2 el Zonnebloemolie 1 ui 2 tenen knoflook (grof gesneden) 850 g flespompoen 1 handsinaasappel 250 g winterpeen ( in plakjes) 35 g yellow curry paste 1 blik kokosmelk (400 g) 400 ml groentebouillon (van tablet) 1 bakje koriander ( 15 g grofgesneden) staafmixer
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 5 min. op laag vuur. Was ondertussen de pompoen en halveer in de lengte. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel, laat de schil zitten. Snijd beide helften in blokjes van 2 cm. Pel de sinaasappel en verdeel in partjes. Doe de pompoen, winterpeen, sinaasappel en currypasta bij de ui. Voeg de kokosmelk en bouillon toe en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan 30 min. zachtjes doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer en bestrooi met de koriander.
Pers 2 (rode) grapefruits uit. Snijd van de schil 2 lange dunne repen. Rol ze om 2 rietjes en leg ze in de diepvries. Bevochtig de rand van de glazen met een beetje grapefruitsap. Doop de glasranden in een laagje zout. Meng 1 borrelglaasje tequila met 1 borrelglaasje limoncello en het grapefruitsap. Doe crushed ijs in de glazen en schenk de cocktail erover. Doe er eventueel een sliertje sinaasappelsiroop bij. Garneer met de grapefruitkrullen.
Bleu Hawaï
voor 2 glazen
Snijd van 1/4 kleine ananas 2 parten met schil voor de garnering. Pureer de rest van de ananas. Shake deze met 2 borrelglaasjes Blue Curaςao ( of groene limonade siroop), een scheutje blanke rum en 200 ml kokosmelk. Verdeel ijsblokjes of crushed ijs over de glazen en schenk de drank erover. Snijd de ananaspartjes in en zet ze op de glazen.
100 gr zelfrijzend bakmeel 175 g suiker 150 g havermout 150 g gesmolten margarine 1 el citroensap 1 ei kaneel Ingevette springvorm van 24 cm doorsnede
Verwarm de oven voor op 180 gr.C. Laat de boter smelten in een pannetje op het fornuis. Meng het bakmeel de suiker, de havermout, het citroensap, het ei en de kaneel met een houten lepel in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en meng alles goed door. Doe het mengsel in de springvorm en bak de koek in het miodden van de oven ongeveer 35 minuten gaar. Laat afkoelen en snijd in punten. De havermoutkoek kan ook goed worden ingevroren.
margarine en bloem voor het invetten en bestuiven van de vorm 200 g zachte margarine 200 g suiker 4 eieren 200 g bloem met 1 tl bakpoeder of 200 g zelfrijzend bakmeel 4 appels 2 el suiker 3 tl kaneel
Bereiding: Verwarm de oven voor op 150-160° C. Vet de bakvorm in met margarine en bestuif hem met bloem. Klop de margarine met de suiker tot een romige massa. Klop de eieren één voor één door tot ze helemaal zijn opgenomen. Zeef de bloem met het bakpoeder of het bakmeel en schep dit in gedeelten door het beslag. Schil de appels en snijd ze in dunnen schijfjes. Meng ze met de suiker en het kaneel. Vul de cakevorm afwisselend met een laag cakebeslag en een laag appelschijfjes. Let erop dat de appelschijfjes de zijkanten van de vorm niet raken, want dan krijgt u de cake er niet mooi uit. Bak de cake in 60-90 minuten gaar en goudgeel iets onder het midden van de voorverwarmde oven.
Variatie: Neem gedroogde abrikozen in plaats van appels. Neem rozijnen en krenten in plaats van appels of 1 appel met een eetlepel rozijnen en krenten. Neem stevige peren in plaats van appels.
Op de derde zondag in juni vieren we Vaderdag. Alle vaders van Nederland worden dan eens goed in het zonnetje gezet. Vaak krijgen ze van hun kinderen een ontbijtje op bed en een (zelfgemaakt) cadeau.
