R.A.A.'s Krantje
een selectieve kijk op de politiek en de actualiteit (en tussendoor ook eens iets anders)
29-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OCMW-ANTWERPEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ondanks alle activeringsprojecten blijven er in Antwerpen een hele groep mensen die ongeschikt zijn voor de arbeidsmarkt.

OCMW-voorzitster Monica De Coninck spreekt van een groep van 3.000 ‘sociaal onaangepasten met psychische problemen’. Officiëus zou het zelfs gaan over 6.000 personen; personen die niet willen of niet kunnen werken wegens gebrek aan sociale vaardigheden of omdat ze lijden aan een verslavingsproblematiek.

Volgens Monica De Coninck heeft het weinig zin om voor deze groep activeringsprojecten te blijven organiseren.  Zij wil deze ‘sociaal gehandicapten’ zoals zij ze noemt, nu een hoger inkomen dan het leefloon bezorgen en vraagt aan de Vlaamse regering om speciaal voor deze groep het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van personen met een Handicap uit te breiden.

Op die manier verdwijnen deze mensen tevens uit de werkloosheidscijfers, wat altijd mooi klinkt natuurlijk.

 

Dit voorstel van Monica De Coninck lokte heel wat negatieve reacties uit, zowel bij Vlaams Minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V), Bart Somers (voorzitter Open VLD) als OCMW-raadslid Dirk Geldof (Groen!).   Enkel het SST (Samenwerkingsverband Sociale Tewerkstelling), de koepel van sociale werkplaatsen in Vlaanderen,  steunt het pleidooi.

Het Vlaams Belang betwijfelt of deze ‘sociaal gehandicapten’ daadwerkelijk niet geschikt zijn voor een job. “De grote meerderheid wil gewoon niet gaan werken, hoewel ze dat zeker kan.  Met dit voorstel gaat men deze mensen belonen". Aldus Hugo Verhelst van VB.

 

Toch blijft De Coninck haar voorstel om het leefloon van de ‘sociaal gehandicapten’ aan te vullen met geld uit het Vlaams Fonds, verdedigen.

 

 “... We zitten nog met een grote groep die niet in de sociale economie, de beschutte werkplaatsen of als vrijwilliger aan de slag kan.  Sommige van deze mensen begeleiden we als OCMW al 15 jaar.  Ze lijden aan ziektes, psychische problemen of een gebrek aan sociale vaardigheden.  Zij zullen heel hun leven van een leefloon leven. ...... Het leefloon optrekken is niet voldoende.  Deze mensen moeten zich nuttig blijven voelen.  We moeten opletten dat ze niet geïsoleerd geraken.”

 

29-09-2008 om 15:26 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (2)
28-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freya en Renaat
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens de 'Hulde aan Kamerleden' voor hun jarenlang mandaat (eind juni), was Freya Van den Bossche (SP.A) nogal luchtig gekleed.
Haar partijgenoot Renaat Landuyt was echter minder zomers gekleed en kreeg het er dan ook wat warm en benauwd van.



 

28-09-2008 om 20:18 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (16 Stemmen)
>> Reageer (5)
27-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitspraak

"Al 20 jaar wordt Wallonië bestuurd door de meest archaïsche socialisten van Europa.  Ze zijn niet geëvolueerd zoals in Groot-Brittannië, Spanje of Duitsland.  Ze blijven kampen met hun problemen: cliëntelisme, affaires, aanvallen op bedrijven... De PS blijft geld geven aan de Walen om vis te kopen in plaats van ze te leren vissen."

Dit is een uitlating van MR-voorzitter Didier Reynders in 'La Dernière Heure' naar aanleiding van de Waalse Feesten.

"Die feesten worden in beslag genomen door de PS.  De toespraken worden uitgesproken door drie PS-ers, in naam van alle Walen.  Ze vergeten dat twee op de drie Walen geen socialist zijn. 
Dit zijn praktijken uit de tijd van de Berlijnse muur.  Dit is de Sovjetstaat van toen.
Terwijl de financiële toestand van Wallonië verslechtert, heeft Vlaanderen zijn schuld weggevaagd.  Dat is onze realiteit.  Het Marshallplan?  Een oubollig plan waarvoor de Walen niet echt betrokkenheid tonen.'


Reeds in augustus 2006 zei Didier Reynders:

"Ik ben meneer Marshall nog steeds niet tegengekomen in Wallonië."

(* Het Marshallplan werd eind augustus 2005 gelanceerd en was bedoeld om de Waalse economie er terug bovenop te helpen.)

