Zaterdag 6 juni passeren we de stad Montefiascone. Van ver zien we de kathedraal met een enorme koepel, die net iets kleiner is dan die van de Sint Pieter in Rome, op onze weg naar Bolsena.
De stad ligt aan het gelijknamige meer, dat het grootste kratermeer is van Europa. Van op de camperplaats kunnen we met de fiets naar de stad. Onderweg stoppen we op een grote markt waar het leuk rondneuzen is.
Van op de markt hebben we een mooi zicht op het kasteel dat de stad beheerst. Om naar het centrum van de oude stad te komen is het weer steil omhoog klimmen. Het centrum is gevormd door smalle middeleeuwse straatjes en doorgangen.
Van de oude wasplaats wordt nog steeds goed gebruik gemaakt.
Aangekomen bij het kasteel krijgen we een prachtig zicht op de lager gelegen stad en het meer.
Langsheen het meer is het fijn fietsen en een ijsje om te verpozen hoort erbij.
Donderdag 4 juni rijden we met de bus naar Tarquinia, een stad gebouwd op de resten van wat ooit een Etruskische stad was buiten de muren ligt nog een necropolis met Etruskische graftombes. De stad is zoals al die steden gebouwd op de top van een heuvel en om tot in het centrum van de oude stad te komen is het steeds stevig bergop wandelen.
Voor het stadhuis en de kerk staat een mooie fontein. In de stad treffen we ook verschillende woontorens aan, want die waren goed te verdedigen.
Van op de wallen hebben we een prachtig vergezicht over het landschap waar we morgen camperstops gaan controleren.
Een stevige wandeling brengt ons naar de necropolis waar we verschillende graftombes kunnen bekijken. Die waren diep in de rotsen uitgehouwen en prachtig beschilderd met motieven die aan de overledene herinnerden.
Die graven waren bestemd voor de rijkere klasse want de gewone sterveling kon zich zo iets niet veroorloven. Het is wel hard werken om die allemaal te bekijken want we moeten voortdurend diep afdalen via trappen en dan terug naar boven. Het is wel de moeite waard maar de knieën krijgen het hard te verduren.
In een leuk restaurantje met een zeer vriendelijke uitbater genieten we van een lekkere maaltijd. We keren daarna terug naar het busstation om terug naar de camperplaats te gaan.
Vrijdagmorgen beginnen we aan onze inspectieronde en werken enkele camperstops af.
Bij Viterbo komen we langs warmwater bronnen die een dikke kalklaag achter laten. In de zo gevormde bekkens komen de mensen baden.
In Viterbo zoeken we een parkeerplaats op dicht bij het oude centrum om er de nacht door te brengen. Zoals gewoonlijk ligt het centrum weer boven op de berg. Met nog lood in de benen van gisteren is het zwaar stappen om boven te geraken.
De kerken zijn ook hier weer de meest bezienswaardige monumenten. In de 13de eeuw had de paus hier zijn residentie.
Wanneer we een mooi beschilderde kerk verlaten merken we dat er regen valt, we hebben de dakraampjes laten open staan en dus moeten we terug naar beneden. Nadien ontbreekt ons de moed om terug naar boven te klimmen en genieten van een rustige avond bij de camper. het is nog steeds 30°C.
Dinsdag 2 juni beginnen we aan onze inspectietocht voor Facile Media. De eerste camperplaats ligt in de stad Tarquinia. Nadat we het adres in de GPS ingevoerd hadden gingen we op weg. Op weg naar Napels zien we in de verte de Vesuvius.
%%%FOTO%%%
Enkele kilometers verder viel de GPS uit om een minuut later terug aan te gaan en dan na 30 seconden weer te stoppen. Hierdoor hadden we enkele afritten gemist om voorbij Napels te geraken. We wisten niet goed waar we ons bevonden om op kaart te kunnen verder rijden. We konden de GPS nog net genoeg aan de praat houden om een winkelcentrum in de buurt te vinden. We hebben daar dan een nieuwe GPS moeten kopen, ons vertrouwen in Tomtom hadden we verloren en kozen voor een Garmin. Het was daarmee reeds te laat geworden om ons doel te bereiken en hebben dan de nacht doorgebracht op de parkeerplaats van een museum, waar we zeer rustig geslapen hebben.
Woensdag bracht Garmin ons dan naar Tarquinia waar we vergeefs naar de camperplaats zochten. In het nabij gelegen Lido de Tarquinia, een mooie plaats aan het strand is nog een andere camperplaats waar we blijven staan.
Langsheen Het strand loopt een erg mooi verzorgde promenade waar het in het prachtige weer fijn wandelen is. Van op een terras met zeeblik drinken we een lekkere koffie.
Een aantrekkelijk fietspad nodigde uit voor een fietstochtje en voor de eerste maal hebben we onze fietsen afgeladen. Het was heerlijk fietsen tot aan de zoutpannen van Tarquinia en langs de promenade.