In sommige landen vieren ze Vaderdag op een andere dag.Zo valt Vaderdag in België altijd op de tweede zondag in juni. In Spanje is 19 maart, de dag van St.-Jozef, Vaderdag.
Geschiedenis Mevrouw B. Dodd, uit Washington, kwam in 1908 als eerste op het idee voor een "Vaderdag". Ze wilde haar vader William Smart laten weten dat hij heel speciaal voor haar was,William Smart, een oorlogsveteraan, was zijn vrouw verloren, ze stierf tijdens de bevalling van haar zesde kind. William Smart bleef alleen achter met de pasgeborene en de ander vijf kinderen. Hij kocht een boerderij in het oosten van de staat Washington en nam de taak van ouder op zich.
Pas toen mevrouw Dodd volwassen was realiseerde zij zich wat haar vader voor zelfopoffering aan de dag had gelegd om zijn zes kinderen alleen op te voeden als alleen staande ouder. Zo is Vaderdag niet alleen een dag geworden voor vaders maar voor iedereen die zich gedraagt als vader dus waarnemende ooms, stiefvaders, grootvaders of zelfs vrienden van de betreffende familie. Uiteindelijk is in 1965 Vaderdag een officiële dag geworden.
Charlotte van aardbeienmousse Nagerecht voor 6 personen
8 blaadjes gelatine 1 pakje lange vingers 250 g aardbeien 100 g + 1 eetl. witte basterdsuiker 1 eetl. citroensap 100 ml Griekse yoghurt 200 ml slagroom 2 eiwitten 20 g geroosterd amandelschaafsel springvorm van 20 cm ø, bodem bekleed met bakpapier vershoudfolie
Bereiden:
Laat de gelatine weken in koud water. Snijd een stukje van de lange vingers af en zet ze rechtop tegen de rand van de springvorm, met de gesuikerde kant naar buiten. Houd een paar mooie aardbeien apart en pureer derest met 100 g basterdsuiker.Knijp de gelatine uit en verwarm met het citroensap tot de gelatine helemaal is opgelost. Giet bij de aardbeienpuree en klop alles stevig door elkaar. Klop de yoghurt er gelijkmatig doorheen. Klop de slagroom stijf. Klop in een andere, brandschone kom de eiwitten stijf met de rest van de suiker. Schep de slagroom voorzichtig door het aardbeienmengsel en spatel vervolgens het eiwitschuim erdoor. Giet voorzichtig in de vorm. Dek de Charlotte af met folie en laat circa 4 uur opstijven in de koelkast. Garneer de Charlotte met de rest van de aardbeien en het amandelschaafsel.
1 citroen (schoongeboend) 4 friszoete en aromatische appels (bijv. Elstar) 3 eieren 180 g suiker 100 g boter + extra om in te vetten 230 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven 1½ tl gemalen kaneel 8 g vanillesuiker ¼ tl zout 200 ml volle melk 2 el poedersuiker springvorm
rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Schil de appels, snijd in parten, verwijder het klokhuis en snijd de parten in de lengte in plakjes. Meng met het citroensap, zodat de appels niet verkleuren. Verwarm de oven voor op 180ºC. Breek de eieren boven een kom, voeg de suiker toe en klop met een mixer tot de suiker is opgelost en je een luchtige creme hebt. Laat ondertussen de boter op heel laag vuur smelten. De boter mag niet heet worden.Schenk de boter bij het eimengsel. Voeg citroensap, bakmeel, 1 tl kaneel, de vanillesuiker en het zout toe en schep om. Meng de melk erdoor.Schep de appels met het citroensap door het beslag. Vet de springvorm in met wat boter en bestuif de binnenkant met wat bakmeel. Schep het beslag erin. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 55 min. goudbruin en gaar. Laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Bestrooi met de poedersuiker en de rest van het kaneel.