(Voor meer hierover:
tik 'Marshallplan' in 'zoeken in blog')


27-09-2008 om 10:28 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OCMW-ANTWERPEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op gebied van werkgelegenheidsbeleid, doet het OCMW van Antwerpen het slechter dan de rest van Vlaanderen. 
Maar volgens OCMW-voorzitster Monica De Coninck werd de afgelopen jaren al een lange weg afgelegd.  Ze geeft wel toe dat het moeilijk is om de OCMW-klanten in een traject naar werk te zetten.
Uit het jaarverslag van het OCMW blijkt dat slechts 23% van de klanten na de sociale activering doorstroomt naar werk. Het grootste deel, 56% schakelt over op werkloosheidsuitkering. 
 Monica De Coninck: "De crème hebben we al aan het werk geholpen.  We zitten nu nog met de moeilijkste groep."

Het profiel van de OCMW-klant is de laatste jaren sterk gewijzigd:
* In 2003 telde het OCMW 32 geregulariseerden.  In maart 2007 was dat 517.
* In 2002 had 33 % van de steuntrekkers een vreemde nationaliteit; vandaag is dat 50 %.
* In 2002 was één sociaal tewerkgestelde op drie van vreemde nationaliteit; nu is dat meer dan zeven op de tien.
* 71 % van de OCMW-klanten-steungerechtigden heeft een nationaliteit van buiten de Europese unie.  Velen onder hen kennen geen Nederlands.  Een op de drie volgt lessen Nederlands.
* Het aantal klanten met psychische, medische en verslavingsproblemen neemt toe.

26-09-2008 om 00:00 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kartel CD&V/N-VA
Het kartel CD&V/N-VA houdt zowel op Vlaams als op nationaal niveau op te bestaan.

 Dat heeft CD&V-voorzitster Marianne Thyssens verklaard.

 "Het is jammer, maar het is voorbij.  De bladzijde is omgeslagen" zei premier Yves Leterme.

24-09-2008 om 17:14 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofddoekenverbod
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf 1 september is in Gent het 'hoofddoekenverbod' ingetreden.

Voortaan zijn uiterlijke tekenen van politieke, religieuze, filosofische of ideologische aard voor leden van het stadspersoneel die met de burger in contact komen, verboden.  Dit zijn de balie- en loketmedewerkers en mensen die een uniform dragen.
Volgens Fatma Pehlivan (Sp.a) zal er echter niet veel veranderen.  "De stad Gent heeft wel enkele vrouwen in dienst die een hoofddoek dragen, maar zij vallen niet onder dat criterium."

Alhoewel het over veel meer gaat dan enkel een hoofddoek, wordt deze wet toch  overal aanzien als 'het hoofddoekenverbod' omdat het enkel deze groep mensen is die zich geviseerd voelt. 

24-09-2008 om 13:08 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anti-bontactie
Klik op de afbeelding om de link te volgen Door 'De week van het Dialect' is de rest weer wat 'geslabbakt'.

Zo was er op zaterdag 13 september door de Nederlandse dierenrechtenorganisatie 'Respect voor dieren' in Antwerpen een anti-bont-actie voor de exclusieve dierenverwenwinkel van Pheadra Hoste.
De activisten, die begeleid werden door twee agenten in burger, scandeerden een uur lang slogans en toonden bloederige foto's aan de voorbijgangers.  Daarbij waren ze bijzonder agressief, waardoor klanten de winkel niet durfden binnen gaan.
Toch was het de activisten niet zozeer om de winkel zelf te doen, maar hadden het op de persoon van Pheadra Hoste persoonlijk gemunt omdat zij het boegbeeld is van Pelsland en zelf ook bont draagt. 
Ook nog enkele andere zaken kregen het bezoek van de activisten.

Het is niet te begrijpen dat een burgemeester van een stad zulke demonstraties toelaat. 

Zelfstandigenorganisatie UNIZO neemt het op voor de handelaars.  Vrije meningsuiting is één zaak, maar het is niet aanvaardbaar dat een vereniging misbruik maakt van een verleende toelating van het stadsbestuur om klanten te intimideren van zelfstendige handelszaken waar zelfs geen bont verkocht wordt. Unizo eist dat de politie in de toekomst onmiddellijk ingrijpt als klanten of ondernemers worden lastig gevallen.

