Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
02-01-2007
Twee beelden en een kop gevonden in Luxor
Twee beelden en een kop gevonden in Luxor
ma 30/01/06 - Duitse archeologen hebben in een tempel in Luxor in Egypte twee beelden uit de tijd van de farao's gevonden.
Het team van archeologen maakte vandaag in Caïro bekend dat het in de tempel van Amenhotep III twee beelden van de krijgsgodin Sechmet heeft gevonden.
De Sechmetbeelden zouden uit de 18e dynastie afkomstig zijn (rond 1533-1292 voor Christus).
Er werd ook een kop van een beeld gevonden. De kop heeft Nubische gelaatstrekken en zou eerder uit het eerste millennium voor onze tijdrekening dateren.
De wetenschappers vermoeden dat de kop, die een lid van de koninklijke familie voorstelt, mogelijk door archeologen of bij een illegale opgraving door rovers in de 19e eeuw in de tempel werd achtergelaten.
Geplaatst op 30-11-2005 17:04 door boris bouricius in categorie actualiteit
Mijn huis is in een stad in Egypte met een paar honderd duizend inwoners. Wie werk heeft verdient niet veel. Een ambtenaar die nog niet zo lang in dienst is verdient 250 guinee per maand, Daarvan gaan er ongeveer 7 in een euro, dus 23 euro.
Huren zijn laag. Er wordt gekookt op butagas. Daarvan staan in ieder huis een fles van 12 liter.
Twee keer per dag rijdt er een vent door de wijk met een ezelwagen met flessen gas, niet zoals vroeger bij ons de olieboer. Je hoort hem al van verre aankomen, omdat hij met een grote moersleutel alsmaar op die flessen slaat. Als het gas op is, roep je hem uit het raam toe, hij komt met een volle fles gas naar boven, koppelt de lege fles af en sluit de volle fles aan. Voor het gas en zijn werk krijgt hij 5 guinee, 75 eurocent.
Als je ergens heen wil je ga je naar een route van een gemeenschappelijke taxi en geeft een teken dat je mee wilt. Van hier, 4 km naar het station in de stad betaal je dan een kwart guinee, 4 cent. Er kunnen 6-8 mensen mee. Ze kijken niet gek als ik er ook mee ga, maken plaats. Als je maar gewoon zoals zij doet is alles goed.
Er zijn veel werkelozen, er is niet genoeg werk, maar een uitkering? Ho maar. Families springen voor elkaar in. Er wordt geklust bij het leven. Er komt af en toe iemand bij me schoonmaken, die betaal ik anderhalve euro voor 3 uur. En dat is meer dan ze zelf aan elkaar zouden geven. Volgens onze standaard zijn de mensen hier arm. Ze leven vaak van de hand in de tand. Er wordt gebedeld. Maar ..
In wezen kijkt niemand sacherijnig. Er zijn er natuurlijk wel die dat wel doen. Maar in winkels en op straat praat men opgewekt tegen elkaar, in de bus en in de gemeenschappelijke taxi worden grappen gemaakt. De mensen maken geen ongelukkige indruk. Ze maken er het beste van. Ik noem ze niet arm. Ze leven eenvoudig, nou en? Daarom ben ik graag hier in de winter. Ik leef in een huis, ik leef net zoals in Holland, heel eenvoudig. Voor die mensen ben ik een rijke vent, want ik kan hierheen komen vliegen, en op mijn eentje in een appartement wonen, ik kan een taxi betalen en me voor 60 eurocent naar de stad laten rijden. Dat ik dan afding als ze meer vragen, dat is landsgewoonte, dat nemen ze me niet kwalijk, want zo werkt het nu eenmaal.
