Inhoud blog
  • taalbad voor di Rupo
  • twee publieke opinies
  • verontwaardiging
  • verkiezingsshows
  • taalbewustzijn
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    boek onder lava
    verzwegen berichten
    25-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wijsje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    uit Een stuk of wat

    wijsje






     

    liefde laat zich niet beloven

    en vereffenen als een schuld

    je kunt met zachtzinnig geduld

    en hoop van zaaiers in haar groei geloven

    maar liefde laat zich niet beloven

     

    je wordt het ergst door valse hoop bedrogen

    maar wie heeft het spel dan vals gespeeld:

    de grijpende dromer of het vluchtende beeld

    je wordt het eerst door eigen stem belogen

    het ergst van al door valse hoop bedrogen

    25-04-2007 om 14:19 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.papaverklaring
    papaverklaring
     
    Multatuli schreef het al in een van zijn 'Ideën': kinderen krijgen mag iedereen, om oppasser te worden in een zoo moet men een brevet kunnen voorleggen.
    In plaats van zo'n seksistische 'papaverklaring' zou men dus beter werk maken van een 'ouderschapsverklaring' of gelooft men in de onfeilbaarheid van het moederinstinct?
     
    Eén detail uit het onderzoek springt in het oog: moeders besteden gemiddeld anderhalf uur aan het huiswerk van hun kinderen, vaders een half uur. Ik dacht dat het onderwijstijdschrift Klasse - en niet alleen Klasse, ook het departement onderwijs en de huidige minister - altijd de visie heeft verdedigd dat huistaken door de leerlingen zelf moeten opgelost kunnen worden. Indien dit niet zo is dan faalt het onderwijs in zijn gelijkekansenbeleid: kinderen van lageropgeleide ouders worden door dit soort huistaken zonder meer gediscrimineerd.
     
    Wie ervoor pleit dat vaders zich meer bezig moeten houden met het huiswerk van hun kinderen zet de wereld op zijn kop: niet de vaders gaan in de fout maar de scholen.
     
     

    25-04-2007 om 10:03 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Els de Temmerman
    Els de Temmerman (in Humo deze week)
     
    Het is met de nodige schroom dat ik commentaar lever bij het interview met Els de Temmerman: het enige excuus van ondergetekende petit bourgeois is dat hij al jaren financiële steun verleent aan ngo's zoals Oxfam en Vredeseilanden en de verklaringen van de Temmerman geven hem de indruk dat hij geen nuttige maar een nutteloze idioot is.
    Over Somalië schrijft ze: 'Ik probeer nu al zes weken naar Somalië te reizen, omdat het daar op dit moment gebeurt (...) ik weet dat de verhalen daar voor het oprapen liggen.'
    Je kan er niet naast lezen: deze blonde passionaria kickt  op gevaar en miserie en is vooral uit op 'verhalen' - een duidelijker voorbeeld van de aasgier in de journalist (en in de schrijver) kun je niet verzinnen.(En dit is niet zomaar persoonlijke aanval: deze verhouding lijkt het lot te zijn van alle schrijvers)
    Haar kritiek op Artsen Zonder Grenzen wordt bevestigd door allerlei mensen die in Afrika actief (geweest) zijn: deze witte cowboys racen maar al te graag in hun luxueuze 4x4 over de broussewegen alsof ze eerder met een rally bezig zijn dan met noodhulp. En zij merkt terecht op dat deze organisatie te kort schiet als het gaat om de kerntaak van alle ontwikkelingshulp: zichzelf overbodig maken - AZG leidt geen lokale mensen op maar hun dokters functioneren als de Zorro's onder de hulpverleners.
    Het wordt pas bedenkelijk wanneer de Temmerman deze Bat Man-attitude gaat veralgemenen en alle ngo's eigenbelang verwijt.
    Recente getuigenissen uit Afghanistan tonen aan dat men onmogelijk aan ontwikkelingssamenwerking kan doen, aan opbouw dus, op plaatsen waar men moet vrezen voor het eigen leven en dat van lokale medewerkers. Het Rode Kruis kan dit gezien zijn internationaal erkend statuut meestal nog wel.
    Wanneer de Temmerman 98 % van de Oegandezen corrupt noemt - ook al voegt ze daar een culturele verklaring aan toe - dan herhaalt zij het dogma van haar rechtse collega Mia Doornaert: alle miserie in Afrika is toe te schrijven aan de eigen corruptie en hebzucht.
    De Temmerman klaagt meer dan terecht de internationale onverschilligheid ten opzichte van Afrika aan, maar ik vrees dat haar uitspraken deze onverschilligheid  veeleer zullen bevestigen dan corrigeren. Misschien voelt zij zich daar goed bij: de overtuiging dat men de enige zuivere is in een boosaardige wereld kenmerkt alle Witte Ridders.
    En die strijd van één tegen allen levert inderdaad mooie verhalen op.
     
