Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    12-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bovenvijver

    In functie van de composthoop knip ik zoveel mogelijk uitgebloeide planten en groen.


    De bovenvijver moet helemaal geknipt en gekuist worden om een net te kunnen leggen.

    Dat net moet de bladeren opvangen die weldra volop van de bomen zullen vallen.



    Eerst wordt het deel rond de vijver grondig aangepakt.


    De hekkens werden weggehaald en keurig opzij gezet.


    Als de vijver geknipt was werd ook de boord onder de struiken vrij gemaakt.


    Het pyrusriet heb ik in kortere stukjes geknipt zodat ze rechtstreeks op de composthoop kunnen.


    Het vogelnet krijgt nu een andere functie dan vogels afhouden van fruit.  Het wordt klaar gelegd.


    De vijver moest een beetje uitgekuist worden en dat deed ik met de waaierhark.



    Dan was alles klaar en werd het net over de vijver gespannen.


    Dan plaatste ik de hekkens terug nadat de ruimte binnenin helemaal geruimd was.


    De houterige knipsels zijn opzij gelegd om later versnipperd te worden in de haksel machine.


    Twee dagen had ik nodig om deze klus te klaren

    Dat bracht me minstens twee groenlagen op voor de composthoop.

    12-10-2013 om 06:13 geschreven door tuinblog d


    11-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opkuis

    Ik probeer elke dag minstens een half uur in de tuin te werken.


    Omdat er behoorlijk wat regen was voorspeld, heb ik eergisteren de vakken 3 en 5 opgekuist.

    Eerst kwam het vak bij de serre aan de beurt.



    Dit vak is vergeven van de draadachtige witte wortels met een groenpaarse neus.

    Dit is een netwerk van wortels van de hagenwinde, zo goed als onmogelijk te verdelgen.

    Je mag nu nog zo je best doen om ze er uit te halen maar het lukt nooit er van af te geraken.

    Wie beweert dat je ze helemaal kwijt kunt met pesticide, die droomt. 

    Pesticiden werken te oppervlakkig om dat goedje te verdelgen.

    Je mag er zeker van zijn dat ze terug komen.

    En daarbij vergiftig ik mijn grond niet met duur spul dat tenslotte ook niet help.

    Ik zal er zoveel mogelijk verwijderen bij het bewerken.


    In vak vijf stonden ook een rij gladiolen die ik heb gerooid.

    11-10-2013 om 05:37 geschreven door tuinblog d


    10-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.composthoop

    Om de composthoop aan te leggen komen er veel neven klusjes bij kijken.


    Er moet mest bijgehaald worden met de kruiwagen en dat is +/- 1km heen + terug.

    Zo heeft mijn broer gisteren opnieuw zoals vorige week 5km in de benen.

    We vertrekken met twee kruiwagens en terwijl ik de volgende laad voert mijn broer de volle naar de compostruimte.

    Op het einde keren we terug met de volle kruiwagens 5 en 6.
    Omdat het verse paardenmest is met vooral stro kan je telkens hoog laden.


    Om nieuwe lagen te kunnen leggen hebben we groenafval nodig.
    Zo zijn de pompoenenplanten eerst aan de zuidkant van de serre weggehaald.
    Door het wegnemen van de planten werden nog 4 hokaïdo's en 2 butternuts geknipt.




    Daarna werd de achterkant van de serre helemaal vrij gemaakt van pompoen.

    Dit waren de uitlopers van de pompoen die aan de noordkant van de serre was gepland. 
    Die uitlopers waren overgroeid door de Oost-Indische kers


    Tenslotte werden ook de courgettes van vak vijf naar de compostruimte gebracht.


    Zo groeit de composthoop laag na laag. Elke mestlaag wordt goed nat gemaakt.


    Daarvoor gebruik ik de tuinslang die ik langs de nu nog rode poort naar de composthoop leg. 
    Binnen een week zijn alle rode blaadjes gevallen en is het de herfst en winterpoort.
    Dit luidt elk jaar de definitieve doorbraak  in van de herfst en staat de poort kaal tot volgende lente.
    Dan verandert ze opnieuw van naam en wordt ze de groene lente- en zomerpoort .

    10-10-2013 om 07:21 geschreven door tuinblog d


    09-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pompoenen

    Het mooie weer is ten einde en ik heb de pompoenen geoogst op een paar na.