Er zijn rapporten dat er veel armoede is in Nederland, lees ik in de krant. Vooral onder de allochtonen, staat er. Ik vraag me wel eens af of die zogenaamd armen zichzelf arm vinden. Dat ze vaak weinig geld hebben, is zeker, Maar ze lijken er tevreden mee, ze klagen niet echt. Wie dergelijke dingen uitkramen noem ik salonsocialisten., op kruistocht tegen de armoede.
ma 03/04/06 - De verste bron van de Nijl ligt in Rwanda, diep in het Nyungwewoud. Dat hebben drie wetenschappers vastgesteld die vanuit Egypte de Nijl stroomopwaarts zijn gevolgd.
De Brit en twee Nieuw-Zeelanders deden er tachtig dagen over om de exacte lengte van de stroom te meten.
Midden in het woud vonden ze een bron waaruit de rivier Rukarara ontspringt. Die komt via een andere rivier in het Victoriameer terecht.
Volgens de wetenschappers is het ook de verste bron van de Nijl, op 6.718 kilometer van de monding.
Algemeen werd aangenomen dat de Nijl in het Victoriameer ontspringt, honderd kilometer meer naar het noorden. Maar de bronnen van de Nijl zijn altijd al een discussiepunt geweest.
De nieuwste strandparadijzen vind je deze winter aan de Rode Zee. Egypte legt Tenerife het vuur aan de schenen: zonzeker, minder duur, nieuwe en uitstekende vier- en vijfsterrenhotels, uitgestrekte zandstranden en toch maar vijf uurtjes vliegen.
Het toerisme naar Egypte is niet nieuw. Net zoals rijke Romeinen tweeduizend jaar geleden al deden, vergapen zich nu nog altijd honderdduizenden toeristen aan de piramides van Gizeh of de tempels van Luxor.
Het land waar het toerisme werd uitgevonden, is nu ook de topbestemming voor zonnekloppers en duikers. De Belgische toerist kan deze winter nu al kiezen uit zes verschillende strandparadijzen aan de Rode Zee, die alle rechtstreeks worden aangevlogen.
Het begon allemaal in Hurghada, twintig jaar geleden een pleisterplaats voor duikers uit de hele wereld, een stofferig vissersdorpje van niets aan de Rode. De duikers ontdekten er een fascinerende onderwaterwereld, maar waren voor het overige tevreden met een simpel bed en wat proviand. In 1984 opende het eerste hotel in Hurghada, twee jaar later volgde een tweede en momenteel zijn er al 72 hotels en meer dan 33.000 bedden.
Op een uurtje rijden van Hurghada ligt El Gouna, een exclusief vakantieoord dat helemaal uit het niets werd opgebouwd en inmiddels meer dantien hotelcomplexen telt,naast een eigen luchthaven en zelfs een brouwerij. Door de aanleg van kanaaltjes en een jachthaven lijkt dit het kleine Venetië van Afrika.
Toeristen kunnen in de uitgegraven lagune met bootjes van het ene naar het andere hotel pendelen of een terrasje doen in het kleine centrum met zijn restaurants en winkeltjes.
Aan de overkant van de Rode Zee werd ook Sharm El Sheikh klaargestoomd voor het massatoerisme.Vandaag trekt het chique Sharm in de schaduw van de Mozesberg een internationaal publiek aan en zijn de luxehotels bovendien de favoriete onderduikadressen van beroemdheden en andere rijken der aarde.
Gloednieuw zijn Marsa Alam, ElQuseir en Taba Heights, stuk voor stuk uitstekende locaties voor duikers, snorkelaars en andere fanatieke watersporters, maar nauwelijks bekend. Ontelbare kleurrijke koraalriffen met een nog ongeschonden fauna en flora vormen hun handelsmerk. Vaak is kilometers ver geen levende ziel te bespeuren.
In Marsa Alam zijn de hotels nagelnieuw en van uitstekende kwaliteit. Veel hotelcomplexen hebben zelfs een privé-koraalrif voor de deur. Gewoon daar even zwemmen en op nog geen vijf meter van het strand, maak je al kennis met het kleurrijke leven in de Rode Zee. Duiken, snorkelen of gewoon zonnebaden kunnen hier het hele jaar rond.
