Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    01-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans stokbrood (bruin)

    FRANS STOKBROOD (BRUIN)

    Ongeveer 2 u 30

    Ingrediënten

    - 600 à 700 g bloem

    - 125 g volkorenmeel

    - 15 g gist

    - 25 cl warm water

    - 5 mg zout

    - 1 losgeklopt ei – 1 el extra water

    Werkwijze

    - Smeer een langwerpig bakblik of bakplaat in met gesmolten boter of olie.

    - Zeef 500 g bloem met 125 g voltarwemeel en zout in een grote kom, maak dan een kuiltje in het midden. Los de gist op in het warme water en doe dat bij de bloem. Meng het deeg met een houten lepel tot een ruwe, beetje plakkerige bal.

    - Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het in 10 minuten glad en elastisch. Doe er zonodig wat van de rest van de bloem bij. Doe het deeg in een grote, ingevette kom en smeer de bovenkant in met olie.

    - Afdekken en 1 u op een warme plaats zetten tot het deeg goed is gerezen.

    - Sla het deeg door en kneed nog 1 minuut. Rol het deeg tot een rechthoek van 45 x 18 cm. Stevig oprollen tot een lange worst. Maak de uiteinden smaller en leg het deeg diagonaal op bakplaat of in een stokbroodvorm. Afdekken met doek en plastic folie en ca 40 minuten op een warme plaats laten staan tot het deeg goed is gerezen.

    - Verwarm de oven voor op 210°C. Giet 5 dl water in een ondiep bakblik en zet dat onder in de oven (voor een knapperige korst). Smeer het brood in met een mengsel van losgeklopt ei en water. Maak met een scherp mes diagonale sneden op ca 5 cm afstand van elkaar in de bovenkant .

    - 15 minuten in een voorverwarmde oven bakken.

    - Zet de oven op 180°C. Smeer het brood snel weer in met het glanslaagje en bak het in nog 15 minuten gaar.

    - Laten afkoelen op een rooster.

    Wanneer u 6 à 8 aparte broodjes maakt: 10 minuten op 180°C. Daarna nog 10 minuten bakken op 160°C tot ze gaar zijn.



    01-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ronde broodjes (Pistolets)
    RONDE BROODJES (PISTOLETS) Ongeveer 1 uur 30 Ingrediënten - 30 cl halfvolle melk - 30 g gist - 50 g “Becel bakken en braden” - 1 tl zout - 800 g meel, de helft wit en de helft bruin (volkoren, tarwe geplet, tiengranen…) Werkwijze - Verbrokkel de gist in de melk in een grote kom. - Zeef de bloem erover en meng met een houten lepel het meel eronder. - Meng de vetstof eronder en voeg als laatste het zout toe. - Kneed het deeg 10 minuten en doe er zoveel meel of bloem bij tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Laat het deeg 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie. - Snij het deeg in stukken van ca 60 g. Duw elk stuk met de gebalde vuist stevig in elkaar zodat alle lucht eruit is. - Rol een stuk deeg met de palm van de hand in het rond tot u een mooi rond bolletje hebt verkregen. Doe dit met alle stukjes afzonderlijk. - Leg de deegbolletjes met flinke tussenruimten op een ingevette bakplaat. - Snij met een scherp mesje in de bovenkant van elk bolletje een klein, ondiep kruis. - Laat de bolletjes onder doek en plastic folie 25 minuten rijzen tot ze 2x zo groot zijn. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C. - Bestrijk de bolletjes voordat ze in de oven gaan met licht gezouten water om ze een hard korstje te geven. - Bak de bolletjes mooi bruin in ca 25 minuten. - Laat ze afkoelen op een rooster.

