WALNOTENBROOD
Ideale belegging voor elk kaasplateau.
Ongeveer 3 u
Ingrediënten
- 350 g volkorenmeel
- 150 g witte tarwebloem
- 1 ½ tl zout
- 30 g gist
- 40 g zachte boter
- 0,6 dl walnootolie
- 3 dl water
- 150 g grof gehakte walnoten
Werkwijze
- Giet het water in een grote kom.
- Brokkel de gist erover en meng met een houten lepel geleidelijk het meel en de bloem eronder.
- Voeg de zachte boter toe en het zout.
- Als laatste mengt u er de olie onder.
- Als alle bloem is verwerkt, legt u het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak.
- Kneed het deeg 5 minuten, doe het terug in de kom en laat het 1 u rijzen onder doek en plastic folie.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Werk de walnoten door het deeg, vorm het tot een bal en bestuif met witte bloem.
- Laat het op de bakplaat 1 u rusten.
- Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 220°C.
- Snij met een scherp mes een kruis in de bovenkant van het deeg, en bak het brood dan in 30 minuten goudbruin.
- Laat op een rooster afkoelen.
TIENGRANENBOERENBROOD
Ongeveer 2 uur 30
Ingrediënten
- 400 g tiengranenmeel
- 600 g witte tarwebloem
- 60 cl water (en/of karnemelk)
- 40 g verse gist
- 20 g zout
- 20 g suiker
- 25 g boter
Werkwijze
- Vet twee broodbakvormen in.
- Stort het water (en/of de karnemelk) in een grote wijde kom. Doe hierin de gist en de suiker. Stort geleidelijk het gemengde meel bij het water en meng met een houten lepel alles zeer goed. Strooi het zout aan de rand van de bloem. Verdeel de boter over de bloem. Kneed alles manueel 10 minuten tot een homogene massa. Bestrooi het deeg tijdens het kneden af en toe met bloem tot het niet meer aan de handen kleeft.
- Bedek met een doek en plastic folie en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
- Kneed het deeg opnieuw. Bedek weer met een doek en plastic folie en laat 30 minuten rijzen.
- Verdeel het deeg in twee gelijke delen en kneed elk deel apart. Bol het deeg op tot het mooi in de bakvormen past.
- Breng het in de bakvormen met de deegnaad naar beneden.
- Laat op een warme plaats 45 minuten narijzen.
- Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 230°C.
- Bak de broden af in ca 45 minuten.
Tip
Voor een luchtiger brood, week het tiengranenmeel 30 minuten in het water (en/of de karnemelk).