In de zomer kan het er tot 44 graden in de schaduw worden. In de winter wordt het echter nooit kouder dan 22 graden. Het water van de Rode Zee wordt nooit kouder dan 20 graden. De strakke noordenwind die constant langs de Rode Zee blaast, zorgt voor een welgekomen afkoeling. Dit maakt de Rode Zee meteen ook tot een ideaal windsurf- en kiteparadijs.
Jonge Antwerpenaar omgekomen bij duikongeval in Egypte
Jonge Antwerpenaar omgekomen bij duikongeval in Egypte
Een 21-jarige jongeman uit Antwerpen is eind vorige week omgekomen bij een duikongeval in de Egyptische badplaats Sharm-El-Sheikh. Slachtoffer Ben G., een ervaren duiker, was op 15 september samen met zijn vader en twee anderen aan een duik begonnen toen hij in de problemen raakte. Hij raakte buiten bewustzijn en was naar alle waarschijnlijkheid op slag dood.
Donderdag begrafenis De politie in Egypte stelde een onderzoek in naar zijn overlijden. Het lichaam van Ben G. wordt woensdag in ons land verwacht. Hij wordt donderdag begraven op de begraafplaats van Berchem.
Ervaren duiker "Mijn zoon was een ervaren duiker die in zijn vrije tijd ook werkte als duikinstructeur", vertelt zijn moeder Dahlia Samech over haar enige zoon. Vorige week vrijdag begeleidde G. samen met zijn vader een duik met twee anderen. "Voor de duik had hij nog aan iedereen duidelijke instructies gegeven over wat ze wel en niet mochten doen en dat ze voorzichtig moesten zijn", zegt moeder Dahlia.
Onduidelijk Wat er precies mis ging bij de duik van zoon Ben, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk dook hij dieper dan 35 meter en verbruikte hij zo zijn zuurstof te snel. Hij geraakte in de problemen en heeft vermoedelijk in paniek zijn mondstuk uitgetrokken. Toen hij boven kwam, was hij al buiten bewustzijn. Hulp kon niet meer baten. (belga)
Wetenschappers in Egypte hebben de penis van koning Toetanchamon teruggevonden. Het gemummificeerde en sterk gekrompen lichaamsdeel van de legendarische farao was verondersteld gestolen te zijn, maar werd dankzij een CT-scan losliggend teruggevonden in het zand rond zijn lichaam.
Volgens mummy-expert Eduard Egarter was de farao normaal gebouwd en werd hij bij de mummificatie wellicht zelf geflatteerd. Omdat een penis sterk doorbloed is, gaat hij sterk krimpen na mummificatie.
Toetancamon regeerde van 1333 voor Christus tot zijn dood op 19-jarige leeftijd in 1325 voor Christus.
Het gaat goed met de ontdekkingen in Egypte. Na eerder nieuwe informatie te hebben over de bouwmethode van de grote piramide, hebben Egyptische archeologen nu een mummie van meer dan 4.000 jaar oud gevonden.
De man in kwestie was arts, weet men op basis van de bronzen chirurgische instrumenten die zijn graf bevatten. Naast dit gereedschap trof men de dokter aan bewaard in een mooie sarcofaag, samen met 22 bronzen godenbeelden. In aardewerk stond zijn naam vermeld: Qar, uit de 6e dynastie. Die gaat van 2350 tot 2180 voor Christus.
"Het bovenste deel van de tombe was reeds in 2000 te Sakkara ontdekt, 20 km ten zuiden van Cairo. De sarcofaag kwam naar boven tijdens recente schoonmaakwerken," aldus piramide-opperhoofd Zahi Hawass.
Hawass vervolgt: "het deksel van de houten sarcofaag is in excellente staat en bevat goed-geconserveerde decoraties." Ook de mummie blijkt nog in orde te zijn. Het linnen waarmee dokter Qar omwikkeld werd is nog bijna zoals het duizenden jaren geleden was.