     

    24-04-2007 om 14:40 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de zee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    mater et magistra






     

    de zee is gelukkig. ze valt aan land

    en loopt in eigen schoot terug. ongebroken.

    zij werft niet en geen weigering kan haar verstoren.

     

    de zee is gezond. zij weet van bewegen

    het lenig en menigvuldig vertoon,

    het enkelvoudig bestaan en evenwicht.

     

    de zee is heel soepel. de maan heft haar

    en legt haar op een muziek van meeuwen en mist.

    de vezels, verzinsels der volledigheid

    zijn haar louter water en zout.

     

    ik ben licht, zegt ze, het luchtigste zand

    kan mij dragen. zij draagt het zaad van alle

    zwarigheid in d’r losse meisjesharen.

     

    kom, zingt ze, zwel en ik zal je verzwelgen.

    kom, zingt ze en wiegt, en wacht.

    24-04-2007 om 11:24 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.potig discours
    potig discours

    Kunnen de verkiezingsuitslagen in Frankrijk een les zijn voor de campagne van de Belgische partijen en in het bijzonder de Vlaamse?
    Volgens een commentaar in De Standaard wel: die krant schrijft de nederlaag van Le Pen toe aan 'het potig discours' van Sarkozy - lees de straffe uitspraken van Sarkozy  over de banlieus: 'ik ga u van dat gespuis verlossen'.
    Wie het nieuws uit Frankrijk heeft gevolgd zal inzien dat de meerderheid van de Fransen vooral geen herhaling wou van 2002: Le Pen in de tweede ronde en schaamte alom.
    De potige taal van Sarkozy betekent voor Vlaanderen natuurlijk 'het verhaal van rechten en plichten' dat CD&V wil brengen, meer bepaald hun aanval op justitie in het algemeen en ons gevangeniswezen in het bijzonder.
    Mochten de campagneleiders van CD&V enige eerlijkheid aan de dag leggen dan zouden zij toegeven dat de problemen in dat domein het gevolg zijn van tientallen jaren verwaarlozing, ook door hun eigen partij.
    Daaruit volgt dat Renaat Landuyt voor één keer gelijk heeft: dit probleem moet over de partijgrenzen heen worden opgelost, het is te ernstig om er een partijpolitiek spelletje van te maken.
    Ten tweede is de nadruk die door CD&V propagandisten - denk aan Tony van Parys - wordt gelegd op de onveiligheidsgevoelens bij de bevolking een zeer gevaarlijk manoeuvre: hoe meer je praat over onveiligheidsgevoelens, hoe meer deze gevoelens toenemen. In het Engels noemt men dit: 'a selffulfilling prophecy'. En dan hebben Dewinter en co wellicht gelijk: 'de mensen verkiezen het origineel boven de namaak'.
    Angstige mensen luisteren niet meer naar een genuanceerd betoog, zij willen harde maatregelen.
    Inspelen op angsten is het basiskenmerk van alle demagogen en misdadige regimes. Een waardige politieke campagne geeft het publiek vertrouwen, zegt in alle rust waar de problemen zijn en hoe men tot een oplossing kan komen. En voegt er in alle bescheidenheid aan toe dat men als politicus niet alle problemen kan oplossen. Er zijn machten die sterker zijn op economisch vlak - denk aan de 'herstructureringen' wat een eufemisme is voor massaal ontslag - en op sociaal vlak: ieder van ons is als opvoeder en burger medeverantwoordelijk, de staat kan niet op elke straathoek een gewapende  agent plaatsen. Het volk beliegen kan ook betekenen jezelf sterker voordoen dan je bent, en omgekeerd beliegt en bedriegt het volk zichzelf door de eigen verantwoordelijkheid te ontkennen.