    28-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    27-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roggebroodjes
    ROGGEBROODJES Ongeveer 4 uur 15 Ingrediënten - 100 g witte bloem - 250 g roggemeel - 1 kl zout - 16 g verse gist - 200 g lauw water Werkwijze - Giet het water in een grote kom. - Brokkel er de gist over. - De bloem en het roggemeel geleidelijk toevoegen en mengen met een houten lepel en dan beginnen kneden. - Het zout toevoegen en 10 minuten kneden. - Onder doek en plastic folie 30 minuten laten rijzen. - Even doorkneden en stukjes afwegen van ca 70 à 100 g. - Opbollen en op het bakpapier op de bakplaat leggen. - Met een scherp mes maakt u een kruisje in elk broodje. Smeer de bovenkant van de broodjes in met eigeel gemengd met 1 el water. - Laat rijzen tot het broodje terug zijn vorm krijgt als u er met uw vinger lichtjes induwt. - De oven voorverwarmen op 200°C. - De broodjes in ca 30 minuten afbakken of wat meer als u een meer doorbakken broodje wil.

    27-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notenbrood
    NOTENBROOD Ongeveer 3 uur Ingrediënten - 20 g verse gist - 300 g tarwebloem en 200 g volkorenmeel - 330 g halfvolle melk - 40 cl walnootolie - 1 el donkerbruine rietsuiker - 10 g zout - 100 g fijngehakte gemengde noten Werkwijze - Brokkel de gist over de melk in een grote kom. - Voeg de suiker toe. - Begin de bloem erover te zeven en meng met een houten lepel het volkorenmeel toe. - Wanneer het mengsel van de wanden loslaat begint u 10 minuten te kneden. - Voeg de olie eraan toe. - Dan het zout. - Doe er zoveel bloem en meel bij tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Kneed dan de noten eronder. - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie. - Terug 1 à 2 minuten kneden. - Maak een bol en laat terug afgedekt 1 u rijzen op een ingevette bakplaat. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 220°C. - Brood afbakken en na 10 minuten de oven verminderen tot 200°C. - Verder nog 40 minuten bakken tot het brood hol klinkt als u er van onder opklopt. - Laten afkoelen op een rooster.

    26-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    25-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engels Volkorenbrood
    ENGELS VOLKORENBROOD Ongeveer 2 uur 30 Ingrediënten Voor 2 broden - 1kg volkorenmeel - 200 g bloem - 50 g gist - 1 tl suiker - 650 ml warm water - 5 tl zout - 50 g gesmolten boter - Melk om te bestrijken Werkwijze - Stort het water in een grote kom. - Brokkel de gist erover en voeg de suiker toe. - Meng met een houten lepel het meel met de bloem met het gist-watermengsel - Strooi over het meel zout, voeg de boter en de rest van het water toe. - Kneed en sla het deeg 15 minuten tot het gemakkelijk van de handen loslaat. - Laat het deeg afgedekt met doek en plastic folie ca 40 minuten rijzen op een warme plaats. - Deel het deeg in tweeën en neem van elke helft 1/3 af. - Vorm van de 2 grote deegstukken bollen en plaats ze op een ingevette bakplaat. - Vorm van de kleine deegstukken bolletjes en leg die op de grote bollen. - Steek een in bloem gedoopte vinger verticaal door de deegbollen tot op de plaat. - Laat ze onder doek en plastic folie 40 minuten rijzen tot het volume zich heeft verdubbeld. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 225°C. - Bak ze onder het midden van de oven eerst 15 minuten op 225° en vervolgens 20 minuten op 200°. - Bestrijk de broden 10 minuten voor het einde van de baktijd met melk. - Laat de broden afkoelen op een rooster.

