FRANS STOKBROOD (BRUIN)
Ongeveer 2 u 30
Ingrediënten
- 600 à 700 g bloem
- 125 g volkorenmeel
- 15 g gist
- 25 cl warm water
- 5 mg zout
- 1 losgeklopt ei 1 el extra water
Werkwijze
- Smeer een langwerpig bakblik of bakplaat in met gesmolten boter of olie.
- Zeef 500 g bloem met 125 g voltarwemeel en zout in een grote kom, maak dan een kuiltje in het midden. Los de gist op in het warme water en doe dat bij de bloem. Meng het deeg met een houten lepel tot een ruwe, beetje plakkerige bal.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het in 10 minuten glad en elastisch. Doe er zonodig wat van de rest van de bloem bij. Doe het deeg in een grote, ingevette kom en smeer de bovenkant in met olie.
- Afdekken en 1 u op een warme plaats zetten tot het deeg goed is gerezen.
- Sla het deeg door en kneed nog 1 minuut. Rol het deeg tot een rechthoek van 45 x 18 cm. Stevig oprollen tot een lange worst. Maak de uiteinden smaller en leg het deeg diagonaal op bakplaat of in een stokbroodvorm. Afdekken met doek en plastic folie en ca 40 minuten op een warme plaats laten staan tot het deeg goed is gerezen.
- Verwarm de oven voor op 210°C. Giet 5 dl water in een ondiep bakblik en zet dat onder in de oven (voor een knapperige korst). Smeer het brood in met een mengsel van losgeklopt ei en water. Maak met een scherp mes diagonale sneden op ca 5 cm afstand van elkaar in de bovenkant .
- 15 minuten in een voorverwarmde oven bakken.
- Zet de oven op 180°C. Smeer het brood snel weer in met het glanslaagje en bak het in nog 15 minuten gaar.
- Laten afkoelen op een rooster.
Wanneer u 6 à 8 aparte broodjes maakt: 10 minuten op 180°C. Daarna nog 10 minuten bakken op 160°C tot ze gaar zijn.
|