Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
29-03-2014
oogsten en verder zaaien
Oogsten in de serre en zaaien in volle grond lopen samen.
We zijn begonnen met het oogsten van de nieuwe salade in de serre. De bladeren zijn dik en hebben de echte smaak van salade. Er is geen verlies op en groene salade heeft de meeste vitamines en de beste smaak. Ik snij telkens het grootste exemplaar er uit.
Ik plantte nog twee rijen ui, een gele en een rode soort.
Tussen de twee rijen peulerwten zaaide ik een rij rode biet. Ik weet dat dit heel vroeg is maar bij eventuele nachtvorst dek ik af.
Er werd nog een rij warmoes gezaaid en die verdraagt wel een beetje koude..
Op vak 1, waar de courgettes komen, zaaide ik luzerne bij gebrek aan mosterdzaad
Ook op vak vier, bestemd voor de pompoenen, kiemt de luzerne. Gele mosterd is veel beter omwille van zijn rappere groei. Waar ik zal uitkomen met die luzerne zal ik wel zien want het is onbekend terrein voor mij.
In de serre is er volle activiteit van zaaien en straks van verspenen. Tegen de tijd dat de tomaten geplant worden neem ik dat reserve- rek weg.
29-03-2014 om 17:37
geschreven door tuinblog d
28-03-2014
Onder de koepeltjes
Het planten en zaaien gaat verder en ik doe elke dag zoveel als voor mij mogelijk is.
De ‘rucola’ en deel van de salade komen onder tunneltjes te staan zodat ze meer warmte hebben. Er wordt eerst een voortje gevuld met vettige jonge compost. Daarin wordt dan geplant.
De koepels hebben hun plaats naast een rij peulerwten die dit jaar vlug zijn gemulchd. Daardoor wil ik voorkomen dat, zoals vorig jaar, de helft kapot waait. Spijtig genoeg was er niet genoeg grasmaaisel voor de twee rijen. Moest er wind worden voorspeld, dan zal ik de tweede rij anders moeten afschermen.
Ik heb voor de eerste keer de koepel zo geplaatst, dat de rij spinazie er ook onder staat. Daardoor kan ik de spinazie wat rapper laten groeien. Er waren nog geen plantjes gemengde salade te koop maar dat zal nu wel vlug gebeuren.
De rij vroege prei die ik vorige zaterdag plantte doet het niet zoals verwacht. Ze laat te lang haar oren hangen. Normaal gezien moet ze na een paar dagen helemaal gerecht zijn. Ik heb er geen goed oog op.
28-03-2014 om 09:31
geschreven door tuinblog d
27-03-2014
De erwtenkooi
De peulerwten die ik kweek zijn rijserwten die hoog groeien. Vroeger werden die ondersteund door rijshout dat nu minder gemakkelijk te vinden is. Zelfs op het net vind je nog weinig beeldmateriaal over rijshout.
groen.net
Op groennet vond ik deze afbeelding die een duidelijk beeld geeft van rijshout. Het nadeel van rijshout is dat je zo moeilijk kunt plukken aan de binnenzijde.
Ik heb zelf een ondersteuningssysteem ontworpen waarbij je de te plukken erwten gemakkelijk bereikt.
De twee rijen erwten staan 2m uit elkaar. Dat past uitstekend in het systeem van de rijencultuur.
Dit is de bijna voltooide ondersteuningskooi.
Hier is de draad opgehangen en is de kooi voltooid
Om de draad te spannen sla je op de buitenste palen een nagel en je hangt de draad er over. Meestal spant de draad niet direct, vooral als je de klus alleen klaart.
Dan ga je naar de andere kant, spant de draad op en kijkt waar je een nieuwe nagel moet inkloppen om de draad te spannen. Je slaat de nagel er in, spant de draad op en je verwijdert de eerst geklopte nagel. Enkel daarna kan je op de middenste paal ook een nagel slaan op de juiste hoogte.
27-03-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
26-03-2014
erwten
De erwten zijn al een tijdje plantklaar maar ik kwam er niet toe ze te planten.
Het was hoogtijd dat ze in volle grond werden gezet want ze beginnen reeds te ranken. Als je te lang wacht hechten de ranken zich aan elkaar vast en riskeer je de planten stuk te trekken.
