Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (562)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (69)
  • poëzie (165)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    02-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedenkingen bij Allerzielen
    Het is vandaag al drie jaar geleden dat ma van ons heenging, maar de herinnering aan haar leeft nog heel intens in mij!

    Volgens de temperaturen van de voorbije weken, zou men er niet bij stilstaan dat Allerheiligen en Allerzielen weer van de partij zijn. Er werd weer gesleurd met chrysanten en andere bloemstukken tot aan de grafzerk van onze geliefden. Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan, want op sommige kerkhoven zijn er vaak een gans pak grafstenen verdwenen. Dan is het vaak verweesd op zoek gaan naar familieleden die er al jaren lagen en waar staan velen dan met hun verdriet? Ja, als zelfs de dood aan het uitsterven is, dan kunnen de chrysanten weldra de koppen laten hangen.

    Ik ben zeker geen regelmatige kerkhofbezoeker en met het verdwijnen van de grafzerk verdwijnt voor mij niet de herinnering aan de overlevenden.  Het is niet omdat ze plaats moeten maken voor nieuwe bewoners, dat de namen van mensen die ooit diep in mijn hart gegrift staan, zullen vergeten worden. Ja, mensen sterven nu éénmaal en op den duur is er plaatsgebrek . Het is een rare cirkel, de levenden leven naar de dood en krijgen dan een laatste rustplaats. Maar echt de laatste rustplaats is het niet, want éénmaal dood, moet men weer plaats maken voor de levenden die vroeg of laat sterven en hun plaats komen innemen.

    Misschien is het daardoor dat meer en meer mensen willen gecremeerd worden, dat is dan weer plaats gewonnen. Zelfs de dood is de laatste jaren aan het modernisme onderworpen.

    Ja, waar is de tijd dat men de overledene thuis hield en dat voor de deur een grote zwarte rouwdoek werd gehangen, met naast de deur een zwarte stok met bovenaan een zilveren kruis? De kist werd vaak gedragen, of vervoerd met paard en kar. Nadien deed de wagen zijn intrede en kon de rouwstoet achter de uitlaten lopen. Men wou mee evolueren.
    Persoonlijk vind ik dat de laatste tijd " de handel rond een overlijden" meer en meer het verdriet overstelpt. Je krijgt de keuze uit tientallen verschillende kisten en uit verschillende vervoermiddelen. Namen worden in het duurste marmer gehouwen en zelfs de koffietafels gaan meer en meer op recepties lijken. Ja, er wordt op geen Euro gekeken voor onze geliefde, hoewel ik steeds met de vraag blijf zitten, of de dood van een arme dan toch anders is dan deze van een rijke?
    Mensen dragen soms hun rijkdom mee in de rouwstoet maar éénmaal begraven, liggen rijk en arm naast elkaar. De grote marmeren zerk, waar in een kleine lantaarn een noveenkaars gedurende negen dagen brandt en daarnaast een hoopje aarde met een houten kruis getuigen van twee verschillende leefwerelden die zich ook op het kerkhof laten merken.

     Ja, je zal maar als arme sterven en met Allerheiligen de blikken voelen, die gericht zijn op meer luxueuze zerken. Rijkdom springt nu éénmaal in het oog en zo lopen we vaak het verdriet van minderbedeelden voorbij.

    Met Allerheiligen gaat men de stenen nog eens poetsen met spons en water, zodat de dood terug wat kan blinken, daar waar de arme het onkruid uittrekt en even de aarde harkt. Maar soms tiert het onkruid welig en is het kruis zelfs weggezakt, een teken dat de dood er niet alleen arm, maar ook verlaten bijligt. En tijdens dit schrijven, kan ik mij niet ontdoen dat ook deze mensen waarschijnlijk te vroeg gestorven zijn, dat ook zij een leven hebben gehad, dat misschien nog moeilijker om dragen was dan een ander.

    Nee, het hoeft geen Allerheiligen te zijn om aan die dierbaren te denken.
    Zo denk ik nog heel vaak aan ma en heb ik het nog steeds moeilijk bij de gedachte dat ze voorgoed verdwenen is. En toch is het of ik af en toe haar stem hoor en haar gebaren zie, die waren heel simpel, ver weg van het egoïsme en de hebzucht en hoe ze van bloemen hield...en hoe ze ons op het einde van haar leven niet wou belasten, ze wist dat die einddag snel zou komen. Zij koos voor uitstrooiing omdat een mooi gazon soms warmer is dan een kille steen.

    Daarom sta ik op nu op Allerheiligen/ Allerzielen niet bij een koude steen omdat ik ervan overtuigd ben dat we meer dan op Allerheiligen alleen aan onze doden mogen denken,dat Allerheiligen geen verplichting moet zijn, maar gewoon een symbolische dag, om de andere dagen te benadrukken.
    Geen regendruppels vandaag die neervallen op veel grafstenen gewoon omdat er zoveel doden vergeten worden maar een schuchter zonnetje dat poogt zoveel vergeten verdriet te verzachten..
    Maar ma, zelfs zonder die steen zal je nooit vergeten worden!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (12)

    03-11-2011
    ...
    Wat ben ik blij dat mijn Lief niet begraven wilde worden. Nu hoef ik tenminste niet alle jaren, maanden of weken verplicht naar het kerkhof te gaan.
    Het lijkt me vreselijk om daar met mijn verdriet te zitten. Ik houd het liever zo veel mogelijk binnenshuis.

