Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader wilde eren, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een moederdag lanceerde.
De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend was tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.
Vaderdag wordt sinds de jaren zestig ook in Nederland gevierd.
12-06-2010 om 16:43
geschreven door julie (Arlette)
Andrea Camilleri (Sicilië, 1925) was theaterregisseur en scenarioschrijver. Nu boekt hij ongekende successen met zijn eigenzinnige commissaris Montalbano, een Siciliaan, gek op vrouwen en lekker eten. Zij thrillers zijn verfilmd en in 24 landen vertaald.
10-06-2010 om 15:27
geschreven door julie (Arlette)
Een metselaar valt van een steiger en overleeft het niet. En hij is niet de eerste die neerstort. Het zijn er veel. Een woekeraar zit rechtop in bed , dood, in zijn borst geschoten. Zijn nichtje gaat achter de inbreker aan. Een vrouw glijdt en valt een berg maar wordt uiteindelijk gered. Waarom kijkt ze haar echtgenoot niet meet aan? Montalbano heeft het niet gemakkelijk in deze verhalen. Hij moet een zaak aan de caraninieri overdragen. Livia is is boos omdat hij nooit van haar droomt. En het regent, het giet voortdurend. Maar hij laat zich niet uit het veld slaan.
10-06-2010 om 15:14
geschreven door julie (Arlette)
De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Na de landing werd allereerst gepoogd het Normandischebruggenhoofd te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en tijdens Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies. Toen de Duitsers in de val kwamen bij Falaise, was de strijd in geallieerd voordeel beslist. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad aan de Seine werd ingenomen. Men beschouwt de bevrijding van Parijs over het algemeen als het einde van Operatie Overlord.
De eerste dag van Overlord werd aangeduid met 'D-Day', een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie. (wikipedia)
NO MORE WAR!!!
06-06-2010 om 17:24
geschreven door julie (Arlette)
Carpaccio van tomaat en courgettes (vegetarisch) Klaar in 10 minuten
Bereiding Snijd één Flandria- tomaat en een halve Flandria-courgette in dunne plakjes. Snipper 1 sjalot fijn. Meng de fijngesnipperde sjalot met 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel notenolie, 1 koffielepel balsamico-azijn, 1 geperst knoflookteentje, 1 eetlepel pijnappelpitten, peper en zout. Schik de plakjes groenten op een bord, overgiet ze met de dressing en laat 5 minuten trekken in de koelkast.
Geroosterde tomaten Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
8 losse Flandria-tomaten
6 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie extra vergine
60 g gemalen Parmezaanse kaas
2 eetlepels verse tijm
zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze: Verwijder het kroontje van de tomaten en snijd ze horizontaal doormidden. Bestrooi de snijkant met zeezout en zwarte peper. Pluk de knoflookteentjes en stamp ze fijn in een vijzel. Verwarm de olijfolie in een pannetje, voeg het fijngestampte knoflook toe en laat 1 tot 2 minuten zachtjes fruiten tot het knoflook net bruin begint te worden. Neem de pan van het vuur en giet de knoflookolie in een kommetje. Strijk de zijkant van het barbecuerooster in met wat knoflookolie. Leg er de halve tomaten op met het snijvlak naar beneden. Laat ze 3 tot 5 minuten roosteren op een niet te hevige gloed tot ze bruin beginnen te worden. Draai ze na 2 minuten roostertijd een kwartslag zodat ze een decoratief ruitjespatroon krijgen. Draai de tomaten met een knijper ondersteboven en strijk de geroosterde zijde in met de knoflookolie. Laat ze nogmaals 3 tot 5 minuten roosteren tot de ronde onderkant bruin is. Schik de geroosterde tomaten op een schaal en bestrooi ze met de gemalen kaas en de verkruimelde tijm. Dien meteen op met bruinbrood of couscous. Thaise tomatensoep Nodig voor 4 personen:
1 kg Flandria-tomaten
400 ml kokosmelk (blik)
2 blokjes groentebouillon
1 stukje verse gember
1 koffielepel kerriepoeder
1 bosje lente-uitjes van Flandria
peper en zout
Bereiding: Pel de tomaten op de klassieke manier: breng water aan de kook en laat de tomaten 30 seconden in het kokend hete water liggen. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze schrikken onder koud water. Je kind kan nu gemakkelijk de pel van de tomaten wrijven. Snijd de tomaten in stukken. Doe ze met de kokosmelk, de blokjes bouillon, de in stukjes gesneden gember en het kerriepoeder in een pan. Breng al roerend aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Mix de soep, proef ze en breng ze op smaak met peper en zout. Maak de lente-uitjes schoon. Snijd de uitjes fijn en snijd het grootste deel van het loof in ringetjes. Verdeel de soep over de borden en bestrooi met de lente-uitjes.
06-06-2010 om 16:07
geschreven door julie (Arlette)
Tomaten dragen bij tot een goed kaliumgehalte in ons lichaam, wat zeker van belang is voor wie actief de zomer beleeft. Bovendien is een tomaat zeer caloriearm, rijk van kleur, en rijk van textuur. Leuk is ook dat binnenlandse tomaten in veel vormen en groottes voorkomen: losse tomaten, trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten waardoor je fantasie aan het werk gaat. Ook de consistentie varieert en de ene tomaat bezit steviger vruchtvlees dan de andere. Volgens het foodpairing-principe leveren tomaten een wijd gamma aan combinaties op: hazelnoten, baguette, donkere chocolade, zwarte thee, gebakken eendenlever, honing, mosselen, kaviaar, palmlikeur, wijn van de Chardonnay-druif
Enkele keukentips
Een tomaat koop je best niet te rijp.