Zondag 31 mei vertrekken we naar Messina voor de overtocht naar het vasteland. Nabij de stad Messina stuurt de GPS ons de bergen in. Het wordt een moeilijke rit met vele steile hellingen en smalle haarspeldbochten, de auto wordt zwaar op de proef gesteld. In Messina hoeven we slechts een korte tijd te wachten om aan boord te kunnen.
Van op de veerboot namen we nog enkele foto’s van Messina. Bij het verlaten van het haventerrein aan de overkant belanden we meteen op de snelweg, die we bij de eerste afrit verlaten om de kustweg te nemen. Het is vandaag flink bewolkt en van mooie zichten op de zee komt niet veel in huis. Onze bedoeling was om in Palmi op een camperplaats te gaan maar toen we daar aankwamen was het aan het regenen. Daarom beslisten we maar om naar een verder gelegen camperplaats door te rijden via de snelweg. Toen we de afrit voor ons doel namen zagen we kort nadien een grote parkeerplaats die ons wel geschikt leek om te overnachten.
Maandagmorgen ging het verder langs de kustweg. De zon was ondertussen terug van de partij en we konden weer volop genieten van de vergezichten op de zee en de bergen. De weg liep dan weer kort bij de zee en dan weer hoger de bergen in om ons schitterende panorama’s te bieden. ’s Middags hebben we halt gehouden op het strand voor de middaglunch en de siësta. Enkele kilometers verder werden we de bergen ingestuurd en kregen we weer een totaal ander zicht. Hier en daar zagen we hoog in de bergen kleine dorpen liggen.
Een twaalftal kilometers voor Salerno zijn we gestopt bij een camperplaats. Aan de overkant van de weg zijn verschillende restaurants en cafés, om op het strand te komen moet men wel een financiële bijdrage leveren. Dan maar geen strandwandeling.
Sicilië vrijdag 29 mei verlaten we Palermo en rijden we naar een camperplaats in Reitano. De ophaaldiensten voor het huisvuil zijn hier blijkbaar overwerkt want overal zien we bergen afval naast de containers en langs de straten liggen.
We willen de snelwegen vermijden en rijden langs de kustweg. Dit gaat niet snel want we moeten regelmatig doorheen de dorpen. De straten zijn er vrij smal en om tegenliggers te kruisen is er vaak weinig plaats. We blijven ons verbazen over het rijgedrag van de Italianen ze lappen alle verkeersregels aan hun laarzen. In een kleinere stad werden we door de GPS door een straat gestuurd waar de buitenspiegels net niet de muren raakte. Het mooie aan die route is dan wel dan we langs de kust zeer mooie zichten kregen op de zee.
Bij de stad Cefalu kregen we een schitterende blik op de stad. Bij de camperplaats aangekomen moesten we vaststellen dat die niet meer bestond. We hebben dan zoals vroeger een rustige plaats gezocht met zicht op de zee waar we ’s avonds nog konden genieten van een mooie zonsondergang.
Zaterdag vervolgden we ons reis langs de kust met adembenemende zichten op het landschap. Rond de middag belandden we op een zeer nette camperplaats in Tonnaretta waar een wasmachine beschikbaar was die wel wat aftands was. Zo goed en zo kwaad het kon heeft Anne dan toch een hele was gedaan. Het is inmiddels bewolkt en een mooie zonsondergang is er vandaag niet bij.
Op weg naar Palermo komen we voorbij Segesta een plaats waar ooit een bloeiende Griekse kolonie was, volgens de legende gesticht door de Trojanen. De bouw van de tempel begon tussen 426 en 416 VC maar werd nooit voltooid en is de best bewaarde tempel op Sicilië.
Na meer dan twee eeuwen staat nog stevig recht als eerbetoon aan het vernuft en kunde van de bouwers. Verder op de berg stond de stad waar nog steeds opgravingen gedaan worden, we laten ons met een busje naar boven brengen want het gaat steil de berg op.
Helemaal op de top van de berg ligt een goed bewaard amfitheater vanwaar we een schitterend uitzicht hebben op het landschap.
Rond 15u komen we in Palermo, na wat zoeken op een camperplaats, gelegen nabij een autobus terminal. Met de bus rijden we naar het centrum maar zonder stadsplan hebben we wat rondgelopen zonder veel noemenswaardig te zien. Terug bij de camper verdiepen we ons in de informatie die we hebben. Donderdagmorgen gaan we terug de stad in waar we ons nu toch iets beter kunnen oriënteren. Bij het toeristenbureau krijgen we een stadsplan zodat we nu gericht op zoek kunnen naar de bezienswaardigheden. De stad bezit 156 kerken.
In elke stad zijn de kerken de meest indrukwekkende monumenten die getuigen van een rijk verleden. De kathedraal is imponerend van bouwstijl en het interieur soberder dan in andere kerken die we bezochten.
