Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (556)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (67)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    13-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de middelbare school ' 57- 63 ( deel 6)

    De refters in dit internaat waren ook iets aparts.

    Er waren  twee grote refters op het gelijkvloers en éen in de kelder naast de keuken. In elke refter aten zo’n 150 à 200 leerlingen wat een hele organisatie met zich mee bracht. We zaten per klas aan tafels van 10.

    De plaatsen aan tafel werden bepaald door een doorschuifsysteem. Elke week moesten we éen plaats doorschuiven zodat om de 10 weken iedereen  aan de beurt kwam om de tafeldienst te hebben maar vooral om als eerste te worden bediend!!
    Het werd steeds in het oog gehouden dat  iedereen te eten had als de schotel werd doorgegeven. Normaal was dat geen probleem tenzij als wij frieten kregen dan had de laatste in de rij niet veel meer te " bikkelen"!! Wij hadden er een systeem op gevonden. Meestal kregen we twee kommen met frieten, dus als de tweede eraan kwam dan mocht bij ons de laatste beginnen, eerlijk verdeeld niet?

    Omgekeerd was het ook zo dat bij bepaalde maaltijden de laatste nog volop kon scheppen. Dat was de beste barometer om te zien of het eten lekker was of niet!! Als een bepaalde schotel bijna onaangetast bleef, kwam de surveillante de rest verdelen en dat moesten wij opeten :twisted:

    Wij kwamen altijd in stilte de refter binnen en mochten pas beginnen te praten als we het teken kregen:

    “ Geloofd zei Jezus Christus.”
    Waarop wij dan antwoordden :
    “  Amen , dank u wel moeder.”  en ons snatertjes gingen open!!

    Hoewel de refters bomvol zaten ,was het toch altijd een tamelijk rustige bedoening. De surveillante zorgde daarvoor door voortdurend tussen de tafels door te lopen…Meteen had ze ook een controle over de onderwerpen waarover we praatten!!

    Wanneer we het te bont maakten , gebeurde het wel eens dat een ganse tafel gestraft werd en we zwijgend moesten verder eten... Niet eenvoudig als je met tien aan tafel zat ….maar er was er altijd wel eentje bij dat heel inventief was!..

    Toespijs, daar moesten we zelf voor zorgen.

    Elke tafel had een grote kist waarin iedereen de toespijs bewaarde. De tafelverantwoordelijke moest die kist elke morgen gaan halen. Voor het vieruurtje mochten we geen toespijs gebruiken!

    We spraken meestal af wie wat zou meebrengen, kwestie van wat variatie te hebben want meestal werd alles gedeeld ( natuurlijk zonder medeweten van de school want je moest eten wat je van thuis meegekregen had).

    Bij de school behoorde ook een bakkerij. Daar werd ons brood gebakken. Het loonde met zo’n populatie want naast de internen waren er nog eens zo’n kleine 100 religieuzen! De klassen die in de buurt van de bakkerij lagen, genoten van de geur van versgebakken brood wanneer in de zomer de klasramen openstonden.

    Naast de schoolgebouwen lag ook een enorme tuin met een vijver , een grot met Mariabeeld, veel struiken en bomen  en veel grasperken. We hebben het nooit voor echt geweten maar  het gerucht liep dat als er spinazie op het menu stond dat meestal was rond de periode dat  het gras gemaaid werd.:lol:  De gedachte alleen al was genoeg om spinazie te haten en de “ moeders” grijze haren te bezorgen!!! En hier konden we dat zien want ze droegen sluiers in plaats van die stijve “ kappen”!!

    Die tuin maakte ook deel uit van ons leven. We mochten er nooit alleen in rondlopen ( heel gevaarlijke plek!!) tenzij gedurende de “ retraite” om te mediteren of te gaan bidden aan de grot.

    Die grot was ook ons eindpunt in de meimaand als we met gans de school in grote drom in de tuin rondliepen om de rozenkrans te bidden. Dat gebeurde elke avond een maand lang!! Telkens als wij voorbij de grot kwamen moesten wij Maria groeten…:roll:

    Voor de rest was de tuin verboden domein.

    Omdat wij ook maar om de maand naar huis mochten,  waren onze zondagen een saaie bedoening. We mochten een half uur langer slapen omdat we naar een latere mis gingen. Na het eten werden we naar de studiezaal gestuurd om nog wat te studeren want in de namiddag waren wij vrij!! Wat dat ook mocht betekenen!!

    Werd er naar aanleiding van een speciaal kerkelijk feest een mis uitgezonden op TV, dan “ mochten” we daarnaar gaan kijken. Soms was dat nog beter dan in de studiezaal te zitten.Voor de rest was TV taboe.

    Wat ik hiervan  heb onthouden, is dat we bij de “ consecratie” altijd geknield voor dat tv scherm moesten gaan zitten!!!  Stel dat een buitenstaander was binnengekomen.. dat moet nogal een vertoning geweest zijn. Zelfs wij hadden het toen moeilijk om ernstig te blijven op dat moment!!!

