Limoncello een heerlijke citroenlikeur, gemaakt en gesmaakt door de vele Zuid - Italiaanse mamas. Deze lekkere Italiaanse likeur is eenvoudig zelf te bereiden en kan geserveerd worden als aperitief of misschien wel als smaakmaker bij een lekkere citroensorbet.
Als digestief na een ietwat copieuze maaltijd kan limoncello ook uitgeschonken worden ter bevordering van de spijsvertering.
Hoewel de originele Limoncello bereid wordt met de dikke citroenen afkomstig uit de Italiaanse Costa Amalfitana en Sorrento met een zeer eigen, unieke smaak, kunnen de citroenen die bij ons aangeboden worden ruimschoots concurreren (echter er voor opletten dat de schil onbehandeld
Ingrediënten:
5 biologische citroenen 400 g witte kristalsuiker 0,5 l water 0,5 l zuivere alcohol van 94 °
Bereidingswijze
De citroenen moeten biologisch zijn met een onbehandelde schil (liefst aan de dikke kant). Deze citroenen zijn te verkrijgen in bio-winkels of in de bio-afdeling van het grootwarenhuis.
De citroenen worden eerst goed gewassen vooraleer ze omzichtig geschild worden. De dunne gele bovenzijde van de citroen wordt er met behulp van een dunschiller (zoals bij wortelen) afgehaald. Er mag helemaal niets wit bijzijn.
De dunne gele schillen worden nu in een bokaal gedaan, daarna er de pure alcohol overgieten. De bokaal wordt daarna afgesloten en de inhoud ervan gedurende een week laten trekken.
Na een week maken we een siroop van kokend water en suiker. Dit mengsel 5 minuten laten koken, de siroop laten afkoelen en toevoegen aan de citroengele alcohol.
Het mengsel filteren (koffiefilter in een trechtertje). De gefilterde massa in propere, klare glazen flessen gieten en deze een plaats geven in een donkere, frisse plaats (beschutten tegen zonlicht). Na twee à drie weken is de likeur op smaak.
Serveertip: de likeur enkele uren voor het uitschenken in de diepvries plaatsen. IJskoud is het drankje op zijn best, ook de glaasjes mogen vooraf gekoeld worden in het diepvriesvak. Deze handelingen geven een stijlvolle citroenlikeur als eindresultaat!
Limoncello kan ook gebruikt worden in ijsdesserts, fruitsalades, longdrinks of cocktails.
Met een zacht muziekje op de achtergrond, een mooi versierde feesttafel, en dit uitnodigend aperitief geschonken aan menig mens kan het feest niet stuk
|