De Cognacboer van Villeret…
Aan ons baasje hadden de dames en heren van Grosbout gevraagd van een afspraak te maken bij de Cognacboer waar ons baasje steeds zijn voorraad Cognac en Pinneau des Charentes opslaat.
Het gezelschap Drentenbaasjes werd nog uitgebreid met onze eigen nonkel Luc en zijn dochte, schoonbroer en kleindochter. Tante Rita, beter bekend als de koekjestante had huiswacht bij de kleinste van de familie en de Chihuawa-pruts van de familie aldaar.
De stamvader van de Cognacboerenfamilie Roger zou ons rondleiden en ons baasje die de rondleiding al enkele malen heeft meegemaakt zou dan één en ander vertalen en toelichten.
We begonnen de rondleiding in de chai, en dat moest al even toegelicht worden als zijnde de rijpingsruimte/kelder van de cognac. Hier vond het gezelschap ook reuzengrote vaten Pineau des Charentes met inhouden van 350 liter en meer.
Na de “chai” verplaatsten we naar een fonkelnieuw gebouw anno 2013 waar de alambic ofte distillatie installatie staat opgesteld. Dit is het eigenlijke “hart” van het productieproces van Cognac.
Hier wordt de alcohol/eau de vie uit de wijn gedistilleerd en opgeslagen in eiken vaten waarvan de eik afkomstig is uit de immense bossen van centraal Frankrijk.
In de nieuwe bottelarij konden we kennismaken met een nieuw merk van Cognac dat de familie kortelings op de markt gaat brengen. Voorlopig is het nog even afwachten maar de verschillende palletten VS, VSOP en XO Cognac stond al netjes verpakt om verzonden te worden naar de warenhuizen.
Achteraf passeerden we uiteraard nog even aan het kleine winkeltje waar de Drentenbaasjes hun voorraad voor de komende maanden aankochten.
Het baasje kocht nog een parelend druivensap dat men moet mixen met Cognac, maar zoals alyijd met het baasje het geval is… hij houdt van druivensap en van Cognac, maar elk afzonderlijk en zeker niet gemengd !
Belle & co
|