Het resultaat van vele uren uitproberen en kilos extra Niets is zo ontspannend, als samen boodschappen doen en daarna lekker koken !!!
11-09-2005
Bloedworst met appelen, krieken en spekjes
Ingredienten:
- 8 bloedworsten en evenveel appelen - 200gr mager gerookt spek - boter, kaneelpoeder,citroensap,kerriepoeder - bruine suiker, vanille suiker en kristalsuiker -muscaatnoot, - 2 uien - peper en zout - aardappelen voor 4 personen
Bereiding:
Met een scherp mes een grote inkerving maken in de lengte van de bloedworsten; daarin bruine suiker strooien. Uit de geschilde appelen het klokhuis boren en deze holte opvullen met het spek dat in dobbelsteentjes is. Deze spekjes bestrooien met kaneelpoeder,vanillesuiker, kristalsuiker en het sap van èèn citroen.(pitjes verwijderen) Ondertussen werd de oven opgewarmd tot 150° (niet te heet dus) en kunnen de worsten + de appelen er een kwartier in. De aardappelen dienen om er een klassieke puree van te maken, doch aangerijkt met in boter gestoofde ui en kerriepoeder. De biersaus wordt gemaakt door alle ingredienten behalve de krieken en de fijn gesnipperde zilveruitjes te laten inkoken Pas op het allerlaatste de krieken en zilverui erbij doen want anders koken ze tot moes. Ook de gehakte peterselie komt in laatste instantie in de saus, die zeer warm over de gebarsten worsten wordt gegoten.
Tip van de chef:
Veel minder werk dan men denkt In de aardappel puree kan de ajuin vervangen worden door kaas
- 5 aardappelen - 450 gr erwtjes liefst vers doch diepvries kan ook - 3 sneetjes vers spek - 1/2 l melk en bloem om de saus te binden - 1 dl room, een drietal teentjes look - geraspte oude kaas - 1/2 ui
Bereiding
Het spek in fijne reepjes snijden, de halve ui even fijn in ringen snijden en dit samen fruiten in hete boter totdat de ringen glazig zijn.De gekookte aardappelen in schijfjes snijden terwijl de erwtjes in nauwelijks gezouten water een tiental minuten beetgaar worden, en alles in èèn grote ovenschotel regelmatig verdeeld wordt.(ook spek en ajuin) Ondertussen kan je een nogal vloeibare bechamelsaus maken van de melk en de bloem, deze flink kruiden met peper en minder met zout,nootmuscaat en de geperste knoflook toevoegen. Nog even flink doorroeren en over de aardappelschotel gieten. Een handvol geraspte kaas en een scheut room zijn de laatste ingredienten alvorens de schotel voor 20 min de voorverwarmde oven (200°)ingaat.
Tip van de chef:
Een gegrild stuk vlees, mischien wat salade en we kunnen er weral eventjes tegen Ik heb de vorige keer dat ik het klaar gemaakt heb, een half bakje light kruidenkaas onder de bechamel geroerd en geen room toegevoegd.
Verwijder de steeltjes en hou ze opzij. Meng het citroensap, de olijfolie en de 2 geperste teentjes knoflook dooreen. Leg er de champignonhoedjes in. Snij de champignonsteeltjes en het spek zeer fijn en meng onder de kruidenboter. Vul de champignonhoedjes. Laat ong. 10 minuutjes bakken
Varkenshaasjes rondom bruin bakken,op matig vuur laten garen.Versnijden in medaillons en op ieder een plakje trappistenkaas leggen en de kaas laten smelten in de oven. Blancheer de groentjes en verpak de boontjes in bundeltjes in een plakje Gandaham. Versier deze bundeltjes met een takje dille. Maak van de aardappels en de wortels een puree en breng op smaak met een beetje nootmuskaat. Voeg eventueel aan de puree enkele toefjes broccoli toe. Laat voor de saus de jus van de varkenshaasjes met het bier even inkoken. Voeg de fond toe,laat het geheel even inkoken en monteer de saus met de boter. Snijd de champignon in een kroontje om boven op de varkensmedaillon te plaatsen.
Bordschikking:
Plaats de medaillon van het varkenshaasje onderaan het bord. Giet er de saus rond. Schik de groentjes en de wortelpuree langs weerszijden van de varkensmedaillon bovenaan het bord.
500 gr gekookte mosselen 125 gr zachte boter 3 cl platte fijngesneden peterselie 3 teentjes geperste knoflook geraspte oude kaas
Bereiding:
Verdeel de mosseltjes over ovenschaaltjes, meng boter, peterselie, knoflook, en kaas, je maakt er een smeuig geheel van, de hoeveelheden moet je zelf wat zoeken, en verdeel over de ovenschaaltje. Zet ze een 10 a 12 min in de voorverwarmde oven van 200 graden en serveer met stokbrood.
Tip van de chef:
Dit receptje is heel handig om een restant gekookte mosseltjes te verwerken, al moet ik zeggen dat er thuis nooit mosselen over zijn. Maar toch ge weet maar nooit.
- 1 kg mosselen - 1,5 flesje witbier (Hoegaarden) - 0,375 l. room - 1 sjalot, 1 stengel van groene selder, 1 ui en 1 wortel - kerrie, kurkuma, cayennepeper - peterselie
Bereiding:
Was de mosselen Snij de groentjes in een fijne brunoise. Doe er de mosselen bij alsook het witbier Breng met een gesloten deksel aan de kook tot de mosselen goed geopend zijn. Verwijder de bovenste schelp van elke mossel en schik ze naast elkaar in een ovenschotel. Houd warm. Recupereer het kookvocht, zeef het en laat het inkoken met de toegevoegde room tot gewenste sausdikte. Kleur de saus met kurkuma, pezo en cayennepeper. Voeg de brunoise van groentjes nog even aan de saus toe. Nappeer de saus over de mosselen. Zet de mosselen een minuutje in de oven en strooi er voor het opdienen fijngehakte peterselie over.
Tip van de chef:
Serveren op een klein bordje als hapje met 3 mosseltjes per bord
- 500 gr. scampi (pellen en darmkanaal verwijderen) - 60 cl. room - 1 flesje Leffe bruin - 4 eetlepels citroensap - 250 gr. verse sojascheuten - 2 eetlepels fijngehakte kervel,peterselie en bieslook - 1 preiwit (frituren) - peterselie
Bereiding:
Laat de room en het bier inkoken. Breng op smaak en voeg het citroensap toe. NIET MEER LATEN KOKEN Voeg de sojascheuten erbij en pas in de laatste minuut de scampi. Frituur wat prei. Verdeel de scampi, sojascheuten en prei over de bordjes en garneer met wat kervel en peterselie en een paar sprietjes bieslook.
Tip van de chef:
Men kan ook de scampi appart bakken en heel eventjes in de saus doen
Indien het echt niet lukt kom ik het zelf helpen klaarmaken. En eigenlijk voor max. 12 personen want anders is het niet haalbaar in een gewone keuken Als ik mag meeeten tenminste!!!!.