Ingrediënten 1 Kip 1 ui 1/2 rode en 1/2 groene paprika 1 aubergine 1 courgette 2 tomaten 1 teentje knoflook wat kippenbouillon tijm, laurier, cayennepeper een scheutje rode wijn Bereiding De kip in stukken snijden en laten bruinen De ui stoven en dan de andere groenten bijvoegen Alles enkele min. laten stoven en dan de kip erbij doen De tijm en het laurierblad eraan toevoegen. Wat bouillon erbij gieten en laten sudderen. Kruiden naar eigen smaak. (wat cayennepeper voor wie het pikant lust) Op het einde een scheutje rode wijn toevoegen Opdienen met gebakken aardappelen of pasta. Drink daarbij een rosé wijntje uit de Provence.
30-03-2009 om 11:15
geschreven door julie (Arlette)
Chocoladedrankjes 100g melkchocolade 1/4 lite melk 1 kopje espressokoffie 1 maatje Grand Marnier 4 eetlepels room cacaopoeder Bereiding 1. Breng de melk aan de kook en smelt hiein de chocolade. 2. Voeg de koffie en de Grand Marnier toe en mix alles luchtig. 3. Serveer alles heet in kleine glaasjes. 4. Klop de room dik vloeibaar op. 5. Versier de drankjes met een lepel opgeklopte room en een snuifje cacaopoeder.
30-03-2009 om 11:14
geschreven door julie (Arlette)
Voor 6 personen 6 verse eieren azijn 12 plakjes gerookte zalm bielook Hoe maak ik het klaar? 1. Pocheer de eieren in heet gezouten water (tegen het kookpunt, dus ca. 90°) met een scheutje azijn. Breek de eieren 1 na 1 in een kopje en laat het ei dan voorzichtig in het water glijden. Haal het voorzichtig uit het water met een schuimspaan als het eiwit mooi en stevig gestold is (3 min.). Laat uitlekken op een keukenhanddoek of -papier) 2. Schik ondertussen de plakjes gerookte zalm op het bord. 3. Leg het gepocheerde ei in het midden van het bord. 4. Versier het bord met enkele stengels bieslook.
30-03-2009 om 11:13
geschreven door julie (Arlette)
Opera en operette Toen Nand Buyl slechts zeven jaar was, speelde hij al rolletjes in operettes en opera's. Hij zong in die periode ook bij het koor van de Antwerpse Opera. Wanneer hij 11 was, in 1934, speelde hij in de eerste verfilming van 'De Witte'.
Koninklijke Vlaamse Schouwburg Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij als acteur bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel. Meer dan 60 jaar was Buyl als acteur, regisseur en leraar drama verbonden aan de KVS, waarvan hij van 1972 tot 1992 ook artistiek directeur was. In het theater heeft hij meer dan 1.600 rollen gespeeld. Hij acteerde ook in diverse soaps en langspeelfilms.
24-03-2009 om 17:33
geschreven door julie (Arlette)
Vanochtend is acteur Nand Buyl op 86-jarige leeftijd overleden in het UZ van Brussel. Dat meldt zijn vrouw, Chris Lomme. Buyl werd vooral bekend door zijn rol als schipper in de tv-reeks 'Schipper naast Mathilde' uit 1955 en later als detective Axel Nort in het gelijknamige jeugdfeuilleton. Hij wordt als een van de pioniers van de Vlaamse televisie beschouwd. Chris Lomme laat weten dat ze een "minzame en attente echtgenoot" verliest.
24-03-2009 om 17:29
geschreven door julie (Arlette)
Een schitterende historische roman. Een verhaal over een allesverwoestende liefde. Het is het verhaal van de arcadische droom van de Hertog van Mantua, wiens liefde voor één vrouw, de prachtige Isabelle, leidt tot zijn spectaculaire ondergang die chaos in heel Italië veroorzaakt.
De barok aan het begin van de 17e-eeuw/ in heel Europa vinden omwentelingen en veranderingen plaats. De rust van de Renaissance is voorbij. Maar in het noorden van Italië, te midden politieke en religieuze onrusten, wijdt Vicenzo van het huis Gonzaga - de vierde hertog van Mantua - zich geheel aan de schone kunsten. Aan het hof verzamelt hij de beste schilders en musici. Zijn hofcomponist, Claudio Monteverdi, schrijft zijn eerst opera: La Favola d'Orfeo. Vincenzo is een ware Libertijn en onder zijn bewind bloeit Mantua als nooit tevoren. Hij is de beschermheer van kunstenaars als Peter Paul Rubens en de dichter Tasso
24-03-2009 om 17:15
geschreven door julie (Arlette)
Aster Berkhof, pseudoniem van Louis (Lode) van den Bergh (Rijkevorsel, 18 juni1920) is een Nederlandstalige Belgische schrijver. Hij was lange tijd een der meest gelezen auteurs in Vlaanderen. Hij is gehuwd met de vroegere televisieomroepster Nora Steyaert
Hij volgde lager onderwijs in de gemeenteschool van Rijkevorsel Sint-Jozef, waar zijn vader hoofdonderwijzer was en zijn moeder onderwijzeres. Hij groeide op in een welgesteld gezin. Zijn moeder kwam immers uit een aristocratische boerenfamilie. Haar vader was vele jaren burgemeester geweest van Merksplas. Reeds in zijn jeugd voelde hij zich onbehaaglijk bij het grote verschil in welstand tussen zijn wereld en die van de andere jongens. Ditzelfde onbehaaglijk gevoel is hem zijn hele leven bijgebleven en kwam hij met zijn pen in opstand tegen onrechtvaardigheid.