Op zijn hoofd prijkte een masker dat -met afzien van een kleine beschadiging rond de mond- er nog intact uitziet.
ATHENE - In Europa groeit de islamofobie. Moslims in Europa hebben het steeds zwaarder gekregen als gevolg van discriminatie die varieert van uitsluiting op de banen- en huizenmarkt tot openlijk geweld. Dit is de strekking van een maandag gepresenteerd rapport van de Europese Unie.
In het rapport van het Observatiecentrum voor Racisme en Xenofobie worden Europese overheden aangespoord om hun integratiebeleid aan te pakken. Tegelijkertijd zouden moslims zelf ook meer kunnen doen om hun negatieve imago, als gevolg van terroristische aanslagen door moslims of de reactie op cartoons over de profeet Mohammed, actief te verbeteren.
Beate Winkler, hoofd van het Observatiecentrum, wijst in dit kader op de hevige discussie die momenteel binnen de EU gaande is over vervreemding en radicalisering van moslims door hun nadelige positie in de samenleving. Onder moslims, die met dertien miljoen inwoners ten minste 3,5 procent van de totale Europese bevolking uitmaken, groeit het gevoel dat zij in Europa niet geaccepteerd zullen worden tenzij ze afstand doen van hun islamitische identiteit, aldus Winkler.
Het rapport zegt tevens dat er meer geld vrijgemaakt moet worden voor de institutionalisering van islamitische organisaties, zoals bijvoorbeeld voor het lokaal opleiden van imams. Maatregelen om discriminatie en sociale uitsluiting van moslims tegen te gaan zouden binnen de EU de hoogste prioriteit moeten krijgen.
Vooral jonge moslims merken dat zij in de maatschappij tegen een plafond aanlopen en zij voelen zich daardoor gediscrimineerd en buitengesloten. Dit verschijnsel vormt een wezenlijke bedreiging voor de integratie en de sociale cohesie in Europese landen, zo stelt het rapport.
Enkele specifieke initiatieven, zoals het opzetten van fora vorig jaar in Rotterdam, worden in het rapport geprezen.
Tezamen met het rapport werd een onderzoek gepresenteerd, waarvoor 58 moslims uit tien EU-landen zijn geïnterviewd. Velen van hen klaagden dat zij als tweederangs burgers behandeld worden, omdat de Europeanen zouden denken dat de moslimgemeenschap intolerant is en steun biedt aan terroristische organisaties zoals Al-Qaeda.
LEIDEN - Uit de zwachtels hoefden ze niet, maar de mummies van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden hebben hun diepste geheimen prijsgegeven. Röntgenstralen legden de afgelopen jaren het innerlijk bloot van 31 mensen, 73 dieren en 28 losgeraakte lichaamsdelen uit het oude Egypte.
Aan het licht kwamen aderverkalking, gebarsten schedels en, een ware primeur, terracotta poppetjes in de buik van twee mummies.
");
Witte vlekken
De doorgelichte mummies staan allemaal in een boek dat is verschenen. "Nog nooit is zo'n grote collectie op deze uniforme manier onderzocht", zegt RMO-conservator en egyptoloog Maarten Raven. Alleen de gemummificeerde mensen waren in de jaren zestig al eens op bezoek geweest bij een radioloog, maar dat onderzoek liet letterlijk nog grote witte vlekken open.
Plakjes
De modernere röntgenapparaten in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zaagden de mummies als het ware in plakjes, waardoor driedimensionale beelden konden worden gemaakt. Ideaal voor een conservator die zijn collectie wil doorgronden.
"Als je alleen de amuletten bij een mummie wilt zien, kun je op deze beelden gewoon het linnen, het vlees en de botten weglaten", zegt Raven.
