Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    08-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.andijvie

    Het is enige jaren geleden dat ik nog andijvie kweekte maar dit jaar zijn ze terug in mijn tuin.


    Toen de laatste rij vrij kwam, heb ik er andijvie geplant.


    Die groeide vrij snel zodat er vlug kon worden gemulcht.


    Toen de bonen uitgetrokken waren heb ik het hele vak gevuld met groenlof en andijvie.

    Waarschijnlijk is het wat laat om opbrengst te hebben maar de kippen heb elke dag wat groen nodig.
    Ook al is het maar voor de kippen, het blijft de moeite van het kweken waard.


    Ondertussen is de grove andijvie oogstklaar.

    Dat is het grote voordeel tegenover groenlof dat een veel langere tijdspanne nodig heeft om oogstbaar te zijn.



    Ik ben er enkele aan het bleken op twee verschillende wijzen.
    De omgekeerde bloempot heeft dat voordeel dat er geen regen meer aan de plant kan.



    Maar ook helemaal groen zijn ze gestoofd ook best te genieten.

    Toen onze meisjes klein waren noemden ze dat ‘slunstjes’ wat het West-Vlaams is voor vodjes.

    Mama, wanneer ga je nog een ‘slunstjes’ klaar maken?

    Die vraag stelden ze regelmatig aan hun moeder.  Nu moet ik die vraag wel stellen.

    Als de kleinkinderen op bezoek komen is de vraag altijd…Oma zijn het deze middag frietjes?

    En die vraag stel ik nooit meer.  Mijn voorkeur gaat werkelijk naar gezonde groenten.

    Andijvie recept  gevonden op:
    http://www.keukentips.nl/recept.php?id=2881

    Andijvie gestoofd.


    Ingrediënten
    1.5kg andijvie
    zout
    peper
    nootmuskaat
    1 eetlepel maïzena
    1dl melk



    Bereiding.

    -Maak de andijvie schoon, snijdt deze in smalle reepjes en was ze.

    -Doe de andijvie met het aanhangende water met wat zout in een pan en kook.

      Ongeveer 10 – 15 minuten tot ze gaar is.

    -Roer in een kopje de maïzena met 3 eetlepels melk tot een papje.

    -Giet de rest van de melk bij de andijvie en roer er het maïzenapapje door.

    -Laat de andijvie nog een paar minuten zachtjes stoven.

    -roer er wat peper, nootmuskaat en in dien nodig nog wat zout er doorheen.

    Gestoofde andijvie is voor wie van een beetje bitter houdt.

    Die bitterheid kan verzacht worden door een witte saus aan toe te voegen.


    08-10-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de tomaten in de serre

    Ik vraag me af of ik de laatste tomaten die nu nog op de planten staan, zal kunnen rijpen in de serre.




    Van zodra ze wat kleur hebben knip ik ze af en laat ze in de serre liggen tot ze rijp zijn.


    Veel staan er niet meer op de planten die er zelf helemaal versleten uit zien.


    Mijn vroegere overbuur, Vital, trok al zijn tomaten af van zohaast ze een beetje rood begonnen te kleuren.

    Hij liet ze dan volledig rijp komen in de serre.

    Nu doe ik dat ook eens en ik moet zeggen dat ze heel vlug rijpen zonder dat er rotte tussen zitten.

    Tot nu toe rijpte is ze na in het donker van de koele berging en dat duurde wel even.

    Ook moet ik zeggen dat er zo nu en dan rotte tussen kwamen.
    Zou die oude vos dan toch weer gelijk hebben?  Dan heb ik na zijn dood toch nog iets geleerd van hem.

    07-10-2013 om 10:06 geschreven door tuinblog d


    05-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paddestoelen in de tuin


    In dit uitzonderlijk jaar 2013 staan er veel meer dan andere jaren ‘paddestoeltjes’ in de tuin.

    Telkens nam ik een foto in boven en zijaanzicht.

    Veel commentaar valt er niet te geven want ik ken geen enkele naam.









    Toch vraag ik me af of die nu al dan niet eetbaar zijn.


    Ik heb zelfs een boekje boven gehaald dat ik vele jaren geleden kocht;

    Tot nu toe heb ik nog geen gelijkenis gevonden zodat ik op zijn minst de naam van de soort zou kennen.