250 g champignons 2 eetlepels olijfolie 2 dunne preien, in dunne ringen 1 zoete puntpaprika, in repen 10 eieren 150 g geraspte kaas 6 sneden grof volkorenbrood, gehalveerd Lasagneschaal, ingevet
Verwarm de oven voor op 200ºC. Bak de champignons in een hapjespan met de olijfolie op hoog vuur al omscheppend in 3-4 minuten mooi bruin. Schep ze op een bord. Schep de prei en paprika door het bakvet en roerbak ze in 2-3 minuten beetgaar. Klop in een kom de eieren los met de geraspte kaas en wat zout en versgemalen peper. Schenk het eimengsel in delasagneschaal.Verdeel het prei-paprikamengsel en de champignons erover. Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de frittata in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer met volkorenbrood.
200 g bloem 300 g magere kwark 1 eetlepel olijfolie 150 g broccoliroosjes 100 g achterham, in plakjes 4 eieren 100 g geraspte belegen kaas 2 eetlepels verse oregano fijngehakt 3 rijpe tomaten,in vieren Lage taartvorm van 26 cm, ingevet
Meng in een kom de bloem met een snufje zout, 175 g kwark en de olijfolie en kneed dit alles tot een soepel deeg. Laat het deeg 15 minuten staan. Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de broccoliroosjes in een pan met ruim kokend water in 2-3 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne ronde lap en bekleed de vorm met het deeg. Druk het deeg aan de rand goed aan en snijd eventueel het overtollige deeg langs de bovenrand weg. Bedek de taartbodem met plakjes ham. Klop in een kom de eieren los met de resterende kwark en wat peper. Roer ook de kaas en oregano erdoor en schenk dit mengsel in de taartbodem. Schik de broccoliroosjes en de tomaten met de bolle kant naar beneden in het eimengsel. Schuif de quiche een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen in de vorm.
Tip: deze quiche is heel geschikt voor het verwerken van groente die u over heeft. Snijd de groente in stukjes en kook met name harde groente beetgaar. Denk eens aan de volgende combinaties bloemkoolroosjes met reepjes paprika, peultjes met plakjes wortel, dunne ringen prei met cherrytomaatjes.
Het is een soort puddingtaart met custardvulling. Serveer deze taart koud, dan is hij nog lekkerder.
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid 750 ml melk 250 ml slagroom 180 g suiker 1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit 2 eieren 1 eidooier 100 g custardpoeder poedersuiker om te bestrooien
rechthoekige of ronde lage taartvorm, ingevet
Bereiden:
Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg en duw de randen goed op elkaar. Snijd het deeg bij of laat het overhangen. Zet de vorm in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng de melk met de room en suiker al roerend aan de kook. Voeg het vanillemerg en - stokje toe en laat op een lage stand circa 5 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Klop de eieren en eidooier goed los in een kom. Roer de custardpoeder met een paar eetlepels water of melk tot een egaal mengsel en klop dit door de eieren. Giet dan de hete melk al kloppend bij het eimengsel tot alles goed is gemengd. Giet terug in de pan en laat al roerend een paar minuten garen. Giet de custard in een deegvorm en bak de taart circa 45 minuten laag in de oven. Let op dat het deeg goed gaart en de bovenkant van de flan niet te bruin wordt. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
4 eetl. olijfolie 2 (rode) uien, gesnipperd 4 rode paprika's zonder zaadjes, in stukjes 1 eetl. tijmblaadjes of 1 theel. gedroogd 1/2 l groentebouillon 1 ciabattabrood, in repen 1 klein potje pesto 75 g geraspte Parmenzaanse kaas 125 ml créme fraiche
Bereiden:
Verhit de olie en fruit hierin de ui. Voeg de paprika toe en bak 5-6 minuten mee. Roer de tijm erdoor en giet de bouillon erbij. Kook zachtjes circa 10 minuten. Verwarm de ovengrill. Bestrijk de broodrepen met de pesto en bestrooi met Parmenzaanse kaas. Zet het brood onder de grill tot de kaas licht gesmolten is. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over 4 kommen. Schep 1eetlepel créme fraiche erin en serveer met de pestocrostini.
