Ingredienten: 10 personen
10 schartong filets (of hondstong) 120 g. Boter; 3 kg. mosselen; 4 dl. Droge witte wijn 5 dl. Room; 1 koffielepel saffraan; 3 sjalotten; 3 sinaasappelen.
Bereiding
Schik de scharfilets in een lichtjes ingeboterde ovenschotel. Plaats de schotel in de koelkast tot latere bewerking. Met behulp van een dunschiller de schil van de sinaasappel halen en de alzo bekomen zestes in fijne reepjes snijden. Deze reepjes sinaasappelschil gedurende een 5-tal minuten koken in water, ze vervolgens afgieten en afspoelen onder koud stromend water. De sjalotten fijnhakken en samen met een klontje boter even laten uitzweten. Hierbij de gereinigde en gewassen mosselen voegen, overgieten met de droge witte wijn en er een kruidenbuiltje aan toevoegen. De mosselen op een groot vuur snel gaar koken. Als de mosselen gaar zijn, deze uit de kom nemen en ze uit de schelp halen. Het mosselkookvocht doorzeven. De ovenschotel uit de koelkast halen en de vis overgieten met het warme mosselvocht. De vis gaar pocheren en vervolgens warm houden.
Saus
Het pocheervocht van de vis even laten inkoken en doorzeven. De room en saffraan toevoegen en laten inkoken tot sausdikte. Kruiden met zout en peper van de molen. Op het laatste ogenblik, net voor het opdienen de sinaasappelreepjes toevoegen.
Afwerking
Schik de visfilets in het midden van een groot voorverwarmd bord en giet de saus rond de vis. Leg rondom de vis de warme, ontbaarde mosselen en versier het geheel met een takje breedbladpeterselie en enkele saffraandraadjes.
|