    25-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    24-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruine broodjes
    BRUINE BROODJES Ongeveer 2 uur Ingrediënten Voor 12 stuks - 350 g roggemeel ofwel volkoren tarwemeel of tiengranenmeel - 150 g tarwemeel - 30 g verse gist - 1 tl suiker - 1 tl zout - 375 ml lauw water Werkwijze - Giet het lauwe water in een grote kom. - Brokkel er de gist over en vermeng dit goed. - Meng met een houten lepel het rogge-,volkoren tarwe- of tiengranenmeel en de tarwebloem met het water. - Voeg suiker en zout toe. - Vermeng alle ingrediënten met een houten lepel en kneed verder 10 minuten manueel tot u een glad deeg bekomt. - Laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme plaats 30 minuten rijzen tot het deeg zichtbaar hoger is geworden. - Bestuif met wat meel en kneed het op een werkvlak nog even door en verdeel het in 12 gelijke delen. - Maak van de stukken bollen en leg ze op een ingevette bakplaat. - Maak met een scherp mesje een kruisje in elk bolletje. - Laat het deeg op een warme plaats opnieuw rijzen onder doek en plastic folie tot het zichtbaar hoger is geworden (ca 30 minuten). - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C (180°C heteluchtoven). - Bestrijk de broodjes met zout water om een krokant korstje te krijgen en bestuif ze met meel. - Bak ze af in ca 20 à 25 minuten. - Laat ze afkoelen op een rooster.

    24-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood uit een vorm, volkoren
    BROOD UIT EEN VORM, VOLKOREN Ongeveer 3 uur Ingrediënten Volkoren - 400 g volkorenmeel - 100 g witte tarwebloem - 30 g gist - 50 g zachte boter - 1 el zout - 3,2 dl lauw water Werkwijze - Giet het lauwe water in een grote kom. Meng de gist eronder. Doe beetje bij beetje de bloem erbij en meng met een houten lepel. De boter toevoegen en het zout. - Meng en kneed manueel 10 minuten tot u een deeg bekomt dat niet meer kleeft aan uw handen. - Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en blijf 5 minuten kneden totdat het zacht en soepel is. - Doe het deeg terug in de kom en laat 1 u staan. - Vet de vorm of vormen in met olie. Maak het deeg enigszins langwerpig zodat het in de vorm past en laat 1 u rijzen. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 230°C. - Bestuif de bovenkant vlak voordat u het brood gaat bakken met bloem en kerf het deeg een paar keer in met een scherp mes. - Bak het brood 30 à 35 minuten, haal het uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

    23-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    22-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeren Tarwemik
    BOEREN TARWEMIK Ongeveer 3 uur Deze stoere mik dankt zijn landelijk karakter aan de manier van bakken: de bol-op-de-plaat, ingekruist en bestoven met bloem. Hierdoor ontstaat een dikke knapperige korst. Ingrediënten Voor 2 broden - 500 g volkorenmeel - 500 g bloem - 40 g gist - 2 tl suiker - 300 ml warm water - 150 ml warme melk - 25 g boter - 3 tl zout - Bloem om te bestuiven Werkwijze - Vermeng meel met bloem in een kom en maak er een kuiltje in. - Doe daarin de gist met de suiker en maak met het water een gistpapje. - Strooi er bloem over en laat 15 minuten staan. - Voeg melk, boter en zout toe. - Kneed en sla het deeg 15 minuten. Voeg desnoods meel of bloem toe als het deeg niet vast genoeg is. Of melk/water als het deeg te vast is. - Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met doek en plastic folie 40 minuten op een warme plaats rijzen. - Kneed het deeg kort maar krachtig door. - Zet het op dezelfde wijze weer 30 minuten te rijzen. - Kneed nogmaals krachtig door en verdeel het deeg in 2 stukken. - Vorm van de stukken 2 gelijke bollen. - Leg de bollen op een ingevette bakplaat. Kerf in elke bol een kruis en strooi er bloem over. - Leg er een droge doek en plastic folie over en laat ca 40 minuten rijzen op een bak met heet water. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 225°C. - Bak de broden af in ca 25 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt als u er onderaan op tikt. - Laat afkoelen op een rooster.

    22-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    21-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenbrood
    BOERENBROOD Ongeveer 2 uur Ingrediënten - 800 g volkorenmeel - 200 g tarwebloem - 10 g zout - 20 g gist - 60 cl water - 2 el olie Werkwijze - Brokkel de gist in het water in een grote kom. - Zeef geleidelijk de bloem en het meel erbij en meng met een houten lepel. - Voeg de olie erbij en als het deeg loslaat van de bodem begint u manueel 10 minuten te kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Als laatste het zout onder mengen. - Laat het afgedekt rijzen tot het zich in volume verdubbeld heeft (ca 30 minuten). - Sla het deeg neer en maak er een rechthoek van 35 cm breed van. Rol het deeg op en leg het in een goed ingevet broodblik en laat het 30 minuten afgedekt rijzen onder doek en plastic folie. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 190°C. - Knip in de lengte het deeg met een schaar, zet een vuurvast kommetje met water in de oven en bak het brood in ca 50 minuten gaar. - Strijk het brood met een kwast water meteen als het uit de oven komt. - Laten afkoelen op een rooster.