Van zodra je door de gaatjes onderaan de potjes wortels opmerkt kan je planten. Als ze zijn zoals op de foto, is het meer dan hoogtijd om te planten.
Als je ze ontpot zie je het nog beter dat het hoognodig is dat ze in volle grond staan.
In feite is dat geen groot werk en is de klus vlug geklaard. Wat over is neemt mijn jongste broer dan mee om te planten in de tuin van mijn overleden broer.
De palen voor de kooi die de erwten zal steunen staan al klaar in de houtberging.
De doperwten kiemen moeilijker en groeien trager. Ze zijn ook een week na de peulen gezaaid.
Ik neem twee potjes, eentjes met goed gekiemde erwten en eentje waar slechts één erwt kiemde.
Als je ze kantelt en naar de bodem kijkt, stel je vast dat ze ook nodig geplant zijn. Ze zijn slechts één week na de peulerwten gezaaid.
26-03-2014 om 13:43
geschreven door tuinblog d
25-03-2014
vijver bijvullen en zaaischema opmaken
Het is een dag dat ik het wat rustig houd. In de voormiddag heb ik de vijver bijgevuld. De namiddag is begonnen met een uitgelopen platte rust. daarna sorteerde ik de zaden volgens zaaitijd.
Dit is een dompelpomp met een tamelijk groot debiet die ik neerlaat in onze gemetste waterput.
Het water laten stromen over een plank heeft een reden. Zo breekt de kracht van de straal zodat de bodem van de bovenvijver niet wordt omwoelt.
In minder dan een kwartier is de benedenvijver voldoende bijgevuld.
Pomp en slang worden geborgen in een grote bak.
Na het bergen van pomp en slang gaat het deksel op de bak en alles is in orde.
De zaden die in maart en april moeten worden gezaaid leg ik allemaal samen.
Ze worden dan in volgorden gelegd zoals ik ze zal zaaien. Het zaaien kan nu starten. Ik vind het een juist moment want de temperatuur gaat de volgende dagen stijgen.
25-03-2014 om 16:39
geschreven door tuinblog d
23-03-2014
zomerprei
Gisteren voormiddag haalde ik een 100 tal mooie preiplantjes bij het tuincentrum. Die heb ik dan kort na de middag geplant.
Eerst maakte ik een voor met de loopplantjes aan de buitenkant van de tussenrijen met spinazie. Eens de voor gemaakt drukte ik de aarde plat om daar de loopplankjes te kunnen leggen.
Eens de voor gemaakt druk ik de aarde plat om daar de loopplankjes te kunnen leggen. De voor wordt goed nat gegoten en de plantgaatjes worden gemaakt met de spitvork.
Dan maak ik de grond, waar de loopplankjes eerst lagen, los met de blauwe driehaak. Het ziet er naar uit dat wat het gieten betreft, de hemel van mij over neemt. Als bemesting smeet ik, voor het begieten en het maken van de gaatjes, gedroogde koemestkorrels.
23-03-2014 om 09:44
geschreven door tuinblog d
22-03-2014
regen kan wondere doen
Het effect vanen vlaagje regen kan de mens verwonderen. In de volksmond spreekt men dan van een wonder van de natuur.
We stonden gisteren op met regen en toen ik in de tuin kwam zag alles er zo fris uit.
Aan het niveau van de vijver zag ik dat het tamelijk had geregend.
De ‘keria’ gaf mij de illusie plots feller te bloeien met zijn gele pompons stak hij plots heviger af tegen het groen erachter.
Mijn drie soorten salade staan heel dicht bij elkaar en doen het allemaal goed. Wat geen illusie is, de grond is veel donkerder dan de dag voordien.
De laatste rijen spinazie stonden al een tijdje boven.
Op donderdag was er nog niets te zien van gekiemde spinazie vooraan de moestuin. Vrijdagmorgen zijn alle rijen nog aarzelend maar toch duidelijk zichtbaar. Nu kan ik de andere vroege teelten ook zaaien. Bij frisse en stevige wind zullen ze beschermd worden door de spinazie. Ook de luzern komt boven. Regen is altijd beter dan gieten.
22-03-2014 om 09:43
geschreven door tuinblog d
21-03-2014
reinigen van het etrras en zondag tuinclub
Elk jaar bij het begin van de lente wordt het terras ontdaan van mos en onkruid.