    24-04-2007 om 10:15 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vijf jaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen vijf jaar Groene Gordel Front






    Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik gisteren pas voor de eerste keer door het Brugse Lappersfortbos heb gelopen en dan nog omdat het mijn beurt was om er gedichten voor te lezen. De foto's van Sabine Luypaert volgen.
    Je wordt er getroffen door de rust, de lachende gezichten van kinderen, de majesteit van een forse beuk. En je vraagt je af waarom het Brugse stadsbestuur hier wandelpaden heeft ingehuldigd, voorzien van de bekende bordjes met informatie over fauna en flora, als ze toch het bos minstens gedeeltelijk willen omleggen ten voordele van de firma Bombardier en een bijkomende ontsluitingsweg. Bombardier kwam vorige week nog in het nieuws vanwege een staking: de 550 werknemers vrezen dat hun bazen of aandeelhouders het bedrijf willen overbrengen naar Oost-Europa. Kan het kappen van een bos de werkgelegenheid garanderen? Moet er telkens weer die tegenstelling gemaakt worden: ofwel natuur ofwel economie en tewerkstelling?
    Karel van de Woestijne schreef: 'Vlaanderen o welig huis, waar we zijn als genoden aan rijke tafelen...'
    Wat ben je met overvloedige feestmalen wanneer je aan tafel zit met een gasmasker voor je mond?
    Brugge is een centrum van toerisme, kleinhandel en onderwijs: vaak zie je de auto's en autobussen er bumper aan bumper aanschuiven. Kan zo'n  agglomeratie het zich veroorloven om zo onverschillig om te springen met de laatste restjes groene zone?
    Brugge kunnen we beschouwen als een model voor onze economie, al is de belangrijkste bedrijvigheid daar het toerisme: nog altijd geloven onze politieke leiders en investeerders dat er geen grenzen zijn aan de groei.
    Brugge ontvangt jaarlijks ongeveer een miljoen toeristen, maar blijkbaar is dit nog niet genoeg - of de Bruggelingen zelf nu weggedrukt worden, vaak letterlijk, door de toeloop of niet. Reeds in 1967 of 68 (?) publiceerde de zogenaamde Club van Rome haar rapport: 'Grenzen aan de groei'. Het waren geen tuinkabouters of geitenwollensokken anarchisten, maar gespecialiseerde professoren. Maar om het denken, de attitudes en het dagelijkse gedrag te veranderen zijn er rampen nodig: je zou bijna gaan bidden tot de duivel.

    23-04-2007 om 15:04 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jongensboek

    jongensboek

     

    de dag richt zich op als een boom

    je kon een kijkhut bouwen

    over de vlakte turen,  stofwolken

    lezen als een volleerde indiaan

     

    misschien stormen de woorden aan

    een kudde waar je een winter van kan leven

    misschien de donderroede van een trapper

    die je bladeren schudt en je voorgoed

    verzoent met het zwijgen

     

    je adem beslaat de glazen bladen

    van een boek van vroeger:

    versta de wolken,  hun wollig schrift

    dat uitwaaiert boven de daken

     

    deze dag staat opgericht

    als een vinger op de mond

    van een dode moeder die geluidloos

    strijkend om het strijdperk

    van je helden stond

     

    wen je ogen aan dit ochtendlicht

    aan de kaft van schaduw

    waar het haar naam

    heeft in gegrift

    22-04-2007 om 10:01 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.naief?
    naief na al die jaren

