De pinksterbloem is een plant uit de kruisbloemenfamilie .De soort is inheems en algemeen in Nederland en België.
In Nederland en België is de soort zeer algemeen. Ze komt nog steeds overal voor. Toch is ze sterk achteruitgegaan. Vroeger kleurde ze vele weilanden paars op het hoogtepunt van haar bloei. Tegenwoordig is ze door de intensivering van de landbouw meestal beperkt tot de slootkanten. Ook komt de plant voor in gazons, waar ze door het intensieve maaibeheer niet tot bloei komt. Wanneer de eerste maaibeurten achterwege blijven, blijkt door de uitbundige bloei van pinksterbloemen hoeveel de soort erin voorkomt. Pinksterbloem werd vroeger gebruikt tegen voorjaarsmoeheid vanwege zijn hoge gehalte aan Vitamine C. Van de soort wordt beweerd dat ze hoeststillend en borstreinigend werkt. Verder zou ze bij sommige vormen van suikerziekte een gunstige uitwerking hebben.
24-05-2013 om 17:01
geschreven door julie (Arlette)
Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, tien dagen vóór Pinksteren. In vele landen, waaronder België, Colombia, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groenland, Haïti, IJsland, Indonesië, Liechtenstein, Luxemburg, Madagaskar, Namibië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje) viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren
08-05-2013 om 16:45
geschreven door julie (Arlette)
Axel Bouts is gehuwd met beeldend kunstenaresGhis Devos en heeft met haar twee kinderen. Na zijn studie scheikunde aan de Katholieke Universiteit van Leuven ging hij aan het werk in het bedrijfsleven. In 1981 debuteerde Bouts als romanticus met het boek Martin & Martins, waarmee hij tevens de prijs voor het beste literairedebuut won. Later schreef hij zijn boeken in diverse genres. In zijn eerste romans speelden zijn ervaringen in het bedrijfsleven een grote rol.
20-04-2013 om 17:58
geschreven door julie (Arlette)
RESIDENCE ELCKERLYCK. Axel Bouts. Sofie Bral, een razend knappe jonge vrouw, wordt dood aangetroffen op de binnenplaats van het flatgebouw waar ze woont. Is ze naar beneden gesprongen? Was het een ongeluk?....Of werd ze geduwd? De jonge inspecteur Jan Toets, geen onbekende voor Boutslezers, leidt het politie-onderzoek. Naarmate hij vordert, komt een ingewikkeld kluwen van onvermoede gevoeligheden en relaties aan het licht tussen de overledene en de overige bewoners van Résidence Elckerlyc. Hoewel deze mensen op het eerste gezicht volledig naast elkaar leven, blijkt er onder de oppervlakte een heel netwerk te bestaan van belangen, sluimerende verlangens en hartstochten... Résidence Elckerlyc is een boeiende verkenning van het menselijk tekort, die beklijft door de kernachtig gevatte schrijfstijl en de psychologische knap uitgetekende personages
20-04-2013 om 17:54
geschreven door julie (Arlette)
De lente komt van ver, ik hoor hem komen en de bomen horen, de hoge trilbomen, en de hoge luchten, de hemelluchten, de tintellichtluchten, de blauwenwitluchten, trilluchten.
O ik hoor haar komen, o ik voel haar komen, en ik ben zo bang want dit is het siddrend verlang wat nu gaat breken - o de lente komt, ik hoor hem komen, hoor de luchtgolven breken rondom rondom mijn hoofd, ik heb het wel altijd geloofd, nu is hij gekomen.
Goud is het in de lucht als goude heiligen, in labberlichtkleden, de zeilige die nu de aarde bevaren, bezeilen, over de luchte meren met het zachtgladde kleed scheren en blijven wijlen en komen keren, het zachte hoog luchtkleed tillende zeilen ze hene en weer wiegelende en blikken zich spiegelend in de blauw verwarmde waterevlakken.
O hoor je haar komen met je zachte warme vingeren hoog trillende in de bloeme- luchten die rondom klingelen? met je vlottend hare met het licht gebaren van je blauwe vervlietende ogen in het allerhooghoge het hoogheilige luchtige goudluchtere licht? hoor je 'm komen tederstil licht?
Laten we nu lachen lachen lachen lachen in zijn gezicht dat daar dagen dagen doet in den dag, laten we tranen wenen wenen wenen wenen, hij weent ook over ons henen in zijn sneeuwglinsterdag.
Lentelicht is nu gekomen, eindelijk is het gekomen, o laten we toch lachen lachen zo licht als dagen, want hij is er, hij is en gij onz' droefenis val toch in tintellichttranen als bleke vallende manen stil in de lichternis.
Wij voelen als twee hoge, op stengel verhoogde lenterood-bloemen midden in de lichtzee - de lente is gekomen.
Guido Gezelle.
08-04-2013 om 11:51
geschreven door julie (Arlette)
1960 - In hetNederlands Journaalwerd op 1 april aangekondigd dat detoren van Pisa was omgevallen. Dit ontlokte veel reacties van geschrokken en treurende mensen.
1969 - Het Nederlandse Journaal meldde dat op 1 april een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde 'zwartkijkers' op te sporen, mensen die hunkijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. "Of daar niets tegen te doen zou zijn", vroeg eenjournalist. "Nee", was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men zijn televisietoestel inaluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen uitrichten. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.
01-04-2013 om 15:20
geschreven door julie (Arlette)