    21-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 recepten met tarwemeel: Assortiment broodjes
    Nu volgen 12 recepten met tarwemeel. ASSORTIMENT BROODJES Ongeveer 2 uur 15 Ingrediënten - 250 g voltarwemeel grof - 250 g witte tarwebloem - Ofwel: 500 g gedeeltelijk voltarwemeel - 32 cl water - 10 g verse gist - 8 g zout - 15 g vetstof - afwerking naar keuze: blauw maanzaad, sésamzaad, tarwezemelen… Werkwijze - De gist verbrokkelen in het water in een grote kom. - Geleidelijk het meel en de bloem toevoegen en mengen met een houten lepel tot het niet meer aan de wanden kleeft. - De vetstof ondermengen en als laatste het zout. - De ingrediënten gedurende 20 minuten kneden. - Voorrijs: 30 à 40 minuten onder doek en plastic folie. - Het deeg verdelen in stukjes van 100 g en bolvormig rollen. 15 minuten laten rusten. - De bolletjes in twee verdelen en lang puntig rollen. Bestuiven met water en in zaadjes rollen. - Narijs: 40 minuten onder doek en plastic folie. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 220°C. - 25 minuten afbakken. - Laten afkoelen op een rooster.

    20-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yorkshire Cakes
    YORKSHIRE CAKES (ENGELSE BROODJES) Ongeveer 3 uur Ingrediënten Voor 10 tot 15 cakes - 60 cl melk - 30 g gist - 1kg bloem - 125 g boter - 2 losgeklopte eieren Werkwijze - Verhit de boter en de melk in een steelpan tot de boter is gesmolten. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen tot deze lauw is. - Voeg nu de gist en de geklopte eieren toe. - Laat het mengsel 10 minuten rusten tot de gist begint te schuimen. - Voeg het aan de bloem toe en meng alles zeer goed. - Laat het deeg op een warme plaats ca 1 u rijzen tot het volume is verdubbeld. - Kneed het deeg opnieuw flink en vorm er dan broodjes van met een dikte van ca 2 cm en 15 cm in het vierkant. - Leg de broodjes op bakpapier (of siliconenvel) op een bakplaat en laat ze nog 1 u rijzen op een warme plaats tot ze bijna in volume zijn verdubbeld. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 180°C. - 30 tot 40 minuten afbakken tot ze mooi bruin zijn. - Bestrijk de broodjes direct met boter als ze uit de oven komen, of snij ze doormidden als ze koud zijn, rooster ze dan en bestrijk ze met boter.

    19-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    18-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlechtbrood
    VLECHTBROOD Ongeveer 2 uur 30 Ingrediënten - 35 g verse gist - 1 dl lauwe melk - 250 g bloem - 1 tl suiker - 1 middelgroot ei - 2 tl zout - 1 flinke scheut olijfolie - 1 geklutst ei om in te smeren Werkwijze - Vermeng de gist met de lauwe melk en laat het mengsel 15 minuten op kamertemperatuur staan tot het licht schuimt. - Vermeng in een ruime kom de bloem met de in melk opgeloste gist, de suiker, 1 losgeklopt ei, het zout en de olijfolie. - Kneed het geheel in tenminste een kwartier tot een soepel deeg. - Dek het af met een vochtige doek en laat 1 u op kamertemperatuur rijzen. - Kneed het deeg nog even en verdeel het daarna in 3 gelijke stukken. - Rol elk stuk uit tot een 30 cm lange en 2 cm brede lap. - Druk de 3 deeglappen aan één uiteinde stevig op elkaar en vlecht ze tot een vlechtbrood. - Druk daarna ook de andere uiteinden stevig op elkaar. - Laten rijzen tot dubbel volume. - Klop een ei luchtig en strijk het over het gevlochten deeg. - Zet het deeg op een bakplaat in een tot ruim 200°C voorverwarmde oven. - Zet de oven na een kwartier op 180°C. - Na een half uur op 180°C is het brood gaar. - Laat het afkoelen op een rooster.