Het verkeer is erg druk en chaotisch naar verkeersregels wordt nauwelijks gekeken en de brutaalste neemt voorrang, tussen het autoverkeer flitsen scooters langs alle kanten voorbij, hier moet je met een camper niet zijn. Langs de mooie brede lanen komen soms erg smalle straatjes uit waar nog net een Fiatje 600 door kan.
Rond de middag komen we bij het Palazzo Reale ook wel het Palazzo dei Normanni genoemd.
Het werd oorspronkelijk door de Arabieren gebouwd en in 1072 door de Noormannen verbouwd.
Vlakbij is de Porta Major met excentrieke versiering die het begin is van de Via Vittorio Emanuelo die de ganse oude stad doorkruist. Van hieruit lopen we terug naar het busstation.
Onderweg komen we nog langs een prachtige fontein waar drie kerken rond gegroepeerd zijn. Nabij de Via Roma lopen we door een smalle straat waar alle dagen markt wordt gehouden. Aan het station zien we onze bus aankomen en zijn tevreden nog een zitplaats te bemachtigen want het is nog een eind terug rijden.
Zondagmorgen nemen we afscheid van Anna en rijden naar Agrigento waar de voornaamste attractie de “Valle dei Templi” of de vallei der tempels is. De reis verloopt gedeeltelijk langs de kustweg en krijgen we een mooie klip van kalksteen te zien genoemd de “Scala dei Turci”.
Nabij Agrigento zien we reeds van ver hoog op een heuvel een tempel staan. Van op de parking is het nog een heel eind de berg oplopen tot bij de tempels. Voor €6 laten we ons met een taxi tot boven brengen zodat we rustig de wandeling naar beneden kunnen maken.
De eerste tempel die we reeds van ver zagen, is de tempel van Juno gebouwd rond 450 jaar VC met nog vele ongeschonden zuilen. Heel de berg was ooit een welvarende stad die dan ook vaak belegerd en ingenomen werd. Er zijn nog heel wat monumentale overblijfselen te vinden.
De tempel van Concordia die nog prachtig bewaard is gebleven is een stille getuige van het vernuft en bouwkunst van de bewoners. In de 4de eeuw werd de tempel door de christenen in gebruik genomen als kerk. We hebben in de 4 kilometer lopen tussen de tempels heel wat kunnen bekijken voor we terug op de parking komen. We kunnen er niet overnachten en moeten een camping opzoeken.
Maandag 25 mei komen we rond de middag aan in Marsala de stad waar de gelijknamige wijn wordt geproduceerd. Rond 3 uur lijken we in een verlaten stad te zijn aangekomen, we hadden niet in de gaten dat de siësta hier ernstig wordt genomen en tot 16u30 is bijna alles gesloten. We keren dan maar terug naar de camper voor onze eigen siësta.
Langs de Via Garibaldi komen we via een hoge poort het oude stadsdeel binnen. De straten zijn geplaveid met witte marmer. Op een plein staan het stadhuis en de hoofdkerk naast elkaar.
De straten zijn allemaal behoorlijk smal en het is moeilijk om ze op de foto te krijgen. Er zijn heel wat mooie gebouwen in barokstijl, De hoofdstraat brengt ons bij nog een andere stadspoort. Er moet ook nog een interessant museum zijn met vele archeologische voorwerpen en een gedeeltelijk gereconstrueerd Punisch schip. Het is echter maandag en dan zijn alle musea gesloten. Dus dinsdagmorgen naar het museum. Het is beginnen regenen en onder een fijne regen gaan we op weg, gelukkig houdt het af en toe op. Na enig zoeken komen we bij het museum van archeologie. Op het enorme terrein dat vreselijk slecht onderhouden is komen we bij de restanten van een Romeinse villa die onder een afdak staat. Op geen van de informatieborden kan nog iets worden afgelezen en de restanten van de villa liggen er onverzorgd bij.
We kunnen toch nog enkel mozaïeken bekijken. Het gebouw met het schip lijken we niet te kunnen vinden tot iemand van het personeel ons de weg toont. In het museum vinden we veel artefacten die hier werden verzameld. Wat er van het schip nog te zien is geeft toch een goede indruk van hoe het moet geweest zijn.
We hebben deze morgen vele kilometers gelopen en zijn blij terug bij de camper te komen.
Na de middagrust op naar Trapani de rivaliserende stad van Marsala. Marsala had vroeger een belangrijke haven die onder het bewind van Karel V werd gesloten. Trapani is nu de belangrijkste haven. Van op een camperplaats nabij de stad kunnen we met de bus naar het centrum. Het oude stadscentrum is niet erg groot. Ook hier vinden we mooie gebouwen die getuigen van en rijk verleden. Sommige gebouwen zijn mooi onderhouden of gerenoveerd en andere zijn hoog nodig aan verzorging toe. Ook hier is het weer moeilijk om foto’s te nemen. Langs de waterkant hebben we enkele mooie uitzichten.
