Pineau des Charentes
Pineau des Charentes, het is goed gekend in de lage landen, België is zelfs samen met Canada de grootste afnemer van dit aperitief. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Minder of niet bekend in de streken buiten de twee Charentes, is de Pineau des Charentes en vrac. Niet in flessen maar in een bidonnetje, zo recht uit het grote vat getapt, soms met behulp van een hevel met een oude tuinslang
Dat vat ligt dan gewoonlijk ergens godvergeten ergens in een hangar of schuur waar zelden of nooit controle komt van de douanes. Want zij moeten toezien op de hoeveelheden Cognac en Pineau er gestookt en gebrouwen worden.
Weinigen hebben de Pineau en vrac en officieel zijn de hoeveelheden van die aard dat de producenten zelf niet toekomen voor eigen gebruik. Maar t baasje is er wel van overtuigd dat ze, wanneer ze de eigen voorraad zelf zouden consumeren er een immens probleem van alcoholisme zou ontstaan. Het zou zelfs moeilijk zijn hier in de streek een nuchtere inboorling te vinden, en dat het jaar rond !
Nu is dat probleem van het alcoholisme hier zo goed als onbestaande, mede door de controles onderweg door onze goede vrienden de gendarmes.
Waar blijven ze dan met de hoeveelheden die ze zelf niet consumeren ? ? ? Aan hun vrienden in de streek geraken ze het niet kwijt omdat die meestal zelf met overschotten zitten. Dan zijn er nog die niet-toeristen die ook niet van de streek afkomstig zijn, zoals ons hoofdbestuur. Die kennen dan meestal wel de weg om aan het betere spul te geraken. Want wees maar zeker, t is zoals Roger van den Brico zegt, wat je zelf doet, doe meestal beter De kawaliteit die je bij de inboorlingen koopt vind je amper in de speciaalzaken.
En nog iets, speciaal voor de restauranthouders in de lage landen, kijk eens op je wijnkaart en controleer de schrijfwijze eens, Pineau des Charentes is de enige goede schrijfwijze.
Belle
|