Twee krokodillen
Hij heeft geen flauw idee wat die poppetjes in zijn mummies moeten. Maar over andere mummies is hij veel wijzer geworden, bijvoorbeeld over de bavianen, lammeren, valken, ibissen en slangen die het RMO bevolken. Een gemummificeerde krokodil van drie meter lang bleek in werkelijkheid uit twee kleinere krokodillen te bestaan.
Slordig
Bij mensen legde radioloog Wybren Taconis verkalkte aders bloot. "Dat blijkt dus niet alleen een ziekte van de moderne tijd te zijn", concludeert Raven. Verder vonden de medici die meededen aan het onderzoek gewrichtsontstekingen, botontkalking en schedelbreuken die ontstonden toen de mummificeerders de hersens via de neus verwijderden. "Ze gingen soms heel slordig te werk", zegt Raven. "Je vindt losgerukte borstvliezen, slokdarmen, luchtpijpen."
Eens te meer bleek dat de kunst- en antiekhandelaren die in de negentiende eeuw de Egyptische oudheden verpatsten, zich weinig gelegen lieten liggen aan archeologische finesses. De leeftijd en het geslacht van de mummies die het onderzoek voor het eerst onthulde, bleken vaak helemaal niet te passen bij de lijkkist waar ze in lagen.
Reizen
Een van de mooiste Leidse mummies vindt Raven een meisje van zestien dat in 109 na Christus in een mummie veranderde.
In 1820 werd ze gevonden in een familiegraf in het Zuid-Egyptische Luxor. De familie is verspreid geraakt en een hereniging zit er niet in. Haar zusje woont nu in Londen, maar is te broos om ooit nog op reis te gaan. "We hebben wel eens gedacht aan een familietentoonstelling, maar reizen is voor de mummies echt onverantwoord."
Snijden
Waar Raven ook niet aan moet denken, zijn wetenschappers die nog wel dieper op de bevindingen willen ingaan. Letterlijk, door gaatjes in een mummie te boren of een stukje ervan af te snijden.
"Daar voel ik helemaal niets voor", huivert Raven. "Als conservator is het nu eenmaal mijn taak om dingen te bewaren." Hij verwacht een stortvloed aan verzoeken van vooral medische wetenschappers, die vaak op zoek zijn naar de antieke wortels van hedendaagse aandoeningen. "Dan moeten ze wel met een heel goed verhaal komen, want het DNA van een mummie is heel vaak al vergaan."
De Egyptische Oudheidkundige Dienst heeft bekend gemaakt dat er resten van een Romeinse stad zijn gevonden. Door de zeespiegelstijging ligt de stad nu onder water. De locatie van deze stad is 35 kilometer oostelijk van Suez, aan -of liever: in- de Middellandse Zee.
Waarschijnlijk gaat er wel een opgraving plaatsvinden. Voor Egypte, dat een lange traditie heeft in opgravingen in de woestijn, is het wel bijzonder dat er nu een onderwateropgraving gaat plaatsvinden.
Een vooronderzoek heeft al plaatsgevonden en daarbij zijn de resten van gebouwen, baden, de ruïnes van een legerkamp, munten, bronzen voorwerpen en aardewerk aangetroffen.
Al deze objecten zijn uit de Romeinse tijd. In Egypte duurde de Romeinse Tijd van 30 BCE, toen keizer Augustus het land toevoegde aan het Romeinse Rijk, tot 337 n. Chr. toen de eerste Christelijke cultuur, de Koptische cultuur, de overhand kreeg.
Ooit, in de Romeinse tijd, moet deze stad deel van de zuidoostgrens van het Romeinse Rijk zijn geweest.
De nabijheid van een Romeins legerkamp geeft ook al aan dat het hier om een grensgebied gaat. Vergelijk het maar met de limes, de Romeinse noordgrens. Ook hier lagen Romeinse forten die de grens bewaakten en gaandeweg kwamen er steden voor de veteranen, die vaak twintig jaar of langer gediend hadden. Vaak waren zij getrouwd met inheemse vrouwen en hun hele sociale leven was hier. De veteranen bleven en vestigden zich in de door de Romeinse overheid gestichte kolonies. Onder meer Nijmegen, Xanten en Keulen zijn op die manier ontstaan. In Egypte is waarschijnlijk hetzelfde aan de hand geweest.
