Ingredienten 6 personen
Voor de soufflé: boter voor het invetten 1 eetlepel gemalen amandelen 4 eetlepels sterke zwarte koffie 4 eieren gesplitst 2 theelepels bloem 100 gram fijne tafelsuiker 4 dl slagroom 1 doos roomijs 150 gram chocolade puur
Voor de mokkasaus: 100 gram chocolade puur 1,5 dl slagroom 2 eetlepels sterke zwarte koffie 2 eetlepels cognac
Bereiding:
Verwarm de oven op 190 graden. Vet 6 kopjes (hittebestendig), met een inhoud van 2 dl, dik in met boter. Bestrooi ze licht met de gemalen amandelen. Laat de eieren op kamertemperatuur komen, dan houden ze meer lucht vast (tip). Breek de chocola in stukjes en doe ze met de koffie in een kom. Zet deze kom op een pan met zacht kokend water (au bain Marie) en roer tot de chocola is opgelost. Haal de kom van de pan en laat enkele minuten afkoelen. Voeg de slagroom, eierdooiers, bloem en de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten in een schone, vetvrije, niet te kleine kom stijf. Klop de rest van de suiker er lepel voor lepel door. Vouw (!) met een metalen, schone lepel een kwart van het mengsel door de chocoladesaus. Vouw de rest van de eiwitten erdoor. Verdeel het mengsel over de ingevette kopjes. Bak ze 20-25 minuten tot ze flink gerezen zijn.
Maak de saus: doe de stukjes chocolade in een pan. Voeg de room en de koffie toe. Meng op laag vuur tot het mengsel glad en glanzend is. Roer de cognac erdoor en giet in een kannetje. Breek de soufflés open en schep er een bolletje roomijs op. Schenk de mokkasaus er over uit.
|