Een brief hierover van een toevallige buitenlandse toerist:
"Als Amsterdammer was ik zaterdag naar Antwerpen gekomen voor een dagje shoppen.  Tot twee keer toe ben ik gebotst op een groep jongeren die voor de deur van een winkel keet stonden te schoppen.  De eerste keer bij Miss Sixty, waar ik een spijkerbroek wilde kopen voor mijn tienerdochter.  De tweede keer bij een dierenspeciaalzaak die eigendom zou zijn van Pheadra Hoste (ook bij ons bekend van televisie).  Aan hun kledij en haartooi te oordelen hoorden deze sjofele tieners tot hetzelfde type mensen als de krakers in Amsterdam.  Vroeger durfden die ook wel eens amok te maken in winkelstraten.  De ene keer tegen dit, de andere keer tegen dat.  Sinds de stad daar kordater tegen is opgetreden, is dat soort oproer voorbij.  Begrijp me niet verkeerd, ik gun elkeen zijn vrije mening.  Maar die kan je ook op een beschaafde manier overbrengen, zonder roepen, tieren of wegjagen van winkelend publiek.  Ik kan me niet indenken dat dit het beeld is dat de Antwerpse burgemeester en wethouders (dit zijn onze schepenen) willen overbrengen aan tijdelijke bezoekers."


Mij kan het absoluut niet schelen of iemand nu wel of niet bont draagt. Dat is ieder zijn zaak.  Er is wel een groot verschil van hoe men aan die pels geraakt.  Maar wat is er mis met de huid van geslachte dieren voor consumptie?  Je kan dit toch niet vergelijken met het doodknuppelen van jonge zeehonden bijvoorbeeld.  En waar ligt het verschil tussen konijnenvellen en de huid van b.v. koeien?  Men is wel tegen bont, maar niet tegen een leren jas, wat in principe toch hetzelfde is: de huid van een dier.

Die groep, 'Respect voor dieren' zou beter wat meer respect hebben voor mensen.  Want daar ontbreekt het wel vaker aan bij zulke activisten.

23-09-2008 om 13:37 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Breuk
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo'n breuk zat er aan te komen, tot groot genoegen van de Franstaligen.

23-09-2008 om 08:22 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Op advies van een trouwe bezoekster:

hier nog een liedje van de Antwerpse STRANGERS:



De Kennedy tunnel
http://www.imeem.com/crazycharles/music/j5qin9_z/de_strangers_de_kennedy_tunnel/


22-09-2008 om 13:02 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (1)
21-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sommige..
Klik op de afbeelding om de link te volgen Sommige kinderen gaan vroeger naar de hemel....


(klik op affiche om te vergroten)

21-09-2008 om 20:14 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (1)
20-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Nog wat Antwerps dialect.

 

Als je iets met de hand weegt: ‘Kwiekt daddis?  Da weegt nogal wa hé?

(Pak dat eens, dat weegt nogal wat hé?)

 

‘Krammakkelijk’ :  

-als het over personen gaat: sukkelend, ziekelijk, oud, versleten.  Iemand die zich ‘krammakkelijk’ voelt, die voelt zich wat miserabel, belabberd.

-gaat het over zaken of dingen, dan is de betekenis gammel, versleten, vervallen, in slechte toestand, onstabiel

Voorbeelden:-“Ons bomma go iël krammakkelek  de lesten taad, ik denk da ze miër zier hee on eur heup dan ze wil toegeve."

en – "Da tafelke staater toch vriëd  krammakkelek bij."

 

‘Ni zwaanze hé’:

de spot drijven, de gek mee houden, met de voeten spelen, onnozel doen.

Zwaansde gaa na?  Dat kan toch niet waar zijn.

“Kunt daor mor is on oit.  Veur nen drugverslaofde graotis spoite te geeve hemmeze geld, mor veur aarrem mense die hiël hun leve gewaarrekt hemme, daor hebbe ze nog iniëns gin serieus pensioej veur.  Of zieke mense, die spoite noedig hemme, zoeals suikerzieke, die moette ze zelf betaole. Da dee na toch giëne naom nimier hé. Alleekom, ni zwaanze hé!  Hoekandana?

(Geraak daar maar eens uit wijs.  Om drugverslaafden  gratis spuiten te geven heeft de overheid geld, maar om arme mensen die heel hun leven gewerkt hebben een fatsoenlijk pensioen te geven, daar is geen geld voor.  Of zieke mensen die spuiten nodig hebben, zoals suikerzieken, die moeten ze zelf betalen.  Dat heeft toch geen naam meer.  Hoe kan dat nu?)

