La Magdeleine 02 06 2016
Mirabellen en vijgen…
Na twee jaar hebben we ze terug in de tuin, Mirabellen de Nancy. Toen we het huis kochten was dat veruit het enige fruit dat niet in de boomgaard aanwezig was. Met de superstorm van 28 december 1999 waaide de grootste van de twee notenbomen om en kwam er plaats voor een andere fruitboom. En dat werd onze eerste mirabellenboom. Import vanuit België en die deed het vanaf het tweede jaar geweldig goed. Een achttal jaren gaf dat boompje, want echt groot is hij nooit geworden, een vracht aan heerlijke vruchten. Sommige jaren braken de takken van het gewicht van de vruchten !
Maar plots, en zonder enige teken vooraf was het gedaan met het boompje. Er kwamen geen bladeren aan de takken en geen bloesem en dus ook geen vruchten… Bomen sterven staande zegt men wel eens en dat was hier heel letterlijk te nemen.
Maar twee jaar geleden hebben we twee nieuwe boompjes geplant. Weer import uit België, gekocht bij boomkwekerij Marechal in Turnhout en die blijken het na anderhalf jaar ook al goed te doen. Vorig jaar was er een voorzichtig begin met enkele mirabellen , maar dit jaar gaan we terug kunnen oogsten !
Maar we hebben ook nog een vijgenboom op de koer staan. Die staat netjes beschut tegen koude oostenwind tegen de muur van de hangar aan. Deze boom hebben we een tiental jaren geleden ook zelf geplant en die geeft al vele jaren een weelde aan vruchten af. Zoveel dat we moeten uitdelen aan vrienden en buren want overrijpe vijgen trekken wespen aan, véééél wespen en “frelons asiatique”, dat zijn wespen die zo ’n driemaal het formaat van een gewone wesp hebben. En vermits wij van de roedel naar alles happen wat maar vliegend passeert heeft ons baasje die frelons liever in Azië dan hier in Ferret.
Dus alle vijgen worden hier verwerkt in confituur of weggeschonken aan de schuin overbuurvrouw die gek is op onze vijgen.
Nu we toch bij confituur zijn aangekomen nog even vermelden dat ons baasje geen zoetebek is bij het ontbijt, maar wel bij elk ontbijt hier in Ferret besluit met een stuk verse baguette met confituur.
Bij zijn drie favoriete confituren komen er twee uit onze eigen tuin en eentje van de straatkant. De mirabellen en vijgen uit onze tuin concurreren met elkaar en de derde confituur is bramenconfituur. Daar moeten onze baasjes dan wel schrammen en krassen op handen en armen voor trotseren.
De vruchten worden naar confituur omgetoverd en in potjes gedaan door ons vrouwtje die door de jaren heen een echte reputatie heeft opgebouwd als meester confituur maker. Heel god bekend bij familie, vrienden, buren en andere gourmands.
Nog enkele weken en de keuken geurt dan weer naar lekker fris fruit dat staat te pruttelen in erg grote kookpotten die enkel uit de kast komen om confituur en ….mosselen te koken !
Belle & co
|