Budelse Brouwerij
B b B b 21 d |
Budelse Brouwerij |
De Budelse Brouwerij is een Nederlandse brouwerij in Budel in de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck en is een onafhankelijke en zelfstandige familiebrouwerij van de familie Arts.
Ze werd opgericht in 1870 onder de naam "De Hoop".
De producten worden verkocht onder de merknaam 'Budels'.
Het anker in het beeldmerk refereert aan de oorspronkelijke naam 'De Hoop'.
|
Brouwhuis van de Budelse Brouwerij
auteur : Budels CC 3.0 |
Zoals overal, was het brouwen van bier een huisnijverheid die in ieder dorp op meerdere plaatsen beoefend werd.
Registraties uit de eerste helft van de negentiende eeuw maakten melding van enkele bedrijven die iets groter waren.
Met name de brouwer Johannes Alexander Rutten was een voorname Budelse ingezetene die zelfs van 1853 tot zijn dood in 1899 burgemeester van Budel is geweest.
Ook andere leden van deze familie hadden belangrijke bestuurlijke functies, zoals die van gemeentesecretaris.
Johannes' zoon Godefridus nam in 1899 de brouwerij en het burgemeestersambt over, dat hij bekleedde tot zijn dood in 1910.
In 1917 werden de activiteiten van deze brouwerij gestaakt.
|
Brouwzaal met koperen ketels
foto op home.tiscali.nl |
Andere voorname families wilden deze machtsconcentratie breken.
In 1870 werd te Budel een concurrerende brouwerij opgericht door Gerardus Arts.
Dit was Brouwerij 'De Hoop', verbonden met de invloedrijke familie Maas, omdat Gerardus in 1870 met Anna Maria Maas was gehuwd.
Gerardus Arts kwam uit Oss en is onder meer in de leer geweest bij Brouwerij De Kroon te Oirschot.
Toen in 1879 de IJzeren Rijn gereed kwam en te Budel-Schoot een spoorwegstation werd geopend, waar Gerard Arts een hotel-café-restaurant ging exploiteren, het Brouwershuis genaamd.
Terwijl, mede door de oprichting van de Budelse zinkfabriek, het inwonersaantal ging stijgen, werd in 1899 een derde brouwerij opgericht, die van A.J. de Winkel, later geleid door Nelissen.
Alle drie de brouwerijen waren eenvoudige bedrijfjes met minder dan tien medewerkers.
|
Etiket van Bio Bier Pilsener
afbeelding op www.bieretiketten.nl |
De mechanisering en de overgang op laag-gistend pilsener deed ondertussen vele brouwerijen verdwijnen, en andere werden gedwongen tot investeren.
De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog deden ze dan alsnog de das om.
Zo verdwenen de concurrenten Rutten en Nelissen beide in het jaar 1917.
Brouwerij De Hoop begon pas in 1921 met mechanisatie door de aanschaf van een benzinemotor en in 1926, toen de elektriciteitsvoorziening met krachtstroom op gang kwam, een elektromotor.
Veel grotere investeringen vonden plaats na 1930, nadat nog vele andere Brabantse concurrenten uitgeschakeld waren.
Nog steeds was De Hoop een klein bedrijf.
Sedert 1922 werd ook limonade en frisdrank geproduceerd.
De Budelse brouwerij is, ondanks de schaalvergroting in de brouwerswereld, altijd klein gebleven.
Hoewel ze in 1964 in een Naamloze Vennootschap en in 1972 in een BV (besloten vennootschap) werd omgezet, is het nog altijd een zelfstandig familiebedrijf, dat slechts een tiental medewerkers heeft.
|
Het volledig assortiment
auteur : Ruthven - vrije foto |
Budels brouwerij heeft volgende biersoorten :
- Budels Pilsener: gebrouwen met water uit Brabantse bron (alcoholpercentage 5%).
- Budels Oud Bruin: gebrouwen met donker gebrand mout (alcoholpercentage 3,5%).
- Budels Malt: aparte gisting en milde hopgave (alcoholpercentage 0,0%).
- Batavier: bier van hoge gisting (alcoholpercentage 5%).
- Witte Parel: biologisch witbier met koriander en citrusschillen (alcoholpercentage 5%).
- Capucijn: abdijbier (dubbel) gebrouwen ter ere van de Franse Capucijnen, deze orde was van 1882 tot 1891 gevestigd in een klooster met kapel te Budel (alcoholpercentage 6,5%).
- Budels Goudblond: blond bier gebrouwen van gerstemout, Hallertauer- en Saazerhop (alcoholpercentage 6%).
- Budels Kolos: bovengegist bier met koriander (alcoholpercentage 7,5%).
- Budels Zware Dobber: bier van hoge gisting gebrouwen met gerste- mout en hop van biologische oorsprong (alcoholpercentage 8,5%).
- Budels Lentebock: seizoensbier (alcoholpercentage 6,5%).
- Budels Herfstbock: ondergegist bier met Münchenermout (alcoholpercentage 6,5%).
- Budels Pilsener Bio: gebrouwen met biologische grondstoffen (alcoholpercentage 5%).
- Budels Honing Bio: gebrouwen uit ecologische grondstoffen gerst, hop en honing (alcoholpercentage 4,5%)
|
Bron : - Wikipedia CC 3.0
- tinternet |
|