    18-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stokbrood
    STOKBROOD Ongeveer 3 uur + hele nacht Ingrediënten - 400 g meel voor stokbrood - 2,2 dl water van 25°C - 20 g verse gist - 5 g zout Werkwijze - Stort het meel in een kom (niet alles, u kunt later de rest erbij doen als uw zetsel te slap is). - Maak een kuiltje in het midden en giet daarin het water. - Meng voorzichtig het water en het meel en meng alles gedurende 5 minuten tot een soepele, gladde bol. - Bedek de bol met een doek en laat deze 30 minuten rusten in een warme omgeving. - De gist eronder mengen en het zout. Opletten: het zout niet rechtstreeks in contact brengen met de gist! Gedurende 5 à 10 minuten kneden. - Maak een bal, bedek deze en laat hem 90 minuten rijzen. Het deeg moet in volume verdubbeld zijn. - In elkaar drukken door de bal verschillende keren te plooien. - Verdeel in 5 delen en laat 15 minuten rusten. - Vorm van de ballen stokbroden op een licht met meel bestoven werkplaat. - Leg de stokbroden op een ingevette bakplaat (ik leg ze op een stok-broodplaat gekocht in het Gents Bakkershuis) en laat ze de hele nacht rijzen - Verwarm de oven voor op 240°C. - Kerf de bovenkant van de broden in. - Zet een grote schotel met water onder in de oven. - Verminder de temperatuur tot 225°C. - Oven de broden in en laat ze ca 25 minuten bakken. Verminder desnoods de temperatuur als u ziet dat de broden te bruin worden. - Haal de broden uit de oven en strijk ze in met een weinig water. - Laat ze afkoelen op een rooster.

    17-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sandwiches
    SANDWICHES Ongeveer 2 uur Ingrediënten - 30 cl lauwe melk - 60 g gist - 2 el suiker - 900 g bloem - 100 g Cuisinel (of boter) - 4 eieren - 1 snuif zout Werkwijze - De gist in de melk oplossen, suiker aan toevoegen, bloem toevoegen, even doorkneden. Eieren aan toevoegen en zout. Gedurende 10 minuten kneden tot een zeer glad en taai deeg. - 1ste voorrijs: 30 minuten onder doek en plastic folie. - Doorslaan van het deeg. Deegstukjes afwegen (40 g) en opbollen. - 5 minuten bolrijs. - De deegstukjes lang maken. De sandwiches met de sluiting naar onder op bakpapier (of siliconenvel) plaatsen in verband. Voor de eerste maal instrijken met geklopt ei. - Na 20 minuten narijs, de sandwiches voor de tweede maal instrijken. - Nog 15 minuten laten rijzen. Na 5 minuten de oven voorverwarmen op 200°C. - Inovenen en ca 15 minuten kastanjebruin met goudgele randen afbakken. - Laten uitzweten op rooster.

    16-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnenbrood
    ROZIJNENBROOD Ongeveer 2 uur 45 Ingrediënten - 20 cl lauwe melk - 35 g gist - 25 g suiker - 75 g boter - 500 g bloem - 1 ei - 8 g zout - 125 g rozijnen Werkwijze - Giet de lauwe melk in een grote kom. Brokkel de gist erover. Suiker aan toevoegen. - Begin de bloem erin te zeven en meng met een houten lepel. - Het ei toevoegen en de zachte boter. - Verder bloem toevoegen en 10 minuten met de handen kneden tot u een zacht en soepel deeg bekomt. - Het zout eronder vermengen. - 30 minuten voorrijs onder doek en plastic folie. - De rozijnen doorheen het deeg mengen met een spatel. - 20 minuten voorrijs onder doek en plastic folie. - Opbollen en voor de eerste maal instrijken met ei. - Na een 20 minuten voor de tweede maal instrijken. - Nog een 30 minuten laten narijzen. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C. - Afbakken gedurende 45 minuten tot het brood hol klinkt als u er onderaan op klopt. - Laten afkoelen op een rooster.