Tip:
Vervang de pesto door kruidenboter. Snijd een (punt) paprika in kwarten, verwijder de zaadlijsten en gril in de oven tot de randjes een beetje gaan blakeren. Leuk als garnering bij de soep.
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Zeef het bakmeel met het bakpoeder en een snuifje zout boven een kom. Smelt de boter en laat hem afkoelen. Roer de gesmolten boter en de yoghurt doorelkaar. Klop de suiker, vanillesuiker en de eieren met een mixer in ca. 10 minuten tot een romig mengsel. Schep het boter-yoghurtmengsel doot het suiker-eimengsel en spatel dan het gezeefde bakmeel erdoor. Schenk het beslag in een beboterd laag, langwerpig cakeblik. Bak de cake in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake iets afkoelen, haal hem uit de vorm en laat de cake op een taartrooster helemaal afkoelen. Snijd de cake in ca. 16 vierkantjes of ruitjes.
200 g knolselderij 40 g roomboter 1 eetlepel citroensap 25 g bloem 600 ml bouillon 150 ml melk 150 g geraspte belegen kaas 4 eetlepels gebakken uitje 1 eetlepel verse basilicum in dunne reepjes
Schil de knolselderij en snijd de knol in plakken van ½ cm dik. Snijd de plakken in repen van ½ cm breed en snijd er dan blokjes van. Verwarm 1 eetlepel boter in een steelpan en schep de blokjes selderij erdoor. Sprenkel het citroensap erover en smoor de knolselderij in 5 minuten zachtjes beetgaar, laat het vocht verdampen.
Smelt intussen 25 g boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk de helft van de bouillon erbij en klop alles met een garde tot een dunne saus. Schenk al roerend de rest van de bouillon en de melk erbij en breng de soep al roerend aan de kook.
Roer hand voor hand de geraspte kaas door de soep. Blijf roeren tot de kaas gesmolten en de soep wat dikker is. Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper.
Serveer de soep in diepe borden en schep de de knolselderij in het midden. Strooi de gebakken uitjes en het basilicum erover.
200 g (extra) pure chocolade, grof gehakt 100 g gezouten boter 125 g basterdsuiker 1 zakje vanillesuiker snufje kaneelpoeder of 1 eetl. oploskoffie 3 eieren, losgeklopt 50 g bloem, gezeefd. 100 g geroosterde amandelen of hazelnoten, grof gehakt 100 g witte chocolade, grof gehakt
lage ovenschaal of taartvorm, ingevet en bekleed met bakpapier
Bereiden
Smelt de pure chocolade met de boter al roerend op een lage stand. Neem van de warmtebron en roer de basterdsuiker, vanillesuiker en kaneel erdoor. Giet in een kom en klop tot het mengsel een beetje is afgekoeld.Klop de eieren en bloem erdoor. Spatel de noten en 2/3 van de witte chocolade erdoor. Verwarm de oven voor op 180°C. Giet het chocolademengsel in de vorm en schud even om luchtbellen te voorkomen. Bak de brownies in de oven in 30-40 minuten gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen. Smelt de rest van de witte chocolade au bain-marie en maak met behulp van een lepel strepen over de bovenkant van de brownie. Laat opstijven en snijd in stukjes.
Dit stevige kruid is heerlijk in combinatie met aardappeltjes.Ook leuk en supersimpel vul een schoongemaakt flesje met olijfolie en steek er een takje rozemarijn en eventueel een teentje knoflook in. Zorg dat het takje helemaal bedekt is met olie. Na een kleine week heb je heerlijke, zelfgemaakte smaakolie.
Sali
Een beetje overheersend is het wel, de geur en smaak van verse salie. Dit kruid wordt veel gebruikt in Italiaanse gerechten en combineert goed met (vet) vlees.Laat ook eens boter in een pan smelten en voeg een handje salieblaadjes toe. Lekker bij Ravioli of biefstuk.