Vele kerken zijn hier weer aan te treffen en de kathedraal is waarschijnlijk wel de mooiste waar onder andere schilderijen van Rubens en Van Dijck te bewonderen zijn.
We hebben ondertussen heel wat kilometers afgelopen en de benen vertellen ons dat het tijd is om terug te keren.
Zaterdag 23 mei worden we om 9 uur aan het treinstation afgezet om met de trein naar Syracuse te rijden. Na een half uur treinen stappen we af in Syracuse. We willen het stadsdeel Ortigia, de oude stad, bezoeken gelegen op een schiereiland.
Na een fikse wandeling komen we bij de oude Apollotempel waarvan toch nog flink wat van bewaard is. Vooraleer we die gaan bekijken moeten we even uitrusten op een terras met een koffie. Vandaar gaat het door een brede winkelstraat met mooie kledingszaken naar de fontein van Diana.
Verder door smalle straten met nog smallere zijstraten komen we aan het water met mooie vergezichten. Langs de Via Roma een smalle straat met vele eethuisjes belanden we aan de Duomo.
Weer zo een indrukwekkende kerk gebouwd op de fundamenten van een oude Griekse tempel.
De buitenkant is barok en de binnenkant doet romaans aan met het typische houten plafond.
De zuilen van de oude tempel zijn goed verwerkt in de kerk. Aan de waterkant treffen we de Fonte Aretusa, een natuurlijke bron die in tijden van belegering de stad van drinkwater voorzag.
Nu zwemmen er vele karpers in en stroomt het water zo in de zee. In een van de zijstraatjes op een leuk pleintje genieten we van een lekkere maaltijd.
We lopen dan helemaal terug tot aan de Apollotempel. We hebben vandaag weer heel wat afgestapt en belonen ons nog maar eens met een lekkere koffie. Met een stadsbus komen we terug aan het station voor de terugkeer naar Noto waar we weer afgehaald worden door de vriendelijke Anna.
De stad Caltagirone is bekend om zijn keramiek. Er zijn hier vele ateliers die uiteenlopende voorwerpen in keramiek maken. De stad is gebouwd op verschillende heuvels en het is hier doorlopend op en neer gaan.
In de kleinere straatjes lopen trappen omhoog en omlaag. Om het hoger gelegen stadsdeel te verbinden met het lager gelegen stadhuis werd in 1606 een lange trap met 142 treden aangelegd zodat de bewoners gemakkelijk bij het stadhuis konden komen. Alle treden van de trap zijn aan de voorkant bekleed met mooie tegeltjes, en is dan ook de voornaamste bezienswaardigheid van de stad.
We zetten de reis voort naar een camperplaats op 12 kilometer van Syracuse vanwaar we met de bus tot in de stad zouden kunnen komen. Jammer genoeg staan we voor een gesloten poort want er wordt gewerkt. Dan maar de meest dichtbije camperplaats en dat is in Noto. Deze plaats is gelukkig open en zeer verzorgd. De bazin Anna verzorgt bovendien ook een gratis pendeldienst naar de stad Noto.
Vrijdagmorgen worden we door Anna afgezet in Noto dat in 1693 verwoest werd door een aardbeving en nadien werd opgebouwd met vele gebouwen in barokstijl. Aan het begin van de hoofdstraat staat een hoge poort met de wapens van de stad.
Langsheen deze straat staan vel indrukwekkende gebouwen en kerken. Tegenover het stadshuis torent de kathedraal hoog er boven uit om te benadrukken dat de kerk hoger in macht is.
In een steil oplopende zijstraat vinden we het pallazo Villadorata met uitbundig versierde balkons waarmee de bewoner zijn rijkdom liet zien.
Op gezellige pleintjes is het weer lekkere koffie genieten. Het is hier nog niet te druk en aangenaam rondlopen. Na het middageten nog even verpozen met een biertje en dan telefoneren we Anna om ons op te halen.
Woensdag 20 mei na het ontbijt verlaten we Catania met bestemming Enna. Nadat we het drukke stadsverkeer achter ons hebben gelaten komen we op de snelweg waar het rustiger rijden is. In de verte hebben we nog een mooie blik op de Etna.
We rijden vele kilometers door het vlakke stuk van het land aanvankelijk zien we groene landbebouwing dat nadien overgaat in dorre vlakte. Het landschap wordt terug heuvelachting en in de verte zien we de stad Enna boven op een heuveltop liggen.
We hadden een camperplaats uitgezocht op enige afstand van Enna maar die een gratis shuttle bus naar het oude centrum aanbood. Helaas toen we er aan kwamen was die gesloten voor renovatiewerken. Met de camper naar boven in het oude stadscentrum rijden was geen optie, dus maar naar de volgende bestemming, Piazza Armerina met een mooie kathedraal en oud centrum. Op een grote parking in het lager gelegen centrum konden we een mooie plaats innemen . Zoals de Italianen namen we een uitgebreide siësta om nadien naar het oude stadsdeel omhoog te klimmen. Bij de indrukwekkende kathedraal werden we aangesproken in het Frans door een vriendelijke heer.