Met de hoge drukreiniger worden alle voegen uitgespoten. Dit is de vlugste en meest doeltreffende manier om het terras opnieuw als nieuw te laten lijken. Dat alle ruiten daarna een poetsbeurt nodig hebben neemt mijn vrouw er maar bij. Ruiten moeten toch regelmatig hun beurt krijgen.
Als alles uitgedroogd is vul ik de voegen opnieuw op met wit zand. Gisteren vulde ik de voegen op en vandaag is het reeds aan het regenen. De regen is wel hoog nodig voor de moestuin.
Op de muurtjes en de rechtstaande stenen van de trap mag het mos blijven als sieraad. Heb je al eens goed naar mos gekeken hoe mooi en hoe fijn van structuur en hoe afwisselend het is?
Eens alle voegen gevuld ziet het terras er opnieuw als nieuw uit. Komt er in de loop van het jaar opnieuw mos of onkruid dan wordt dat begoten met aangelengde azijn. Dit is in tegenstelling tot bleekwater, lekker ecologisch. Hoeveel je de azijn moet aanlengen leer je bij ondervinding.
Zondag 23 maart 2014 van 10 tot 12u tuinclub bij Addi in café - 't oud Gemeentehuis- Cathilleweg 86 (dicht bij de kerk) te Stalhille.
21-03-2014 om 09:23
geschreven door tuinblog d
20-03-2014
ajuin planten en eerste grasmaibeurt
Ik kreeg opnieuw hulp zodat de tuin verder in orde is gebracht.
Het gras is voor de eerste keer gemaaid. Niet dat het overal nodig was maar op sommige plaatsen stond het behoorlijk hoog. Op slag heeft de tuin een meer verzorde indruk.
Het paadje langs de bessen is gekuist. Nu nog een paar vierkante meter spitten. Dan ligt de tuin totaal klaar.
Het stuk waar de frambozen stonden is helemaal gespit. Daar zal ik dit jaar pompoenen planten.
De sjalotten en de ui zijn geplant en overdekt met een vogelnet tegen eventuele scharrelaars. Elk jaar moet ik overdekken of vooral de sjalotten zijn het mikpunt van wormpjes zoekers.
De vier eerste rijen spinazie staan boven en de vier volgende piepen ook al aan het oppervlak.
De doperwten in de serre zijn wat onregelmatig en niet algemeen gekiemd. Dit is, bij mij hier, een jaarlijk verschijnsel. Doperwten zijn geen vlotte kiemers.
20-03-2014 om 17:19
geschreven door tuinblog d
19-03-2014
erwten acclimatiseren en de mollenplaag
Vandaag behandel ik twee uiteenlopende zaken…..alhoewel! Krijg maar eens een mol die juist onder het oppervlak, als onderkruiper, door je erwten heen gaat.
De peulerwten zijn binnen in de serre gezaaid en kiemden vlot en vrij algemeen. Vooraleer ze in volle grond worden geplant plaatst ik ze buiten op een voorlopig rek. Ze gaan van de warme lucht in de serre naar een frisse schrale buitenlucht.
Ik deed mezelf reeds veel zo gezegd verloren stappen zetten. De twee paadjes zijn namelijk afgesloten. Je moet, als je uit de moestuin naar ons huis toe gaat, ofwel om de serre heen ofwel langs de speeltuin. Verloren stappen is veel gezegd. Op mijn leeftijd zet je die niet meer. Alle stappen die je zet zijn nuttig want ze houden je in beweging.
En dan is er de mol die een hoop steekt. Hoe ga je die te keer? Toch verkies ik die hopensteker boven een onderkruiper die juist onder het oppervlak een hoge rug legt. Die is praktisch niet te pakken want die zoekt altijd een andere weg. En die steekt de jonge plantjes omhoog zodar ze verdorren.
Moeder de vrouw moest om boodschappen en ik vroeg haar een gerookte haring mee te brengen. Toen ze terug thuis kwam heb ik de haring ontdaan van zijn niet eetbare delen. Die delen zijn mijn wapen om de mol te verjagen. Met de spade zoek ik de mollengang maar in losse grond is dat niet zo eenvoudig. De haringresten duw ik in de gang en schijnbaar verdraagt de mol de stank niet die zich gaat ontwikkelen.
