Ingredienten:
1 lamsfilet geklaarde boter peper, zout 2 teentjes look 2 dl lamsfond 0,5 dl room 1 eetlepel scherpe mosterd 1 koffielepel mosterd-zaadjes 200 g groene boontjes 4 wortels met groen 4 sneetjes gerookt spek 4 abrikoos 100 g veenbessen suiker
1/3 tas water
0,5 kg aardappelen 1,5 dl melk
1,5 dl room
3 teentjes look
peper, zout, muskaatnoot
Bereiding:
wrijf het vlees in met het doormidden gesneden teentje knoflook penseel het vlees aan alle kanten in met geklaarde boter laat even rusten
warm de rest van de geklaarde boter op in een bakpan kleur het vlees, kruid met tijm, peper en zout
plaats 10 à 15 min. in voorverwarmde oven deglaceer de braadschotel van het vlees met dIe lamsfond laat tot de helft inkoken
roer, van het vuur de mosterd en de mosterdzaadjes onder de saus werk af met de room verwarm nog even tot tegen de kook aan
wortelen dun schillen, stukje groen aanlaten in wat vetstof sueren, kruiden, een klein beetje water toevoegen
" op een zacht vuurtje laten gaar worden juist voor het opdienen een lepel suiker toevoegen en nog even laten doorwarmen
boontjes reinigen koken op z'n Engels en daarna verfrissen
in rolletjes draaien met spek en bakken
abrikozen opwarmen in eigen vocht veenbessen wassen in pan doen, water toevoegen, laten koken
als de bessen open zijn suiker toevoegen
gratin dauphinois in een maatbeker de room, melk, ei, peper, zout, nootmuskaat en geperste look mengen
snij de geschilde aardappelen in plakjes
schik dakpansgewijs in een ovenschotel
giet er het mengsel over en wat peper en zout
terug aardappelschijfjes erboven schikken, terug het roommengsel
bovenaan afwerken met kaas
bakken in een voorverwarmde oven op 175°C bakken gedurende 35 à 45 min.
|