Hij was de stichter van een heemkundig museum dat we toch niet mochten missen. Vooraleer we de kathedraal binnengingen, nodigde een klein terrasje ons uit om even te verpozen.
Met een lekkere cappucino en americano konden we weer verder. Aan de binnenkant was de kerk ook erg ruim en licht, maar gaf een verlaten indruk. Toen we terug naar beneden liepen ontmoetten we terug onze vriendelijke heer en lieten ons meetronen naar zijn museum. Het was ingericht in een burgerswoning uit de jaren 1800. Overal hingen vele met zorg tentoongestelde voorwerpen die hij vanaf zijn jeugd bijeen gespaard had.
Ook in de keuken/woonkamer evenals in het slaapvertrek waren de bijbehorende voorwerpen mooi opgesteld. Met veel enthousiasme vertelde hij alles over de oude voorwerpen en hoe hij die voor het nageslacht wilde bewaren. Nadat we afscheid genomen hadden kwamen we terug bij de camper en stelden vast dat het hele parkeerterrein op donderdagmorgen voor 6u30 moest ontruimd zijn voor de markt. Dus maar weer opkrassen. naar de volgende bestemming Caltagirone, waar we een schaduwrijke camperplaats vonden . Het was vandaag erg warm en enige schaduw was meer dan welkom.
Voor dinsdag hebben we ons ingeschreven voor en rondrit naar de Etna. Het weer is zonnig en warm maar daarboven is het beslist kouder en we nemen warme kleding mee. Een busje komt ons oppikken met nog andere gasten. We rijden eerst naar Rifugio Sapienza waar het enorm druk is met busladingen toeristen. Voor de sanitaire stop is het rijtje geblazen voor de dames.
Om te beginnen klimmen we naar de rand van een uitgedoofde krater en kijken in de diepte. Er staat ook een trektocht op het programma naar de lavastroom van de meest recente uitbarsting. +
Het gaat flink omhoog en het soms steile pad met rotsstenen bezaaid kost me veel moeite om boven te komen. Dikwijls op adem komen was wel nodig. Uiteindelijk komen we aan ons doel en zijn onder de indruk van wat zich hier heeft voorgedaan.
De tocht naar beneden gaat wel makkelijker maar is erg belastend voor de knieën. We zijn blij terug aan de auto te komen. Onderweg wordt er nog gestopt voor een tochtje in de grotten onder de versteende lava. We bedanken ervoor want het schijnt er moeilijk lopen te zijn in lage doorgangen. Wanneer iedereen terug is worden we naar Zafferana Etnea gebracht waar we vergast worden op een Siciliaanse specialiteit, een gesloten pizza die in olie gefrituurd wordt. De pizza is niet vettig met een lekker knapperig deeg gemaakt en gevuld met lokale kaas en ansjovis. Het resultaat was lekker en na onze inspanningen wel verdiend.. Tot slot werden we terug aan de camping afgeleverd, een heerlijke dag.
Om met de bus de stad in te gaan moeten we eerst een tweetal kilometer lopen om tickets te kunnen kopen. De bus brengt ons tot in het stadscentrum van Catania, de tweede grootste stad van Sicilië.
In het midden van de stad kijken we op de resten van een Romeins amfitheater gebouwd met lavasteen. Langs een brede winkelstraat met mooie winkels komen we bij het informatiecentrum van de stad waar een vriendelijke dame ons een stadsplan bezorgt en ons op het hart druk zeker de kerk van de H. Benedictus te bezoeken die op de Unescolijst voorkomt. Ze geeft ons ook nog twee vouchers waarbij we 20% korting krijgen voor het bezoek aan de kerk. Aan het einde van de straat komen we bij de Piazza Duomo.
In het midden van het plein staat een monument waarop een olifant in basalt prijkt, het symbool van de stad, met er boven op een Egyptische obelisk. Op het plein heerst een gezellige drukte en op een terras genieten we van een lekkere koffie .
Voor ons rijst de kathedraal indrukwekkend omhoog. In de aanpalende straten wordt er markt in levensmiddelen gehouden en is het behoorlijk druk. De kramen met vis, vlees, kaas en groenten wisselen elkaar af.
Het valt ons op dat het aangeboden vlees zeer mooi uitziet en niet duur geprijsd is. Het aanbod van fruit en groenten is groot en ook weer niet duur. Er bevinden zich ontelbare kerken in Catania, de één al mooier dan de andere maar de kerk van de H. Benedictus is wel de mooist versierde. Gebouwd op de resten van een Romeins stadsdeel, waarvan de resten te zien zijn onder een glazen doorgang bij de ingang. Het plafond van de kerk is beschilderd met zeer kunstzinnige taferelen uit het leven van Benedictus.
