Zeven op tien Vlamingen eet vervallen voedingsmiddelen.
Uit een onderzoek van het ziekenfonds Bond Moyson blijkt dat 71 procent van de Vlamingen vervallen voedingsmiddelen nog opeet. 7 procent doet dat zelfs vaak. En zo goed als allemaal doen ze dat bewust.
Vooral zuivelproducten (44%) en de categorie conserven, rijst, chips... (30%) scoren hoog. Maar ook kant-en-klare maaltijden (9%), charcuterie (8%), slaatjes (7%) en zelfs rauwe vis of vers vlees (2%) worden na vervaldatum nog verbruikt.
Ik geef het toe: ik ben één van deze bewuste gebruikers! Als ik voor eten naar het warenhuis ga, kijk ik eerst naar wat er in snelverkoop staat en dat eten we dan die dag. Het voedsel is dan wel nog niet vervallen, maar wel op zijn laatste verbruikersdatum. Of ik durf het op zijn vervaldag ook nog invriezen. Daar maak ik allemaal geen punt van.
Microbioloog Chris Michiels van de KU Leuven licht toe: "Doorgaans is dat geen enkel probleem. Met vlees en vis let je beter op. Maar conserven? Daar mag je over 20 jaar nog van eten."
"Er zijn twee categorieën: - de omschrijving 'Te gebruiken tot' is dwingend: eet je er na die dag toch van, dan loop je kans een voedselvergiftiging op te lopen. Die voeding vind je meestal terug in de koelafdeling: vis, vlees, salades, kant-en-klaar maaltijden... Het zijn producten waarin bacteriën makkelijk gedijen".
- de vermelding 'Ten minste houdbaar tot' slaat op ongeopende producten waarvan de producent weet dat die daags nadien niet meteen schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar smaak, geur en structuur gaan wel achteruit. Yoghurt bijvoorbeeld, is een zuur product waarin bacteriën niet echt gedijen."
Maar ook het eten van vervallen rijst, bouillonblokjes, cornflakes, koekjes en confituur vormt geen direct gevaar. "Droge producten of eetwaren met veel suiker zijn inderdaad minder bacteriegevoelig", bevestigt Michiels. "Recordhouder zijn de conserven. Ongeopend kunnen die jaren bewaren. Ook dranken met een alcoholgehalte van minstens 10 procent kunnen nog jaren na datum genuttigd worden".
(bron:Belga)
|