Hier in Europa was de Rijn tamelijk nauwkeurig de grens van het Romeinse Rijk, al was zelfs maar relatief. Aan de zuidzijde van het Imperium Romanum liggen allemaal woestijnen. Ook die vormden een natuurlijke grens, maar waar ligt de grens precies in een woestijn met alleen hier en daar een fort of een stad?
De Romeinen claimden de Sinaïwoestijn en de Negevwoestijn, maar de steden en de forten bleven op veilige locaties aan wegen, rivieren en de zee.
Zo bewaakte de nieuwe gevonden stad waarschijnlijk de doorgaande weg van Egypte naar Palestina, een ruig gebied dat niet altijd even veilig was. Ik gok dat er dan ook nog wel meer legerplaatsen zullen liggen aan die weg.
Eén van de prioriteiten van de archeologen is om erachter te komen wat de naam is geweest van deze Romeinse stad, zodat er ook via die weg meer bekend wordt over de geschiedenis ervan. Uit het feit dat de naam niet door de Egyptische Oudheidkundige Dienst bekend is gemaakt, valt af te leiden dat de naam nog niet bekend is.
GRONINGEN (ANP) - Een student botanische archeologie uit Groningen, Jeroen van Rooij, is tijdens een studiereis in Egypte per ongeluk op een nog onbekende graftombe gestuit.
De tombe is vermoedelijk van een vermogende Egyptenaar uit de tijd van de achttiende dynastie, rond 1400 voor Christus, meldde Van Rooij vrijdag vanuit Egypte. De student deed de vondst toen hij met drie anderen tijdens een tocht door de woestijn een stop maakte aan de voet van een kleine heuvel. Toen Van Rooij de heuvel op liep vond hij bovenop vier diepe kuilen. Eén van die kuilen bleek uit te komen in een grote graftombe.
Van Rooij en zijn gezelschap zijn onder begeleiding van ingeschakelde Egyptische autoriteiten de graftombe ingegaan. De tombe bleek te bestaan uit acht kamers, waarvan twee grote. Waardevolle relikwieën werden er niet meer gevonden. De grafkamers zijn vermoedelijk tijdens de economische crisis in de 21e dynastie al leeggeroofd, vermoedt de ontdekker.
Van Rooij beschrijft de vondst als een ,,bizarre, maar geweldige ervaring''.
Negende dode door vogelgriepvirus in Egypte - 25/12/2006 17:30:36
KAIRO- (Belga) In Egypte is maandag een 15-jarig meisje overleden aan de gevolgen van het H5N1-virus, de dodelijke variant van het vogelgriepvirus. Dat heeft het Egyptische ministerie van Volksgezondheid gemeld.
Het meisje is overleden in een ziekenhuis in Kaïro. Ze was op 20 december opgenomen in een ziekenhuis in Gharbiya, in de Nijldelta. (dwm)
Woensdag 8 november 2006, 12:46 - Egypte is dit jaar toegevoegd aan de lijst van 13 meest vijandige internetlanden ter wereld. De lijst is opgesteld door de Reporters Sans Frontiers (RSF).
Egypte is toegevoegd vanwege de arrestatie van drie bloggers in 2006. De overige landen die dit jaar op de lijst staan zijn: China, Cuba, Iran, Noord-Korea, Myanmar (Birma), Saudi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Uzbekistan, Vietnam en Wit-Rusland.
Blokkeren websites
Uit het onderzoek van de RSF blijkt dat vooral filtering van websites populair is onder deze landen. Zo heeft in Wit-Rusland de regering het monopolie op het internet en zijn het vooral de oppositiesites die de klos zijn, met name in verkiezingstijd. Myanmar doet hetzelfde, maar heeft ook internettelefonie en chat-opties verbannen.