    In de namiddag hadden we recreatie. Dat betekende in een grote zaal per leeftijdsgroep kaarten of gezelschapsspelen  spelen of buiten spelen en dan bedoel ik wel spelen. Het was verboden om in groepjes te staan praten.

    Tot dan toe wist ik niet beter of  jongens waren taboe  maar nu leek het alsof meisjes dat ook konden zijn. Heel verwarrend was dat!

    Had je een boezemvriendin  ( en welk tienermeisje heeft niet die " girlfriend of girlfriends" ) dan werd je met argusogen gevolgd en mocht je niet te vaak met zijn tweetjes alleen staan. Je moest “ spelen”.

    Ikzelf had een boezemvriendin die externe was. Dat was heel link want die kwam “ buiten” en kon een heel nefaste invloed hebben op mij!!! We werden er vaak op aangesproken dat we niet zo met elkaar mochten optrekken. Toen begrepen we nog niet waarom. Het ging zelfs zover dat we in het laatste jaar toen we op “ retraite “ gingen ,het verbod kregen om die dagen  met elkaar te praten. Dat was “ onze  versterving” om voor een  goed verloop van onze retraite te zorgen! Pazke heeft blijkbaar ook dat probleem gekend!
    Het is ons pas in de lessen “ antieke cultuur” duidelijk geworden van welk  "gevaar” we moesten gered worden!!! Wij hadden een fantastische lerares die haar vak zo doceerde dat we aan haar lippen hingen.

    Al die teksten van de Grieken en Romeinen, daar leerden we heel veel uit en naar aanleiding ervan kregen we veel open gesprekken en in zekere zin wereldwijsheid mee. Maar die leerkracht heeft jammer genoeg na 2 jaar de school verlaten. Ze wou zich op het theater gooien , zo luidde de uitleg van de “ moeders”, maar via via vernamen we dat haar open contact met haar studenten  niet in dank werd afgenomen door de nonnen vandaar…...
    ( wordt vervolgd)



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    13-04-2008
    *
    Het is allemaal zo herkenbaar voor mij. Alleen werd van ons niet verwacht dat we ons eigen beleg meebrachten. Dus kregen we 's morgens en 's avonds roze worst. Bij het middageten, gebakken roze worst. Ik heb nooit kunnen achterhalen uit welke vleessoort die worst bestond. Lieve groetjes en tot de volgende.

    13-04-2008 om 18:33 geschreven door huismusje/troubadoerke


    het is...
    ...alsof ik ernaast stond, Natoken. Ik projecteer gewoon alles op mijn oude school en het klopt als een buske! De tuin, grotje,moestuin, er was ook een boomgaard bij ons: verboden maar soms toch betreden en de keren dat er meisjes buikpijn hadden van te groene appels te eten zou ik niet durven tellen. Ook de bakkerij, de frieten-toestanden(werden in een zinken bad rondgereden in de refter van de externen! er werd naar wens een lopende zuurzoete frietsaus bijgeserveerd) en al de restricties...ik ben ooit uit een trimestriele proclamatie gezet omdat ik ipv mijn piqué "devantke" een witte bloes met kraagje aanhad onder mijn pull met V-kraag. De directrice was in alle staten "een bloes met KOTTEKES!!!" (er was net aan de rand van mijn V-uitsnijding een stukje broderie anglaise zichtbaar). Ik kreeg mijn paasrapport pas na de vakantie. Toeval : vandaag is het openmonumentendag en van 15 tot 17 u kan je de kapel en het kloostergedeelte van mijn oude school (st-ursula in wilrijk) gaan bezichtigen. We trekken er seffens naartoe. Ondanks dat streng regime toch een beetje nostalgie naar die tijden,jawel hoor.
    Liefs,

    13-04-2008 om 12:09 geschreven door paz


    ..
    Ik kan het me allemaal heel levendig voorstellen Natoken,Over zoiets kun je echt wel een boek vullen..zoveel herinneringen!
    zondag306kt6.gif
    lipskestipkesye7.gif
    Wens jullie veel plezier op deze zondag"
    Geniet ervan zolang het mag!
    dikke kus van Lipske

    13-04-2008 om 10:50 geschreven door hotlips









    Laatste commentaren
  • Gezellige woensdag (Jan en Elena )
        op
  • Ik wens al mijn blogvrienden een fijne midweek toe (Jos Vande Ghinste)
        op
  • hopelijk wat zon vandaag ! (meeuw)
        op
  • Dag Natoken ,, (Ingrid )
        op
  • DINSDAGGROETJES !!! Maak er een gezellige dag van lieve blogvrienden. (Jos Vande Ghinste)
        op
  • Lieve groetjes (annie)
        op
  • Dag Nancy (Tiny en Ans)
        op
  • haha , lijken me allemaal wat ---- en rood is zo hebberig ? dus geen drankjes voor mij ---smile ! wel blij dat het gisteren hier een bijzonder mooie dag was !! vandaag weer regen (ani)
        op
  • Dag Natoken (Monique)
        op
  • Hezký večer. (flora173)
        op
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!