    Deze jongen is een van de goedgelovigen geweest die de oproep van Yves Leterme in De Standaard om ideeën op te sturen over de samenlevingsproblemen heeft beantwoord. In de illusie dat de minister-president het oprecht meende.
    Bij het aantreden van zijn Vlaamse regering vroeg Leterme dat al zijn ministers 'de rit tot het einde zouden uitdoen'. De voorbije maanden houdt hij Vlaanderen en de rest van België in spanning: doet hij het of doet hij het niet.
    Daar komt nu bovenop dat hij en de andere bonzen van zijn partij hebben beslist om minister van welzijn, Inge Vervotte, uit te spelen als joker bij de federale verkiezingen in de provincie Antwerpen. Het smoesje wordt door Bart Brinckman in De Standaard terecht een ouderwetse jezuïetenstreek genoemd: Vervotte zou moeten wegen op de komende communautaire onderhandelingen terwijl iedereen weet dat deze gewezen syndicaliste zich nooit eerder met communautaire stammentwisten heeft bezig gehouden.
    Met minister Vervotte heb ik een aantal keren kunnen corresponderen wat mijn indruk bevestigde dat zij ernstig met haar vak bezig was. Nu laat zij haar departement in de steek om zich te laten misbruiken als pion op het partijpolitieke schaakbord. Tegen de tijd dat haar opvolger of opvolgster zich heeft ingewerkt zijn de wachtlijsten nog wat langer geworden en zit de termijn van de huidige Vlaamse regering er ongeveer op.
    Isdit een voorbeeld van 'goed bestuur voor de mensen'?
    Sommige politici slagen met grootste onderscheiding in het ondermijnen van hun eigen geloofwaardigheid.

    21-04-2007 om 18:22 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mirabrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    uit Van Toen en Thuis


    Mira(ge)brug




    je weet nog hoe ze was:

    roest karkas,  rottende knoken

    een uitgestoken hand

    maar de arm gebroken

     

    geknakt , een zeverende pee

    scheefgezakt, klak op half twee

    vergeten hoe de vogels zongen

    en de gaten in het vlechtwerk

    zijn de vlekken op zijn longen

     

    maar ze ligt er weer

    gelijk een vrouw van weelde

    die haar warmte optilt

    en zingt: kom, wanneer  je maar wil,

    kom, ik vervoer je, breng je over

    boven het zilver van de rivier

     

    buren zijn opnieuw buren, lopen in en

    uit, wielen draaien een zilveren molen

    een bel rinkelt als een meisjeslach

     

    metaal tintelt gelijk jong bloed

    de Durme kronkelt van plezier

    in benen die weer over lopen

    de brug zingt van vervoering: kom,

    ik voer je naar een gedroomde overkant

    21-04-2007 om 09:53 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rite II
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    rite de passage II






     


    nog zie je na jaren

    de dierlijke plooi

    op de hoogste trede

    naar een tobogan

     

    woorden later buiten

    het voorjaarsduister

    zal ze zal je alsof alle

    vogels van de nacht

    de hostie breken

    van de maan

     

    zoals een ver weg huilen

    is ze, geritsel van regen

    in een wuivend bladerdak

     

    dierlijk, zegt men, maar

    geen rite ruist zo heilig

    aanwezig de geest die

    in neusgaten van dode

    aarde blaast, en zie:

    de siddering, leem

    dat ademt

     

    nog beef je, beleef je

    dit ontstaan, en wie

    wekt op tot leven: man,

    meisje, nu ze de hostie

    delen van de maan

    20-04-2007 om 10:41 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ecce homo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ecce homo

    - bij een vernissage van Joris van Opstal –






     

    kunst is verzwijgen, zeggen:

    zie de mens in het maaksel

     

    lees zijn geschiedenis

    in dit nauwelijks spreken

    het wijst met geheime

    en tastbare handen

    waar hij vandaan komt

    langs wat voor weg

     

    het herbergt relieken

    in een schrijn, soms niet

    om aan te zien tenzij

    met bloedende ogen:

     

    zie het bot van een bloeiende

    vrouw, de kramp in vingers

    tot op het bot ontbloot

     

    lees en herschrijf deze geschiedenis

    in haar schuwe taal van bijna

    zwijgen: neem in je mond het zand

    van de akker des doods, het zaad

    in deze bittere aarde – er is geen

     

    kunst dan wat moeizaam

    opstaat uit dit miasma

    van ontbinding

     

    zie jezelf in het maaksel,

    de vinding, vreemde die je bent,

    de gezichten die je hebt getoond

    in een vergeten droom

     

    rouw om de geschiedenis

    van de mens, de jouwe,

    raad de verborgene

    op de bodem van de slaap

     

    kunst is slaapwandelen

    in de jubel van raadsel en rouw,

    doen wat een ander slechts droomt,

    nog een ander in jou

    19-04-2007 om 14:50 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ode aan Blanpain

    ode aan Roger Blanpain

     