Hij studeerde in de richting Grieks-Latijnse humaniora aan het Klein Seminarie van Hoogstraten en studeerde vervolgens, van 1938 tot 1942, Germaanse filologie aan de Leuvense universiteit. Hij promoveerde in 1942 met zijn licentiaatsverhandeling De nieuwe roman in Zuid-Nederland. Hij had ondertussen al enkele wetenschappelijke essays geschreven over Vlaamse schrijvers (Maurits Roelants, Jozef Simons, Ernest Van der Hallen). Hij schreef meer dan 90 boeken waarvan de bestsellers Donnadieu, Octopus Dei, Beminde schurken, Geliefde kapellaan en Danneelken.
16-03-2009 om 12:03
geschreven door julie (Arlette)
De vroeger charmante maar verbitterde hoogleraar Johannes Thieleman kwelt zijn mooie, veel jongere vrouw Angelina met aanvallen van jaloezie. hij achtervolgt haar ermee, hij schreeuwt tegen haar en in een vlaag van hysterie slaat hij haar. Wanneer Angelina haar man op den duur ontrouw wordt, laat hij woest geweld op haar plegen. Na nachten vol getier, vindt men de professor dood op zijn bed, op zijn rug, de armen en de benen gespreid, een vlekje bloed op zijn borst. Commissaris Moonen wil Angelina niet arresteren, ook niet nadat ze verdwenen is en weer opgepakt.
16-03-2009 om 11:57
geschreven door julie (Arlette)
Reeds is het statig eiber-paar gekomen, 't geduldig rijs wringt stil de knoppen los, de zoele lente luwt door 't zonnig bosch en wiegt mijn geest in weemoeds-zoete droomen.
Violengeur stijgt op uit vochtig mos, een bronzen gloed veerjongt de dorre boomen, en primula's en dotterbloemen zoomen de groene wei met gouden voorjaarsdos.
Wat heb ik, milde! naar uw komst gesmacht! wat scheen uw toeven lang! -- is 't niet mijn leven dat door uw donzen adem wordt gewekt?
Eens zult ge niet meer keeren, als ge trekt, des weerziens zaligheid mij niet meer geven en grimmig grijnst dan d'eindelooze nacht.
Lente of voorjaar is een van de vier seizoenen. De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Tijdens de lente worden in de noordelijker streken van het noordelijk halfrond de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner; na IJsheiligen (11 mei) is de kans op vorst klein. Effect van de lente op mensen Effect van de lente op de mensen
De dagen in de lente worden ten opzichte van de voorgaande winter langer, en het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen, omdat de hoeveelheid serotonine en dopamine hoger wordt. Dit zorgt voor een algemeen welbevinden en enige euforie, met name bij natuurvolken die veel buiten zijn. Dat het verlangen naar een partner of seks groter wordt is echter niet bewezen, en is mogelijk alleen te danken aan andere, minder verhullende kleding van de mogelijke partners.
Naast deze positieve effecten treedt ook voorjaarsmoeheid op, dat volgens een onbewezen theorie te wijten zou zijn aan een nog hoge concentratie melatonine.
Traditioneel wordt in Nederland de voorjaarschoonmaak, of grote schoonmaak gehouden, waarbij het hele huis wordt schoongemaakt Effect van de lente op planten en dieren
Alle planten, dus ook de landbouwgewassen, beginnen in de lente te groeien na de winterslaap. Ook dieren komen uit hun schuilplaatsen en begin met nestelen. Trekvogels migreren noordwaarts als reactie op de hogere temperaturen. Bij zoogdieren, zoals bijvoorbeeld schapen, worden de jongen vroeg in de lente geboren, zodat ze tegen het eind van de zomer met voldoende reserve het moeilijke winterseizoen ingaan.
Door de toename van het licht, maken planten en bomen nieuwe scheuten en bladeren. Deze ontwikkelen zich uit voedselreserves die zijn opgeslagen tijdens het voorgaande groeiseizoen. In bossen ontwikkelen zich de planten op de bodem het snelst. Deze maken gebruik van de korte periode dat de bodem van het bos nog veel zonlicht ontvangt doordat de bomen nog geen of weinig bladeren hebben.