Iran bant zo'n tien miljoen 'immorele' sites. Het gaat hier voornamelijk om politieke en pornografische sites. Hetzelfde geldt voor Saudi-Arabië, dit land maakt overigens geen geheim van zijn internetbeleid. Uzbekistan daarentegen richt zich voornamelijk op het blokkeren van onafhankelijke websites, zoals die van NGO's (Non-Governmental Organization).
Arrestaties
Het oppakken van bloggers of mensen die hun mening proberen te verspreiden komt ook veelvuldig voor. Zo zitten er in China momenteel 52 mensen vast, zijn er in Egypte in 2006 drie bloggers gearresteerd en zit er in Tunesië één blogger in de gevangenis. Verder is bekend dat er in Syrië drie mensen gevangen zitten en worden gemarteld vanwege online kritiek op de overheid.
Auteur van stuk over moslimfundamentalisme moet onderduiken - 29/09/2006 14:15:39
Auteur van stuk over moslimfundamentalisme moet onderduiken - 29/09/2006 14:15:39
PARIJS - Een Franse filosofiedocent die in een stuk op de opiniepagina van de krant Le Figaro kritiek uitte op moslimfundamentalisten, is na bedreigingen ondergedoken en onder politiebescherming geplaatst. Dat heeft Le Figaro vrijdag bericht.
De docent, Robert Redeker, schreef in een op 19 september geplaatst opiniestuk dat moslimfundamentalisten de vrijheid van meningsuiting in Europa aan banden proberen te leggen. Sindsdien heeft hij e-mails ontvangen waarin hij wordt bedreigd.
Sommige van de e-mails bevatten een foto van hem, een kaart waarop zijn huis staat en zijn telefoonnummers. In een van de mails staat: ,,Je zult nooit meer veilig zijn op deze aarde. Een miljard, driehonderd miljoen moslims staan klaar om je te vermoorden.'' Ook zijn in chatrooms van moslimfundamentalisten oproepen gedaan om Redeker te vermoorden.
Voor de radio vertelde Redeker, die op een middelbare school werkt, dat hij niet meer naar zijn werk kan, voortdurend door de politie wordt bewaakt en telkens ergens anders moet overnachten. Hij noemde de situatie waarin hij is beland ,,een kleine overwinning voor de moslimfundamentalisten'', die erin zijn geslaagd hem op Frans grondgebied te straffen voor het uiten van zijn mening.
Redeker riep de gewone Franse moslims op hem te steunen. ,,We moeten onderscheid maken tussen islamisten en de verantwoordelijke moslims die me zonder meer zouden moeten steunen'', zei hij. In Tunesië en Egypte zijn exemplaren van Le Figaro van 19 september in beslag genomen.
Geplaatst: Di Dec 05, 2006 1:24 pm Onderwerp: Egypt Farmer Digs up Ancient Temple
Egypt Farmer Digs up Ancient Temple
El Cairo, Dec 4 (Prensa Latina) An Egyptian farmer found under his residence an over 3,000-year old temple with important inscriptions and drawings from that time, belonging to the New Kingdom (1539-1075 BC).
The site, in the locality of Sohag, 500 kilometers south of Cairo, was found six meters deep in a place where it is thought that there are other temples of pharaohs of the 18th and 19th centuries.
According to local Al Ahram daily, on the walls are written names of kings, inscriptions and drawings.
Archeologists continue with excavations to find new buildings devoted to divinities Anoris and Miht of the New Kingdom.
De hoge bevolkingsconcentratie (in Nijlvallei en -delta= 1500 inwoners/ km 2) heeft geleid tot grote milieuproblemen, die vooral de armste bevolkingsgroepen treffen. Tot voor kort gaf de overheid weinig blijk van aandacht voor dit vraagstuk.
