Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
14-12-2013
dynamozaklamp
Ik stel je vandaag een product voor dat waarschijnlijk reeds een tijdje op de markt is:
De dynamozaklamp.
Het is een lamp zonder batterijen.
Dit is de bovenkant van de lamp.
Ze beschikt over een ingebouwde dynamo met een draaihendel om de Ni-MH accu op te laden. Een dynamo zaklamp is voorzien van één of meerdere Led lampjes.
Colette kwam de andere dag thuis met boodschappen en gaf mij zo’n exemplaar. ‘Hier!' zei ze ' een ecologische zaklamp zonder batterijen!’
Zo ziet ze er aan de onderkant uit.
Wat zijn nu de eigenschappen van zo’n lamp?
- Je hebt dus geen batterij van doen. - Ze werkt met Led lampjes die heel weinig verbruiken en lang meegaan. - Je bekomt heel klaar wit licht. - Je moet b.v.1 minuut de hendel draaien voor een half uur licht. - De meeste lampen zijn in zeer licht materiaal met een armbandlus. - Hoe lang ze mee gaan weet ik niet maar eens kapot zijn het wegwerpers.
Op de verpakking staat dat je nooit de baterijen of lampen moet vervangen. Maar er staat een tekeningetje van een vuilnisbak met een kruis door. Ze moet dus op het containerpark in een apart vak gedeponeerd worden.
De draaihandel is in- en uitklapbaar.
Er dringen zich wel enkele vragen op!
- In hoever is een dynamo zaklamp dus ecologisch? - Is ze al dan niet recycleerbaar? - Hoe lang is deze soort lampen al op de markt?
In elk geval had ik er nog nooit van gehoord maar ik leef immers in mijn ivoren toren! Het is wel even wennen en een minuut draaien is veel langer dan je denkt. Toch loont het de moeite.
14-12-2013 om 05:55
geschreven door tuinblog d
13-12-2013
verplanten naar de serre
Verplanten naar de serre doe ik met groenten die zeker kapot vriezen. Het heeft hier nu een drietal nachten zeer lichtjes gevroren. Bij het opkomen van de zon was het telkens +/- -1°C maar deze morgen las ik op de thermometer +1°. Het is ook de bedoeling om de moestuin zoveel als moglijk te ontruimen.
Zo bracht ik na de coriander en de peterselie, de prei de selderij en het grootste deel van de rucola de naar de serre.
De selder, die het gevoeligst is voor vorst kan ik nog afschermen met een pipschuim bak.
Zo bracht ik na de coriander en de peterselie, de prei de selderij en het grootste deel van de rucola de naar de serre.
Er staat nu nog een beetje rucola op vak 2 van de wisselteelt. Ik wil zie hoeveel graden vorst die aan kan.
Bij de andijvie op van 1 ging ik omgekeerd te werk. Daar bracht ik de miniserre boven de planten.
13-12-2013 om 09:33
geschreven door tuinblog d
12-12-2013
De tuin in winterwerk.
Gisteren ochtend was de grond vervroren maar na de middag volledig ontdooid.
Het biologische kalk stond reeds een tijdje klaar in de serre.
Ik kies reeds een paar jaar voor korrelkalk omdat ik dat gemakkelijker vind. Je kan het ook strooien bij winderig weer maar gisteren was het windstil.
Ik probeer zo gelijkvormig mogelijk te strooien maar dat lukt op de ene plaats beter dan op een andere.
Terwijl ik nog kalk strooide was mijn broer al naarstig aan het omwoelen van de grond.
Vak 1 van de wisselteelt ligt behoorlijk mul omdat er uitgevoerde grond van de serre bovenop ligt.
Vak drie van de wisselteelt is zwaardere grond dan achter in de tuin.
Hier moet ik loopplakjes aanbrengen om de veldsalade te oogsten.
Ook naast de warmoes komen er loopplankjes. De hele klus van het omwoelen klaarde mijn broer in juist een uur.
12-12-2013 om 06:51
geschreven door tuinblog d
11-12-2013
moestuinruimtes afboorden
Reeds bij het dauwtrappen voelde het bervroren gras ijskoud aan. Eens terug binnen had ik het warmst mogelijk gevoel (eventjes gloeiende voeten). Wie last heeft van koude voeten moet leren dauwtrappen. Begin best in de zomer. Ik kan je verzekeren dat het helpt.