    Dan kan ik lijsten raadplegen niet giftige en giftige ‘champignions’.

    Ik ben alvast op zoek gegaan op het net om die lijsten te vinden.

    Ik geef hier volgend enkele sites die je eens kunt bekijken.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_eetbare_paddenstoelen


    http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_giftige_paddenstoelen

    Ik voeg er nog een paar interessante sites aan toe die over paddestoelen
    zijn..

    http://www.poisoncentre.be/images/pdfs/mushroom-brochure-nl.pdf

    http://www.seniorennet.be/Pages/Wonen_zorg/preventietips_paddestoelen.php



    05-10-2013 om 15:17 geschreven door tuinblog d


    04-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgettes

    Het geheim van de courgette op zijn smakelijkst ligt in de lengte van de vrucht.








    De lengte van de courgettes kan je zo aflezen op de meter.

    Tot slot geef ik de kortste en de langste tussen +/- 18cm en max 25cm.

    Dan heb je de fijnste smaak.  Boven 25cm worden ze al maar droger door zaadvorming.



    De jongste planten kunnen nog een maand meegaan. 

    Het aantal vruchten zal afhangen van de temperatuur.


    De oudste planten krijgen veel verdroogde bladeren en heb ik de nijging om ze te rooien.


    Hoe belabberd ze er ook uitzien, blijven ze toch staan tot ze geen vruchten meer geven.

    Dit jaar is een echt courgette jaar. 

    04-10-2013 om 14:31 geschreven door tuinblog d


    03-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.najaar in de tuin

    Een zonnig najaar kan nog heel wat ongewenst groen produceren.



    Een beetje schoffelen remt de groei maar mulchen is een betere manier om het helemaal te onderdrukken.


    We oogsten reeds volop de eerste rij prei.



    Die eerste rij is voldoende dik maar zoals je merkt kan er roest op de bladeren zitten. 
    Het is nog in geringe mate maar van zodra er regen komt zal dit snel uitbreiden.


    Als de eerste rij op is zal de twee ook klaar zijn want die ligt heel weinig achter op de eerste.


    Om nog een struik hortensia’s  te kunnen planten moest het hoekje wat opgeruimd worden.


    Helemaal in orde maken lukt nog niet omdat het afvalhout  van de oude serre nog steeds wacht op vervoer.

    Om het naar het containerpark te brengen is onze auto te klein.

     

    03-10-2013 om 17:03 geschreven door tuinblog d


    02-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de composthoop 2

    Vandaag, met mijn broer was de voormiddag toegespitst op paardenmest halen.



    Dit is het resultaat van anderhalf uur voeren, maar zes kruiwagens. 
    Het is ongeveer 1 km heen plus terug.



    We hebben met twee kruiwagens gewerkt. 

    Ik heb de kruiwagens gevuld en mijn broer voerde ze.

    Op het eind zijn we dan met twee volle kruiwagens teruggekeerd.
    De tuinslang ligt klaar omdat paardenmest droog kan zijn en dus moet nat gemaakt worden.



    Om het afschuiven te beletten houden wij de lading in evenwicht met koorden.

    Hoe verder je voert,  hoe zwaarder het door weegt naar het einde toe.

    Mijn broer wandelde dus ongeveer 6 km terwijl je moet rekening houden met loskopen van de touw en het lossen.



    Dan heeft hij nog zeven laagjes van afwisselend mest en grof materieaal gelegd.

    Telkens werd de mestlaag goed vochtig gemaakt.
     Als we dat een paar weken kunnen herhalen dat zal de hoop behoorlijk vlug afgewerkt zijn.




    Er zijn twee wachthopen waarvan de bovenste laag met grof materiaal is verwerkt.

    Wat er nu nog ligt is voor een zeer groot deel gecomposteerd maar ik verwerk het toch in de nieuwe hoop.

     

    02-10-2013 om 16:58 geschreven door tuinblog d


    01-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. de composthoop

    Het wordt tijd dat de composthoop wordt opgezet.
    Omdat we onderaan grove materie van doen hebben begin ik dat te verzamelen.


    De pluimpapaver is ideaal voor onderaan in de composthoop.



    Hij is nog groen waardoor alles gemakkelijk knipt en hij zal ook vlot verteren.