Sjalotjes
Deze kleine uitjes kun je het beste in het donker bewaren, op een koele plek van 12-15ºC. Ze blijven dan enkele weken goed. Niet gezegend met zo'n plekje in je huis? Bewaar dan stukjes schoongemaakte sjalot in een goed gesloten plastic zakje of bakje in de diepvries. Bij -18ºC blijven ze dan 3 maanden goed.
Paprika
Handig om in huis te hebben zo'n pot geroosterde paprika's. Eenmaal geopend blijft de inhoud in de koelkast zo'n twee weken goed. Doordat de paprika's meestal ingelegd zijn in azijn smaken ze naast rokerig ook een beetje zuur. Dit combineert prima in een spread met knoflook, feta en walnoten. Of leg ze op een pizza of sandwich.
Mango-truc
een rijpe mango snel in blokjes snijden doe je zo. Snijd het vruchtvlees van de mango aan beide kanten langs de pit. Snijd het vruchtvlees in de lengte en de breedte tot de schil in zodat er vierkantjes ontstaan Buig de schil om en snijdt de blokjes mango eraf!
Tijdens de wereldtentoonstelling in 1904 had een Italiaanse ijsverkoper te weinig schaaltjes bij zich. Een Syrische bakker hielp hem uit de brand en maakte van zijn Arabische gebak hoorntjes om met ijs te kunnen vullen. Mogelijk werd op dat moment het ijshoorntje geboren. Het was de Napolitaanse ijsmaker Spica die een laagje van chocolade en suiker aan de binnenkant van het hoorntje aanbracht, zodat het ook knapperig bleef als het met ijs werd gevuld. In 1960 registreerde hij zijn uitvinding onder de naam 'cornetto'. genoemd naar het broertje van de croissant.
Echte pastaliefhebbers weten hoe je pasta en saus het beste kunt verenigen in een fantastisch gerecht. Ze koken de pasta bijna gaar, roeren deze dan door de saus en voegen - nu komt de truc -een beetje van het pastakookwater toe. Ten slotte warmen ze de pasta en de saus nog even omscheppend door en klaar! In het kookwater zit zetmeel, afkomstig van de pasta, dat zorgt voor binding van de saus.Dit zetmeel zorgt er ook voor dat de saus beter aan de pasta hecht.
Laat je deze paarse groente, die eigenlijk een vrucht is, ook vaak links liggen omdat je niet zo goed weet wat je ermee kunt maken?
In oosterse en mediterrane gerechten zit je met aubergine vrijwel altijd goed.
Gebruik: grillen, roerbakken, stoven en vullen. Ook lekker: haal plakken aubergine door een beslag en frituur ze goudbruin. Tip: bestrooi de plakken aubergine voor het bereiden met zout en spoel daarna af, ze smaken dan iets minder bitter.
Knapperige zalmbroodjes ontbijt-lunchgerecht-4 personen
5 plakjes romboterbladerdeeg, ontdooid 100 g verse roomkaas 2 bosuitjes, in dunne ringetjes ½ gele paprika, heel fijngesneden 200 g gerookte zalm bakplaat met bakpapier bekleed
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de plakjes bladerdeeg in een rij naast elkaar en laat de plakjes elkaar 1 cm overlappen. Druk de naden goed dicht. Bestrijk het bladerdeeg met de verse roomkaas, maar laat aan de korte kanten elk 2 cm vrij. Strooi de uiringetjes en de paprikablokjes over de roomkaas en bedek alles met plakjes zalm. Rol het bladerdeeg losjes op tot een dikke rol, begin aan een korte kant. Bevochtig het uiteinde met een beetje water en plak de rand op de deegrol vast. Snijd de deegrol met een groot glad mes met een zaagbeweging voorzichtig in 4 plakken en leg deze plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de zalmbroodjes in de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Serveer de broodjes warm of lauwwarm.