    Butternut en oranje Hokaïdo pompoenen naast elkaar op vak 3.

    Het is de eerste keer dat ik de ‘butternut’ in de tuin heb staan.



    Wat een sierlijke vrucht is dit toch en nog lekker vlees binnenin ook.



    Het groen begint te drogen en dan is het tijd om te oogsten.

    De Oranje pompoenen hebben ook een diepe rijpe oranje kleur bereikt.



    Deze keer knipte ik twee volle emmers pompoenen. 

    Wat een verschil met vorig jaar toen de oogst compleet mislukte.



    De vroeger geplukte butternut vruchten die op de vensterbank lagen verhuizden naar het rek tegen de muur.

    De steeltjes zijn volledig ingedroogd wat een teken is dat ze tot mei volgend jaar kunnen bewaren.


    De vers geknipte vruchten liggen nu op de vensterbank tot de steeltjes zijn ingedroogd.

    Eerst werden ze buiten wat proper gewreven met een droge doek.

    Op de vensterbank kunnen we ze beter controleren dan op het rek tegen de muur.

    Ook drogen ze rapper tegen het raam dan tegen die muur.

    09-10-2013 om 06:06 geschreven door tuinblog d


    08-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.andijvie

    Het is enige jaren geleden dat ik nog andijvie kweekte maar dit jaar zijn ze terug in mijn tuin.


    Toen de laatste rij vrij kwam, heb ik er andijvie geplant.


    Die groeide vrij snel zodat er vlug kon worden gemulcht.


    Toen de bonen uitgetrokken waren heb ik het hele vak gevuld met groenlof en andijvie.

    Waarschijnlijk is het wat laat om opbrengst te hebben maar de kippen heb elke dag wat groen nodig.
    Ook al is het maar voor de kippen, het blijft de moeite van het kweken waard.


    Ondertussen is de grove andijvie oogstklaar.

    Dat is het grote voordeel tegenover groenlof dat een veel langere tijdspanne nodig heeft om oogstbaar te zijn.



    Ik ben er enkele aan het bleken op twee verschillende wijzen.
    De omgekeerde bloempot heeft dat voordeel dat er geen regen meer aan de plant kan.



    Maar ook helemaal groen zijn ze gestoofd ook best te genieten.

    Toen onze meisjes klein waren noemden ze dat ‘slunstjes’ wat het West-Vlaams is voor vodjes.

    Mama, wanneer ga je nog een ‘slunstjes’ klaar maken?

    Die vraag stelden ze regelmatig aan hun moeder.  Nu moet ik die vraag wel stellen.

    Als de kleinkinderen op bezoek komen is de vraag altijd…Oma zijn het deze middag frietjes?

    En die vraag stel ik nooit meer.  Mijn voorkeur gaat werkelijk naar gezonde groenten.

    Andijvie recept  gevonden op:
    http://www.keukentips.nl/recept.php?id=2881

    Andijvie gestoofd.


    Ingrediënten
    1.5kg andijvie
    zout
    peper
    nootmuskaat
    1 eetlepel maïzena
    1dl melk



    Bereiding.

    -Maak de andijvie schoon, snijdt deze in smalle reepjes en was ze.

    -Doe de andijvie met het aanhangende water met wat zout in een pan en kook.

      Ongeveer 10 – 15 minuten tot ze gaar is.

    -Roer in een kopje de maïzena met 3 eetlepels melk tot een papje.

    -Giet de rest van de melk bij de andijvie en roer er het maïzenapapje door.

    -Laat de andijvie nog een paar minuten zachtjes stoven.

    -roer er wat peper, nootmuskaat en in dien nodig nog wat zout er doorheen.

    Gestoofde andijvie is voor wie van een beetje bitter houdt.

    Die bitterheid kan verzacht worden door een witte saus aan toe te voegen.


    08-10-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de tomaten in de serre

    Ik vraag me af of ik de laatste tomaten die nu nog op de planten staan, zal kunnen rijpen in de serre.




    Van zodra ze wat kleur hebben knip ik ze af en laat ze in de serre liggen tot ze rijp zijn.


    Veel staan er niet meer op de planten die er zelf helemaal versleten uit zien.


    Mijn vroegere overbuur, Vital, trok al zijn tomaten af van zohaast ze een beetje rood begonnen te kleuren.

