| SnoepBoel du birleën: berlinerbol                 Fr boule de Berlin
 Buturkoekn: boterkoeken
 Buturkoeku: boterkoek
 Deeliekatisu: lekkernij                    Fr délicatesse
 Druuvusuukur: druivensuiker
 Flambeerun: flamberen, doen branden van een gerecht door het met sterke drank te overgieten en aan te steken
 Fondangsjokla: fondant chocolade
 Frieskoo: frisco
 Karamilu: karamel, bruin gebrande suiker
 Kriïmtju: ijsroom                             Fr crème
 Latu sjokla: regel chocolade
 Lek(u)stok: stok met zoete lekkernij
 Luku: Nieuwjaarswafel
 Masuping: marsepein
 Moejki lekn a mu kriïm: wil je eens likken aan mijn ijsroom
 
 Muulumaakur: zure zuigstokMuuzustroentjus: chocolade hagelslag
 Neegurinutetn: negerzoen, schuimzoen
 Nunubilu: vleesje
 Ofzuugn: afzuigen
 Podienk: pudding
 Poözij: Paasei
 Pralienu: praline
 Reegul sjokla: reep chocolade
 Riestartju: rijsttaartje
 Sjhuum van sjheetu: merengue, eiwitschuim
 Sjiekongs: witloof
 Sjiekubak: kauwgomautomaat
 Sjokla of sjokloötu: chocolade
 Sjoklakafju: chocoladekoffie
 Sjoklaletur: chocolade in de vorm van een letter
 Sjoklameëk: chocolademelk
 Smoefuln: snoepen
 Smoefloöru: die graag en veel snoept
 Smoetboln: oliebollen
 Smoetbolu: oliebol
 Sneukuln: snoepen
 Sneukuloöru: iemand die graag snoep en smult
 Snoepgoeët: snoepgoed
 Snoepurieë: snoeperij
 Speekuloösjukoeku: speculaas
 Speku: een snoepitem
 Spekumuulu: iemand die graag snoept
 Spekupapiertju: papiertje rond snoep
 Spekuwienkul: snoepwinkel
 Spekn: snoep
 Stuutudoozu: boterhammendoos
 Stuutn breeën: boterhammen smeren
 Stuutn smeërn: boterhammen smeren
 Suukurbooönu: suikerboon
 Suukurspinu: suikerspin
 Tjieps: aardappelchips
 Toörtu: taart
 Vanielu: vanille
 Vanielu-ies: vanille-ijs
 Vanielusuukur: vanillesuiker
 Vanielutartju: vanilletaartje
 Zeurumuulu: zuurmuil
 Zoeëtukoeku: peperkoek
 Zoeëtustok: zoetstok
 Eetwaren     Vis
 Ansjovis: ansjovisDikoptju: dikkopje (niet eetbaar)
 Eedulbut: heilbot
 Fielee: vis ontdaan van de gratenForelu: forel
 Gernoörs: garnalen
 Goetvis: goudvis (niet eetbaar)
 Grieëtu: griet
 Groötn: graten (niet eetbaar)
 Groötu: graat
 Gulu: gul
 Kabuljow: kabeljauw
 Knoroönu: knorhaan
 Koolvis: koolvis
 Krabu: krab
 Krabukookur: krabkoker
 Krabupooötn: krabbenpoten
 Kriftu: kreeft
 Langoestien:  Noorse kreeft, kleine zeekreeft              Fr   langoustine
 Makreeël: makreel
 Musul: mossel
 Musuls: mosselen
 Oeësturs: oesters
 Oöju: haai
 Oörienk: haring
 Paalieng: palingen
 Paalienk: paling
 Peekulnoörienk: pekelharing
 Peurkork: kurk gebruikt bij het vissen (peuren) (niet eetbaar)
 Ploötu: pladijs
 Poosju (vis): hoeveelheid gevangen vissen
 Rochu: rog
 Rochuvlerku: vleugel van de rog
 Rolumops: rolmops
 Sardien: sardienen
 Sardienu: sardine
 Sjheëpu: schelp
 
 Sjheluvis: schelvisSjheërmesju: scheermesje
 Sjhuln: schollen
 Sjhulu: schol
 Skampies: scampis
 Sprot(n): kleine vis(jes)
 Steekuvisju: stekelbaars
 Terubut: tarbot
 Toengn: tongen
 Toengsju: een kleine tong
 Toengu: tong
 Tonejn: tonijn
 U noöju: een haai
 Vesjhu vis: verse vis
 Vislieëfebur: visliefhebber (niet eetbaar)
 Vispanutju: vispannetje (niet eetbaar)
 Vispersu: hengel
 Visristorang: visrestaurant
 Wietienk: wijting
 Wuloks: zeeslakken
 Zalmu: zalm
 Zeeëduuvul: zeeduivel
 Zeeëperutju: zeepaardje
 Eetwaren    Vlees Amburgur: hamburgerAntrukoot: tussenribstuk                  Fr entrecôte