    kom, neem de hoorn maar op,

    geef je vader aan: hij zit

    te roken op de sofa en

    lazarus dat ook, ja

     

    geef je moeder aan, waar

    hangt die weer uit, bij welke

    vreemde maakt ze haar

    vreemd geluid

     

    geef jezelf maar aan, je hebt

    het weer gedaan, je was

    nog eens onkuis in gemoed

    duivelse beelden op je buis

     

    je weet toch waar het heen

    moet: de Heer wacht op

    de zuiveren van hart

    de zuiveren van long en laken

     

    geef je vader aan, hij bedong

    alweer een prijs die niet

    op zijn facturen staat

     

    geef je zuster aan, die

    wiebelkont op straat met

    een piercing in haar poes

    geef je broer maar aan, die

    snoeshaan fokt zijn brommer op

     

    kom op, zeg het in de hoorn:

    het is hier zonde alle dagen

    de muziek zo luid dat niemand

    nog de worm hoort knagen

     

    kom, zuiver je ziel en lichaam

    geef ze aan, geef je aan

    19-04-2007 om 14:45 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rookverbod thuis
    verboden te roken in de huiskamer
     
    Ik heb zo'n vermoeden dat Roger Blanpain ooit een verstokte roker is geweest, hij vertoont alleszins het typische gedrag van de zeloot, de bekeerling: die wil met wortel en tak uitroeien wat hij eerder zelf heeft bedreven of beleden.
    Noem dit het Saulussyndroom: de christenvervolger die van zijn paard werd gebliksemd en zich ontpopte tot de vurigste soldaat van Christus.
    Blanpain denkt zelfs aan een kliklijn voor kinderen om hun rokende ouders aan te geven.
    De methode verraadt de gedachte die erachter zit. Sommige mensen lijken heimwee te hebben naar de goeie ouwe tijd van de collaboratie: zonder een Stasi of GEstapo kunnen ze niet leven.
    Wie zal de volgende zijn: iemand die met veel moeite een dieet heeft gevolgd en daarom het frieten bakken thuis wil verbieden?
    Mijn mooiste jeugdherinneringen hebben te maken met een pijprokende grootvader. En op zondag de kaarters met hun sigaren en cigarillo's.
    Wij, de kinderen, hadden er geen last van omdat we voortdurend bezig waren, in en uit liepen, spelend of vader helpend in de tuin. Waarom de ouders niet bestraffen die hun kinderen uren voor een computer of een tv-toestel laten zitten?
    Ik beklaag nu al de kinderen die vanwege gezondheidsfundamentalisten als Blanpain nooit zulke ervaringen  van gezelligheid zullen meemaken.
     
     

    19-04-2007 om 09:05 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    op weg naar Murcia






     





    een vertelling over Spanje

    en het streepje keert weer:

    een garendraad asfalt

    aan de naald van Murcia

     

    de vlakte rondom, geen boom,

    geen grens – voor ons:

    de heuvelkam, een palissade

    om de Costa, al wat paars

    en oudroze wordt ’s avonds,

    smaragd en karmozijn

     

    jij, in je blote jurk

    van tanend lila, op je schoot

    dat gammel apparaat met

    de mondharmonica uit

    Once Upon a Time

     

    vertel het niet voort

    hoe de weg zich oprolde

    als een draad om een klos

     

    de dronken zigeuner

    bij de tapas, de kamer boven

    waar we vreesden voor zijn mes

     

    en jouw lichaam op het laken

    geen boom, geen grens

    alleen een mondmuziekje

    alsof het schreeuwt om een vader

    18-04-2007 om 09:10 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dyaab Abou Jahjah
    Dyaab Abou Jahjah (in Humo deze week)
     
