Ingrediënten:
1 blikje rode zalm (nettogewicht 212 g, ) 4 eetlepels sinnasappelsap (vers geperst) 1 bakje verse roomkaas met mierikswortel (125 g Catadou) 1 zakje gelatine poeder (13 g Imperial) 1/8 liter slagroom 1/2 kropje lollo rosso 1 eetlepel citroensap1 theelepel groene kruiden mosterd (Maille) 1 theelepel vloeibare honing 2 eetlepels (hazelnoot)olie zout, peper 100 gram gerookte zalm 4 takjes verse dille 1 theelepel olie om in te vetten keukenmachine 4 timbaaltjes of kopjes, inhoud 1,25 dl
Bereidingswijze: Voorbereiden: Kan een dag van tevoren
Zalm boven maatbeker afgieten. Zalmvocht met 3 eetlepels sinaasappelsap aanvullen tot 3/4 dl. Graatjes en vellen uit zalm verwijderen. In keukenmachine zalm met roomkaas pureren. Gelatine poeder aan zalm-sinaasappel vocht toevoegen. Met handmixer in ca. 2 minuten tot luchtig mengsel kloppen. In kom slagroom stijf kloppen. Slagroom luchtig door gelatine mengsel scheppen. Timbaaltjes dun invetten. Mierikswortel-zalmmousse erover verdelen. Bovenkant gladstrijken. In koelkast timbaaltjes in ca. 2 uur laten opstijven.
Kan 1/2 dag van tevoren
Sla wassen, droog slaan en in dunne reepjes snijden. In kommetje sausje roeren van citroensap, mosterd, honing, olie, rest van sinaasappelsap, zout en peper. Gerookt zalm in lengte in heel dunne reepjes snijden. Reepjes losjes oprollen tot kleine roosjes.
Bereiden:
Sla-reepjes door sausje scheppen en in vergiet laten uitlekken. Timbaaltjes enkele seconden in bak met heet water houden en op vier bordjes storten. Sla-reepjes om timbaaltjes leggen. Garneren met zalmroosjes en dille. Serveren met vers geroosterde toast.
|