Vandaag is voor sommigen een schrikdag voor de anderen een doodgewone dag.
Toen ik las dat paraskevidekatriafobie angst voor vrijdag de dertiende betekende, kreeg ik spontaan last van hippopotomonstrosesquippedaliofobie, een nogal indrukwekkend woord dat – sarcastisch vanwege zijn eigen lengte – ‘angst voor lange woorden’ betekent. Van tongbrekers gesproken
De term paraskevidekatriafobie is bedacht door de Amerikaanse therapeut en historicus Donald E. Dossey die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van mensen die kampten met irrationele angsten. Als je het woord vloeiend kunt uitspreken, zo stelde Dossey, ben je genezen van de angst voor vrijdag de dertiende. Dus jullie weten wat gedaan vandaag …
Volgens expert Donald Dossey komt het ongeluksgetal dertien uit een Noorse sage. Twaalf goden hielden een diner in Walhalla (de hemel), waarop plotseling Loki, de god van chaos en leugens, onuitgenodigd binnenkwam. Daar schoot hij de god Balder – de god van de vreugde – dood, waarna de aarde in rouw gedompeld werd.
Een andere suggestie kwam van De Amerikaanse schrijfster Marianne Williamson dat op vrijdag volgens de volksverhalen de heksen bij elkaar kwamen, samen met een partij zwarte katten. Dat bracht natuurlijk ongeluk! Dit volksverhaal was afkomstig uit Scandinavische landen. Bij de samenkomst van de twaalf heksen zou de duivel als dertiende lid aanwezig zijn. Het getal dertien heet dan ook wel het duivelsdozijn.
Hoe dan ook.... ik hoop dat je intussen het woord paraskevidekatriafobie vlot kan uitspreken dan ben je safe!!
|