 

Terloops even dit: in 2007 werden er 599.000 spuiten verdeeld onder de druggebruikers. De overheid wil zo de verspreiding van besmettelijke aandoeningen en andere gezondheidsrisico’s onder deze risicogroep voorkomen.  Elke Vlaamse provincie heeft hiervoor een netwerk van verdeelpunten opgezet. De spuiten worden het vaakst gehaald bij spuitenruilpunten of  bij de drughulpverleningscentra. Iets minder dan een vijfde gaat naar apothekers die zich vrijwillig hebben aangesloten bij het provinciale netwerk.

20-09-2008 om 00:00 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Ode on 't Aentwaerps
 

In 1570 publiceerde de stadshistoricus Becanus ‘Origines Antwerpianae’ (De oorsprong van Antwerpen) waarin hij een analyse maakte van het Antwerps dialect er een heel eigenzinnige taaltheorie op na hield..

Het werd een pleidooi om het Nederlands dat in de 16e eeuw in Antwerpen gesproken werd, te erkennen als de meest volmaakte en oudste taal.  Zo beweert hij ook dat Adam en Eva Antwerps met elkaar spraken.

 

Vandaag: De nacht van ’t Aentwaerpse lied in De Roma (Borgerhout)

Na de tweede wereldoorlog begon het Antwerpse dialectlied een nooit geziene bloeiperiode met Wannes van de Velde en De Strangers.

De Strangers startten in 1952 met volkse liederen in het dialect met dikwijls gewaagde teksten op melodieën van bestaande hits. 
Hun bekendste nummers zijn 'Schele Vanderlinden' (op melodie van 'Gigi L'Amoroso) en 'Bij de Rijkswacht' (op 'In the Navy') 
(Volgens Wikepedia) 
Maar ze brachten nog honderden andere zeer bekende nummers, te veel om op te noemen. O.a.
- 't Scholeke van Komen ('Song for the children') (zie tekst in art. van 14/9/07)
- Vader Grijzenbaard (Smurfenlied)
- 'k Heb spijt da kik ne vent zèn ('Sorry, I'm a lady')
- Den dopper ('Rivers of Babylon')
- Danke menselief ('Thank you for the music')
- Antwârpse Vogelemart
- 't strand van St. Anneke

De groep werd opgericht op 8 mei 1952.  Zij specialiseerden zich in de hits van het moment, maar met eigen humoristische tekstenmet vaak een satirisch en maatschappij-kritisch kantje.  Ze zongen spotliederen tegen allerlei politieke strekkingen en wetten en over allerlei maatschappelijke en sociale thema's (b.v. 'De gastarbeider')
Een optreden van De Strangers op een bijeenkomst van het Vlaams Belang op 24 nov. 1992 zorgde voor controverse.  Sindsdien worden ze door radio en televisie geboycot.
Het laatste optreden van de groep vond plaats op 14 september 2002 ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan.  Toch waren ze nog eens van de partij bij 'Antwerpen zingt' en vanavond in de Roma, waar ze twee liederen uit hun uitgebreid repertoire zullen brengen.

  Antwaarpe

de lichtjes op de Schelde

den beiaard van den tore
mensen op 'n bank
'n ons Lievrouwke. . en de Vlaaikesgânk
de straat waar 'k vreuger katteke spelde

Antwârpe. . gij zè ga veur mij
toch de stad waar azzek zèn gebore
de Groenpleuts, de Meir. . de Keyserlei
daar hemme kik m'n hart verlore
Antwârpe. . waar da'k ik ook ben
ik kan nievrans mijnen draai ni vinde
'k weet het 't is flaa. . mor ik beken
bij aa zèn 'ik thuis. . en onder vrinde

'n zeemanskroeg. . de dokken
de Vogelemart op Zondagmorge
't tjing-tjangsplein
en brabo zie van ze fontein
ne joenge fluite nor e mokke

Antwârpe. . gij zè ga veur mij
toch de stad waar azzek zèn gebore
de Groenpleuts, de Meir. . de Keyserlei
daar hemme kik m'n hart verlore
Antwârpe. . waar da'k ik ook ben
ik kan nievrans mijnen draai ni vinde
'k weet het 't is flaa. . mor ik beken
bij aa zèn 'ik thuis. . en onder vrinde

Antwârpe. . gij zè ga veur mij
toch de stad waar azzek zèn gebore
de Groenpleuts, de Meir. . de Keyserlei
daar hemme kik m'n hart verlore...

Een betere versie en ook nog een paar andere liedjes (audio):
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=102662943
maar op mijn computer blokkeert het altijd.


19-09-2008 om 00:00 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (1)
18-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van het dialect

Klik op de afbeelding om de link te volgen"Ode on 't Aentwaerps".
 


"Aentwaerps verstoan z'overal."

