Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving. Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd: dit verschilt per land. In grote delen van de wereld, waaronder Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In het Antwerpse (na het herstel van het bisdom Antwerpen vanaf 1962 stilaan uitbreidend tot wat nu het bisdom Antwerpen is) wordt Moederdag sinds 1913 gevierd op 15 augustus: Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag.
In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt bijvoorbeeld ontbijt op bed, cadeaus en vrijstelling van huishoudelijke taken. Soms hebben de jongere kinderen op school of het kinderdagverblijf cadeaus en versjes gemaakt.
In Frankrijk wordt Moederdag op de laatste zondag van mei gevierd, tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni.
In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd.
In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op Halfvasten, de vierde zondag van de vastenperiode, drie weken voor Pasen.
12-05-2023 om 15:49
geschreven door julie (Arlette)
De lente komt van ver, ik hoor hem komen en de bomen horen, de hoge trilbomen, en de hoge luchten, de hemelluchten, de tintellichtluchten, de blauwenwitluchten, trilluchten.
O ik hoor haar komen, o ik voel haar komen, en ik ben zo bang want dit is het siddrend verlang wat nu gaat breken - o de lente komt, ik hoor hem komen, hoor de luchtgolven breken rondom rondom mijn hoofd, ik heb het wel altijd geloofd, nu is hij gekomen.
Goud is het in de lucht als goude heiligen, in labberlichtkleden, de zeilige die nu de aarde bevaren, bezeilen, over de luchte meren met het zachtgladde kleed scheren en blijven wijlen en komen keren, het zachte hoog luchtkleed tillende zeilen ze hene en weer wiegelende en blikken zich spiegelend in de blauw verwarmde waterevlakken.
O hoor je haar komen met je zachte warme vingeren hoog trillende in de bloeme- luchten die rondom klingelen? met je vlottend hare met het licht gebaren van je blauwe vervlietende ogen in het allerhooghoge het hoogheilige luchtige goudluchtere licht? hoor je 'm komen tederstil licht?
Laten we nu lachen lachen lachen lachen in zijn gezicht dat daar dagen dagen doet in den dag, laten we tranen wenen wenen wenen wenen, hij weent ook over ons henen in zijn sneeuwglinsterdag.
Lentelicht is nu gekomen, eindelijk is het gekomen, o laten we toch lachen lachen zo licht als dagen, want hij is er, hij is en gij onz' droefenis val toch in tintellichttranen als bleke vallende manen stil in de lichternis.
Wij voelen als twee hoge, op stengel verhoogde lenterood-bloemen midden in de lichtzee - de lente is gekomen.
Herman Gorter
05-05-2023 om 15:48
geschreven door julie (Arlette)
De Dag van de Arbeid (in België ook Feest van de Arbeid genoemd) is een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland, België, Aruba, Curaçao en Suriname elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum.
Geschiedenis
Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag. De eis om acht uur per dag te werken werd in de 15e en 16e eeuwveelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord. Bij het eerste congres van de Tweede Internationale in 1889 werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren. Dit plan was bedacht door de Amerikaanse vakbond American Federation of Labour (AFL). De vakbond AFL orga...
De sociaal bewogen ondernemer Robert Owen pleitte er in 1817in Engeland voor om in werkplaatsen en fabrieken de achturige werkdag in te voeren. Hij beargumenteerde zijn eis door erop te wijzen dat acht uur werk en een goede organisatie van de arbeid een overvloed aan rijkdom voor allen kon scheppen en de nieuwste ontwikkelingen op technisch en chemisch gebied het niet meer noodzakelijk zouden maken om langer te werken dan acht uur.
30-04-2023 om 15:48
geschreven door julie (Arlette)
In Frankrijk en België is het traditie om op 1 mei meiklokjes te kopen voor iemand die je graag ziet. En die meiklokjes zijn bloemetjes met een verhaal!
Ze hebben tientallen benamingen
Hoe noem jij deze mooie bloemetjes? De namen 'Meiklokje' en 'Lelietje-van-Dalen' komen het vaakst voor. Maar de plantjes worden ook wel 'Meibloem', 'Lelietje-der-Dalen' of 'Muguet' genoemd.
In Oost-Vlaanderen spreekt men van 'Mugeesten', in Limburg zeggen ze 'Boslilzje' en in het Antwerpse hoor je hier en daar 'Bosselenneke'.
Ze zijn giftig
Meiklokjes ruiken heerlijk, maar ze zijn volledig giftig. Je eet ze dus beter niet op. Ook de rode besjes op de plant zijn uiterst giftig. Opletten dus!
Er komt geen olie uit
Heb jij thuis wc-verfrisser of poetsproduct met de geur van meiklokjes? Jammer genoeg zitten er geen meiklokjes in die producten. Uit de plant kunnen geen etherische oliën getrokken worden. De geur van meiklokjes kan wel chemisch nagemaakt worden.
De traditie komt uit Frankrijk
De traditie van op 1 mei meiklokjes cadeau te doen komt uit Frankrijk. Koning Charles IX kreeg op 1 mei 1561 een boeketje meiklokjes om hem veel geluk en voorspoed te wensen in het komende jaar. Van wie de bloemen kwamen, ontdekte hij nooit. Omdat hij zo blij was met het geschenk schonk hij vanaf toen elke jaar op 1 mei een boeket aan alle dames van zijn hof.
Dit verklaart ook waarom je vandaag in veel kasteeltuinen de plantjes ziet opduiken.
Ze worden gebruikt in medicijnen
Ondanks dat de planten giftig zijn, worden de wortels wel gebruikt in de farmaceutische industrie. Ze worden vooral gebruikt in medicijnen voor hartklachten.
26-04-2023 om 15:49
geschreven door julie (Arlette)
Pasen valt altijd op een zondag en maandag. De datum wordt via een ingewikkelde berekening bepaald aan de hand van de maanstand. De komende drie data zijn:
Pasen valt in 2023 op 9 en 10 april
2024: 31 maart en 1 april
2025: 20 en 21 april
Wat hebben de paashaas en paaseieren met Pasen te maken?
Niets. Soms wordt gedacht dat het christelijke Pasen een oud Germaans feest zou hebben verdrongen, maar dat klopt niet. Wel waren er verhalen rondom een nogal woeste heidense godin Eastra (waarin je het Engels ‘easter’ voor Pasen nog terughoort) die zich soms vertoonde als een wild springende haas. Eieren zijn een logisch symbool van de lente. Dat is een mengelmoesje geworden met het christelijke paasfeest.
Wat betekent tweede paasdag?
Niets. Deze dag valt op de maandag na het officiële paasfeest en is voor veel mensen een vrije dag. De tweede paasdag wordt gevierd in veel landen die vroeger grotendeels christelijk waren, al sinds de Middeleeuwen. Omdat de eerste feestdag druk was met kerkgang en dergelijke, kreeg je zo nog wat vrije tijd.
06-04-2023 om 15:36
geschreven door julie (Arlette)