lopen ze in het eeuwenoude voetspoor van slaven, hogepriesters en farao's. Maar om van een land als Egypte voluit te genieten, kom je beter een beetje beslagen ten ijs.
Voorbereidende lectuur is makkelijk te vinden, want het land is al in alle mogelijke toonaarden beschreven en er komt nog altijd nieuw werk bij. 'De Nijl stroomopwaarts. Het Egypte van de farao's' van Egyptologe Marleen Reynders, is een van de jongste aanwinsten.
Van Caïro naar Aboe Simbel
(Foto Belga)
Na een ruime inleiding volgt uitgebreid de exploratie van de Nijlvallei. De tocht stroomopwaarts begint in het Egyptisch Museum van Caïro, omdat je daar de ideale introductie krijgt voor je reis doorheen de Nijlvallei. Vervolgens reis je langs wereldberoemde sites als Giza met de piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos, Tell el-Amarna, de stad van ketterkoning Echnaton, Abydos, Dendera, Karnak en Luxor tot aan de gigantische tempels van Aboe Simbel.
Maar de route loopt ook langs minder indrukwekkende of minder bekende plekken. Er is bijvoorbeeld El Kab tussen Esna en Edfoe. Je vindt er resten van een faraonische stad en een necropool en in de buurt ligt de bekende 'gierenrots'. Met een beetje fantasie herken je in de steenmassa een reusachtig gierenlichaam, maar wat nog interessanter is: de rots is volgekribbeld met graffiti. De oudste dateert uit de prehistorie en vermoedlijk zijn al die krabbels smeekbeden aan de gierengodin Nechbet die er vereerd werd.
Dat gebied is al een hele tijd een Belgisch opgravingsterrein. Wetenschappers van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en van de Egyptologische Stichting Koningin Elisabeth verrichten er erg verdienstelijk archeologisch werk.
Troeven
(Foto Belga)
Het boek is een culturele reisgids en dus ontbreekt elk spoor van handige adressen, telefoonnummers, websites of uitleg over hoe je aan zo'n reis begint, welke documenten je nodig hebt of welke inentingen verplicht zijn. Het rept ook met geen woord over het huidige Egypte. Maar dit boek heeft dan weer andere troeven.
Het geeft je erg interessante achtergrondinformatie over de Oud-Egyptische geschiedenis, over de samenleving en de cultuur. Je krijgt heel veel details over allerlei bezienswaardigheden. Het bevat uitgestippelde parcours, kaartjes en plattegronden. Je krijgt ook tips die nuttig zijn bij een bezoek aan een site. De tekst is geïllustreerd met tekeningen en foto's en dikwijls zijn dat haarscherpe close-ups in plaats van algemene beelden.
Die aandacht voor het visuele aspect is een absoluut pluspunt. In Egypte zelf kom je vaak ogen te kort om alles te absorberen, maar 'De Nijl stroomopwaarts' leert je kijken voor je in Egypte bent. Het maakt je vooraf onder meer vertrouwd met diverse symbolen die regelmatig opduiken, met de pleiade kleine en grote goden en godinnen of met de machtssymbolen van de farao. Met het boek 'De Nijl stroomopwaarts. Het Egypte van de farao's' begint je reis dus al een beetje voor je echt vertrokken bent.
In het museum zelf loopt sinds 2002 een onderzoeksproject dat de totstandkoming beoogt van een wetenschappelijke catalogus van de funeraire objecten die afkomstig zijn uit de vroegdynastische koningsgraven van Abydos (Boven-Egypte).
Centraal staat de studie van ruim 50.000 fragmenten van stenen vaatwerk. Het enorme puzzelwerk heeft reeds honderden gereconstrueerde en getekende vaasprofielen opgeleverd die de basis vormen van verder typologisch onderzoek.
Te El-Hosh, eveneens in Boven-Egypte, op ca. 30 km ten zuiden van Edfoe, worden door de KMKG sinds 1998 rotskunstonderzoek en archeologische navorsingen verricht.
De aandacht gaat vooral uit naar de vroegste rotstekeningen in het gebied, die op grond van directe datering ouder zouden zijn dan het midden van het 6de millennium v. Chr. Het zou dus gaan om de oudste kunst die ooit in de Nijlvallei is aangetroffen. Verder archeologisch onderzoek in 2004 leidde tot de ontdekking van een intact prehistorisch graf uit de Naqada II periode (c. 3500-3200 v. Chr.).
Te Elkab, een uitgestrekte vindplaats in Boven-Egypte, op ca. 80 km ten zuiden van Luxor, wordt door de KMKG en het Egyptologisch Genootschap Koningin Elisabeth reeds sedert 1937 archeologisch en epigrafisch onderzoek verricht.
In de reeks monografieën over Elkab zijn reeds zeven delen verschenen. Momenteel wordt vooral aandacht geschonken aan de studie en publicatie van de wandversiering en de hiëroglyfische opschriften in de grafkapel van Setaoe, die omstreeks 1150 v. Chr. het ambt van hogepriester van de plaatselijke godin Nechbet uitoefende.
Egyptologica Vlaanderen VZW werd in 1990 opgericht door vier jonge Egyptologen van de K.U.Leuven. Onze vereniging stelt zich tot doel de kennis over de oud-Egyptische beschaving in al haar mogelijke facetten, op een wetenschappelijk verantwoorde manier, door te geven aan het geïnteresseerde publiek. Hiertoe organiseren we lezingen, lessenreeksen, tentoonstellingen, begeleide uitstappen naar musea, Egypte-reizen.
