Snoep Boel du birleën: berlinerbol Fr boule de Berlin Buturkoekn: boterkoeken Buturkoeku: boterkoek Deeliekatisu: lekkernij Fr délicatesse Druuvusuukur: druivensuiker Flambeerun: flamberen, doen branden van een gerecht door het met sterke drank te overgieten en aan te steken Fondangsjokla: fondant chocolade Frieskoo: frisco Karamilu: karamel, bruin gebrande suiker Kriïmtju: ijsroom Fr crème Latu sjokla: regel chocolade Lek(u)stok: stok met zoete lekkernij Luku: Nieuwjaarswafel Masuping: marsepein Moejki lekn a mu kriïm: wil je eens likken aan mijn ijsroom
Muulumaakur: zure zuigstok Muuzustroentjus: chocolade hagelslag Neegurinutetn: negerzoen, schuimzoen Nunubilu: vleesje Ofzuugn: afzuigen Podienk: pudding Poözij: Paasei Pralienu: praline Reegul sjokla: reep chocolade Riestartju: rijsttaartje Sjhuum van sjheetu: merengue, eiwitschuim Sjiekongs: witloof Sjiekubak: kauwgomautomaat Sjokla of sjokloötu: chocolade Sjoklakafju: chocoladekoffie Sjoklaletur: chocolade in de vorm van een letter Sjoklameëk: chocolademelk Smoefuln: snoepen Smoefloöru: die graag en veel snoept Smoetboln: oliebollen Smoetbolu: oliebol Sneukuln: snoepen Sneukuloöru: iemand die graag snoep en smult Snoepgoeët: snoepgoed Snoepurieë: snoeperij Speekuloösjukoeku: speculaas Speku: een snoepitem Spekumuulu: iemand die graag snoept Spekupapiertju: papiertje rond snoep Spekuwienkul: snoepwinkel Spekn: snoep Stuutudoozu: boterhammendoos Stuutn breeën: boterhammen smeren Stuutn smeërn: boterhammen smeren Suukurbooönu: suikerboon Suukurspinu: suikerspin Tjieps: aardappelchips Toörtu: taart Vanielu: vanille Vanielu-ies: vanille-ijs Vanielusuukur: vanillesuiker Vanielutartju: vanilletaartje Zeurumuulu: zuurmuil Zoeëtukoeku: peperkoek Zoeëtustok: zoetstok
Eetwaren Vis
Ansjovis: ansjovis Dikoptju: dikkopje (niet eetbaar) Eedulbut: heilbot
Fielee: vis ontdaan van de graten Forelu: forel Gernoörs: garnalen Goetvis: goudvis (niet eetbaar) Grieëtu: griet Groötn: graten (niet eetbaar) Groötu: graat Gulu: gul Kabuljow: kabeljauw Knoroönu: knorhaan Koolvis: koolvis Krabu: krab Krabukookur: krabkoker Krabupooötn: krabbenpoten Kriftu: kreeft Langoestien: Noorse kreeft, kleine zeekreeft Fr langoustine Makreeël: makreel Musul: mossel Musuls: mosselen Oeësturs: oesters Oöju: haai Oörienk: haring Paalieng: palingen Paalienk: paling Peekulnoörienk: pekelharing Peurkork: kurk gebruikt bij het vissen (peuren) (niet eetbaar) Ploötu: pladijs Poosju (vis): hoeveelheid gevangen vissen Rochu: rog Rochuvlerku: vleugel van de rog Rolumops: rolmops Sardien: sardienen Sardienu: sardine Sjheëpu: schelp
Sjheluvis: schelvis Sjheërmesju: scheermesje Sjhuln: schollen Sjhulu: schol Skampies: scampis Sprot(n): kleine vis(jes) Steekuvisju: stekelbaars Terubut: tarbot Toengn: tongen Toengsju: een kleine tong Toengu: tong Tonejn: tonijn U noöju: een haai Vesjhu vis: verse vis Vislieëfebur: visliefhebber (niet eetbaar) Vispanutju: vispannetje (niet eetbaar) Vispersu: hengel Visristorang: visrestaurant Wietienk: wijting Wuloks: zeeslakken Zalmu: zalm Zeeëduuvul: zeeduivel Zeeëperutju: zeepaardje