Vandaag: Aentwaerpse komieken in den Arenberg.

Antwerpen is al sinds mensenheugenis de bakermat van de comedy in Vlaanderen.
Buiten nog 7 andere rasechte toppers met de meest uiteenlopende humorgenres en elk erg verschillend van de andere, zal exclusief voor deze week de intussen 82-jarige Gaston Berghmans het podium nog eens alle eer aandoen.

 - afscheid van Gaston Berghmans 12/11/05 (YouTube)

Zoals beloofd: nog wat Aantwaarps:

Kabardoesjke : een bordeel, een duister etablissement.  
Dit woord is afkomstig van het frans. 
Napoleon Bonaparte liet in Antwerpen niet enkel huisnummers invoeren, maar nummerde ook de uitgaansgelegenheden, 'cabarets' zoals een café toen heette. .  Hoe hoger het nummer, hoe lager het allooi.  'Cabaret douze' bezat de slechtste reputatie.  Vandaar 'kabardoesjke'. 

Nog iets uit het frans: battaclan.
Dit woord wordt vooral gebruikt op het einde van een verwijt of een beschuldiging en vervangt een hele opsomming van wat er precies bedoeld wordt:
'... en hiël diën battaclan'.
"Mokt dagge weg ze met die viezen boel en hiël dië battaclan.  Wafeur ne santenboetiek is da.  As ge doar vanaf wilt zen zulder nog geld moete baageve."  (Maak dat ge weg komt met die vieze boel en alles.  Wat voor een rommel is dat.  Als ge daar vanaf wil zijn zul je er nog geld bij moeten geven)

18-09-2008 om 17:54 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van het dialect
"Ode on 't Aentwaerps".

Als we niet waakzaam zijn, zou het dialect kunnen verdwijnen.

Ouders spreken steeds meer algemeen beschaafd of een tussentaal met hun kinderen.  Jongeren kennen het dialect van hun streek niet meer.

Daarom zo’n ‘Week van het dialect’.

Gelukkig is het dialect toch weer wat terug, zoals b.v. met de Fixkes.

 

Vandaag: Poesjenelleparcours.

 

Eén van de plaatsen waar het Antwerpse dialect nog steeds hoogtij viert, is het   poesjenellentheater.

Al in de 18de eeuw vonden de bewoners uit de volksbuurten hun vermaak bij het poppenspel.  Een schouwburg was onbetaalbaar voor deze mensen, dus werd er gespeeld in kelders, wat de enige betaalbare oplossing was. Een volks theater met als hoofdfiguren de Kop, de Neus, de Schele en den Bult, dat in zijn repertoire kritiek op medemens en overheid niet schuwde.

Voor een bezoek aan ’de Poesje’ vereist de traditie dat er verzameld wordt op de Grote Markt, waarna er in groep, eventueel onder muzikale begeleiding, gewandeld wordt naar de Poesjenellekelder aan het Vleeshuis.

Er worden enkel voorstellingen gegeven op aanvraag.


Zoals beloofd: nog wat Aantwaarps:

- ne stoeffer, nen blageur, nen bloskesmoaker, en stoefkongt, nen echte jan men kloejte.. = Een opschepper. 

- ajeiget oejg in zen pèr/ in zen stàr = Hij heeft het hoog op.

Een masjoeffel = een volksnaam voor een vrouw
zoals in: zie naa doar is wadden dikke masjoeffel
     of:   das toch een roar masjoeffel
maar dit woord heeft ook nog een andere betekenis
b.v.: "in Basic Instinct zat Sharon Stone oep een bepoald moment me heur masjoeffel bloët, mor ge moest wel rap zen asget woo zieng."

17-09-2008 om 13:34 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (1)
16-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van het dialect
"Ode on 't Aentwaerps".

De Nederlandse taal is iêl gevariëerd. Et Nederlands wörd gesproke deur mense van over iêl de wereld, van Liêwarden over Aentwaerpe tot in Paramaribo, mor ze dùng dad overal iêlemol aenders. Ons dialecte zen een bizonder rijk cultureel aerfgoed, da miêr dan oêt teveuren ons aandacht verdingd. Dialecte zen namelijk volwaardige tale, meh nen eige woordeschat en nen eige grammatica.

’t Aentwaerps is vandaag den dag ïên van de miêst bloeiende dialecte van Vlaandere. D’Aentwaerpse taal leefd ni alliên ùp straat, mor oêk in et theater, de cinema, de comedy en de muziek. ’t Is dan oêk gin wonder da’ de rijkdùm van d’Aentwaerpse taal deur iêl wad artiste wörd gebrökt.