Eens de haring in de mollengang doe ik alles weer dicht en de overtollige grond van de mollenhoop gebruik ik op een andere plaats.
Mollen zijn nuttige dieren. Zo wordt ons toch altijd geleerd.
Uit die site heb ik het fragment gehaald dat gaat over de voeding van de mol. Een mol voedt zich voornamelijk met regenwormen, maar ook slakken en insecten. Ook larven en zelfs een verdwaalde kikker staan op het menu van de mol. Een mol eet per dag erg veel, tussen de 50 en 100 gram aan voedsel. Dat is soms meer dan zijn eigen lichaamsgewicht want een mol weegt tussen de 30 en de 130 gram. De grote hoeveelheid wormen, slakken en insecten die door mollen wordt geconsumeerd, is het grote voordeel van een mol in de tuin. Wezens die mogelijk schadelijk zijn voor de planten in de tuin worden zo op natuurlijke wijze verwijderd.
Zo zie je maar. Met de resten van een gerookte haring, die ze niet lusten, verdrijf ik ze. Mijn moestuin en mijn grasplein moeten ze met rust laten. Wat ze in de rest van de tuin doen stoort mij niet. En als ze naar mijn burengaan riskeren ze aan de ene kan het mollenslag. AAn de andere kant wordt er met vergif gewerkt.
19-03-2014 om 07:08
geschreven door tuinblog d
18-03-2014
het weer dat de werkzaamheden beïnvloed
Waar gaat met het weer naartoe? Het zou wel eens een eenmalige gril kunnen zijn van ons wisselvallig klimaat. We kregen een winter met een minimum aan vorst. Krijgen we nu ook nog een maart met heel weinig maartse buien. En zal april dan zijn grillen inslikken? Geef toe, het zou een draaiboek kunnen worden dat we niet gewoon zijn.
Dagen na mekaar zaten we gevangen in een bedreigende smog. De laatste dagen kregen we geen schrale Oosten- of Noordoostenwind maar een wat frisse droge bries uit het Westen. Dit doet met twijfelen. Kan ik volop de lente zaai beginnen?
Vorig jaar waren we met alles zeer laat en we hadden toch mooie groenten. Dus hoeven we ons nog niet te haasten. En wat vooral ontbreekt is een warme, zachte lenteregen. Dan pas al er echt groei in de lucht zijn.
Er is nog een stuk van de tuin die wat moet opgefrist worden.
Tussen de serre en de bessenstruinen ligt het nog braak.
De grond waar de frambozen niet wilden groeien moet lichtjes bewerkt worden. Als deze klussen zijn geklaard zal ik volop beginnen zaaien in volle grond.
De waterbak moet naast de serre verplaatst worden. Maar dit is een klus als ik eens sterk jong volk kan laten helpen.
De afsluiting van de compost zeefruimte is ook aan vervanging toe. Daarmee zal ik wachten tot na het vervangen van een deel van de afsluiting van de compostruimte.
18-03-2014 om 09:42
geschreven door tuinblog d
17-03-2014
afdelings agenda van maart
Laat ons even de rest van de agenda van onze velt- afdeling voor de maand maart bekijken.
We zijn de helft voorbij - Op 20 en 27 maart loopt de reeds gestarte cursus over de groentetuin verder. - Zondag 23 maart is er een tuinclub en algemene vergadering. - Zaterdag 27 maart staat aangekondigd als ‘Provinciale plantendag’. - Morgen 18 maart start de reeks ‘Bakken met Michelle’
Op deze laatste activiteit wil ik vandaag speciaal de aandacht vestigen.
Er zijn drie bakavonden: - 18 maart: Wit brood met geitenmelk. witte baps focaccia - 06 mei: bruin brood met ui, spek of noten. bruin yoghurtbrood - 03 juni: zacht luxebrood bruin brood met krenten.
De kostprijs: - de 3 sessies: voor leden € 25 niet leden € 40- - per 1 sessie voor leden € 10 niet leden € 15
17-03-2014 om 05:34
geschreven door tuinblog d
16-03-2014
een ontspannen dagje
De zon was er niet maar kindervreugde en feeststemming waren er wel. Het was droog weer en de tuin is bijzonder. Ons oudste kleinkind is 6 jaar geworden. Wij genoten mee van het feest.