Voor het middagmaal strijken we neer op een terras in één van die smalle straten en kunnen er voor een redelijke prijs goed eten. Nadien gaan we nog op zoek naar het Castello Ursino, een mooi bewaarde burcht waar net een tentoonstelling van werken van Picasso loopt.
%%%FOTO7%%%
We kuieren terug naar de Piazza Duomo voor nog een lekkere koffie waar we weer kunnen genieten van het spektakel. In zo een grote stad is het onbegonnen werk om alles te bekijken en we keren dan terug naar het busstation om naar de camping te rijden.
Zondag 17 mei ontwaken we onder een loodgrijze hemel en de berg Etna is helemaal verscholen achter donkere wolken. Vandaag willen we naar de “Gola de Alcantara” een diepe smalle kloof in de bergen, uitgesleten door een rivier over miljoenen jaren. Hoewel de hemel potdicht zit blijft het toch droog, de temperatuur is flink gezakt en er waait een frisse wind.
Langsheen de kloof wandelen we over een aangelegd pad en kunnen in de kloof kijken naar de eigenaardige basalt rotsformaties. Bij verschillende punten moeten we via trappen afdalen om de mooiste zichten te kunnen bewonderen en nadien terug naar boven klimmen. Het is hard werken voor ons, maar het loont de moeite.
Bij het startpunt dalen we met een lift naar de bodem van de canyon tot aan het water wat ook weer indrukwekkende beelden oplevert. Tegen de middag zijn we terug bij de camper, blij te kunnen gaan zitten. Na de middag rijden we naar een camping in Catania. We bekomen een strandplaats op 20 meter van de zee, vannacht slapen we met het ruisen van de zee. Het is redelijk laat in de namiddag en nog steeds bewolkt en winderig. We gaan nog even op verkenning om een bushalte te vinden om morgen de stad in te trekken.
Vrijdag 15 mei vieren we onze 17de huwelijksverjaardag. Wanneer we wegrijden ontmoeten we nog de boer die ontstemd is dat wij niets hebben gekocht, hoewel dit niet verplicht is, en ons ook niets werd aangeboden van de lokale producten. Kort na de middag komen we in Villa San Giovanni bij de haven voor de overtocht naar Sicilië, we kunnen vrij vlug aan boord gaan en staan helemaal vooraan zodat we als eerste aan land kunnen.
We begeven ons naar een camperplaats nabij Taormina, de weg erheen voert ons doorheen verschillende dorpen die totaal niet berekend zijn voor modern verkeer en het is dikwijls moeilijk om auto’s te kruisen in de smalle straten. De camperplaats is mooi verzorgd met prachtige bloemen. Ondanks de nabijheid van de snelweg en de spoorlijn hebben we een goede nachtrust. Zaterdag wandelen we naar de bushalte waar de bus ons naar het centrum van Taormina brengt. De rit naar het centrum dat hoog tegen de berg ligt gaat over steile hellingen met vele krappe haarspeldbochten waar de bus nog net zijn draai kan nemen. Ik ben blij dat ik daar niet met de camper naar boven moest; Het is nog voorseizoen en toch is het in het centrum reeds behoorlijk druk.
We vangen aan met het Grieks theater te bezoeken, dat de tand van de tijd goed doorstaan heeft, en waar nog regelmatig verschillende voorstellingen worden gehouden. Van op de bovenste rijen hebben we een prachtig zicht op het toneel met de Etna op de achtergrond, jammer genoeg is het erg heiig en de kleuren komen niet goed uit. Nadien drinken we een lekkere Americano op een terrasje. In de autovrije hoofdstraat de “Corso Umberto” bekend om zijn mooie en exclusieve winkeltjes is het fijn wandelen. Er monden verschillende smalle schilderachtige steegjes op uit.
Op de “Piazza del Duomo” staat er een mooie fontein tegenover de dom. We lopen tot het einde van de Corso en keren dan op onze stappen terug om in een van de zijstraatjes op zoek te gaan naar een lekker pizza. Bij “Mamma Rosa” krijgen we een leuk zitje om van een lekkere pizza te smullen.
Om ons bezoek af te ronden gaan we terug naar het terrasje om een Americano te drinken als afsluiter. We hebben flink wat afgelopen op en neer en zijn blij te kunnen zitten op de bus die ons terug naar de camperplaats voert. Taormina was een mooie start van ons bezoek aan Sicilië.
Maandag 11 mei rijden we via een tolweg naar Padua, waar we nog een belofte aan de H. Antonius moesten inlossen. Het weer is heel zonnig en heet.
De camperplaats ligt in het centrum van Padua nabij de prachtige Piazza del Erbe en een korte wandeling brengt ons bij de kerk van de H..Antonius waar hij begraven ligt en de mensen komen bidden bij zijn graftombe.
Wanneer we terug bij de camper komen is het erg heet op het asfalt en we besluiten om verder een overnachtingplaats te zoeken. In het kleine dorpje Borgofranco sul Po brengen we de nacht door op een rustig grasveld onder de bomen.
