Benodigdheden:
800 g grietfilets 4 grote champignons (ngl. het seizoen: morieljes of cantharellen of andere) 4 kerstomaatjes of 1 grote in blokjes gesneden tomaat 20 g gehakte kervel 10 g gehakte peterselie 150 g paneermeel 1 eetlepel suiker 3 eetlepels mosterd 1/2 dl olijfolie 1 klont boter peper en zout
voor de saus:
2 fijngehakte sjalotjes 5 peperbolletjes 1/2 liter visfumet 2 dl room 2 dl witte wijn of blonde trappist 200 g boter
Bereiding
. De grietfilets spoelen, droogdeppen, kruiden met peper en zout en aan alle kanten instrijken met mosterd. Het paneermeel mengen met de gehakte peterselie en kervel en de grietfilet ermee paneren. 2. De grietfilets in een beboterde ovenschotel schikken en 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C plaatsen. Halverwege de baktijd de grietfilets omkeren. 3. De champignons reinigen, er de eindjes afsnijden en ze samen met de kerstomaatjes 3 minuten in de olijfolie bakken. Zout naar smaak even bij. 4. Voor de saus: de sjalotjes fruiten in een klontje boter. De peperbolletjes, de visfumet en de witte wijn (of het bier) toevoegen en tot een derde inkoken. De saus zeven, de room toevoegen, opnieuw even inkoken en tot slot klontje per klontje de resterende boter onder de saus roeren. Of maak gewoon een zakje saus klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 5. De grietfilets in het midden van verwarmde borden schikken. Eromheen druppels saus lepelen. Garneren met de champignons en de tomaat. Opdienen met in boter gestoofde worteltjes of broccoliroosjes en natuuuraardappelen.
Tip van de chef;
Dit kan ook met kabeljauwhaasjes,maar dan wel even rekening houde met de gaartijd.
|