BASISRECEPT ZACHT ZOET GISTDEEG
SANDWICHESLUXE CHOCOLADEBROODJES
ROZIJNENBROODJES - MOLENTJES
Tot na de voorrijs 1 uur
Ingrediënten
- 500 g bloem - 30 cl melk
- 15 g gist - 1 ei
- 20 g boter - 25 g suiker
- mespunt zout
Werkwijze
- Melk, gist, ei en de helft van de bloem mengen tot een dikke massa. Deze massa 10 minuten laten staan.
- De rest van de bloem bijvoegen en ondermengen, vervolgens suiker en zout en als laatste de boter bijmengen.
- Als alle grondstoffen samengebracht zijn, het deeg zeer intensief 20 minuten kneden.
- Na het kneden het deeg 30 minuten laten rusten op kamertemperatuur onder doek en plastic folie.
Als ik ca 1700 g deeg heb maak ik de volgende verdeling:
· sandwiches: 20 x 40 g = 800 g
· chocoladebroodjes: 10 x 50 g = 500 g - 100 g chocolade druppels = 400 g
· molentjes: 8 x 60 g = 480 g
OF
· rozijnenbroodjes: 11 x 50 g = 580 g - 100 g rozijnen = 480 g
SANDWICHES
Ongeveer 1 uur 15
Werkwijze
- Na de voorrijs verdeelt u het deeg in stukjes van 40 g. Het deeg vooral niet stuktrekken!
- De deegstukjes mooi bolvormig maken en 10 minuten laten rusten onder doek en plastic folie.
- De deegrolletjes omdraaien en een beetje platdrukken. Mooi oprollen, vastrollen, vervolgens beide uiteinden lichtjes puntig vormen. De sandwiches op bakpapier of siliconenvel op de plaat schikken.
- Laten narijzen gedurende 40 minuten onder doek en plastic folie.
- Tweemaal insmeren met een losgeklopt ei.
- Maximum 12 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 220°C.
LUXE CHOCOLADEBROODJES
ROZIJNENBROODJES
Ongeveer 1 uur 30
Werkwijze
- Verdeel het deeg in meerdere ongelijke stukken en meng er bakvaste chocoladedruppels onder.
- Laat het deeg 10 minuten rusten. Verdeel het deeg in stukjes van 100 g. Maak de deegstukjes bolvormig. Opnieuw 15 minuten laten rusten op kamertemperatuur.
- Verdeel nu de deegrolletjes in 2 gelijke delen en schik ze op de bakplaat op bakpapier of siliconenvel met de snijzijde (het slot) naar onder.
- Een narijs geven van 40 minuten. Strijk nu de chocoladebolletjes in met een losgeklopt ei.
- 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 220°C.
Voor de rozijnenbroodjes: zelfde werkwijze als voor de luxe chocoladebroodjes maar vervang de chocoladedruppels door rozijnen.
|