Dinsdag rijden we weer over de tolweg want dat schiet toch lekker op naar het meer van Trassimeno naar Passignano sul Trassimeno. Het is een goed uitgeruste camperplaats met WIFI, jammer dat er een vrij drukke spoorweg langs loopt. Langs het meer kunnen we fijn wandelen tot in het stadje.
Woensdag zetten we onze reis naar Sicilië verder immer via de tolweg in Benevento met een camperplaats nabij het centrum van de stad. ’s Avonds maken we nog een wandeling naar het centrum waar een mooi aangelegde wandelboulevard ons langs mooie gebouwen en winkeltjes voert.
Donderdag gaan we weer de baan op maar halverwege is de snelweg afgesloten en moet er een omleiding gevolgd worden. Die loopt door de bergen over smalle wegen met vele kronkels en haarspeldbochten. Het verkeer waaronder vele vrachtwagens en bussen kunnen elkaar dikwijls nauwelijks kruisen met veel stilstand en stapvoets rijden. Na een uur kunnen we terug de snelweg op en nabij de stad Cosenza hadden we een adres om bij de boer te overnachten waar we via smalle bergweggetjes toekwamen. Op het erf mogen we blijven staan voor de nacht het is er erg rustig.
Zondag 3 mei zijn we goed aangekomen bij onze vrienden Helmut en Claudia in Bad Rotenfels. Onderweg hadden we gemerkt dat de koelkast niet werkte op de stroom van de motor. Toen we bij Helmut de stroom aansloten kwam die niet binnen, met het gevolg dat er niets meer werkte geen verlichting geen pomp geen koelkast op stroom. Maandag morgen ben ik met Helmut naar enkele plaatselijke werkplaatsen geweest, die mij niet konden helpen, de lader/transformator was stuk en dit stuk was daar niet beschikbaar. Dan maar naar Alpha Motorhomes in Temse gebeld en die hadden het bewuste stuk in voorraad en donderdag om 16u mochten we langs komen.
Dinsdag maakten we met onze vrienden een mooie uitstap doorheen het Zwarte Woud naar de stad Sigmaringen. Van ver konden we het kasteel van de familie Hohenzollern zien dat over de stad uitkijkt. Met een geleid bezoek aan het kasteel kwamen we heel wat te weten over de Hohenzollern die zelfs verbonden zijn met onze koninklijke familie.
Woensdag zijn we dan maar terug naar huis gereden voor de herstelling. Gelukkig werd de klus daar goed geklaard en vrijdagmorgen gingen we terug op pad. We kozen voor een route doorheen de Pfalz zonder snelwegen. De weg ging op en neer doorheen de bergen en langs knalgele velden met koolzaad of paardenbloemen.
Een zeer afwisselend parcours maar dat schiet niet echt op. De volgende dag dan maar de snelweg op en in Kempten vonden wij een camperplaats vlak bij het stadscentrum. Via een voetgangersbrug waren we zo in het centrum met mooie pleinen en terrassen. In de winkelstraten met leuke winkels was het een drukte van belang.
Zondag richtten we dan de steven naar Trento in Italië met vermijden van tolwegen. De GPS leidde ons naar de Reschenpass om over de Alpen te komen. Die route hadden we nog nooit genomen en het was een echte openbaring.
Geen moeilijke weg, goed bereidbaar en vooral zeer schilderachtig. Eens over de pas wachtte ons volop zon en zuiderse temperaturen. In de vallei zagen we overal waar we keken laagstam fruitbomen kilometers en kilometers. In Trento zijn we dan gestopt voor de overnachting.
Vandaag staan we aan het kanaal in Souppe-sur-Loing, een rustig plaatsje om te overnachten.
In Mesnil St. Père is de camperplaats gelegen aan het meer “Lac d’Orient een reusachtig stuwmeer dat het waterdebiet van het omliggende tot in Parijs moet regelen. In droge periodes wordt water afgegeven en wanneer er te veel regen is wordt het water opgespaard om overstromingen te voorkomen.
Het is vandaag nog vrij zonnig en aangenaam weer. ‘s Avonds en in de nacht regent het flink.
We rijden verder naar Dun-sur-Meuse waar de camperplaats gelegen is aan de oevers van de Maas, het zit er mooi om te vissen maar zonder resultaat. Bovendien begint het flink te regenen en is er de pret vlug af. De volgende morgen is het grijs en somber en bovendien erg fris. De weersverwachting is voor de volgende dagen even slecht en we besluiten dan maar om naar huis te rijden.
Wanneer we een route opgeven op de GPS kiezen we steeds voor “vermijd snelwegen” op die manier rijden we veel op de kleinere landwegen en komen we door verschillende kleine dorpen en langs mooie zonnebloemvelden.
Ook mooie stadjes en interessante plekken ontdekken we op deze manier.