    Aanvankelijk had ik behoorlijk wat sympathie voor Abou Jahjah: eindelijk een trotse, weerbare moslim die met argumenten van zich af kon bijten.
    Geleidelijk aan vertroebelde dat beeld: de strijdbare intellectueel werd meer strijder dan intellectueel.
    In het Humo-interview zegt hij dat iedereen die zijn cultuur niet kan aanvaarden een racist is, maar een duidelijke omschrijving van die cultuur geeft hij niet. Hij noemt zichzelf eerder 'een culturele moslim' dan een koranvolgeling, maar hoe staat hij precies tegenover de sharia, tegenover de scheiding tussen kerk en staat?
    In verband met het Palestijnse conflict stelt hij een onmogelijke eis: het is intussen praktisch onuitvoerbaar geworden om alle Palestijnse vluchtelingen terug te laten keren naar een toekomstig Palestina, tenzij je de meeste Joden van het grondgebied zou verdrijven. De wereldgemeenschap kan en zal dit nooit aanvaarden. Abou Jahjah zingt de lof van Libanon: kan een land dat jaren geteisterd is door burgeroorlog voor Europa een modelstaat zijn?
    En wat is de democratische legitimiteit van zijn beweging in Europa: hoeveel stemmen haalde de AEL, hoeveel Belgische moslims voelen zich door hem en zijn organisatie vertegenwoordigd?Abou Jahjah probeert zichzelf te presenteren als een rationele en verzoenende geest, maar keer op keer verraden zijn uitspraken een conflictmodel, of het nu gaat om de Arabische wereld versus Israël of om de ware en valse medestanders in België: steeds spreekt hij over een wij tegen  een zij terwijl hij openlijk flirt met de gewelddadigheid.
    Brussel noch Antwerpen mogen een Beiroet worden, ik vrees dat deze man zijn hand overspeelt en geen meerwaarde te bieden heeft voor onze democratie.
    Wat echter voor ons een aansporing zou moeten zijn om zelf de ongelijke behandeling van de Palestijnse en Israëlische regering aan te  klagen: Israël  gaat vrijuit voor de massamoord en grootschalige vernietiging die zijn leger in Libanon heeft aangericht, het Palestijnse volk wordt gestraft met ontbering omdat het op een democratische manier de verkeerde partij heeft gekozen. Dat hiertegen zo weinig wordt geprotesteerd - scherper geformuleerd: de laffe dubbelhartigheid van Europa -, verhoogt de kans dat  iemand als Abou Jahjah toch nog wordt gezien als de woordvoerder van een rechtmatige strijd.
     
     

    17-04-2007 om 15:10 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ribes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ribes en watermunt






     

    zegen de tuinen

    waar ribes bloeit

    Japanse kerselaar

     

    je bent weer een kind, een hond

    op twee poten, duw je neus

    in een tros, je hoofd in je nek,

    tol om je as, draai met de aarde

     

    kom naar je land, volg

    de verborgen rivier

    onder halmen van zegge:

    zeg zijn versjes op, doubletten

    in paars - bitterzoet, watermunt

     

    zegen de aarde nu je nog

    ogen hebt, een spons van een neus:

    wees gulzig, geduldig

     

    blijf staan tussen schietwilg en lis, laat

    de uren aan de uren, vertoef en zegen

    de zintuigen van het dier, roem

    zijn orgaan dat namen bedacht:

     

    bitterzoet, watermunt, sluimer van een

    verborgen rivier, zegge en ginds

    in de zomen van het dorp: ribes

    alsof een ongenaakbare dame de fiolen

    open liet van haar paradijselijk parfum

    17-04-2007 om 11:50 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    aan zichzelf te danken?

     

    Met veel van wat Fleur Jurgens, auteur van Het Marokkanendrama, in  De Morgen van maandag verklaart kan ik akkoord gaan.

    Minder met haar boude  bewering: ‘Er is nog nooit een causaal verband aangetoond tussen opgroeien in een kansarm gezin en terechtkomen in de criminaliteit.’ Al sedert de deterministen eind 19e eeuw – denk aan de Italiaan Lombroso – bestaan er voldoende sociologische studies die het omgekeerde  vaststellen.

    Het spreekt dat de deterministische visie achterhaald is: kansarmoede hoeft niet noodzakelijkerwijze tot mislukking in de maatschappij te leiden en er zijn nogal wat verwende rijkeluiskinderen die ontsporen, maar de problemen afdoen als een zaak van mentaliteit of cultuurverschillen gaat zeer kort door de bocht: trouwens die verschillen doen zich niet voor op een eiland maar wel in interactie met de sociaal-economische feiten.

    Recent onderzoek wees uit dat 46 % van de ‘nieuwe Belgen’ (om dit eufemisme eens te gebruiken) beneden de Europese armoedegrens leeft: voor de kinderen uit deze gezinnen is ons consumptieparadijs één grote etalage met onbereikbare luxe. In de psychologie noemt men dit: een Tantaluskwelling – denk aan de hangjongeren in de Brusselse winkelcentra.