Als gevolg van bevolkingstoename en vervuiling van de Nijl door industrieën, landbouwactiviteiten en huisvuil, ontstaat in toenemende mate een situatie van waterschaarste.
Tachtig procent van het beschikbare (Nijl)water wordt gebruikt voor de landbouw. Het landbouwareaal gaat in toenemende mate verloren door bebouwing. Daarnaast heeft onoordeelkundig gebruik van water voor irrigatie geleid tot ernstige verzilting van de bodem. Uitbreiding van het landbouwareaal door ontginning van woestijngebieden kost veel water en vereist aanzienlijke investeringen.
beelden van de vervuiling: 1. Huisvuil boven op de appartementen 2. De piramides in de smog 3. Een antieke manier van huisvuilophaling
In de grote steden is luchtvervuiling een ernstig probleem. Zo is in Caïro de concentratie van stof, lood en zwavelzuur één van de hoogste ter wereld. De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden ruimschoots overschreden. Niet alleen personen maar ook historische bouwwerken hebben te lijden onder deze vorm van vervuiling.
Een ander vraagstuk wordt gevormd door afval, waarvan jaarlijks ongeveer 10 miljard ton wordt geproduceerd door huishoudens en 5 miljard ton door industrieën. Er is een groot gebrek aan goede vuilnisophaaldiensten waardoor veel huisvuil in de straten terecht komt. Vooral in de sloppenwijken leidt dit tot grote problemen.
De 'Egyptian Environmental Affairs Agency' (EEAA) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en coördinatie van het milieubeleid Voor de uitvoering van beleid is het agentschap echter sterk afhankelijk van vakministeries, en financiering door buitenlandse donoren.
De Australische regering raadt af naar Eygpte te reizen, meer bepaald naar toeristische trekpleisters als Sharm el-Sheikh op het schiereiland Sinaï. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Canberra zegt over geloofwaardige informatie te beschikken dat terroristen aanslagen voorbereiden.
Woensdag werd in het zuiden van Sinaï een terreuralarm afgekondigd nadat Israël zijn burgers had gewaarschuwd voor aanslagen in de toeristenoorden aan de Rode Zee. Honderden Israëlische toeristen zijn inmiddels naar huis teruggekeerd.
De toeristenoorden Sharm el-Sheik, Taba en Dahab in de zuidelijke Sinaï zijn de afgelopen jaren getroffen door een reeks dodelijke terreuraanslagen. Sinds oktober 2004 zijn daarbij 125 mensen om het leven gekomen. (ap)
Op zondagmiddag 24 december start in het Rijksmuseum van Oudheden de rondleidingenreeks 'Egypte, geschiedenis van het rijk der farao's'.
In de rondleidingen staan bijzondere verhalen centraal over de bewogen geschiedenis van het rijk der farao's.
De verhalen over deze geschiedenis van het rijk der faraos en de befaamde Egyptische museumcollectie, leiden het publiek langs de indrukwekkende tempel uit Taffeh, langs goden, stervelingen, priesters, hovelingen en ambtenaren. De rondleiding is geschikt voor bezoekers vanaf 16 jaar. In de Kerstvakantie vinden er ook speciale museumspeurtochten voor kinderen plaats.
Programma 17 december: Egyptische godsdienst door de eeuwen heen 24 december: Priesters, hovelingen en ambtenaren 31 december: De Egyptische tempel uit Taffeh 7 januari: Egyptische godsdienst door de eeuwen heen
Start rondleiding: 14.00 en 15.30 uur Kosten: 1 euro bij bezoek aan het museum (gratis voor Museumkaarthouders).
Reserveren noodzakelijk: via www.rmo.nl of telefonisch aanmelden: 0900 - 6 600 6 00. Spoorzoeken in het museum: bij de kassa zijn drie museumspeurtochten verkrijgbaar. Ze voeren over de vaste presentaties ' 'Egyptenaren', 'Grieken' en 'Romeinen'. voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar, extra kosten: 1 euro.