    15-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    14-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pistolets met Frans krokant
    PISTOLETS Ongeveer 2 uur 45 Ingrediënten - 500 g Frans Krokant (AVEVE-SOEZIE nr. 946) - 30 cl ijskoud water - 22 g verse gist - 8 g zout Werkwijze - Giet het ijskoude water in een grote kom. Brokkel de gist erover. Geleidelijk het meel ondermengen met een houten lepel. - Wanneer het deeg van de bodem loslaat 20 minuten zeer krachtig met de handen kneden tot het de warmte van de handen heeft. Zout toevoegen. - Laat het deeg 40 minuten op kamertemperatuur rijzen bedekt met een droge doek en plastic folie. - Herkneed het deeg gedurende 1 à 2 minuten. Maak het deeg bolvormig en laat het terug 10 minuten rusten onder een droge doek. - Verdeel het deeg in stukjes van ca 50 g en vorm ronde broodjes. Leg deze op een ingevette bakplaat. - Laat het deeg nog eens 40 minuten op kamertemperatuur rijzen op de bakplaat onder een droge doek en plastic folie. - Verwarm na 25 minuten de oven voor op 200°C. - Verstuif wat warm water over de deegbolletjes alvorens ze gedurende 20 minuten te bakken. - Verstuif opnieuw wat water over de halfgebakken pistolets en laat ze nog - 5 minuten bakken tot ze knapperig zijn. - Laat ze afkoelen op een rooster.

    14-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenkoeken
    OVENKOEKEN Ongeveer 2 uur 15 Ingrediënten Voor 18 koeken - 50 cl lauw water - 60 g gist - 20 g suiker - ca 1,200 kg bloem - 150 g boter - 50 g solo - 1 ei - 20 g zout Voor 9 koeken - 25 cl water - 40 g gist - 10 g suiker - ca 600 g bloem - 75 g boter - 25 g solo - 1 ei - 10 g zout Werkwijze - Het water in een grote kom doen. De gist erover brokkelen. - Suiker aan toevoegen. - Met een houten lepel geleidelijk de bloem ondermengen. - Het ei ondermengen en de zachte boter en solo toevoegen. - Wanneer het deeg van de bodem loslaat manueel 10 minuten kneden en zoveel bloem toevoegen tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Als laatste het zout ondermengen. - 30 minuten onder doek en plastic folie laten rusten en rijzen. - Met lichte hand plat drukken en in 4 vouwen. - Stukjes van 100 g afsteken en bolletjes van maken. 5 à 10 minuten laten rusten. - Veel bloem op tafel strooien, de bolletjes in plat duwen tot 0,5 cm dikte. - Onder doek en plastic folie 30 minuten laten rijzen op tafel. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C met de bakplaten erin. - De koeken op de plaat leggen en afbakken tot ook de onderkant bruin is (ca 25 minuten). - Laten afkoelen op een rooster.

    13-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melkbrood
    MELKBROOD Ongeveer 3 uur Ingrediënten Groot:35 cl lauwe melk- 50 g gist-1 el suiker-1k bloem- 100 g boter 2 eieren-1 kl zout Klein:25 cl lauwe melk-30 g gist-1 el suiker-500 g bloem-50 g boter -1 ei-½ kl zout - Werkwijze - Zoals gewoon brood. - Bij het inovenen insmeren met geklutst ei. - Afbakken op 200°C gedurende 1 uur. - Laten uitzweten op een rooster.