Bewaren doe je wel op een koele plaats maar liefst niet in de koelkast! Want tomaten zijn gevoelig voor bederf wegens lage temperatuur. Slechts een zeer rijpe tomaat belandt uiteindelijk in het koelvak.
Koop tomaten met stevig vruchtvlees, gelijk van kleur op het ganse oppervlak en glanzend van uitzicht, vrij van vergroeiing of beschadiging.
Gezondheid Een tomaat is rijk aan vitamine A, kalium, vezels en caroteen. Vitamine A en caroteen zijn belangrijk voor de huid, ook niet onbelangrijk tijdens de zomermaanden wanneer door de zon de huid als het ware een versneld verouderingsproces ondergaat. Caroteen wordt namelijk in het lichaam gedeeltelijk omgezet in (pro)vitamine A die een positief effect heeft op de ogen en zorgt voor een gezonde huid. Pas op! Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn. Daarom bevelen medici een goed gevarieerd menu aan met veel groenten en fruit. Voornamelijk in rode, oranje en gele groenten en fruit vind je caroteen. Wortelen zijn een bekend voorbeeld.
Eigen aan tomaten is ook de aanwezigheid van lycopeen, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen heel wat ziektes. Lycopeen is vooral aanwezig in de schil en niet onbelangrijk: de inname verhoogt na een kookproces omdat de biobeschikbaarheid van de stof groter is. Lycopeen veroorzaakt de rode kleur van de tomaat.
06-06-2010 om 16:05
geschreven door julie (Arlette)
Als je deze tien kruiden in huis haalt, is er geen enkel gerecht meer dat je zonder smaak zal serveren.
BASILICUM Een eenjarig plantje van mediterrane afkomst dat makkelijk in pot te houden is. Basilicum mocht vroeger enkel door koningen gesneden worden. Het heeft een kalmerende werking en een volle smaak. Baslicum combineert perfect met tomaat, en is onmisbaar in pestosaus. Het geeft aan pizza's, kip- en lamsgerechten een pittig zuiders accentje.
CITROENMELISSE Decoratieve, maar woekerende plantdie in Sardinië in het wild groeit. De blaadjes ruiken heerlijk. Citroenmelisse wordt gebruikt als kruidenmiddeltje tegen hoofdpijn en stress. In de keuken geeft het aan salades een frisse citroensmaak Bijzonder veelzijdig kruid dat het prachtig doet bij visgerechten als paling in het groen en pladijs.
DRAGON Draken- of slangenkruid is een doorlevende plant die makkelijk te kweken is. Er is Franse en Russische draggon, De Russische is vorstbestendig, de Franse is het lekkerst maar erg gevoelig voor vorst. Dragon is vochtafdrijvend en stimuleert de spijsvertering. Je gebruikt het altijd vers. In bearnaisesaus en eiergerechten is het onmisbaar.
KORIANDER Deze eenjarige plant heeft een blad dat doet denken aan selderblaadjes. Koriander wordt vooral gekweekt voor zijn zaad, dat wordt gebruikt in curry, chtney en cake. De zaden hebben een pikant aroma dat uitstekend past bij wildasteien, speculaaskoekjes en kaas. Korianderblaadjes worden toegevoegd aan stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen
LAURIER Van deze altijd groene plant kan je het hele jaar door blaadjes plukken. Er is eetbare en niet eetbare laurier. Een oleander is ook een laurier, maar de blaadjes ervan zijn uiterst giftig. In een bouquet garni of kruidentuiltje moet altijd laurier zitten. Laurirblaadjes horen in soepen, marinades, stoofpotjes en ovenschotels. Aan rijstpudding geeft laurier een zoete smaak.
LAVAS Deze winterharde plant kan 2 m hoog worden. Lavas zou libidoverhogend werken. De bladeren en stelen hebben een sterke kruidige smaak en kunnen gbruikt worden in soepen en stamppotten. De jonge baadjes zijn heerlijk als sla. Oudere blaadjes worden gedroogd en gebruikt in kruidenmarinades.
MARJOLEIN sauzen.De roots van de marjolein liggen rond de Middellandse zee. De wilde marjolein of oregano, kan niet tegen de vorst, de gewone wel. Thee van marjolein helpt je van een lastig griepje af. Marjolein heeft een pittige opvallende smaak en is heel veelzijdig in de keuken. Past uitstekend bij groente- en vleesschotels, vullinge voor kip en kalkoen, soepen
MUNT Alle soorten munt zijn makkelijk te kweken in pot. Munt helpt bij hoofdpijn en stimuleert de concentratie en de spijsvertering. In de keuken gebruik je munt bij lamsgebraad, sauzen,en met chocolade. Om je eigen muntthee te maken, doe je 6 gescheurde muntblaadjes in een glas, overgieten met kokend water en afgedekt 5 min laten trekken.
SALIE Salie staat al eeuwen in de top tien van de kruiden. De naam salie komt van het latijse "salvere" wat redden of genezen betekent. Salie is antiseptisch en zuiverend. Varkensvlees en salie zijn een onovertroffen duo, maar ook aan salades geeft salie een kruidige opkikker. Gekochte pizza krijgt een boost door er een takje salie op te leggen vooraleer hij de oven ingaat.
TIJM Een tijmplantje mag niet ontbreken in je kruidencollectie. Het is doorgroeiend, makkelijk te kweken in potten en je kan er het hele jaar door van plukken. Ook tijm heeft een zuiverende werking. In de keuken is het een allround kruid dat aan bereidingen smaak toevoegt. Blaadjes en stengels gebruik je in marinades, de bloemen en de blaadjes zijn zijn geschikt voor salades.
29-05-2010 om 17:54
geschreven door julie (Arlette)