    Het pak stengels heb ik in zijn geheel naar de compostruimte gesleept om het te verknippen.


    De onderkant van de stengels wordt in relatief korte stukken geknipt.


    Als het dikkere gedeelte is verkleind leg ik de rest in de compostbak.



    Dan neem ik mijn scherpe spade en verklein daarmee wat nog van de stengels over blijft.


    Dan bleef er mij nog alleen over om alles gelijkmatig te verdelen.

    Zoheb ik vandaag de eerste laag van mijn nieuwe composthoop afgewerkt.

    Helemaal onderaan liet ik een klein laagje verteerde compost liggen als compoststarter.

    01-10-2013 om 17:48 geschreven door tuinblog d


    30-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ongewoon

    Mijn oog viel op het blaadje met het tuinschema en ik was verwonderd.


    Het moet al een tijdje bezig zijn maar pas gisteren is mijn oog er op gevallen.

    Er woont of er bezoekt een papier etertje mijn serre.


    De bovenhoek rechts moet het mals zijn geweest want die is het meest aangevreten.


    Dit is de enige plaats waar een cijfer en een letter weg geknaagd zijn.
    Hier komt regelmatig iemand die zegt dat dit het werk is van slakken.
    Zij hebben dat voorgehad in hun brievenbus en de slakken op heterdaad betrapt.


    Is het ook ongewoon dat de kippen het malse warmoes verkiezen boven elk ander groen?

    Het blad wordt eerst opgepikt maar de stengel moet er dan ook aan geloven.

     

    30-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    28-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groei en bloei in de tuin

    Ik bracht groei en bloei onder bij de kleine dingen in de tuin.


    Wij zien het als vanzelfsprekend maar als je er dieper op ingaat sta je voor een raadsel, iets groots.
    Je neemt een zaadje, legt het in grond, zorgt voor voldoende vocht en het kiemt.

     

    Duizenden bloemen hebben eigen vorm en kleur. We maken er ons gemakkelijk van af door te zeggen, dat is de natuur.

       

    Bomen en struiken, groenblijvend of blad verliezend.  Sommige bloeien en andere niet.

    Dit is het grote wonder van de natuur. Zo nu en dan blijf ik daar even bij stil staan.



    De mens speelt een grote rol als het gaat om groenten fruit en bloemen.
    Bij mij ligt de nadruk op groenten en kleinfruit.


    In augustus bezochten we tuinen in Engeland waar de nadruk vooral op bloemen gelegd wordt.



    We bezochten ook een arboretum waar bomen en struiken de hoofdrol spelen.

    Mijn tuin is enkel bijzonder omdat ik een grote opbrengst heb in de moestuin op een relatief kleine oppervlakte.

    Voor de rest laat ik de natuur een beetje zijn gang gaan zover als ik wil.
    Waar je ook gaat,  sta je voor de veelzijdigheid van een wonderlijke natuur.

    28-09-2013 om 07:35 geschreven door tuinblog d


    27-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleine dingen in de tuin 2

    Het is leuk om zo nu en dan rond te kijken in de tuin en de groei en bloei te observeren.


    Ik heb een tijdje geleden 1 rij 'tagetes' weggehaald om het paadje vrij te maken.

    Het is nu opnieuw overgroeid, nu door de overblijvende rij stinkertjes.
    Het groenlof zie je bijna groeien. 


    Aan de andere kant van de broccoli heb ik een paar weken later een tweede rij groenlof geplant.

    Die blijven achter in grootte tegenover de eerste rij maar ze zijn ook goed in trek.


    De salade onder de koepel gaat vlot maar ze is nodig gemulchd.


    Mijn broer plantte groenlof en andijvie in een droge voor.

    Hopelijk vinden ze voldoende vocht om verder te groeien.

    Ik plant in putjes die ik altijd vol giet met water.



    Op de hoppe is bij ons dit jaar zo goed als geen bloei. Ik telde hooguit 3 hoppebellen.


    Daarentegen is er aan rozenbottels geen gebrek. De struik is een verwilderde botanische roos. 


    De rozenstruik op het einde van de tuin is veel minder uitbundig.

    Hier gaat het om een compleet wilde roos.  

     

    27-09-2013 om 11:35 geschreven door tuinblog d


    26-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.minserre

    Sedert het breken van een zijglas in de miniserre had ik haar op zij gezet.