    Hij liet ze dan volledig rijp komen in de serre.

    Nu doe ik dat ook eens en ik moet zeggen dat ze heel vlug rijpen zonder dat er rotte tussen zitten.

    Tot nu toe rijpte is ze na in het donker van de koele berging en dat duurde wel even.

    Ook moet ik zeggen dat er zo nu en dan rotte tussen kwamen.
    Zou die oude vos dan toch weer gelijk hebben?  Dan heb ik na zijn dood toch nog iets geleerd van hem.

    07-10-2013 om 10:06 geschreven door tuinblog d


    05-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paddestoelen in de tuin


    In dit uitzonderlijk jaar 2013 staan er veel meer dan andere jaren ‘paddestoeltjes’ in de tuin.

    Telkens nam ik een foto in boven en zijaanzicht.

    Veel commentaar valt er niet te geven want ik ken geen enkele naam.









    Toch vraag ik me af of die nu al dan niet eetbaar zijn.


    Ik heb zelfs een boekje boven gehaald dat ik vele jaren geleden kocht;

    Tot nu toe heb ik nog geen gelijkenis gevonden zodat ik op zijn minst de naam van de soort zou kennen.

    Dan kan ik lijsten raadplegen niet giftige en giftige ‘champignions’.

    Ik ben alvast op zoek gegaan op het net om die lijsten te vinden.

    Ik geef hier volgend enkele sites die je eens kunt bekijken.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_eetbare_paddenstoelen


    http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_giftige_paddenstoelen

    Ik voeg er nog een paar interessante sites aan toe die over paddestoelen
    zijn..

    http://www.poisoncentre.be/images/pdfs/mushroom-brochure-nl.pdf

    http://www.seniorennet.be/Pages/Wonen_zorg/preventietips_paddestoelen.php



    05-10-2013 om 15:17 geschreven door tuinblog d


    04-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgettes

    Het geheim van de courgette op zijn smakelijkst ligt in de lengte van de vrucht.








    De lengte van de courgettes kan je zo aflezen op de meter.

    Tot slot geef ik de kortste en de langste tussen +/- 18cm en max 25cm.

    Dan heb je de fijnste smaak.  Boven 25cm worden ze al maar droger door zaadvorming.



    De jongste planten kunnen nog een maand meegaan. 

    Het aantal vruchten zal afhangen van de temperatuur.


    De oudste planten krijgen veel verdroogde bladeren en heb ik de nijging om ze te rooien.


    Hoe belabberd ze er ook uitzien, blijven ze toch staan tot ze geen vruchten meer geven.

    Dit jaar is een echt courgette jaar. 

    04-10-2013 om 14:31 geschreven door tuinblog d


    03-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.najaar in de tuin

    Een zonnig najaar kan nog heel wat ongewenst groen produceren.



    Een beetje schoffelen remt de groei maar mulchen is een betere manier om het helemaal te onderdrukken.


    We oogsten reeds volop de eerste rij prei.



    Die eerste rij is voldoende dik maar zoals je merkt kan er roest op de bladeren zitten. 
    Het is nog in geringe mate maar van zodra er regen komt zal dit snel uitbreiden.


    Als de eerste rij op is zal de twee ook klaar zijn want die ligt heel weinig achter op de eerste.


    Om nog een struik hortensia’s  te kunnen planten moest het hoekje wat opgeruimd worden.


    Helemaal in orde maken lukt nog niet omdat het afvalhout  van de oude serre nog steeds wacht op vervoer.

    Om het naar het containerpark te brengen is onze auto te klein.

     

    03-10-2013 om 17:03 geschreven door tuinblog d


    02-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de composthoop 2

    Vandaag, met mijn broer was de voormiddag toegespitst op paardenmest halen.



    Dit is het resultaat van anderhalf uur voeren, maar zes kruiwagens. 
    Het is ongeveer 1 km heen plus terug.



    We hebben met twee kruiwagens gewerkt. 

    Ik heb de kruiwagens gevuld en mijn broer voerde ze.

    Op het eind zijn we dan met twee volle kruiwagens teruggekeerd.
    De tuinslang ligt klaar omdat paardenmest droog kan zijn en dus moet nat gemaakt worden.



    Om het afschuiven te beletten houden wij de lading in evenwicht met koorden.

    Hoe verder je voert,  hoe zwaarder het door weegt naar het einde toe.