     

    Mag ik als zoon van een fabrieksarbeider uit eigen ervaring spreken? Om te beginnen is er het elementaire niveau van huisvesting en accommodatie: om te slagen in studies heb je een eigen ruimte nodig, met rust en verwarming. Binnen het huisgezin heb je behoefte aan stimulantia: boeken, naslagwerken, internet. In het algemeen zijn er al de beperkingen door het inkomen. En buiten is er de invloed van de ‘peer group’:  probeer het maar eens vol te houden als er onder je leeftijdsgenoten weinig voorbeelden te vinden zijn van schoolsucces maar omgekeerd wel van een ‘geslaagde’ criminele carrière.

     

    Fleur Jurgens heeft gelijk als ze de ouders op hun verantwoordelijkheid  wil wijzen, maar dreigen met sancties heeft pas zin wanneer je als overheid en maatschappij in eer en geweten kunt zeggen dat je er alles aan gedaan hebt om deze mensen kansen te geven.

    En daar schort het bij landgenoten van vreemde origine in ernstige mate aan: inburgeren zou  een begeleiding moeten omvatten, in het bijzonder van de moeders die in een voor hen volslagen vreemd milieu terecht komen. En je moet toch stekeblind zijn om niet in te zien dat langdurig werkloze vaders in een machocultuur hun natuurlijk gezag verliezen.

     

    Jonge Marokkaanse en autochtone macho’s moeten op hun eigen verantwoordelijkheid worden gewezen en zonodig ernstig gesanctioneerd. Maar de overheid kan zich niet gedragen als een dolgedraaide scheidsrechter die met gele en rode kaarten staat te zwaaien, en zelf de basisregels van het spel – werkgelegenheid, begeleiding en non-discriminatie - aan zijn laars lapt.

     

     

    17-04-2007 om 11:08 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.soms de boten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    uit Van Toen en Thuis

    soms de boten over de Durme






     

    soms de boten ’s avonds op de Durme

    schoven hun trombones con sordino

    ze hadden ten hoogste twee noten

    op hun zang, genoeg om genadig in te slapen

     

    liefst nog bij het pizzicato

    van jonge regen op de schuine veranda

    een wasbordgeluid - je dacht  er de bass bij

    van een skifflegroep

     

    zoals onze Worried Potatoes Digging

    Jazz Band met Tsjebo als zanger-animator

    je zag dan steeds zijn oren als teljoren

    en zijn brede negerlippen die schaterden:

    hij bracht Jantje en de Pruimen

    in de pifpoefpaftaal van John Wain

     

    en hoe heette het groepje weer

    van Pol van Geert en Engelbeen

    met een drummer die zijn stokjes

    had gebroken, een zoon van de Peperbus

     

    ze traden op in de Petrus-en-Pauluskerk

    na het concilie toen de oude gewaden

    leken afgelegd, en de vermolmde onderpastoor

    van de deken zijn mond moest houden

     

    over de Durme gleden de boten

    je hoorde ze trompen ’s nachts

    en regen trippelde dripdrip

    met drumsticks over de veranda

     

    onverwachts kwamen de woorden

    met hun triangel, hun borstels op een

    trommelvel die soms je leven veranderden

    als een gewicht van steen in water: ze stroomden

    door de trage bochten van een gedicht

    16-04-2007 om 17:06 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gringo

    gringo in Nicaragua

     

    Kijkend naar een quizprogramma ben je plots in Nicaragua, nabij de Mayastad Masaya: in een zandstraatje dat afdaalt naar een van de meren, komt een oude magere man naar je toe. Hij vraagt in het Spaans hoe laat het is. Je toont hem je polshorloge omdat je niet direct de juiste woorden vindt. Hij mompelt, neen hij schreeuwt bijna: 'Thank you, sir...'

    Het laatste wat je daar op dat moment wil zijn is een Yankee, maar pas wanneer je weer in België bent, begrijp je het: die man had nooit het uur leren lezen, zoals er toen nog zoveel analfabeten rondliepen in Midden-Amerika.