    Een grondige poetsbeurt  was nodig.


    De waterslang kwam er aan te pas om de aarde af te spuiten.


    Ook de binnen kant kreeg een grondige beurt.


    Vroegere barsten in het glas werden met silicone hersteld.


    Dan bracht ik ze naar het terras waar ik de glazen verder zou reinigen met azijn.

    Het is er voorlopig niet van gekomen omdat er toch geen azijn bleek voor handen te zijn.
    Hier zou ik ook het gebroken glas vervangen.



    Ze is nu teruggebracht in het moestuinbeeld.



    Door het plaatsen van de serre zit ik volledig door mijn voorraad fijn glas.

    Dan heb ik er maar voorlopig een triplexplaat in gepast.
    Door die kant naar het Noorden te plaatsen is de zaak voorlopig opgelost.

     

    26-09-2013 om 07:16 geschreven door tuinblog d


    25-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleine dingen in de tuin

    Het gaat niet alleen om kleine planten maar ook over kleine ingrepen.



    Op de rand van de vijver staat een mooie plant leverkruid.

    Dit is een echte bijen en vlinder bloeier.
    Als die in zaad komt zit je het volgend jaar met een groot probleem.


    Om het uitzaaien te beletten worden de zaadkoppen er uit geknipt.

    Als je dat niet doet heb je het volgend voorjaar een tuin vol leverkruid.


    September is de paddenstoelen maand en dit jaar staan er in het gras van de tuin.

     

    Ik heb die eens op een andere manier bekeken en het doet spontaan aan kabouter plop denken.




    De pikante pepertjes buiten, zijn in enkele dagen van groen naar rood geëvalueerd.



    In de serre is er nog geen sprake van rijpen.  De paprika’s zijn er zelfs sterk ondermaats.


    Bij zonnig weer zit ik achter in de tuin te genieten.


    Bij zonnig weer zit ik achter in de tuin te genieten.

    Ik ben er op de bank vervoegd door de poes die op een totaal andere manier komt genieten.

    Dat zijn zo van die kleine dingen die een buitenmens tot rust brengen.

    25-09-2013 om 09:24 geschreven door tuinblog d


    24-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ik mollen weg jaag

    Molshopen in de tuin, dat ben ik niet gewoon maar plots zijn ze er toch.

    Als er vroeger al eens één te voorschijn kwam, dan dreef ik de aarde open.

    Dan kwam er geen nieuwe. We bleven zeer lang gespaard van molshopen in onze tuin.



    Maar dit jaar, dat in vele opzichten anders is de de laatste jaren, blijft de mol telkens een nieuwe hoop naar boven te duwen.
    Je kunt de sporen zien van vorige hopen die ik open dreef op het gras.
    Nu schep ik ze op en bewaar de aarde.


    Er kwam er zelfs één piepen in de moestuin. Door het omwoelen van de grond is hij weg.

    Voorlopig blijft hij weg. Dat kan natuurlijk plots veranderen.



    Op één plaats in het gras heb ik een mol verdreven met visresten.
    Kort daarna lag er een hoop op een andere plaats in het gras en één in de moestuin..


    Ik neem de resten van een gerookte haring.  Verse vis is beter omdat de geur veel sterker is.

    Als je tegenwoordig naar een viskraam gaat zijn de meeste vissoorten gefileerd of Total opgekuist.
    Zo blijf je slechts met een afgelikte graat over. En veel reuk gaat daar niet van uit.
    Viswinkels zijn hier in onze streek eerder zeldzaam. 
    Velen van hier gaan naar de vistrap in Oostende dat hier dichtbij ligt. 



    Alles staat klaar en zo kan de operatie beginnen.



    Ik delf het begin van de mollengang bloot.



    De aarde van de molshoop spaar ik want dat is ideale zaaigrond.
    De afval van de droge haring duw ik in het gat en ik vul de put.


    Ik vul terug aan en laat het een beetje bol liggen want de aarde zakt terug.

    Zo komt alles min of meer op het niveau van het gras oppervlak.