    Mijn broer wandelde dus ongeveer 6 km terwijl je moet rekening houden met loskopen van de touw en het lossen.



    Dan heeft hij nog zeven laagjes van afwisselend mest en grof materieaal gelegd.

    Telkens werd de mestlaag goed vochtig gemaakt.
     Als we dat een paar weken kunnen herhalen dat zal de hoop behoorlijk vlug afgewerkt zijn.




    Er zijn twee wachthopen waarvan de bovenste laag met grof materiaal is verwerkt.

    Wat er nu nog ligt is voor een zeer groot deel gecomposteerd maar ik verwerk het toch in de nieuwe hoop.

     

    02-10-2013 om 16:58 geschreven door tuinblog d


    01-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. de composthoop

    Het wordt tijd dat de composthoop wordt opgezet.
    Omdat we onderaan grove materie van doen hebben begin ik dat te verzamelen.


    De pluimpapaver is ideaal voor onderaan in de composthoop.



    Hij is nog groen waardoor alles gemakkelijk knipt en hij zal ook vlot verteren.


    Het pak stengels heb ik in zijn geheel naar de compostruimte gesleept om het te verknippen.


    De onderkant van de stengels wordt in relatief korte stukken geknipt.


    Als het dikkere gedeelte is verkleind leg ik de rest in de compostbak.



    Dan neem ik mijn scherpe spade en verklein daarmee wat nog van de stengels over blijft.


    Dan bleef er mij nog alleen over om alles gelijkmatig te verdelen.

    Zoheb ik vandaag de eerste laag van mijn nieuwe composthoop afgewerkt.

    Helemaal onderaan liet ik een klein laagje verteerde compost liggen als compoststarter.

    01-10-2013 om 17:48 geschreven door tuinblog d


    30-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ongewoon

    Mijn oog viel op het blaadje met het tuinschema en ik was verwonderd.


    Het moet al een tijdje bezig zijn maar pas gisteren is mijn oog er op gevallen.

    Er woont of er bezoekt een papier etertje mijn serre.


    De bovenhoek rechts moet het mals zijn geweest want die is het meest aangevreten.


    Dit is de enige plaats waar een cijfer en een letter weg geknaagd zijn.
    Hier komt regelmatig iemand die zegt dat dit het werk is van slakken.
    Zij hebben dat voorgehad in hun brievenbus en de slakken op heterdaad betrapt.


    Is het ook ongewoon dat de kippen het malse warmoes verkiezen boven elk ander groen?

    Het blad wordt eerst opgepikt maar de stengel moet er dan ook aan geloven.

     

    30-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    28-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groei en bloei in de tuin

    Ik bracht groei en bloei onder bij de kleine dingen in de tuin.


    Wij zien het als vanzelfsprekend maar als je er dieper op ingaat sta je voor een raadsel, iets groots.
    Je neemt een zaadje, legt het in grond, zorgt voor voldoende vocht en het kiemt.

     

    Duizenden bloemen hebben eigen vorm en kleur. We maken er ons gemakkelijk van af door te zeggen, dat is de natuur.

       

    Bomen en struiken, groenblijvend of blad verliezend.  Sommige bloeien en andere niet.

    Dit is het grote wonder van de natuur. Zo nu en dan blijf ik daar even bij stil staan.



    De mens speelt een grote rol als het gaat om groenten fruit en bloemen.
    Bij mij ligt de nadruk op groenten en kleinfruit.


    In augustus bezochten we tuinen in Engeland waar de nadruk vooral op bloemen gelegd wordt.



    We bezochten ook een arboretum waar bomen en struiken de hoofdrol spelen.

    Mijn tuin is enkel bijzonder omdat ik een grote opbrengst heb in de moestuin op een relatief kleine oppervlakte.

    Voor de rest laat ik de natuur een beetje zijn gang gaan zover als ik wil.
    Waar je ook gaat,  sta je voor de veelzijdigheid van een wonderlijke natuur.

    28-09-2013 om 07:35 geschreven door tuinblog d


    27-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleine dingen in de tuin 2

    Het is leuk om zo nu en dan rond te kijken in de tuin en de groei en bloei te observeren.


    Ik heb een tijdje geleden 1 rij 'tagetes' weggehaald om het paadje vrij te maken.

    Het is nu opnieuw overgroeid, nu door de overblijvende rij stinkertjes.
    Het groenlof zie je bijna groeien. 


