La Magdeleine 20 06 2015
De agrarische sector van Ferret…
Voor deze week leggen we er de blok op zegt het baasje nadat hij de laatste preiplantjes in de grond heeft gestopt. 100 “blauwe” en 50 “gele” prei, de ene zegt het zo, een andere spreekt van winter- en van zomerprei. Feit is dat ze beide in onze moestuin sinds vandaag staan te groeien en wij er ons al op verlekkeren van deze lekkere preien op ons bord te krijgen. Liefst nog met een lekker stukje vis.

Ook wij van de Belle & co kliek kijken al uit naar die visfestijnen. Gisteren zagen we op Facebook nog een hondje dat maatjesharing van zijn vrouwtje te eten kreeg. Dat hebben wij nog niet gekregen, en als het in huis is gaat het baasje er wel mee lopen !
Na de tomaten en prei planten, het kersen plukken en verwerken tot kersen op sap en gelei mogen we spreken van een wel bestede halve week hard werk in de tuin en keuken. In de keuken gebeurde het af- en verwerken van het fruit. Wassen, ontpitten, siroop (met marasquino) maken, Steriliseerpotten uitkoken, rubbers nakijken en wassen, potten vullen en opletten dat alles zuiver kan afgesloten worden. En dan finaal het steriliseren en dan maar hopen dat de potten goed afgesloten zijn en klaar om te kunnen bewaren .

Zo heeft het vrouwtje ook van het kersensap gelei gemaakt. Heel lekker is dat want deze ochtend is er al haast een pot verorberd .

Wij Drentjes en ook de baasjes zijn er wel van overtuigd dat er slechtere plekken zijn in de wereld dan dat piepkleine dorpje en nog kleinere gehucht in het noorden van de Franse Charente.
Morgen is het pauze en als het iets meezit gaat het baasje eens kijken of de meegebrachte muurverf wel het beoogde effect heeft. En zo het bevalt moet het baasje nog bijbestellen om de rest van de voorgevel van het huis een fris laagje te geven. En zo zal er volgende week nog een halve week hard worden gewerkt ten huize van de Faesroedel !
Belle & co
|