    11-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krenten- en Suikerbolletjes
    KRENTEN- EN SUIKERBOLLETJES Ongeveer 2 uur 30 Ingrediënten Voor drie van elk. Deze op een siliconenvel met kleine vormpjes leggen en afbakken. - 300 g witte bloem - 6 g zout - 6 g suiker - 12 g verse gist - 1 tl kaneel - 150 g water - 100 g rozijnen - 100 g parelsuiker Werkwijze - Giet het water in een grote kom en brokkel de gist erover. - Suiker aan toevoegen en geleidelijk de bloem ondermengen met een houten lepel. - Zout en kaneel toevoegen en 10 minuten manueel kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie. - Het deeg uitrollen. - Deeg in tweeën delen. Meng door één deel de rozijnen. Met spatel verschillende keren door elkaar snijden en terug mengen. Herhalen tot de rozijnen goed doorgewerkt zijn. - Doe hetzelfde met de parelsuiker en het tweede stuk deeg. - Elk stuk in drieën snijden en de delen opbollen. U hebt nu 3 bolletjes rozijnenbrood en 3 bolletjes suikerbrood. - Doe deze in de vormen van de siliconen bakvorm. Insmeren met losgeklopt eigeel en water. - Nu 40 minuten laten rijzen onder doek en plastic folie. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 220°C. - Afbakken gedurende 30 à 40 minuten. - Uit de vormen halen en laten afkoelen op een rooster.

    09-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine zachte broodjes

    KLEINE ZACHTE BROODJES

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    Voor 12 broodjes

    - 750 g witte bloem - 1 draai van de pepermolen (facultatief)

    - 2,25 kl droge gist - 2 el olijfolie

    - 2 kl suiker - 280 ml melk

    - 1 el zout - 200 ml water

    Werkwijze

    - Meng de gist met het meel.

    - Giet in een grote kom de melk, de olijfolie, het water, het zout en de suiker (eventueel de peper).

    - Voeg hierbij ca 1/3 van het meel en meng met een houten lepel al draaiend in dezelfde richting totdat het meel is ondergemengd.

    - Blijven meel toevoegen al mengend met de houten lepel totdat het deeg een bol begint te vormen die loslaat van de wand.

    - Kneed gedurende 5 minuten op een licht met meel bestoven werkblad en voeg juist genoeg meel toe tot het deeg niet meer kleeft aan de vingers en aan het werkblad en zeer soepel en glad blijft.

    - Kneden tot het deeg glad en elastisch wordt.

    - Leg het deeg in een met olie beklede kom en draai het deeg om zodat beide kanten van het deeg goed met olie zijn bedekt.

    - Afdekken en 1u30 laten rijzen.

    - Met bebloemde vingers duwt u de lucht uit het deeg. Plaats dan de vingers tussen het deeg en de boord tot onderaan de kom. Hef het deeg op en laat het terug vallen. Doe dit over gans de breedte van de kom en plooi de boord van het deeg naar onder om de lucht eruit te halen en een bol te vormen.

    - Opnieuw afdekken en 1u30 laten rijzen.

    - Het deeg verschillende malen plooien en omdraaien.

    - Verdeel het deeg in 12 stukken. Bedek de stukken met een doek om het vormen van een korst te voorkomen.

    - Bewerk de stukken één voor één. Doe een weinig meel op uw handen want de stukken zijn kleverig. Maak van elk stukje een bol en plooi de boorden naar onder en maak ze vast.

    - Plaats de bollen met de sluiting naar onder op een zuiver doek dat u bedekt hebt met meel.

    - Bedek met doek en laat terug 45 à 60 minuten rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 250°C en zet onderin een blik.

    - Plaats zeer voorzichtig de bollen op een bakblik bedekt met bakpapier of op een siliconenvel.

    - Juist voor het inovenen giet u in het blik een glas ijskoud water (de helft water en 3 ijsblokjes) om damp te krijgen en zo de vorming van een goudgele gecarameliseerde korst te bekomen.

    - De broodjes dadelijk inovenen, oven sluiten en na 1 minuut opnieuw openen en de wanden van de oven met een plantenspuit nat maken.

    - Oven sluiten en ca 20 minuten laten bakken op 210°C.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    07-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!