    Aan de andere kant van de broccoli heb ik een paar weken later een tweede rij groenlof geplant.

    Die blijven achter in grootte tegenover de eerste rij maar ze zijn ook goed in trek.


    De salade onder de koepel gaat vlot maar ze is nodig gemulchd.


    Mijn broer plantte groenlof en andijvie in een droge voor.

    Hopelijk vinden ze voldoende vocht om verder te groeien.

    Ik plant in putjes die ik altijd vol giet met water.



    Op de hoppe is bij ons dit jaar zo goed als geen bloei. Ik telde hooguit 3 hoppebellen.


    Daarentegen is er aan rozenbottels geen gebrek. De struik is een verwilderde botanische roos. 


    De rozenstruik op het einde van de tuin is veel minder uitbundig.

    Hier gaat het om een compleet wilde roos.  

     

    27-09-2013 om 11:35 geschreven door tuinblog d


    26-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.minserre

    Sedert het breken van een zijglas in de miniserre had ik haar op zij gezet.


    Een grondige poetsbeurt  was nodig.


    De waterslang kwam er aan te pas om de aarde af te spuiten.


    Ook de binnen kant kreeg een grondige beurt.


    Vroegere barsten in het glas werden met silicone hersteld.


    Dan bracht ik ze naar het terras waar ik de glazen verder zou reinigen met azijn.

    Het is er voorlopig niet van gekomen omdat er toch geen azijn bleek voor handen te zijn.
    Hier zou ik ook het gebroken glas vervangen.



    Ze is nu teruggebracht in het moestuinbeeld.



    Door het plaatsen van de serre zit ik volledig door mijn voorraad fijn glas.

    Dan heb ik er maar voorlopig een triplexplaat in gepast.
    Door die kant naar het Noorden te plaatsen is de zaak voorlopig opgelost.

     

    26-09-2013 om 07:16 geschreven door tuinblog d


    25-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleine dingen in de tuin

    Het gaat niet alleen om kleine planten maar ook over kleine ingrepen.



    Op de rand van de vijver staat een mooie plant leverkruid.

    Dit is een echte bijen en vlinder bloeier.
    Als die in zaad komt zit je het volgend jaar met een groot probleem.


    Om het uitzaaien te beletten worden de zaadkoppen er uit geknipt.

    Als je dat niet doet heb je het volgend voorjaar een tuin vol leverkruid.


    September is de paddenstoelen maand en dit jaar staan er in het gras van de tuin.

     

    Ik heb die eens op een andere manier bekeken en het doet spontaan aan kabouter plop denken.




    De pikante pepertjes buiten, zijn in enkele dagen van groen naar rood geëvalueerd.



    In de serre is er nog geen sprake van rijpen.  De paprika’s zijn er zelfs sterk ondermaats.


    Bij zonnig weer zit ik achter in de tuin te genieten.


    Bij zonnig weer zit ik achter in de tuin te genieten.

    Ik ben er op de bank vervoegd door de poes die op een totaal andere manier komt genieten.

    Dat zijn zo van die kleine dingen die een buitenmens tot rust brengen.

    25-09-2013 om 09:24 geschreven door tuinblog d


    24-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ik mollen weg jaag

    Molshopen in de tuin, dat ben ik niet gewoon maar plots zijn ze er toch.

    Als er vroeger al eens één te voorschijn kwam, dan dreef ik de aarde open.

    Dan kwam er geen nieuwe. We bleven zeer lang gespaard van molshopen in onze tuin.



    Maar dit jaar, dat in vele opzichten anders is de de laatste jaren, blijft de mol telkens een nieuwe hoop naar boven te duwen.
    Je kunt de sporen zien van vorige hopen die ik open dreef op het gras.
    Nu schep ik ze op en bewaar de aarde.


    Er kwam er zelfs één piepen in de moestuin. Door het omwoelen van de grond is hij weg.

    Voorlopig blijft hij weg. Dat kan natuurlijk plots veranderen.



    Op één plaats in het gras heb ik een mol verdreven met visresten.
    Kort daarna lag er een hoop op een andere plaats in het gras en één in de moestuin..


    Ik neem de resten van een gerookte haring.  Verse vis is beter omdat de geur veel sterker is.