    En de schaamte roept nog meer beelden op van vier weken rondzwerven in een land  dat jou overvalt met zijn fascinerende vreemdheid, mensen die willen praten maar jouw Spaans is zo onbeholpen dat het niet lukt. Op een feestdag in de hoofdstad Managua zwierf je rond in je short want je jeans was je kwijt geraakt. De leiders van je groep hadden nochtans verwittigd: laat geen broek aan een wasdraad hangen of 's anderendaags is die verdwenen; een broek betekent een maandloon voor die mensen.

    Een short dragen mocht evenmin, in die machocultuur was je meteen een homo, een soortdragqueen als je blote knieën liet zien. Je liep  een kerk binnen in een buitenwijk, tussen heuveltjes afval en onkruid. Volk stroomde van alle kanten toe, uitgedost als deelnemers aan een karnaval. In de kerk gaven moeders hun baby de borst, kleuters liepen joelend tussen de banken, achteraan zaten toneelspelers in bonte kostuums een scene uit het leven van de patroonheilige te repeteren - in de processie op een draagberrie: een levensgroot beeld in snoepkleuren omhangen met medaillons en bloemslingers: was het Sint Jozef, Paulus of Jacobus die als een veelvuldig gedecoreerde generaal aan wal kwam in Hawaï? -, een dronken vagebond  sliep zijn roes uit, een priester liep rond met een brede glimlach: dit was Breughel in Nicaragua, een boerenkermis midden in een kerk.

     

    Buiten kwam je terecht in het binnenste raster van het grote wafelijzer dat Managua is: vierkantjes in vierkantjes, de grote dikke lijnen asfalt met kuilen, de dunne bleke streepjes: stof, bultig zand dat bij elke stortregen een modderbeek werd, soms gutsend en gorgelend als een bergrivier. De favela bestond uit de bekende krotten: hokjes van golfplaat, planken van pakkisten, palen van een bouwwerf of uit een schutting gebroken. Een veertiger staart je aan, een van de vele werkloze vaders. Hij staat in zijn deur: een donkere opening tussen twee staken, als er al een deur is, dan doet ze denken aan een staldeur op een vervallen boerderij. Zijn ogen zijn zwarte spleten, zijn mond haaks als een kram.

    Hij staart de gringo aan die zich volzuigt met beelden, die denkt dat hij zich bescheiden gedraagt maar voortdurend deze mensen beledigt met zijn voor hen onbetaalbare kleren, zijn fototoestel, zijn gulzige blik van verzamelaar.

    Leg het niet uit aan deze werkloze dat je uit België komt, uit Europa: je bent een gringo en alle gringo's zijn Yankees, binnendringers, saboteurs, dieven en moordenaars. Zijn mond is nog de enige guerrilla waartoe hij in staat is: hij verdrijft deze gringo met schaamte. Je kijkt om je heen naar de vuilnisbelten, de halfnaakte peuters, de schurftige honden: Yankee uit dat verre, onbekende België, met welk recht loop jij hier rond?

    15-04-2007 om 10:10 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wijding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    wijding aan de Schelde




    er was een wijding mee

    gemoeid, de boten verschoven

    in kralen voorbij de baken van het veer

    voorbij de witte zandplaat aan

    de monding van de zijrivier

     

    zoals een rozenkrans glijdt

    door de vingers van een goedige

    grootmoeder of zonovergoten

    in de windluwte op Djerba:

    een magere moslim

    ingedommeld over een bidsnoer

     

    zie je: de deken van zandkleur

    en kaneel, geen mantel, alleen

    een teint van verbrande aarde

     

    er komt een wijding om je hoofd

    wanneer je terugkeert lopend

    door een duinenbos, de wereld

    afreist, een verleden

     

    dennen ruisen om de kaalte,

    water met brede golfslag terwijl

    de Schelde zwelt, levervlekken

    van schaduw wanneer zij

    afdaalt in kalmte

     

    wijding was een mijmeren

    over een vrouw aan boord,

    een kinderwagen, de stroom

    die lispelt, met smakkende

    lippen komt likken aan basalt

     

    dagenlang verwijlen aan

    een oever, de zwier van populieren:

    dag aan dag keert het weer

    telkens uit een verdorde zeeden

    een kegel woorden valt

    15-04-2007 om 08:16 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!