Ùmda we zù fier zen ùp ons Aentwaerpse taal en da’ gere laten oêre, organiseer et Stad een week van et dialect meh een kleurrijk palet on festiviteiten in et Aentwaerps: van et Echt Aentwaerps Theater meh Ruud De Ridder in den Bourla, over Aentwaerpse Komieke in den Arenbaerg meh o.a. Gaston Berghmans en Johan Petit, tot de Nacht van et Aentwaerpse lied in de Roma meh o.a. de Strangers en Lady Angelina. Tussendeur kund’ oêk liêren oe da’ g’Aentwaerps mùt schrijven!

Vandaag Den dag van den Aentwaerpse film.


Foto Robbe De Hert
Robbe De Hert.

Zoals beloofd: nog enkele Antwerpse woorden:

Het is haar dagje niet – Zeigetnogalissitte vandoag.
Een ruitjeshemd - Eukarowenem
Kan ik u ergens mee van dienst zijn? - Kannekoewellepe ?
Heb je het door? - Eddetindemot? Eddetdeur?
Wat had je graag gehad ? - Wamoetemme ?
Wat heeft hij gezegd ? - Wasseitem ?
Wat doet hij nu weer? - Watoetemnawer ?
Hoe sta je daar nu te kijken? - Oestoddederna ?

16-09-2008 om 13:15 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (1)
15-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van het dialect
Van 15 tot 21 september is het de week van het dialect.

De Nederlandse taal is enorm gevarieerd en wordt overal helemaal anders gesproken.  

Dialecten zijn volwaardige taalvarianten, met een eigen woordenschat en spraakkunst. Deze zijn een bijzonder rijk cultureel erfgoed dat zeker de aandacht verdient.  

Het Antwerps is één van de meest bloeiende dialecten van Vlaanderen en leeft niet alleen op straat, maar ook in het theater en in de film.



Omdat we fier zijn op onze Antwerpse taal, organiseert de Stad Antwerpen een
                                   Week van het dialect.                                    

Tijdens deze week brengen de sinjoren "Ode on 't Aentwaerps".
Klik op de afbeelding om de link te volgen
De Stad Antwerpen organiseert hieromtrent een reeks activiteiten om de aandacht te vragen voor dialecten als cultureel erfgoed. 
Zowel muziek, film, theater als stand-upcomedy zullen in het "Aentwaerps" gebracht worden.

Maandag 15 september: officiële openingsvoorstelling:
 't Echt Antwaarps Teater spelt 'Bingo!' in Den Bourla (de Bourlaschouwburg, dé Antwerpse theaterzaal der theaterzalen).

Het is voor de eerste keer dat deze 'Week van het dialect' georganiseerd wordt.  Initiatiefnemer is  de Antwerpse Schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V). 
Of het een jaarlijkse traditie wordt is nog af te wachten.

-----------------------------------------------------------------------------
Op 27 maart bracht ik al enkele Antwerpse woorden.
Deze week, elke dag 'nogwavandatte'.

Ze werd het moe - Zewieretbeu
Hij neemt alles mee - Aschaardallesmej
Het is er echt aan te zien - Geziegeterbegoton
Hij praat nonsens -Azeiwerriswa
Hij kon er niet opkomen -Akwammerniejoep
Dat is zeer goedkoop - Dasbekaanstverniet
Hij heeft het in de gaten - Ajeigetdeur
Je moest het eens weten - Gemoestetbegotisweete 

15-09-2008 om 00:00 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitspraak

 Bart De Wever (N-VA):
"Franstaligen zijn hier migranten die zich moeten aanpassen." 
"Aan Marokkanen en Turken wordt ook een aanpassing gevraagd.  Zij krijgen niet te horen: "Jullie zijn talrijk, het Arabisch wordt een officiële taal".  Nergens in de wereld zou men dergelijke logica aanvaarden."

13-09-2008 om 00:00 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (1)
12-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regenweer
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij dit regenweer moest ik terug denken aan dat prachtig gedicht van Verlaine,  welk ik steeds onthouden heb van in de franse les, nu bijna 50 jaar geleden:



Il pleure dans mon coeur

Il pleure dans mon coeur
Comme il pleut sur la ville ;
Quelle est cette langueur
Qui pénètre mon coeur ?

Ô bruit doux de la pluie
Par terre et sur les toits !
Pour un coeur qui s'ennuie,
Ô le chant de la pluie !

Il pleure sans raison
Dans ce coeur qui s'écoeure.
Quoi ! nulle trahison ?...
Ce deuil est sans raison.