    Als je tegenwoordig naar een viskraam gaat zijn de meeste vissoorten gefileerd of Total opgekuist.
    Zo blijf je slechts met een afgelikte graat over. En veel reuk gaat daar niet van uit.
    Viswinkels zijn hier in onze streek eerder zeldzaam. 
    Velen van hier gaan naar de vistrap in Oostende dat hier dichtbij ligt. 



    Alles staat klaar en zo kan de operatie beginnen.



    Ik delf het begin van de mollengang bloot.



    De aarde van de molshoop spaar ik want dat is ideale zaaigrond.
    De afval van de droge haring duw ik in het gat en ik vul de put.


    Ik vul terug aan en laat het een beetje bol liggen want de aarde zakt terug.

    Zo komt alles min of meer op het niveau van het gras oppervlak.



    Hier op die andere plaats had ik het oppervlak effen gemaakt  en kwam er een laagte van.
    Ik heb dan wat aangevuld met aarde en nu komt het groen terug.
    Daarvoor is klaver veel beter dan gras dat je moet bijzaaien. 
    Dat je een heel mooie grasmat moet hebben met enkel grassprieten is commercantentaal. 
    Een klavermat blijft groen, zelfs in een droge periode, wat gras niet doet.
    Het komt erop aan je smaak een eigen duwtje te geven in de ecologische richting.

     

    24-09-2013 om 07:34 geschreven door tuinblog d


    23-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grond die vrij komt

    De staakbonen waren uitgeteld en werden weggehaald.

    Doordat ook de salade was geoogst, kwam vak 1 volledig vrij.


    De laatste tijd krijg ik meer en meer molshopen in het decor van mijn tuin.

    Het is wel de eerste keer dat ik er één aangeboden krijg in de moestuin.
    Toch vind ik dat veel minder erg dan een bovenkruiper juist onder het oppervlak.
    Als die dan nog rondcrost op een pas gezaaid vakje, dan zit je pas met een probleem.



    De resten van de gebruikte mulch worden op een hoopje geharkt.


    Vak 1 wordt langs drie zijden afgeboord.


    Als de twee lange zijden afgewerkt zijn blijft nog enkel de korte kant over.


    Omdat die een klein deeltje is van de achterlijn van de moestuin wordt de hele lijn afgeboord.



    De vrijgekomen grasvodden zijn weg geharkt zodat het vakje klaar is voor de laatste bewerking.


    En die is de grond omwoelen met de spitvork.
    Het gaat zeer vlot omdat de grond behoorlijk vochtig ligt.



    Het laatse wat nu nog moet gebeuren is de spitvork reinigen.

    Tegen de rode biet aan komt de miniserre met late veldsalade.

    Eerst moet ik die nog herstellen van een totaal gebroken glas.
    Wat op de rest van de grond komt moet ik nog bekijken. 
    Het wordt hoogstwaarschijnlijk gele mosterd als groenbemester.

     

    23-09-2013 om 07:52 geschreven door tuinblog d


    21-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nitraat - nitriet

    Wat is nitriet en hoe ontstaat het?

    -Het nitriet-ion is een eenwaardig negatief geladen ion (anion) met als brutoformule NO2. Nitrieten zijn de zouten van waterstofnitriet (HNO2).


    -De onrechtstreekse inname van nitriet via voeding is laag. De omzetting van nitraat door ons eigen lichaam is de belangrijkste bron van nitriet.

    Nitriet kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.

     

    Daaruit vloeit de vraag voort of je iedere dag salade mag eten?

                                                  

    Laat ons het hebben over:

    Nitraatrijke- en nitraatarme groenten.

    Nitraat komt van nature voor in groenten, maar ook in bijvoorbeeld water.

    Een teveel ervan is niet goed, omdat het lichaam dit kan omzetten in nitriet.

    Van spinazie en sla weten we allemaal wel dat er nitraat inzit, maar mag je dat iedere dag eten?

    Welke andere groenten zijn eigenlijk nitraatrijk? En welke juist nitraatarm?

     

    Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad.

    Door het bewaren, bereiden of eten van nitraatrijke groente, wordt een deel ervan omgezet in nitriet.


    Overmatig innemen van nitriet kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.

