Dit jaar mis ik ook paksoi in mijn tuin.
Deze najaarsgroente die je maar kan zaaien na de langste dag teelde ik al jaren.
Het veltboek Handboek voor ecologisch tuinieren preciseert: -
Net als Chinese kool is Paksoi een lange dag groente.Je kan ze pas na 15 juli buiten zaaien.
Vóór die tijd moet je bij 18°C zaaien en na opkomst de temperatuur varminderen tot 15°C
Verplanten gaat niet goed. Kweek dus de plantjes op in potjes.
2013 is voor mij een heel speciaal jaar geweest van vooral ziek zijn maar ook van herstellen.
Het duurde lang eer de lente kwam. De teelten in de tuin waren ongeveer een maand later dan gewoonlijk.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Er zijn al voorspellingen van een nieuwe harde lange winter. Daar geloof ik dus niet in.
Er is natuurlijk één kans op twee dat het zo is, de nuances van niet koud daar gelaten.
Voor mij is dat dus louter loterij.
Uit ondervinding weet ik dat wat voor de volgende dag voorspeld wordt rond de 95% betrouwbaar is.
Hoe verder vooruit voorspelt hoe minder betrouwbaar.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor de voedingswaarde verwijs ik naar de site:
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=757
Daar geeft men o.a. aan dat de gevoelswaarde van Paksoi 5,8 is en de voedingswaarde 8,1.
Wat voedingswaarde is begrijpen we wel maar waarop wordt gevoelswaarde gemeten?
Bij het opzoeken van de betekenis van gevoelswaarde krijg ik enkel:
www.voedingswaardetabel.nl Voedingswaarde
- Paksoi vers - -Productgroep: Groente en peulvruchten.
Gevoelswaarde: 5.8.-Gezondheidswaarde: 8.1.
-Portie: 200 gram ...
Voor mij gaat het hier louter om de smaak.
Vind je het lekker of niet, hier gaat het vooral om de gezondheidswaarde.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat recepten met Paksoi betreft, beperk ik mij tot het geven van de URL van enkele sites.
Daar heb je keuze in overvloed.
http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/paksoi/
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/paksoi/
http://www.smulweb.nl/recepten/&query=paksoi
Mijn voorkeur gaat naar paksoi in de wok.
Probeer maar eens: Paksoi met gember en bosui. (een smulweb wokrecept.)
Dat heeft mij nooit belet om andere recepten uit te proberen.
16-11-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|