De ecologische zwemvijver is stevig overdekt. Het water is behoorlijk klaar. De plantengroei in het zuiverend gedeelte is nog niet op punt. De vijver is nog geen jaar oud.
Van een deel van de aarde uit de vijver is een speelheuvel gemaakt. Eens de kinderen ouder, zal de glijbaan verdwijnen en zal er op de heuvel gecrost worden .
Droge takken worden op een hoop geworpen en vormen een zekere begrenzing.
De tuin is 14 m breed en 135m diep, wat in de diepte van de tuin een zekere verwildering toelaat. Aan de rechterkant staat een mooie metalen afsluiting en de linkerkant verlengt zich in bos. Ik geniet telkens weer van deze schitterende tuin, deels speeltuin, deels wilde tuin.
16-03-2014 om 18:00
geschreven door tuinblog d
15-03-2014
zaaien en planten
Ja het is definitief: Ik zaai en plant en het zal nu stilaan verder gaan. Waar de courgettes en de pompoenen komen zaai ik gewoonlijk gele mosterd. Maar omdat ik die niet in het najaar kocht, was er nu geen voorradig. Er was keuze tussen rode klaver en luzerne en ik koos voor het laatste.
Omdat er veel knorren waren door het droge weer, klopte ik die eerst plat.
Dan trok ik er de vierhaak door in de langs richting. Daardoor ontstaan er als het ware ondiepe voortjes die het fijne zaad deels opvangen.
Het zaaien gebeurd met vrije worp.
Met de hark wordt het fijne zaad heel lichtjes onder gewerkt.
Opnieuw wordt de grond lichtjes aangeklopt en daarna begoten
Deze prachtige, goed gewortelde veldsalade werd aangeboden in het tuincentrum en ik bracht er 40 mee. Van zodra ik thuis kwam plaatste ik ze in de drenkbak om ze heel vlug te kunnen planten.
Waar ik naar het einde van de maand gemengde salade zou planten heb 40 gaatjes gemaakt. Daarin heb ik wat Chilizout en koemestkorrels geworpen en begoten. Chilizout is een natuurlijke stikstofrijke meststof die een rappe werking heeft. Zo zal ik voor de salade wel een andere plaats moeten zoeken. Elk jaar moet ik mijn zaai- en plantschema wel hier of daar wat bijsturen.
Eens de veldsalade geplant heb ik nog een emmer kleefkruid gewied tussen de bessenstruiken. Zo waren de kippen weer goed voor een uurtje overactief scharrelen en pikken.
15-03-2014 om 06:06
geschreven door tuinblog d
14-03-2014
kleine werkjes
De boog kan niet altijd gespannen zijn. Ik hield het bij rustige werkjes.
In de serre zie ik dat de doperwten ook vlot aan het kiemen zien.
Het volledige snoeiwerk is achter de rug en het totale grasperk is aan een harkbeurt toe.
Je zou verbaasd zijn hoeveel sprokkelhout zulk een harkbeurt opbrengt.
Ik heb dan nog een volle emmer kleefkruid gewied. Naast hun emmer groen ‘s morgens, van het afboorden, krijgen de kippen in de namiddag er het kleefkruid bovenop.
In de kruidenhoek komt de daslook boven en ze zal weldra onze salade extra kruiden. Dit jaar is de salade in de serre een maand later geplant dan andere jaren. Toch zullen we met Pasen nieuwe salade van eigen kweek op ons bord krijgen. Pasen komt immers heel laat dit jaar en dat is op 20 april. En ze zal bijgekruid zijn met daslook. Daslook is een kruid dat je in je tuin moet hebben hoor.
Je kan zodanig plukken dat je in juni nog enkel fijne witte bloemetjes over houdt.
14-03-2014 om 06:17
geschreven door tuinblog d
13-03-2014
veel werk, zon en bloemen
Veel werken en toch veel genieten. Zon en bloemen die het lang uithouden.
De mini paaslelie bloeit reeds een maand. Ik ben benieuwd of ze het zullen uithouden tot pasen!
In de voormiddag hebben we de berm met één rij bussels verhoogd.
Dit gebeurde over de hele lengte van de berm.