Vooral bolgewassen ontwikkelen zich snel tijdens de lente. Vanuit de bol kan de plant zeer snel groeien en bloeien. Snel wordt het zaad ontwikkeld, waarna de bladeren bovengronds weer afsterven en de bol in rust blijft tot het volgende lenteseizoen. Voorbeelden hiervan zijn anemonen en narcissen. De expositie in de Keukenhof vindt dan ook alleen plaats tijdens de lente.
In de Alpen en andere gebieden met gletsjers beginnen deze te smelten, waardoor de rivieren zwellen
15-03-2009 om 16:52
geschreven door julie (Arlette)
Pastinaak is een langwerpige witte wortel met een zacht kruidige zoetachtige smaak die wat doet denken aan selder en noten Voor de aardappel in het westen arriveerde was pastinaak de meest populaire voedzame wortel bij de gewone man. Pastinaken kan je koken, stomen, stoven, frituren of rauw verwerken. Alle bereidingen zoals voor wortelen, rapen en schorseneren zijn van toepassing.
Recept met pastinaak
250 g pastinaak
250 g wortelen
olie
1 ui, fijngesnipperd en 1 teentje look
groentebouillon
1 dl room
Versgemalen zwarte peper
Schil de pastinaak en de wortelen. Snijd ze in stukken. Verhit de olie of boter in een pot en stoof de groenten en de ui ongeveer 2 minuten aan zonder kleuren. De look op het laatst even laten meestoven. Voeg er af en toe een scheutje groentebouillon aan toe en laat ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen onder deksel. Voeg er op het einde wat room aan toe. Kruiden met peper en zout. Smaakt heerlijk als groente bij vis.
10-03-2009 om 16:13
geschreven door julie (Arlette)
De uitzonderlijke meester-beeldhouwer werd geboren in Parijs waar hij een uitermate armoedige jeugd doorbracht. Op zijn vijftiende kon hij terecht in de Ecole impériale de dessin, genoemd la Petite Ecole. Zijn eerste leraren waren er Horace Lecoq de Boisbaudran en Jean-Baptiste Carpeaux. Aangemoedigd door zijn leermeesters, trachtte hij toegelaten te worden tot de École des Beaux Arts, tot drie keer toe, maar telkens werd hij door de jury afgewezen. De academische conformisten vonden toen al zijn gepresenteerde ontwerpen te vrijpostig.
Door deze mislukking werd hij echter niet ontmoedigd. Om geld te verdienen moest hij wel gaan werken bij decorateurs, die zijn uitzonderlijke handigheid op prijs stelden. De dood van zijn zuster (1862) bracht hem bij de Frères du Très-Saint-Sacrement. In 1863 ontstaat de bronzen zware buste van de superieur Saint Pierre-Julien Eymard, getuigend van een merkwaardige originaliteit door haar krachtdadige uitdrukking.
"La Porte de l'enfer" ("Poort van de hel"), Musée Rodin
Rodin ontmoette Rose Beuret, met wie hij de rest van zijn hele leven zou delen. In 1870 beeldhouwde hij haar buste.
In 1864 waagde hij een eerste inzending voor het Salon, maar zijn energieke Homme au nez cassé werd geweigerd. Datzelfde jaar bood hij zijn diensten aan bij de bekende Louis Carrier-Belleuse, die hem wel vijf jaar lang een aanvaardbare levenssituatie bezorgde, maar bij wie hij niet verder kwam dan het eindeloos modelleren van nietszeggende beeldjes en decoratiemotieven voor theatergevels of protserige woningen.
In 1870 verbleef hij in Brussel, weer bij Carrier-Belleuse. Hij zou pas in 1878 terugkeren naar Parijs. Het jaar 1875 werd het keerpunt in Rodins leven. Rodin reisde naar Italië en daar ontsloten de Renaissance-werken van Michelangelo, zowel te Rome als te Florence, zijn genie. Later zou hij aan Bourdelle schrijven:Mijn bevrijding van het academisme werd gecreëerd door Michelangelo.
Terug te Brussel gaf hij geestdriftig vrije loop aan zijn inspiratie en begon zijn lange, vaak polemische strijd tegen de decadente officiële kunst. Een magistrale l'Age d'airain was in 1876 een eerste resultaat. Hij werd aangemoedigd door de bewondering van Rainer Maria Rilke, Stéphane Mallarmé, Octave Mirbeau en Léon Gambetta.
Dertien jaar lang, tussen 1879 en 1892, beleefde Rodin een tumultueus chaotisch amoureuze verhouding met zijn 24 jaar jongere leerlinge Camille Claudel; de twee jaar oudere zus van de Franse dichter, schrijver, en diplomaat Paul Claudel. Drie weken voor haar dood trouwde Rodin met zijn levensgezellin Rose Beuret, in januari 1917. Tien maanden later stierf hij te Meudon, 77 jaar oud.
10-03-2009 om 16:01
geschreven door julie (Arlette)