C'est bien la pire peine
De ne savoir pourquoi
Sans amour et sans haine
Mon coeur a tant de peine !


Paul VERLAINE (1844-1896)

12-09-2008 om 00:00 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (1)
09-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sorry

 Sorry, maar berichtjes achterlaten in de gastenboeken bij mijn bloggenoten is er de laatste tijd minder bij.  Het ontbreekt me gewoon aan tijd. 

Mijn tijdelijk contract  voor de twee vakantiemaanden , mijn 'vakantiewerk' zal ik het maar noemen, werd met onbepaalde tijd verlengd en als ik thuis de computer durf aanzetten is mijn vrouw altijd wat slecht gezind (om het zacht uit te drukken).  'Want dat is spelen en er zijn wel andere prioriteiten.'  
Daarbij zijn er thuis al een paar weken renovatiewerken aan de gang en moet er nu opnieuw geschilderd  en  behangen worden.

Door dit alles begint mijn krantje er toch wat onder te lijden. 

Lange tijd heb ik in de top 20 van de categorie  ‘Actualiteit/maatschappij’ gestaan, maar nu bengel ik op het randje.

Ik heb wel nog vele interessante artikeltjes en onderwerpen in petto, maar het komt er gewoon niet van omdat me de tijd ontbreekt.  Verschillende hiervan zijn intussen terug uit de actualiteit, zoals b.v. over de 3.000 nietsnutten van Monica De Coninck (OCMW-Antwerpen).

Daarbij is intussen op TV ook het nieuwe seizoen van start gegaan met programma's zoals Thuis, Expeditie Robinson, Lost, Zone Stad en Boer zoekt vrouw, allemaal programma's waar ik naar kijk. Maar deze worden allemaal tegelijk gegeven op de maandag.  Dus een deel opnemen om later in de week te bekijken.

Ook heb ik al twee weken de krant niet meer gelezen.

Toch blijf ik trachten om elke dag weer iets te brengen.
Zo ben ik ook nog niet gestart met mijn derde deel over de grenspalen tussen België en Nederland (vanaf de Schelde LO tot aan de kust).
Ooit komt het er nog wel eens van.

R.A.A.

09-09-2008 om 00:00 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (1)
08-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doodsbedreiging
Lennik bant Belgische vlag uit straatbeeld Omdat hij aan het gemeentehuis nog enkel de Vlaamse vlag uithangt, wordt de burgemeester van Lennik, Willy De Waele (Open VLD) door Franstaligen met de dood bedreigd.
Dat terwijl hij zelfs niet verplicht is om ook een Belgische vlag uit te hangen.

Volgens De Waele pikt Vlaanderen een hele resem zaken niet meer. "We betalen ons zodanig blauw aan transfers naar andere gewesten dat we geen eigen politiek meer kunnen voeren bij gebrek aan eigen middelen. Met de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wordt de grondwet bovendien niet meer gerespecteerd en Vlaamse beleidsbeslissingen worden tegengehouden door mandatarissen uit een ander gewest zoals de ontsluiting van de haven van Antwerpen en de verbinding Antwerpen-Ruhrgebied".
 "De Franstaligen hebben de mond vol over verdraagzaamheid als het hen uitkomt, maar raak aan hun voorrechten in Vlaams-Brabant en ze vergeten wat dat woord betekent." 
Hij wil de driekleur pas terughangen als er een confederale staat is.

Sinds De Waele aan de openbare gebouwen in zijn gemeente
de Belgische vlag liet verwijderen omdat hij niet meer gelooft in de Belgische staat, krijgt hij dreigbrieven en dito mails.  Vorige week ontving hij zelfs een mail van zijn extremistisch Franstalige collega-burgemeester uit 's Gravenbrakel, Jean-Jacques Flahaux, waarin deze De Waele van racisme en fascistische praktijken beschuldigd. Er stond letterlijk: "Na de oorlog kreeg men voor dergelijk gedrag een kogel tussen de ogen".

Om de moedige burgemeester te steunen werd er een petitie opgestart: 

http://www.ipetitions.com/petition/vlaamse_vlag_in_lennik/index.html


08-09-2008 om 13:22 geschreven door R.A.A.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto

Dit is het wapenschild dat in de 15de eeuw door een tak van mijn familie gedragen werd.
Aanvankelijk was ik van plan mijn Weblog gewoon onder mijn echte naam te starten.  Maar als ik zo eens naar de andere reeds bestaande keek, viel het mij op dat de meeste ervan met een schuilnaam werken.  Vandaar dat ik uiteindelijk beslist heb dat ook maar te doen.

