Brood in vorm van een krokodil
Ongeveer 3u15
Voorbereiding 30 minuten Rust 2u15 Bakken 30 minuten
Ingrediënten
Voor het gistmengsel
- 20 gr verse of droge gist
- 40 gr meel T65 (wit-biomeel)
- 50 gr lauw water
Voor de krokodil
- 510 gr meel T65
- 100 gr lauw water
- 255 gr eieren
- 8 gr zout
- 10 gr semoule suiker
Voor de versiering
- 5 gr zwarte olijven
Werkwijze
- Voor het gistmengsel: Doe de gist, het meel en het water in een grote kom. Mengen en onder doek 30 minuten laten rusten.
- Voor de krokodil: Zeef de helft van het meel, de suiker, de helft van het water, de eieren en het zout bij uw gistmengsel voegen en begin langzaam te mengen met een houten lepel.
- Geleidelijk de rest van het meel toevoegen en als het deeg loslaat van de rand manueel verder kneden. Indien nodig water toevoegen. Kneden tot u een soepel deeg bekomt dat niet meer kleeft aan uw vingers.
- Opbollen en onder doek en plastic folie 1u30 laten rijzen.
- Het deeg in 6 delen verdelen: de grootste voor het lichaam en de staart, het hoofd en de 4 poten.
- Voor het lichaam drukt u het grootste stuk plat in een ovale vorm.
- Rol de ovale vorm zoals een worst. Plaats deze op een bakplaat belegd met bakpapier.
- Voor de muil: maak het deeg plat in een rechthoekige vorm maar afgerond aan elk einde. Plooi in twee en verschuif de twee afrondingen lichtjes.
- Voor het hoofd en het lichaam: open de muil en steek er een stuk bakpapier in om het openen van de muil toe te laten. Om het lichaam aan het hoofd vast te maken bevochtigt u beide uiteinden.
- Voor de poten: plat drukken, een worst maken, de uiteinden insnijden om de poot te maken. Beide uiteinden nat maken en aan het lichaam vastmaken.
- Voor de ogen plaatst u twee zwarte olijven zonder ze te vergeten nat te maken.
- Trek twee evenwijdige lijnen en horizontale lijnen met een scherp mes om het schild te maken.
- Laat ca 45 minuten rijzen.
- Laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.
- In ca 45 minuten afbakken. Laat afkoelen op een rooster.
|