In de namiddag zijn we op verplaatsing gaan werken. Bij onze jongste haalden we oude onverzorgde lavendel weg. Ook het gras van hun eerste maaibeurt kwam mee. Aan de lavendel heb ik wat thuiswerk over gehouden. Het is de bedoeling om er de wortel af te knippen en de lest te versnipperen.
De gevlekte Aronskelk die voor de ingang van het afdak stond is nu verplant.
Ze werd als het ware vertrapt maar hield toch kranig stand. Nu staat ze op een rustige plaats. Ik zal ze nog elke dag water geven tot het regent.
Met het grasmaaisel overdekte ik kleefkruid.
Een deel moet nog verspreid worden.
De meest dankbare lang bloeiende bloem in onze tuin.Zo staat ze reeds van in januari.
13-03-2014 om 15:29
geschreven door tuinblog d
12-03-2014
rustig verder genieten
Het mooie weer zet aan om buiten te werken.
De spinazie is allemaal gezaaid.
Vak 3 is totaal gespit en de loopplankjes liggen terug.
Het wieden van het kleefkruid vordert langzaam. Elke dag een emmer vullen voor de kippen.
Onder het afdak staan bakken en potjes klaar voor nog te zaaien groenten en voor het verspenen.
12-03-2014 om 12:31
geschreven door tuinblog d
11-03-2014
wisselend werk
Zelfs ondiep spitten met de platte schop is rugbelastend werk. Daarom wissel ik het af met zaaien en wieden.
Het laatste deeltje van de eigenlijke moestuin wordt nu gespit. Eerst het voorbereidend werk dat bestaat uit het wegnemen van de loopplankjes.
Die worden te drogen geplaatst tegenaan de afsluiting waar de doornloze bramen langs groeien. Eens droog verhuizen ze naar het afdak tot ik ze terug nodig heb in de tuin.
Als afwisseling zaai ik telkens enkele tussenrijen met spinazie.
Dit is het beruchte kleefkruid dat je heel jong moet aanpakken of het overwoekerd alles. Daarbij zorgt dat kruid ook nog voor overvloedig zaad.
Kappen is hier tussen de bessenstruien niet mogelijk omwille van de gronddoek. Dan blijven er nog twee mogelijkheden over. Je kan alles goed overdekken met mulch of je kan wieden. Ik verkies om eerst te wieden omdat de kippen er en hartig hapje groen aan hebben.
Nog een kleine moeite en de moestuin is klaar voor zaai en aanplanting.
Het zaaien van de tussenrijen met spinazie zal vandaag ook kunnen voltooid worden.
11-03-2014 om 09:43
geschreven door tuinblog d
10-03-2014
Een drukke tijd
De vroege warme lente brengt een drukke periode met zich mee. Toch houd ik er rekening mee dat er nog een koudere periode komt. Daarom houd ik de gaatjesplastiek nooit ver weg. Ik haast me ook niet om te zaaien. Rustig weg houdt het langst.
De peulerwten kiemen zeer goed.
De doperwten er naast zijn enkele dagen laten gezaaid maar hier is het nog te vroeg.
De nachten zijn nog te koude voor tere plantjes tenzij je ze extra afdekt. Het is een manier om ze af te harden.
10-03-2014 om 17:22
geschreven door tuinblog d
09-03-2014
in de serre
In de serre heeft het winterdecor plaats gemaakt voor een lenteaanpassing.
De in het begin van februari geplante salade, komt eindelijk een beetje op gang.
De legplank uit de oude serre heb ik hier kunnen plaatsen. Hierdoor komt de volledige tablet vrij en heb ik het hoognodige toch dicht bij de hand.
In een ruime bak heb ik een mengsel gemaakt van de helft oude compost en de helft potgrond. Ik heb alles goed gemengd en voldoende bevochtigd. Dit mengel gebruikte ik om de potjes te vullen waarin de erwten worden voor gekiemd.
Aan de noordkant in de serre plaats ik een hulp -rek
Onder het rek staan helemaal aan de achterruit nog een beetje suikertoppen.
Op het rek heb ik op één na alle bakken en bakjes met voor gezaaide erwten geplaatst. In totaal staan er 160 potjes met peulerwten voor ons en 300 potjes met doperwten voor vrienden zonder serre.
Zo is er op de tablet voldoende ruimte vrij gekomen. Ik kan er zaaien en verspenen en er is voldoende ruimde om alles te plaatsen.