     Nitraatrijke groenten :                                                               Nitraatarme groenten

     

    - Andijvie                                                                                        -Asperges
    - Rode bietjes                                                                                -Aubergines
    - Bleekselderij                                                                               -Bloemkool
    - Chinese Kool                                                                               -Broccoli
    - Koolrabi                                                                                       - Doperwten
    - Paksoi                                                                                           -Knolselderij
    - Postelein                                                                                      -Komkommer
    - Raapstelen                                                                                   -Kool, rode witte, savooi 
    - Sla, alle soorten                                                                         -Koolraap
    - Snijbiet                                                                                         -Paprika
    - spinazie                                                                                        -Prei
    - Spitskool                                                                                      -Schorseneren
    - Venkel                                                                                          -Snijbonen
    - Waterkers                                                                                   -Sperziebonen

                                                                                                              -Spruiten

                                                                                                              -Tomaten

                                                                                                              -Tuinbonen

                                                                                                              -Uien

                                                                                                              -Witloof

                                                                                                              -Wortelen.

    Nitraatrijke groenten en vis zijn een slechte voedselcombinatie


    Voedingsadvies
    - Eet niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
    Vier keer per week een schaaltje salade als bijgerecht telt daarbij mee als één keer.
    - Bewaar nitraatrijke groenten na aankoop niet langer dan twee dagen.
    Na twee dagen neemt het nitrietgehalte door de groei van bacteriën steeds verder toe.
    - Was spinazie en sla voor gebruik en verwijder bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren.
    Hiermee kan het nitraatgehalte tot 30 procent dalen.
    - Laat kliekjes van nitraatrijke groenten na verwarming snel afkoelen en bewaar ze daarna direct in de koelkast. Daarna kunnen ze weer
    opgewarmd worden, zonder dat het nitrietgehalte stijgt.

    Opgelet

    -Baby’s jonger dan 6 maanden hebben een lage maagzuurproductie.

    Daardoor vormen ze op basis van het voedsel meer nitriet in hun lichaam.

    Ook bindt nitriet bij baby’s beter aan eiwitten die voor zuurstoftransport zorgen.

    Het gevolg kan een zuurstoftekort zijn.

    -Geef kinderen jonger dan 6 maanden daarom liever geen nitraatrijke groenten

     Geef het vanaf 6 maanden niet vaker dan twee keer per week.

    -Geef het liever niet in combinatie met vis.


    Deze tekst is een bewerking uit de onderstaande site.
    Daar kan je de volledige bijdrage van 
    Franca van Dalen lezen.

    Bronnen: Voedingscentrum 
     
    http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/7589/mag-je-iedere-dag-sla-eten



    Salades kunnen zo aantrekkelijk gemaakt worden.

    21-09-2013 om 07:28 geschreven door tuinblog d


    20-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakcursus met Michelle

    Ons bestuurslid Michelle, heeft als een natuurtalent de eerste van een reeks van drie baklessen gegeven.

    Op een rustige manier met zo nu en dan een grappige kwinkslag tussenin bracht zij het er succesvol van af.

    Op het einde kwam dan de proeverij als het absolute toppunt van de avond.

    Het viel op dat alle gebakjes gematigd zoet waren.


    Wordt het Stalhille uur weer ingevoerd zoals het vroeger was.

    De televisie heeft er veel toe bijgedragen om voordrachten en vertoningen stipt te laten beginnen.

    Er waren zes personen in groep te laat.  De bus had waarschijnlijk vertraging.


    De foto’s spreken meestal voor zichzelf. Ik plaats enkel commentaar waar ik het nodig acht.
    Ze zijn gegroepeerd per gebak of gebakje door een grotere spacie te gebruiken.
















    Dit is de siroop die in de bakvorm wordt gegoten waarna men de taart terug in de vorm plaatst.

    Zo wordt de taart doordrenkt en krijgt de smaak van de siroop.













    De recepten die aan bod kwamen waren:

    -Vetdeeg      Banketbakkersroom        Blueberry Muffins             Fresh Orange Ring en Eton Mess.


    Alles is nogal Engels getint.
    Wie ooit in Engeland 'cake and pies' smulde zal het wel begrijpen.
     Als ik het niet mis voor heb heeft Michelle een tijd in Engelmand gewoond.

    Je kan nog steeds inschrijven voor de twee resterende lessen.


    Om af te sluiten geef ik je hier één van de vele uitspraken van Michelle.

    Ik bak niet graag maar ik eet het wel graag en daarom doe ik het.

    20-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!