Met deze on-line informatie willen we de mogelijkheden van het World Wide Web ten volle benutten. U vindt hier niet enkel informatie over onze vereniging, maar ook allerlei gegevens betreffende de oud-Egyptische beschaving, en verwijzingen naar andere interessante plaatsen op het Web.
De vereniging zendt naar alle geïnteresseerden haar nieuwsbrief. Daarin vindt u de beschrijving van alle activiteiten en meer informatie over de Egyptologie.
Egyptologica Vlaanderen legt ook een email-adressenbestand aan. Indien u een email adres hebt, laat het ons weten. Dan zal u sneller op de hoogte zijn van onze activiteiten en kunnen we u sneller bereiken indien er veranderingen optreden in het programma.
Wil u op de hoogte blijven van de updates van de site, zendt ons dan ook een berichtje.
De afdeling Egypte werkt nauw samen met het Egyptologisch Genootschap Koningin Elisabeth, waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is in ons museum. Deze vereniging werd opgericht met het doel, het egyptologisch en papyrologisch onderzoek in België te bevorderen. Het draagt bij tot de ontwikkeling van de Bibliotheek Oudheid van het museum en organiseert lezingen bestemd voor het ruime publiek. Het geeft jaarlijks het internationale tijdschrift "Chronique d'Égypte" uit en publiceert geregeld wetenschappelijke werken. Ieder jaar kent het Genootschap de Studiebeurs A. Théodoridès toe aan jonge vorsers die een doctorsdissertatie voorbereiden op het gebied van de egyptologie of van de rechtgeschiedenis van de Oudheid. contact Egyptologisch genootschap Koningin Elisabeth
Een zware zandstorm heeft in Egypte een grote brand veroorzaakt, waarbij honderd huizen in vuur en vlam stonden. Volgens de hulpdiensten kwamen een vrouw en haar dochter om. De brand werd veroorzaakt door twee hoogspanningsleidingen, die door de hevige wind waren losgerukt en een huis in het dorp Talia in de provincie Manufija in de fik hadden gezet.
Het vuur verspreidde zich door de felle wind razendsnel. Volgens de politie werden 30 huizen volledig vernield. Zeventig andere gebouwen raakten deels zwaar beschadigd. De zanstorm velde in de 17 miljoen inwoners tellende hoofdstad Caïro talrijke bomen. Vele straten raakten versperd.
De industrie stelt 22% van de arbeidsbevolking tewerk. De visvangst is vrij belangrijk, maar beperkt zich grotendeels tot de meren van de Nijldelta. Petroleum is het belangrijkste mineraal product van het land met zowat 43 miljoen ton per jaar. De totale lengte van de oliepijpen is 1171 kilometer.
Egypte heeft een productie van aardgas, die goed is voor 6,5 miljard kubieke meter. Andere grondstoffen zijn fosfaat, ijzer en zout en uranium. Sinds de voltooiing van de Aswan-dam kan Egypte rekenen op een grote capaciteit inzake thermale energie.
Op industrieel vlak is de katoennijverheid de grootste met 300000 ton per jaar. Verder is er fabricatie van jute, geraffineerde suiker, zwavelzuur, papier, cement en landbouwproducten.
Egypte voert vooral olie en katoenproducten uit.
Voor voedingswaren is het grotendeels op invoer aangewezen.
De officiële werkloosheidsgraad schommelt rondom de 10%.
Het spoornet is 5350 kilometer lang. Slechts 42 kilometer is geëlektrificeerd.
De Nijl is een bevaarbare waterweg en er is een 1160 kilometer groot net van kanalen.
De belangrijkste havens zijn Alexandria, Al Ghardaqah, Aswan, Asyut, Bur Safajah, Damietta, Marsa Matruh, Port Said en Suez.
Van de 64.000 kilometer aan autowegen zijn 49.984 kilometer geasfalteerd.
EgyptAir is de nationale luchtvaartmaatschappij. Er zijn 89 vliegvelden.
De kolossen, de koningsgraven, de tempels: het wereldberoemde Luxor biedt bijna een overdaad aan historische schatten. Maar van al dat hossen van het ene naar het andere monument word je ontzettend moe, zeker als het kwik vlotjes dertig graden haalt. Bovendien worden al die overblijfselen van de farao's overdag zo onder de voet gelopen dat Luxor soms wel op één grote openluchtkermis lijkt.
Daar hebben we wat op gevonden: een ochtendlijke ballonvaart boven de Nijl en het nog ingeslapen Luxor.
Met zijn vijven in een mand, niemand die je wat wil verkopen of om een fooi bedelt. Een verademing.
Ballonvluchten van ± 2 uur boven de Nijl kosten bij Magic Horizon Balloons 130 euro per persoon. Wie per e-mail reserveert, betaalt slechts 100 euro. Inbegrepen zijn de verzekering, transfers van en naar het hotel, thee, koffie en water onderweg
Egyptische oudheidkundigen speuren het internet af op zoek naar antiquiteiten uit het oude Egypte, in de hoop deze nog te kunnen terug brengen naar het land van oorsprong.
Dinsdag werd trots het resultaat van een succesvolle klopjacht getoond: een 3.200 jaar oude haarlok van farao Ramses II, die dertig jaar geleden in Frankrijk werd gestolen en dankzij speurwerk op internet kon worden achterhaald.
De lok was tentoongesteld in een glazen kist in het Egyptisch Museum in Caïro, samen met stukken verband en dertien stukjes hars die ooit werden gebruikt voor de mummificatie van Ramses en diens zoon Merneptah. De antiquiteiten konden worden opgespoord doordat zij afgelopen november op internet te koop werden aangeboden door een Franse postbode, Jean-Michel Diebolt, die voor het haar 2.000 euro wilde hebben.