    Hier op die andere plaats had ik het oppervlak effen gemaakt  en kwam er een laagte van.
    Ik heb dan wat aangevuld met aarde en nu komt het groen terug.
    Daarvoor is klaver veel beter dan gras dat je moet bijzaaien. 
    Dat je een heel mooie grasmat moet hebben met enkel grassprieten is commercantentaal. 
    Een klavermat blijft groen, zelfs in een droge periode, wat gras niet doet.
    Het komt erop aan je smaak een eigen duwtje te geven in de ecologische richting.

     

    24-09-2013 om 07:34 geschreven door tuinblog d


    23-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grond die vrij komt

    De staakbonen waren uitgeteld en werden weggehaald.

    Doordat ook de salade was geoogst, kwam vak 1 volledig vrij.


    De laatste tijd krijg ik meer en meer molshopen in het decor van mijn tuin.

    Het is wel de eerste keer dat ik er één aangeboden krijg in de moestuin.
    Toch vind ik dat veel minder erg dan een bovenkruiper juist onder het oppervlak.
    Als die dan nog rondcrost op een pas gezaaid vakje, dan zit je pas met een probleem.



    De resten van de gebruikte mulch worden op een hoopje geharkt.


    Vak 1 wordt langs drie zijden afgeboord.


    Als de twee lange zijden afgewerkt zijn blijft nog enkel de korte kant over.


    Omdat die een klein deeltje is van de achterlijn van de moestuin wordt de hele lijn afgeboord.



    De vrijgekomen grasvodden zijn weg geharkt zodat het vakje klaar is voor de laatste bewerking.


    En die is de grond omwoelen met de spitvork.
    Het gaat zeer vlot omdat de grond behoorlijk vochtig ligt.



    Het laatse wat nu nog moet gebeuren is de spitvork reinigen.

    Tegen de rode biet aan komt de miniserre met late veldsalade.

    Eerst moet ik die nog herstellen van een totaal gebroken glas.
    Wat op de rest van de grond komt moet ik nog bekijken. 
    Het wordt hoogstwaarschijnlijk gele mosterd als groenbemester.

     

    23-09-2013 om 07:52 geschreven door tuinblog d


    21-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nitraat - nitriet

    Wat is nitriet en hoe ontstaat het?

    -Het nitriet-ion is een eenwaardig negatief geladen ion (anion) met als brutoformule NO2. Nitrieten zijn de zouten van waterstofnitriet (HNO2).


    -De onrechtstreekse inname van nitriet via voeding is laag. De omzetting van nitraat door ons eigen lichaam is de belangrijkste bron van nitriet.

    Nitriet kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.

     

    Daaruit vloeit de vraag voort of je iedere dag salade mag eten?

                                                  

    Laat ons het hebben over:

    Nitraatrijke- en nitraatarme groenten.

    Nitraat komt van nature voor in groenten, maar ook in bijvoorbeeld water.

    Een teveel ervan is niet goed, omdat het lichaam dit kan omzetten in nitriet.

    Van spinazie en sla weten we allemaal wel dat er nitraat inzit, maar mag je dat iedere dag eten?

    Welke andere groenten zijn eigenlijk nitraatrijk? En welke juist nitraatarm?

     

    Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad.

    Door het bewaren, bereiden of eten van nitraatrijke groente, wordt een deel ervan omgezet in nitriet.


    Overmatig innemen van nitriet kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.

     Nitraatrijke groenten :                                                               Nitraatarme groenten

     

    - Andijvie                                                                                        -Asperges
    - Rode bietjes                                                                                -Aubergines
    - Bleekselderij                                                                               -Bloemkool
    - Chinese Kool                                                                               -Broccoli
    - Koolrabi                                                                                       - Doperwten
    - Paksoi                                                                                           -Knolselderij
    - Postelein                                                                                      -Komkommer
    - Raapstelen                                                                                   -Kool, rode witte, savooi 
    - Sla, alle soorten                                                                         -Koolraap
    - Snijbiet                                                                                         -Paprika
    - spinazie                                                                                        -Prei
    - Spitskool                                                                                      -Schorseneren
    - Venkel                                                                                          -Snijbonen
    - Waterkers                                                                                   -Sperziebonen

                                                                                                              -Spruiten

                                                                                                              -Tomaten

                                                                                                              -Tuinbonen

                                                                                                              -Uien

                                                                                                              -Witloof

                                                                                                              -Wortelen.

