Snij 1rode paprika en 5 champignons in kleine stukjes. Meng met 750 g gehakt, 1 fijngesneden lookteentje en 1 eetl. fijngehakte peterselie. Breng op smaak met paprikapoeder en tabasco. Snij 2 courgettes in de lengte middendoor en hol ze uit tot 1 cm van de schil. Vul de uitgeholde courgettes op met het gehaktmengsel en leg in een ovenschotel. Strooi er gruyèrekaas over en dek af. Zet gedurende 25 min. in een op200° C voorverwarmde oven. Laat onafgedekt nog 10 min. verder bakken, zodat de kaas een mooi kleurtje krijgt. Dien op met rijst of Griekse pasta.
SMAKELIJK!!!
19-01-2009 om 10:54
geschreven door julie (Arlette)
Kathy Reichs (Kathleen J. Reichs) is een forensischantropoloog en schrijver van thrillers, die zowel in Canada als in de Verenigde Staten woont en werkt. Haar eigen leven heeft veel overeenkomsten met dat van de heldin van haar thrillers, Temperance Brennan. Over dat het laatste personage wordt sinds 2005 een succesvolle televisieserie uitgezonden, genaamd Bones
Kathy Reichs is, net als de hoofdpersoon uit haar thrillers, Temperance Brennan, forensisch antropologe. En net als Temperance werkt ze zowel in Noord-Carolina in het zuiden van de Verenigde Staten, als in Montréal (Canada). Reichs is daarnaast hoogleraar antropologie aan de Universiteit van Noord-Carolina in Charlotte.
De thrillers van Kathy Reichs bevatten een hoop wetenswaardigheden en flink wat humor. Inmiddels zijn er al in 30 talen vertalingen uitgebracht. Haar debuut 'Déjà Dead' won in 1997 de Arthur Ellis Award (Canadese literatuurprijs) voor het beste debuut.
Er wordt een half vergaan lichaam gevonden dat flink is toegetakeld door katten. Fortensisch antropoloog Temperance Brennan wordt ingeschakeld om uit te vinden wat er met de dode man, een ortodoxe jood, is gebeurd. Maar ook zij staat voor een raadsel. Was het moord, of was het zelfmoord? En de zaak wordt alleen nog maar ingewikkelder als blijkt dat de familie en vrienden tegenstrijdige verklaringen afleggen. Dan speelt een onbekende haar een foto toe waarop, een skelet is afgebeeld, dat de sleutel zou zijn tot het mysterie. Samen met rechercheur Andrew Ryan besluit Temperance de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Hun speurtocht leidt hen uiteindelijk naar Israël en het onderzoek neemt een bizarre wending. Temperance hoort geruchten over een beenderhuis op het rotsplateau Masada, een lijkkleed en een tombe waar de overblijfselen van de familie van Jezus gevonden zouden zijn. Maar hoe meer ze zich vastbijt in de geschiedenis van het geheimzinnige skelet, hoe gevaarlijker het wordt voor haarzelf...
18-01-2009 om 18:00
geschreven door julie (Arlette)
Ik voel m'n ziel verwant met kleine simpele dingen, Die op ons wegen staan als bloemen van het veld..., Verdoken in het gras, door weinigen geteld..., Al dragen z'in hun kelk de zoetste zegeningen.
'k Vind schoonheid overal; maar dat wat zachte perelt Van uit uw moeë mond, die luttel woorden vindt: "Goênavond..., lieveke, goênacht..., m'n zielekind." Dat maakt me zaal'ger dan de weelde van de wereld.
Zó groeit in m'n gedacht een vrede, niet te noemen; M'n ziel, in schoonheidshuis, niet één mysterie vindt; Want àl wat schoonheid is, met simpelheid begint... En 'k noeme Liefde, 't zaad van alle schoonheidsbloemen.
ALICE NAHON
15-01-2009 om 00:00
geschreven door julie (Arlette)
BOERENWORST MET PREISTOEMP Ingrediënten (4 pers.) - 4 boerenworsten - 2 eetl. boter Voor de stamppot: - 600 g preirngen - 200 g gerookte spekblokjes - 8 à 10 middelgrote aardappelen - 2 dl melk - 1 eetl. mosterd - nootmuskaat - peper en zout Voorbereiding Schil de aardappelen en snij ze in stukjes Bereiding (30 min.) 1. Doe het spek in een kookpan (zonder vetstof) en laat 2 min. bakken op een hoog vuur. 2. Voeg de prei toe en laat enkele min. stoven. Roer regelmatig. 3.Doe er de aardappestukjes bij en leng aan met de melk. Kruid met peper en zout en nootmuskaat. 4. Dek af en laat gedurende 20 à 25 min. gaar worden 5. Verhit ondertussen 2 eetl. boter in een braadpan. Leg er de boerenworsten in en laat op een matig vuur bakken. 6. Plet de stamppot met een pureestamper, totdat de aardappelblokjes glad zijn. Breng de preistoemp op smaak met de mosterd en meng goed dooreen. Dien onmiddellijk op!