Eetwaren Vlees
Amburgur: hamburger Antrukoot: tussenribstuk Fr entrecôte Baarbukjoe: barbecue, vleesrooster Beeënespu: beenhesp Biefstik: beafsteak, biefstuk Blaankit du voo: kalfsblanket Fr blanquette de veau Blindu vienkn: blinde vinken Bloeëlienk: beuling of bloedworst Boeletu: gehaktbal Fr boulette Boeletn: gehaktballen Boelie: soepvlees Fr bouillie Boeërupatee: boerenpaté Bolutjus in tomatusowsu: balletjes in tomatensaus Brosjitu: klein braadspit Fr brochette Eeëndubost: eendenborst Espu – gukokt of gurokt: gekookte of gerookte hesp Espuwostu: hespenworst Fieli ameeriekeën: filet américain Foönduu: vlees gaar maken in hete olie Fr fondu Gin spieëru vet: niet het minste vet (aan vlees) Goelasj: goulash (Hong), stoofvleesgerecht Gukapt (vlees): gehakt Gukaptbolutjus: gehaktballetjes Gureegult: spek met vet Iskalopu: dun schijfje of lapje van vis, vlees of gevogelte Fr escalope Kieëkubilutjus: kiekenbilletjes Kieëkubost: kiekenborst Kieëkuvleuguls: kiekenvleugels Koejugukapt: rundsgehakt Koejuleevur: rundslever Koejuvleeës: rundsvlees Koeskoes: couscous, N-Afrikaans gerecht op basis van gierst meestal met vlees en/of groenten Kokiejus: gevulde visschelpen Fr coquilles saint-jacques Koöfvleeës: kalfsvlees Koövugukapt: kalfsgehakt Koövuleevur: kalfslever Koövuniertjus: kalfsniertjes Koövuragoe: kalfsragoût Koövusjnietsul: kalfschnitzel Koövutoengu: kalfstong Koövuzweezuriek: kalfszwezerik Kordoön bleu: stukje opgerold kalfsvlees gevuld met ham en kaas en vervolgens gepaneerd Fr cordon bleu Kortletu: kotelet, varkensrib Fr côtelette Kriïmpatee: crèmepaté Lasanju: ovengerecht bestaande uit lagen deeg en een vulling It Lasagne bolognese Leevur: lever Leevurwostu: leverworst Loempieja: loempia Lookwostu: lookworst Mergpuupu: mergpijp Mutsu: maag van het varken Niertjus: niertjes Osusteërt: ossenstaart Patee: pastei Fr pâté Ragoe: ragout, eerder gegaarde stukjes gesneden vlees, gevogelte of vis in een gekruide saus Fr ragoût Rebutjus: ribbetjes Rolaadu: rollade Rookwostu: rookworst Rosbief: rosbief Rowelu: stuk vlees van het varken Ruumstik: rumsteak Salamie: salami Sjarkuutrieë: vleeswaren verwerkt in worst, … Fr charcuterie Sjhaapukortletu: schapenkotelet Sjhaapuvleeës: schaapsvlees Sjharulkieëkn: scharrelkieken Sjhelu spek: schijf spek Sjhoeërespu: schouderhesp Sjnietzul: schnitzel (wiener-, jäger-) Smoet: smout Smoetkuupu: smoutkuip Soepuvleeës: soepvlees Sosiesn: worsten Spek Spieëru: klein stukje Stik oo pwaavru: pepersteak Fr steak au poivre Tartaar: rauw rundsvlees opgediend met een rauwe eierdooier Fr tartare Tjiepolaata: chipolata Toespiezu: toespijs U baarbukjoeë: een barbecue U sosiesu broön: een saucis braden U wostu broön: een worst braden Utsupot: hutsepot Vesjhu sosiesun: verse wordten Vetu dermus: dikke darmen van het varken Veugulnesju: vogelnestje Vleeës: vlees Vleeëskeuriengu: vleeskeuring Vleeësmeuln: vleesmolen Vleeësvurwerkiengu: vleesverwerking Vleeëswoörun: vleeswaren Vleeëswostu: vleesworst Wostu: worst Zwienugukapt: varkensgehakt Zwienuleevur: varkenslever Zwienuvleeës: varkensvlees
|