Huisvlijt en resultaat
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vorig jaar heeft ons baasje hier verschillende avonden aan tafel zich bezig gehouden met het verzamelen van
.tomatenzaadjes.
Niet zo maar tomatenzaadjes maar van het ras dat je in België niet kan vinden, of toch niet kan vinden onder dezelfde naam tomate Russe.
Erg Russisch zien ze er niet uit en het baasje kocht de plantjes vorig jaar in het voorjaar in de Jardiland in Angoulême.
De vruchten onderscheiden zich eerst door hun formaat en vorm. De vruchten zijn gewoon E-N-O-R-M groot en onregelmatig van vorm. Mits het nodige water geven en zon kunnen de vruchten makkelijk een kilo en half aan gewicht halen. Ze zijn dan ook nog eens zoet van smaak, of toch merkelijk minder zuur, dan de kastomaten uit de winkels.

De tomaten hebben weinig zaadjes en zijn vast van structuur. Ideaal dus om in te maken want als je normaal zulke joekels van tomaten op tafel wil brengen dan moet je familie of vrienden uitnodigen om tomaten te komen eten, zo groot zijn ze.
Daarom heeft ons baasje die zaadjes vorig jaar van de composthoop gered en ze gedroogd op keukenpapier. Netjes op rijtjes van tien en vijf rijtjes per papier.
Een goede drie weken geleden heeft hij dan een mini-serre (een plastiekdoos van croissants uit de super U) genomen, gevuld met teel/zaai-aarde endaar de tomaten zaadjes in gezaaid.

Op twee april staken de eerste plantjes hun kopjes boven de aarde en vandaag, acht dagen later staan ze zo hoog dat de eerste twee echte blaadjes zichtbaar worden. Nog een week en ze hebben hun volledige twee blaadjes en dan kunnen de plantjes individueel uitgeplant worden in plastiek potjes.
 En dan, na de ijsheiligen van 15 mei, kunnen ze in de volle grond in de moestuin worden uitgeplant. In juli augustus, tot in september kunnen we dan oogsten.
Belle & co
|