05-01-2009 om 11:23
geschreven door julie (Arlette)
Na al die gastronomische menu's, is het weer tijd voor de democratisch gedekte tafel.
Uiensoep met geuze.
Ingrediënten (4 pers.)
-1 kg uien plus 1 middelgrote ui -3 middelgrote aardappelen -20 dl geuze -400 g gerookte spekblokjes -100 g geraspte emmentaler -75 g broodkorstjes -1 blokje groentebouillon -1 eetlepel boter -peper
Voorbereiding
- Hak de uien grof. Snipper de middegrote ui - Snij de 3 middelgrote aardappelen in grove stukken.
Bereiding (25 min.)
-Breng 1 l water aan de kook met het bouillonblokje. Voeg de kilo grofgehakte uien en de grove stukken aardappelen toe. Giet langzaam de geuze bij de bouillon (beetje bij beetje zodat het bier niet teveel schuimt) - Breng opnieuw aan de kook en laat 20 min. sudderen. Mix de soep heel fijn. Kruid naar smaak met peper. - Bak intussen de fijngesipperde ui in1eetlepel boter. Haal de gebakken ui uit de pan en hou warm. Bak de spekblokjes en dezelfde pan zonder vetstof.
Afwerking
Giet de soep in diepe borden of kommetjes. Bestrooi met wat gebakken ui en spekjes. Werk af met broodkorstjes en geraspte emmentaler. Dien omiddellijk op met beboterde sneetjes stokbrood. U kan die uiensoep ook gratineren. Bestrooi de borden met wat gratinkaas en paprikapoeder. Schuif enkele minuten in de oven onder een hete grill.
SMAKELIJK!!!
05-01-2009 om 11:04
geschreven door julie (Arlette)
Lang geleden begon het nieuwe jaar bij het begin van de lente, als de natuur weer tot leven kwam, of begin januari, als de dagen beginnen te lengen. Bij de invoering van het christendom wilde de Kerk een eind maken aan de heidense gewoonten rond deze nieuwjaarsviering, en riep 1 januari uit tot bid- en boetedag om de besnijdenis van Jezus (8 dagen na de geboorte) te vieren. Maar ook daarna vierde men het nieuwe jaar nog rond de oude heidense data, maar ook op Sint Maarten (11 november); de eerste adventsdag; de zonnewende (rond 21 december); of Maria Boodschap (25 maart). De Spaanse landvoogd Requesens besloot in 1575 dat het nieuwe jaar officieel op 1 januari begon.
De Babyloniërs brachten rond 2600 v.Chr. een koningsoffer. Ze meenden dat op nieuwjaarsdag de koning het mikpunt van de goden zou zijn, dus vervingen ze de koning tijdelijk door een slaaf of een ter dood veroordeelde, reden hem als koning rond en offerden hem ten slotte. Zo werd het kwaad een jaar afgewend.
De oude Germaanse oud-en-nieuwviering werd in de winter gevierd, duurde 12 dagen en nachten en heette 'joelfeest'. Het joelfeest begon op 25 december, als de dagen gingen lengen, en duurde tot 6 januari, het huidige Driekoningen. Rond de 8e dag, ofwel 1 januari, was het hoogtepunt met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken. In hedendaagse paganistische religies (o.a. Wicca) wordt Yule gevierd rond 21 december.
Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 44 v.Chr. de Juliaanse kalender invoerde, vanaf die tijd was Nieuwjaar op 1 januari. De Romeinen offerden sindsdien op die dag aan de god Janus (waarnaar januari is genoemd) om hem mild te stemmen voor het aankomende jaar. Dit begin van het jaar in maart komt nog tot uiting in de namen van onze maanden september ("zevende maand"), oktober ("achtste maand"), november ("negende maand") en december ("tiende maand"), en in de schrikkeldag, die voorkomt aan het eind van de laatste maand van het jaar: februari (wikipedia)
30-12-2008 om 17:05
geschreven door julie (Arlette)
De pas afgestudeerde arts Richard Wever wordt verdacht van een drietal moorden in de praktijk van de huisarts voor wie hij waarneemt. In het Huis van Bewaring schrijft hij zijn versie van de gebeurtenissen op. Jaren later vindt Roland Borcht dit verslag tussen de papieren van zijn net overleden moeder. Hij wordt gegrepen door het verhaal van de man, die ooit de vriend van zijn moeder moet geweest zijn. Hij zoekt de schrijver, een liefhebber van Slauerhoff-gedichten, op in Basel. Wever en Borcht raken bevriend. Samen gaan ze op zoek naar de vermeende dader, die nooit gevonden is, en dat brengt hen onder andere in Oostenrijk en Argentinië. Daar blijkt de nog prille vriendschap duur betaald te moeten worden.
HILBERT KUIK(1938) werkte aan het eind van de jaren zestig ruim drie jaar als arts in Uganda. Van zijn ervaringen deed hij tweewekelijks verslag in Vrij Nederland, hetgeen het begin was van een litteraire carrière. Hij schreef onder andere romans en verhalenbindels. Geen plek om te sterven is zij derde thriller.
17-12-2008 om 16:30
geschreven door julie (Arlette)