Ingredienten:
4 kwartels
Puree: 300 gram aardappelen 1 vanillestokje 2 deciliter room 20 gram boter
Saus:
2 deciliter gevogelte fond 1 sjalot 20 gram prei 20 gram wortel 1 deciliter rodewijn 1 kruidnagel 1 takje tijm 1 takje rozemarijn 2 teentjes knoflook 1 blaadje laurier + de karkassen van de kwartels
Siroop:
1 deciliter balsamico azijn 20 gram suiker
Bereidingswijze.
Snij de filets van de kwartels af, door met een scherp mes langs weerskante van het botje dat men goed voelt in de borstkast. Snij met het mes zo dicht mogelijk langs het karkas om zoveel mogelijk filet over te houden. Snij de pootjes los van de borst en buig deze dan naar buiten toe zodat het pootje nu makkelijk los te snijden is uit het gewricht. Leg de karkassen op een bakplaat en laat deze bruin kleuren in een oven van 180° Celsius.
Geconfijte Kwartelpootjes:
Neem flink wat boter en wat tijm, rozemarijn en knoflook leg deze met de kwartelpootjes in de boter en laat dit op een zeer laag vuur langzaam garen(confijten). Zorg dat de pootjes onder de boter blijven. Dit duurt ongeveer 40 minuten Saus
Fruit de gesneden wortel, prei, sjalot, tijm en rozemarijn aan in wat olie of boter. Voeg dan de gebruinde karkassen toe. Blus het geheel af met de rode wijn en laat deze tot de helft inkoken, voeg dan de gevogeltefond en de rest van de ingrediënten toe. Laat de saus ongeveer een 40 minuten trekken en zeef deze dan. Kook hem in tot de helft, saus is nu klaar voorgebruik. Voor gebruik de saus goed warm maken en schuimig maken met een beetje opgeklopte room, door middel van een staafmixer.
Siroop:
Kook deze ingrediënten in tot de helft en laat deze afkoelen voor gebruik.
Puree:
Kook de aardappels gaar in water en wrijf deze door een zeef. Voeg daarna de room toe war de vanille in getrokken heeft toe en maak het smeuïg met de boter. Breng de puree op smaak met wat suiker en zout.
Kwartelfilets:
Bak deze snel om en om aan in geklaarde boter of olijfolie, breng ze opsmaak met peper en zout.
Serveertip.
Plaats een bedje van de puree in het midden van het bord, zet hierin de geconfijte pootjes in. Plaats aan weerskanten de gesneden kwartelfilets. Laat rondom de siroop en de saus over het bord lopen. Serveer met brood of toast.
|