In de oude abdijkerk van Saint Savin laten we ons alles vertellen over de prachtige oude muurschilderingen uit de 11de eeuw die als het ware de bijbel in stripverhaal brengen. Wat verder bij de Roc-aux- Sorciers in Angles-sur-l’Anglin bezoeken we een museum dat een reproductie brengt van een in de nabijheid gevonden gebeeldhouwde fries van twintig meter lang met dierlijke en menselijke afbeeldingen gemaakt door mensen van 15.000 jaar geleden.
Het wordt wel het Lascaux van de beeldhouwkunst genoemd. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe de prehistorische mensen een gevoel van kunst hadden en zich met de primitieve middelen die ze hadden mooie dingen maakten. In Mehun-sur-Yèvre bewonderen we een mooie oude stadspoort en de resten van wat een indrukwekkend kasteel moet geweest zijn.
Bij de camperplaats die mooi aan het water is gelegen kan ik een mooie zeelt aan de haak slaan.
De volgende dag staan we aan het water bij Mennetou-sur-Cher, een leuk middeleeuws stadje.
Het is een charmant stadje met veel potentieel maar door het ontbereken van winkels is het er erg stil en valt er niets te beleven. Voor we vertrekken lopen we nog even over een enorm grote rommelmarkt aan de oever van de Cher.
In Sully-sur-Loire nabij het prachtige kasteel is er ook weer een zeer grote rommelmarkt die druk bezocht wordt. Overal staan er auto’s geparkeerd en kunnen we de camperplaats niet bereiken. In de late namiddag breekt er een onweer los en de markt eindigt. Wanneer iedereen weg is kunnen we alsnog op de camperplaats terecht. Vandaag staan we aan het kanaal in Souppe-sur-Loing, een rustig plaatsje om te overnachten.
Donderdag en vrijdag hebben we vele camperplaatsen bezocht waar de GPS ons langs vele kleina landwegen stuurde en we door verschillende leuke dorpjes kwamen waar de koeien nog over de weg liepen. Zaterdag hebben we twee camperplaatsen bezocht in Concarneau, het was voor de derde keer dat we daar aanlandden.
In de ommuurde cité is het altijd druk want dit is een geliefd toeristisch oord. Aan de overzijde van de stad is er een rustige camperplaats van waar we goed konden wandelen langsheen het water.
We kregen nu eens de cité te zien van over het water. Zondag hebben we de laatste camperplaatsen aangedaan waarvan één in Pont Aven. Ook een druk bezochte toeristische plaats aan de Aven, de schilder Gaugin heeft er een groot deel van zijn leven doorgebracht en blijkbaar vele kunstenaars geïnspireerd want er zijn ontelbare galerijen met schilderijen.
We zoeken een camping op want ik heb internet nodig om alle gegevens te versturen naar Facile Media. Het versturen van de foto’s lukt niet en daar moet ik wat anders voor bedenken.
Ons werk zit er op en nu bepalen we zelf onze bestemming en in de namiddag komen we in Carnac waar een heel veld met duizenden keurig uitgelijnde menhirs getuigt van de vindingrijkheid en ondernemersgeest van onze verre voorouders.
In Carnac en wijde omgeving vinden we geen vrije camperplaats we rijden dan maar verder en zoals vanouds gaan we dan maar op de parking van een winkelcentrum overnachten.
Dinsdag komen we aan in Guérande, waar het bekende “sel de Guérande” vandaan komt. De oude stad heeft nog een groot deel van zijn omwalling bewaard en via de prachtige poort komen we er binnen.
In de hoofdstraat met zijn vele winkels waar volop het lokale zout verkocht wordt is het druk met de vele bezoekers. In de stad zijn vele oude gebouwen zichtbaar aan het middeleeuwse stratenpatroon, het is er gezellig wandelen. In het midden staat een mooi kerk met prachtige glasramen.
De volgende morgen is het markt en wordt het centrum ingenomen door de marktkramers met hun kleurige kramen.
Het weer zit ons nog steeds mee en in de namiddag gaan we op de fiets om in La Baule vrienden van Noël op te zoeken. Het is fijn fietsen op een meestal vrij liggend fietspad. Bij de vrienden van Noël worden we hartelijk ontvangen en de gastvrouw blijkt een talentvolle schilder te zijn en we bewonderen haar talloze werken. Die zijn ook te bewonderen op haar website http://miguen.ekablog.com Donderdag bevinden we ons in St. Michel-Chef-Chef op een camperplaats met internetverbinding die helaas niet werkt naar behoren. We maken dan maar een wandeling op het strand en genieten van de goede zeelucht.
Vrijdag komen we op een camperplaats aan een rivier bij Rouans. Het is er aangenaam verblijven en aan de waterkant kant zit het lekker om te vissen. Zaterdagmorgen worden we wakker met regen en de lucht ziet erg donker, jammer want we hadden hier nog best een dag kunnen staan. We rijden dan maar verder en houden halt in Valanjou op een fijn ingerichte camperplaats aan een riviertje met nog vier andere camperaars van vier verschillend nationaiteiten.