 Baarbukjoe: barbecue, vleesrooster
 Beeënespu: beenhesp
 Biefstik: beafsteak, biefstuk
 Blaankit du voo: kalfsblanket          Fr blanquette de veau
 Blindu vienkn: blinde vinken
 Bloeëlienk: beuling of bloedworst
 Boeletu: gehaktbal                                    Fr boulette
 Boeletn: gehaktballen
 Boelie: soepvlees                            Fr bouillie
 Boeërupatee: boerenpaté
 Bolutjus in tomatusowsu: balletjes in tomatensaus
 Brosjitu: klein braadspit                    Fr brochette
 Eeëndubost: eendenborst
 Espu – gukokt of gurokt: gekookte of gerookte hesp
 Espuwostu: hespenworst
 Fieli ameeriekeën: filet américain
 Foönduu: vlees gaar maken in hete olie     Fr fondu
 Gin spieëru vet: niet het minste vet (aan vlees)
 Goelasj: goulash (Hong), stoofvleesgerecht
 Gukapt (vlees): gehakt
 Gukaptbolutjus: gehaktballetjes
 Gureegult: spek met vet
 Iskalopu: dun schijfje of lapje van vis, vlees of gevogelte         Fr escalope
 Kieëkubilutjus: kiekenbilletjes
 Kieëkubost: kiekenborst
 Kieëkuvleuguls: kiekenvleugels
 Koejugukapt: rundsgehakt
 Koejuleevur: rundslever
 Koejuvleeës: rundsvlees
 Koeskoes: couscous, N-Afrikaans gerecht op basis van gierst meestal met vlees en/of groenten
 Kokiejus: gevulde visschelpen       Fr coquilles saint-jacques
 Koöfvleeës: kalfsvlees
 Koövugukapt: kalfsgehakt
 Koövuleevur: kalfslever
 Koövuniertjus: kalfsniertjes
 Koövuragoe: kalfsragoût
 Koövusjnietsul: kalfschnitzel
 Koövutoengu: kalfstong
 Koövuzweezuriek: kalfszwezerik
 Kordoön bleu: stukje opgerold kalfsvlees gevuld met ham en kaas en vervolgens gepaneerd                    Fr cordon bleu
 Kortletu: kotelet, varkensrib      Fr côtelette
 Kriïmpatee: crèmepaté
 Lasanju: ovengerecht bestaande uit lagen deeg en een vulling        It Lasagne bolognese
 Leevur: lever
 Leevurwostu: leverworst
 Loempieja: loempia
 Lookwostu: lookworst
 Mergpuupu: mergpijp
 Mutsu: maag van het varken
 Niertjus: niertjes
 Osusteërt: ossenstaart
 Patee: pastei                                                            Fr pâté
 Ragoe: ragout, eerder gegaarde stukjes gesneden vlees, gevogelte of vis in een gekruide saus        Fr ragoût
 Rebutjus: ribbetjes
 Rolaadu: rollade
 Rookwostu: rookworst
 Rosbief: rosbief
 Rowelu: stuk vlees van het varken
 Ruumstik: rumsteak
 Salamie: salami
 Sjarkuutrieë: vleeswaren verwerkt in worst, …   Fr charcuterie
 Sjhaapukortletu: schapenkotelet
 Sjhaapuvleeës: schaapsvlees
 Sjharulkieëkn: scharrelkieken
 Sjhelu spek: schijf spek
 Sjhoeërespu: schouderhesp
 Sjnietzul: schnitzel (wiener-, jäger-)
 Smoet: smout
 Smoetkuupu: smoutkuip
 Soepuvleeës: soepvlees
 Sosiesn: worsten
 Spek
 Spieëru: klein stukje
 Stik oo pwaavru: pepersteak                   Fr steak au poivre
 Tartaar: rauw rundsvlees opgediend met een rauwe eierdooier              Fr  tartare
 Tjiepolaata: chipolata
 Toespiezu: toespijs
 U baarbukjoeë: een barbecue
 U sosiesu broön: een saucis braden
 U wostu broön: een worst braden
 Utsupot: hutsepot
 Vesjhu sosiesun: verse wordten
 Vetu dermus: dikke darmen van het varken
 Veugulnesju: vogelnestje
 Vleeës: vlees
 Vleeëskeuriengu: vleeskeuring
 Vleeësmeuln: vleesmolen
 Vleeësvurwerkiengu: vleesverwerking
 Vleeëswoörun: vleeswaren
 Vleeëswostu: vleesworst
 Wostu: worst
 Zwienugukapt: varkensgehakt
 Zwienuleevur: varkenslever
 Zwienuvleeës: varkensvlees
   21-01-2019, 00:00 geschreven door stammer |