    Nitraatrijke groenten en vis zijn een slechte voedselcombinatie


    Voedingsadvies
    - Eet niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
    Vier keer per week een schaaltje salade als bijgerecht telt daarbij mee als één keer.
    - Bewaar nitraatrijke groenten na aankoop niet langer dan twee dagen.
    Na twee dagen neemt het nitrietgehalte door de groei van bacteriën steeds verder toe.
    - Was spinazie en sla voor gebruik en verwijder bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren.
    Hiermee kan het nitraatgehalte tot 30 procent dalen.
    - Laat kliekjes van nitraatrijke groenten na verwarming snel afkoelen en bewaar ze daarna direct in de koelkast. Daarna kunnen ze weer
    opgewarmd worden, zonder dat het nitrietgehalte stijgt.

    Opgelet

    -Baby’s jonger dan 6 maanden hebben een lage maagzuurproductie.

    Daardoor vormen ze op basis van het voedsel meer nitriet in hun lichaam.

    Ook bindt nitriet bij baby’s beter aan eiwitten die voor zuurstoftransport zorgen.

    Het gevolg kan een zuurstoftekort zijn.

    -Geef kinderen jonger dan 6 maanden daarom liever geen nitraatrijke groenten

     Geef het vanaf 6 maanden niet vaker dan twee keer per week.

    -Geef het liever niet in combinatie met vis.


    Deze tekst is een bewerking uit de onderstaande site.
    Daar kan je de volledige bijdrage van 
    Franca van Dalen lezen.

    Bronnen: Voedingscentrum 
     
    http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/7589/mag-je-iedere-dag-sla-eten



    Salades kunnen zo aantrekkelijk gemaakt worden.

    21-09-2013 om 07:28 geschreven door tuinblog d


    20-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakcursus met Michelle

    Ons bestuurslid Michelle, heeft als een natuurtalent de eerste van een reeks van drie baklessen gegeven.

    Op een rustige manier met zo nu en dan een grappige kwinkslag tussenin bracht zij het er succesvol van af.

    Op het einde kwam dan de proeverij als het absolute toppunt van de avond.

    Het viel op dat alle gebakjes gematigd zoet waren.


    Wordt het Stalhille uur weer ingevoerd zoals het vroeger was.

    De televisie heeft er veel toe bijgedragen om voordrachten en vertoningen stipt te laten beginnen.

    Er waren zes personen in groep te laat.  De bus had waarschijnlijk vertraging.


    De foto’s spreken meestal voor zichzelf. Ik plaats enkel commentaar waar ik het nodig acht.
    Ze zijn gegroepeerd per gebak of gebakje door een grotere spacie te gebruiken.
















    Dit is de siroop die in de bakvorm wordt gegoten waarna men de taart terug in de vorm plaatst.

    Zo wordt de taart doordrenkt en krijgt de smaak van de siroop.













    De recepten die aan bod kwamen waren:

    -Vetdeeg      Banketbakkersroom        Blueberry Muffins             Fresh Orange Ring en Eton Mess.


    Alles is nogal Engels getint.
    Wie ooit in Engeland 'cake and pies' smulde zal het wel begrijpen.
     Als ik het niet mis voor heb heeft Michelle een tijd in Engelmand gewoond.

    Je kan nog steeds inschrijven voor de twee resterende lessen.


    Om af te sluiten geef ik je hier één van de vele uitspraken van Michelle.

    Ik bak niet graag maar ik eet het wel graag en daarom doe ik het.

    20-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    19-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maaien en mulchen
    Het gras is gisteren opnieuw gemaaid. We maaien nu nog om de veertien dagen.
    Bij het dauwtrappen in het donker voelt het aangenamer aan.
    Bij lang gras kriebelt het tussen je tenen.



    Mijn broer goot het maaisel rechtstreeks tussen de planten.Hierdoor zijn de bladeren niet gemengd met het gras.
    Ook is de mulch niet zo best verdeeld zodat ik die naderhand wat beter moet schikken.



    Ook tussen de venkel moet ik nog een met de smalle hark wat gelijkmatiger verdelen.


    Zo is alles bedekt rond de plant.


    Ook tussen de venkel moet ik nog eens met de smalle hark wat gelijkmatiger verdelen.

