Terug van weg. Hier ben ik terug. Ik heb wat problemen gehad met mijn computer. Ik ben ook een 4-tal dagen naar de Ardennen geweest.
La Roche-en-Ardenne is een stad en gemeente aan de oever van de Ourthe in de provincie Luxemburg in België. De stad telt ruim 4000 inwoners.
De plaats trekt in het zomerseizoen veel toeristen, er zijn veel mogelijkheden voor actieve sporten zoals mountenbiken, kajakken en parasailing. Iedere zomeravond is er een voorstelling waarin een spook (genaamd Berthe) met een bel op het middeleeuwse kasteel verschijnt, een lokale legende. In het oorlogsmuseum van La Roche-en-Ardenne is te zien dat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig werd plat gebombardeerd.
15-08-2013 om 17:07
geschreven door julie (Arlette)
Vakantie is afgeleid van vacatio (Latijns werkwoord vacare) dat staat voor vrij zijn van verplichtingen. Het is een periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt, zoals naar school of het werk gaan. Dit betreft een periode die (veel) langer is dan een weekend (waarin veel mensen vrij zijn), vaak minimaal een week. Werknemers hebben vakantie wanneer zij hiervoor vakantiedagen (of andere snipperdagen) inleveren. Scholieren, studenten en docenten hebben vakantie wanneer hun school gesloten is en zij geen andere verplichtingen hebben.
Sinds ongeveer de laatste helft van de 20e eeuw wordt onder vakantie vaak verstaan dat er een reis wordt gemaakt: de zogenoemde vakantiereis. Mensen gaan louter voor ontspanning alleen, met vrienden, in groep of met hun gezin naar een andere plaats, om daar ervaringen op te doen of een betere kans op goed weer te hebben.
Strikt genomen verstaat men onder vakantie een verblijf gedurende een periode van vijf of meer dagen met ten minste vier opeenvolgende overnachtingen niet in de eigen woning doorgebracht voor recreatieve doelen.
01-07-2013 om 11:29
geschreven door julie (Arlette)
Bepaling Het astronomisch bepaalde begin van de zomer is de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en rond 21 december op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het zomerpunt, de zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst. De zomer eindigt met de herfst-equinox (rond 23 september op het noordelijk halfrond en 20 maart op het zuidelijk halfrond).
Meteorologische zomer Bepaling Om praktische redenen begint de meteorologische zomer eerder, op 1 juni op het noordelijk halfrond en op 1 december op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 september respectievelijk 1 maart.
16-06-2013 om 19:52
geschreven door julie (Arlette)
De pinksterbloem is een plant uit de kruisbloemenfamilie .De soort is inheems en algemeen in Nederland en België.
In Nederland en België is de soort zeer algemeen. Ze komt nog steeds overal voor. Toch is ze sterk achteruitgegaan. Vroeger kleurde ze vele weilanden paars op het hoogtepunt van haar bloei. Tegenwoordig is ze door de intensivering van de landbouw meestal beperkt tot de slootkanten. Ook komt de plant voor in gazons, waar ze door het intensieve maaibeheer niet tot bloei komt. Wanneer de eerste maaibeurten achterwege blijven, blijkt door de uitbundige bloei van pinksterbloemen hoeveel de soort erin voorkomt. Pinksterbloem werd vroeger gebruikt tegen voorjaarsmoeheid vanwege zijn hoge gehalte aan Vitamine C. Van de soort wordt beweerd dat ze hoeststillend en borstreinigend werkt. Verder zou ze bij sommige vormen van suikerziekte een gunstige uitwerking hebben.
24-05-2013 om 17:01
geschreven door julie (Arlette)
Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, tien dagen vóór Pinksteren. In vele landen, waaronder België, Colombia, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groenland, Haïti, IJsland, Indonesië, Liechtenstein, Luxemburg, Madagaskar, Namibië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje) viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren
08-05-2013 om 16:45
geschreven door julie (Arlette)
Axel Bouts is gehuwd met beeldend kunstenaresGhis Devos en heeft met haar twee kinderen. Na zijn studie scheikunde aan de Katholieke Universiteit van Leuven ging hij aan het werk in het bedrijfsleven. In 1981 debuteerde Bouts als romanticus met het boek Martin & Martins, waarmee hij tevens de prijs voor het beste literairedebuut won. Later schreef hij zijn boeken in diverse genres. In zijn eerste romans speelden zijn ervaringen in het bedrijfsleven een grote rol.
20-04-2013 om 17:58
geschreven door julie (Arlette)
RESIDENCE ELCKERLYCK. Axel Bouts. Sofie Bral, een razend knappe jonge vrouw, wordt dood aangetroffen op de binnenplaats van het flatgebouw waar ze woont. Is ze naar beneden gesprongen? Was het een ongeluk?....Of werd ze geduwd? De jonge inspecteur Jan Toets, geen onbekende voor Boutslezers, leidt het politie-onderzoek. Naarmate hij vordert, komt een ingewikkeld kluwen van onvermoede gevoeligheden en relaties aan het licht tussen de overledene en de overige bewoners van Résidence Elckerlyc. Hoewel deze mensen op het eerste gezicht volledig naast elkaar leven, blijkt er onder de oppervlakte een heel netwerk te bestaan van belangen, sluimerende verlangens en hartstochten... Résidence Elckerlyc is een boeiende verkenning van het menselijk tekort, die beklijft door de kernachtig gevatte schrijfstijl en de psychologische knap uitgetekende personages
20-04-2013 om 17:54
geschreven door julie (Arlette)
De lente komt van ver, ik hoor hem komen en de bomen horen, de hoge trilbomen, en de hoge luchten, de hemelluchten, de tintellichtluchten, de blauwenwitluchten, trilluchten.
O ik hoor haar komen, o ik voel haar komen, en ik ben zo bang want dit is het siddrend verlang wat nu gaat breken - o de lente komt, ik hoor hem komen, hoor de luchtgolven breken rondom rondom mijn hoofd, ik heb het wel altijd geloofd, nu is hij gekomen.
Goud is het in de lucht als goude heiligen, in labberlichtkleden, de zeilige die nu de aarde bevaren, bezeilen, over de luchte meren met het zachtgladde kleed scheren en blijven wijlen en komen keren, het zachte hoog luchtkleed tillende zeilen ze hene en weer wiegelende en blikken zich spiegelend in de blauw verwarmde waterevlakken.
O hoor je haar komen met je zachte warme vingeren hoog trillende in de bloeme- luchten die rondom klingelen? met je vlottend hare met het licht gebaren van je blauwe vervlietende ogen in het allerhooghoge het hoogheilige luchtige goudluchtere licht? hoor je 'm komen tederstil licht?
Laten we nu lachen lachen lachen lachen in zijn gezicht dat daar dagen dagen doet in den dag, laten we tranen wenen wenen wenen wenen, hij weent ook over ons henen in zijn sneeuwglinsterdag.
Lentelicht is nu gekomen, eindelijk is het gekomen, o laten we toch lachen lachen zo licht als dagen, want hij is er, hij is en gij onz' droefenis val toch in tintellichttranen als bleke vallende manen stil in de lichternis.
Wij voelen als twee hoge, op stengel verhoogde lenterood-bloemen midden in de lichtzee - de lente is gekomen.
Guido Gezelle.
08-04-2013 om 11:51
geschreven door julie (Arlette)