    03-11-2011 om 18:37 geschreven door thea


    ..
    Ik heb even getwijfeld of ik zou gaan of niet.  Moeder en vader zijn ook gecremeerd en hun asse werd op de strooiweide uitgestrooid.  Moeder wou op dezelfde plaats als vader en daar hebben we voor gezorgd.  
    Uiteindelijk ben ik niet gegaan.  Ik denk ook elke dag aan hen en vind het niet nodig om in de stoet aan te schuiven.  Maar toch ... ik vind het iets hebben al die bloemen op 't kerkhof en al dat volk.  Het is een traditie en zoals je weet houden Britten erg van tradities.     Dikke knuffel.

    03-11-2011 om 11:54 geschreven door bojako


    Ik ben er nu terug ze
    We hebben eerst gegeten ...ons Emmeka kreeg ineens reuze honger !...nu gaan cakejes pakken als het fimpje gedaan is van Dora !Amuseer je met je musketiers

    03-11-2011 om 08:27 geschreven door Jeske


    Goedemorgen Natoken
    Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag donderdag 3 november.Het wordt een bewolkte en soms regenachtige dag maar met zeer hoge herfsttemperaturen.Ik wens Jullie ALLEN een toffe en gezellige donderdag toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    03-11-2011 om 08:20 geschreven door Jos Vande Ghinste


    Piepelou mateke
    .

    03-11-2011 om 07:08 geschreven door Jeske


    02-11-2011
    het hoeft niet zo een aparte groepsdag te zijn Natoken, maar ja, is geschiedenis, en wat zal het zijn binnen 20 jaar ? geen kerkhoven meer ? crematie zal binnenkort ook al voorbij gestreefd zijn....resomeren of oplossen ...

    Een aangename avond toegewenst vanwege Amor Fati !

    De tijd en de ruimte zijn oneindig en toch heeft men er nooit genoeg van ....


     
     

    02-11-2011 om 22:32 geschreven door Amor Fati


    Allerzielen
    Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag woensdag 2 november het feest van Allerzielen.Ik wens Jullie ALLEN een mooie en aangename midweek toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    02-11-2011 om 12:13 geschreven door Jos Vande Ghinste


    Groeten van Fjak@,
    Moderne tijden Natoken. In onze familie is vorige week in de nacht van dinsdag 25/11 iemand overleden. Dus de begrafenis zou voor zaterdag geweest zijn. Maar kerk en staat zijn gesloten wegens 1 november. Dus begrafenis vandaag op 2/11 maar moet wel nog wachten tot vrijdag voor de crematie.
    Wel dat stoort me geweldig onze bakker en beenhouwer zijn toch ook open, maar sterven dat mag niet wegens gesloten voor Allerheiligen op 1 november vanaf 29 oktober tot 2 november.

    Nu wens ik je wel een mooie dag toe lieve Natoken.
    Fjak@

    02-11-2011 om 11:09 geschreven door Fjak@


    ja
    ik zei het gisteren al , al dat gedoe hoeft voor mij niet , maar toch ga ik de zerken en stenen met bloemen versieren , kwestie dat de dorpelingen niet moeten roddelen ...
    mijn lief blijft in ons hart , van al wie hem kende , zonder steen , zonder urne , zonder plaatje en dus zonder bloemen op 1 nov.
    maar.... we praten nog dagelijks met elkaar , delen nog steeds alles , hij is niet weg .....zijn sculpturen staan in de tuin , zijn foto overal in huis , samen met zijn werken ..... ik mis hem ongelooflijk !

    niet alle dagen zijn gelijk , maar vandaag is een betere !!

    kom eens langs !

    02-11-2011 om 09:37 geschreven door ani


    hoi Na

    Ten eerste, welkom thuis, ik was er niet dus ik kon niet eerder. Handel in overledenen. We komen met niets en we gaan met niets. En al de rest is commercieel en dat zou niet mogen.

    Fijne dag, ik heb de twee kleindochters dus van blogbezoekjes zal er niet veel komen vandaag.

    lieve groetjes

    Loes

    02-11-2011 om 08:15 geschreven door Loewiesa


    Gelukkig is dood gaan voor ieder het zelfde ..en ze zitten van binnen mateke ....men moe & men va ...




    Image and video hosting by TinyPic

    Herfstvakantie heeft ook zen voordelen...
    ik ga effe opstap met de oudste kleindochter... wel een stuk groter dan oma ...maar toch heel lief...
     om met oma opstap tegaan !
    Jij mag je amuzeren met de 4 zeker mateke !
    hopelijk goed weer ...
    dan kan je achter jullie het mooie  bos ingaan ... 

    warme groetjes en knuf
    van ikke voor jou

    02-11-2011 om 06:17 geschreven door Jeske


    sterkte
    768480ce970441b29fd977d.jpg



    Veel liefs van Freddy, Patty en een
    dikke knuffel van onze  drie kapoentjes

    02-11-2011 om 01:09 geschreven door Patty en Freddy









    Laatste commentaren
  • Gisteren het zeventig jaar huwelijksgeluk gevierd van mijn ouers! (Maarten)
        op Ja het was goed
  • ja , je hebt het "getroffen he deze keer ! vannacht hier onweer --gehad serieuze donder en bliksem ! (ani)
        op Ja het was goed
  • Gezellige woensdag (Jan en Elena )
        op Ja het was goed
  • Blij te lezen Nancy dat de bbq goed gelukt is. (eddy meuris)
        op Ja het was goed
  • Dag Nancy dat is ook zo van mijne kant minder bloggen op dit moment maar vergeten doe ik je niet geniet van het mooie weer nu (Roosje)
        op Ja het was goed
  • Morgen zijn mijn ouders zeventig jaar getrouwd! (Maarten)
        op Ja het was goed
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op Ja het was goed
  • Blij voor Van Aert! (Maarten)
        op Ja het was goed
  • . . . (Chris)
        op Ja het was goed
  • goeiemorgen (ani)
        op Ja het was goed
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!