    19-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    18-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinclub op zondag

    Zondag 22 september:

    Activiteit:Tuinclub

    Plaats:bij Addi  Cathilleweg 86 te Stalhille (dicht bij de kerk)

    Tijdstip:van 10 tot 12

    Het woord is aan onze voorzitter Marc!


    Mogelijke gespreksonderwerpen :
       

    - Vaste rubriek : Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of staan op het programma?

    - De moestuin :

    - De weelde van de warme zomer of net niet? Deze zomer had ik voor de eerste keer een overvloed aan aubergines buiten! 

    Alle ervaringen i.v.m. : Water geven, niet boven krijgen, … Bij mij bleef de knolselderij klein daar ik geen extra water gegeven heb?

    - Nu nog planten, zaaien, … : ……….

    - Nieuwe vaste rubriek : Groente in de kijker. : 1) de Egyptische ui

     

    - De siertuin : Luc aan het woord!


    - De fruittuin :

    - De fruit -mobiel : zie bijlage en site Velt Jabbeke   http://www.velt.be/Jabbeke/pag839

     

    - De vijver :

     

    - De serre :

     

    -  Bloembollen :

     

    - Kruidentuin :

     

    - Dieren in de tuin :

     

    - Alle aanwezigen aan het woord : vragen, ideeën, ...

     

    -Velters voor Velters : Zadenruil : Wie heeft iets over?  Wie wil ruilen?

     

    - Voor jou gelezen : vier tips om succesvol te bewaren.  : Graag had ik nog meer bewaartechnieken vernomen.

    - Wie brengt zelf een artikel mee?

     

    Tot zondag!

    18-09-2013 om 08:25 geschreven door tuinblog d


    17-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de tuin vandaag 17-09-13

    We bekijken eens hoe vandaag 17-09 de stand van zaken is in de moestuin.


    De pluk van de staakbonen loopt op zijn einde.



    Hier is de pluk afgelopen.


    De tomatenoogst is sterk verminderd.


    Ik vraag me zelfs af hoeveel er hier nog zullen rijpen.



    De eerste pluk van de laat geplante paarse boontjes is bevredigend.


    Ik kocht spinazieplantjes.


    Die zijn nu geplant om de rij rode bieten de rij salade aan te vullen.


    De courgettes groeien nog volop maar de pluk is sterk verminderd.


    De veldsalade komt behoorlijk regelmatig boven.
    Voor de rest: Wat  goed stond staat nog altijd goed.
    Alleen de broccoli valt dit jaar echt tegen.

    17-09-2013 om 10:07 geschreven door tuinblog d


    16-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een bedreigd hoekje

    De peterselie was bedreigd en daar moest ik iets op vinden.



    Op de eerste plaats was de peterselie bedreigd door onkruid.

    Ook de straffe peper die daar staat zat onder het ongewenste groen.
    Het enige wat ik kon doen was wieden.



    De tweede, constante bedreiging komt door de enorme groeikracht van de pompoenen.

    Elke week moet ik minstens één keer er in snoeien.


    Als ik spreek van snoeien dan is dat telkens een hele hoop snoeisel.

    Ik heb ook de bak, bestemd voor de peterselie boven gehaald.


    Eens de bak geplaatst leg ik het gaas er op.

    Gedurende de lange droge periode kon het geen kwaad dat het op de peterselie lag.
    Met de toen aankomende nattigheid en kou was het beter dat de peterselie vrij stond.
    Je moet weten dat het wieden en snoeien  gebeurde op de allerlaatste dag van de droge periode.


    Nu zal de peterselie zich ook rechten op zoek naar licht.
    Ze zal nu ook niet meer plat gedrukt worden door de pompoenen.


    Tegen het opwaaiene van het gaas legde ik twee plankjes om dat te beletten.
    Ook de baksteen houdt het gaas op zijn plaats.

    Hier kan je zien hoe het er voor de peterselie zou uitzien zonder snoei van de pompoenen.

    Ze zou gewoon bedolven zitten onder de pompoenen,  die zelfs tegen de serre opkruipen.


    Ook de pikante pepertjes zouden hetzelfde lot ondergaan.

    Dit jaar lijkt het erop dat ze niet rood zullen rijpen.
    De grote oorzaak van dat niet rijp worden is het koude en natte voorjaar.
     

    16-09-2013 om 11:32 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!