Het plaatsgebrek in onze scholen wordt echt nijpend en neemt dramatische vormen aan. Onze scholen zitten propvol. We worden dan ook dagelijks bestormd door buitenlanders en landveroveraars die aan onze welvaart komen knagen en die hun nieuwbakken kindjes hier in onze scholen willen deponeren.
We zitten opgescheept met een Bende Bijkomers die we niet verwacht hadden, niet gevraagd en niet gewenst hadden, ze waren helemaal niet geprogrammeerd in onze maatschappij waarin geboorteregeling en maatschappelijk welzijn nagestreefd werd. We hadden het allemaal zo mooi uitgekiend, geboortebeperking, sociale voorzieningen, werkgelegenheid, alles keurig op maat van onze eigen bevolking... En dan komen daar golven van instromers aan die alle structuur in onze samenleving overhoop halen en overboord gooien. Ongestraft, getolereerd en verwelkomd. Hoe is het zo ver toch kunnen komen?
De revolutionaire noodgreep van onderwijsminister Crevits om leerlingen in te schakelen bij het bouwen en renoveren van scholen, is lovenswaardig omdat ze geen miljoenen euro's aan de regering vraagt voor alweer zoveel nieuwe zitjes voor zoveel nieuwe kindjes. Heel anders dan haar voorganger Pascal Smet. Leerlingen van het technisch en beroepsonderwijs kunnen dan ook meteen praktijkervaring opdoen als ze ingeschakeld worden bij het opkalefateren en het technisch onderhoud van oude schoolgebouwen. De combinatie van het nuttige en het leerzame had altijd al gekund, waarom hebben vorige onderwijsministers daar niet aan gedacht?
Volgend schooljaar begint de eerste fase al. Leerlingen zullen opgeroepen worden om ontwerpen te bedenken voor nieuwe schoolgebouwen, om technieken en producten te ontwikkelen die bestaande schoolinfrastructuren kunnen verbeteren... "Uiteraard in overleg met het bedrijfsleven, want we willen geen concurrentie zijn voor de bouwsector", zegt Crevits... Hier kruipt er een addertje! Ik hoop van harte dat er wel dégelijk geconcurreerd gaat worden met het bedrijfsleven, want 'nood breekt wet' als we zien hoeveel nieuwe kindjes er dagelijks bijkomen alsof ze in trossen aangespoeld komen vanuit allerlei zeeën.
|