.../raa. is het geworden.

R.A.A.
is in feite niet zo geheimzinnig als het op het eerste zicht lijkt.  Het zijn namelijk de eerste letters van mijn voornamen.





Vandaag zijn we:

Archief per maand
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 05-1973

    Gastenboek
  • Zondag groetjes van de Geldwolven
  • Zaterdag groetjes van de geldwolven
  • Vrijdag groetjes van de Geldwolven
  • Donderdag groetjes van de Geldwolven
  • Woensdag groetjes van de Geldwolven

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Het


    Laatste commentaren
  • Fietstocht wc-potten (MaBo*)
        op Fietstochtje
  • >_> (Eduard)
        op Hereniging
  • .. (Klaproosje1)
        op Afsluiten weblog
  • droef (Klaproosje1)
        op Afsluiten weblog
  • Innige deelneming (Het Bloggershoekje 3)
        op Afsluiten weblog
  • Onze innige deelneming bij het heengaan van onze goede blogvriend Remy. (Paolo)
        op Afsluiten weblog
  • Innge deelneming (Martine)
        op Afsluiten weblog
  • Innige deelneming (Roosje)
        op Afsluiten weblog
  • mijn oprechte deelneming (bo)
        op Afsluiten weblog
  • Mijn Oprechtige Deelneming (Nikki)
        op Afsluiten weblog
  • Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Bekijk de trailer
    voor vandaag in

     
    (van maandog tot vrijdag)
    Wettelijke verlofdagen
    en schoolvakanties:

    http://www.sbweb.be/SB/
    verlof.asp?year=2013

    of ook nog deze interessante link:
    http://www.feestdagen-belgie.be/

    Kalenders 2013 om af te drukken:

    http://www.feestdagen-belgie.be/
    download-gratis-kalenders-2012
    -om-te-printen-afdrukken
    #ixzz1nDyZg1KB



    WERELDKALENDER
    VOOR FEESTDAGEN
    http://www.earthcalendar.net/
    index.php


    Woordenlijst Nederlandse Taal
    Officiële Spelling
      

    http://woordenlijst.org/


    banner flitspalen Vlaanderen
    www.mobielvlaanderen.be/
    flitspalen/kaarten.php?a=4&nav=5

    Let wel
    Door sommige steden en gemeenten op eigen initiatief geplaatste camera's zijn niet opgenomen in deze gegevens.


    Actueel neerslagbeeld
    neerslag België

    Mijn andere blogs
  • Grenspalen 1
  • Grenspalen 2
  • Grenspalen 3
  • Boekbesprekingen
  • Oudere en hier 'afgevoerde' artikels

  • Mijn favorieten
  • Lana
  • Steffie
  • Nikki
  • Saagje
  • Waaroemni
  • De vriendinnen
  • Zondag
  • Frankie
  • Brabbes

    Mijn favorieten
  • Franske
  • Timmie en Daisy
  • De Westhoek
  • Wimpie's blog
  • Trucker John
  • Gita
  • Dialect
  • Amor Fati
  • Georges

    Mijn favorieten
  • Dierenopvoedster
  • Beversblog
  • Elisa en Juliette
  • Kaatje en Rikske
  • Diana's blog
  • Bieke
  • Meeuw
  • Ofthemonkeylions

    Mijn favorieten
  • Johnny en Christiane
  • Fietsroutes
  • Easywalk
  • Tuin den Horst
  • Tuinfreak
  • Onze Natuur
  • De natuur ontdekken
  • Natuurvriendelijk

    Mijn favorieten
  • Mija's bloemen
  • Cactussen
  • Francsicus
  • Redpoppy
  • Plonk

  • Mijn favorieten
  • Oldies
  • Wesp
  • Anna-Winterroosje
  • Alois
  • Koivis
  • Meermin
  • Ida
  • Bompa Harry

    Mijn favorieten
  • Lieve
  • Kartuizer
  • Johan
  • V V B-Hupoar
  • Hexaeder
  • Computertips
  • Katrien - Vraagjes
  • Zonnegroeten - computertips
  • Weerspreuken

    Mijn favorieten
  • Jot
  • Annemiek
  • Loek
  • Paolo
  • Ria fotografeert
  • Boomer
  • Opacor
  • Tonny en Leo
  • Zwaantje
  • Julius

    Mijn favorieten
  • Ineke
  • Flodder
  • Snoopy (Mia)
  • Ria
  • Gekke Meid
  • Buikdansen
  • Aphrodite


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!