Bij het naar de kippen gaan voor de dagelijkse portie graan was de losse grond lichtjes bervroren. Na de middag was alles ontdooid en goed werkbaar.
Vooral in het achterste deel van de tuin staan er nog wat groenten. Deze foto is genomen rond vijf uur in de namiddag en alleen het uiterste hoekje van de tuin heeft nog wat zon.
De andijvie buiten de miniserre moet eerst worden gebruikt. Eens het begint harder te vriezen zal die geen stand houden.
Op vak twee van de wisselteelt staat nog een rijtje ruccola en één struik coriander. We zien wel hoe lang ze het houden. De ruccola zou ik naar de serre kunnen verplanten.
De boord aan de zuidkant van de serre is nu helemaal bedekt met een restje mest.
In vier maal een half uur bereikte ik bovenstaande resultaten. Alleen als de grond volledig ontdooit is kan die verder bewerkt worden. Er volgen nog maar 2 bewerkingen om de tuin de winter te laten ingaan. Eerst en vooral moet er worden gekalkt en daarna zal ik de grond helemaal loswoelen.
Deze morgen was het lichtjes gevroren in de lucht en zo lag de tuin er bij.
De vijver was voor een eerste keer lichtjes dichtgevroren.
Bij nader bekijken zie je goed de silhouwetten van enkele vissen.
Hopelijk houdt de vorst niet aan want ik wil absoluut de tuin afwerken voor de winter.
11-12-2013 om 10:31
geschreven door tuinblog d
10-12-2013
6 maand blog 2
Op 10 juni van dit jaar werd onze tweede blog gestart met onderstaand berichtje van Paul onze webmaster.
De eerste Blog werd geboren op 25 december 2005! Ondertussen staat de bezoekersteller daar op 242 608!
Het zal wel nog héél wat werk vragen om deze blog opnieuw aantrekkelijk te maken!
De nieuwe zaadjes zijn geplant ... ze kunnen groeien!
Vele groe(n)tjes, Pol Movinttog (Paul)
Ondertussen zijn we zes maanden verder. Met heel veel plezier en evenveel geestdrift hebben we er aan gewerkt. De ene uitdaging volgt de andere op en wij gaan door.
In die zes maanden werd onze vervolgblog, deze morgen om 7u al 7 444 maal bezocht. De teller op blog 1 liep ook verder op tot 254 286 bezoekers.
Deze kijkcijfers beschouw ik als een waardemeter van de inhoud van de blog. De winter is voor mij altijd een uitdaging om zo gevarieerd mogelijk voor de pinnen te komen. Als jij suggesties hebt, dan zijn die altijd welkom. Email naar dalae@pandora.be
Natuurlijk denk ik terug aan het voorbije jaar waar mijn broer min of meer de tuin over nam. Het geeft een heel fijn gevoel om niet in de steek gelaten te worden. Zonder die hulp zouden we dit jaar zo goed als geen groenten hebben gehad.
Dan ben ik nog kunnen meegaan op veltreis naar Engeland dank zij Bert. Gelukkig volgde ik zijn raad op en nam een rolstoel mee. We hebben prachtige tuinen bezocht en het weer viel mee. Het voor mij meest aangrijpende moment van die reis druk ik uit met 1 foto.
Na de drukke bloemborders vol kleurenpracht. Je weet echt niet waar eerst gekeken. En dan kom je plots in die soberheid terecht van groen en goudkleur en gebroken wit. Dit alles overkoepeld met overtrokken blauw. Ik werd er helemaal stil van. Hoe zou het zijn bij heldere hemel en volle zon?
10-12-2013 om 10:34
geschreven door tuinblog d
09-12-2013
verplanten en afboorden
De tuin komt leeg op een paar uitzonderingen na.
Tegen de miniserre had ik een rijtje ‘coriander’ gezaaid maar de mol had er lelijk huis in gehouden. Ik was het uit het oog verloren tot ik het serretje verplaatste. Ik heb de plantjes ondergraven en met behoorlijk wat aarde in een bloembak geplaatst. Nu staat de bak nog in de serre maar ik kan die naar de vorstvrije veranda verplaatsen. Sedert ze in de serre staan zijn de plantjes zichtbaar gegroeid.
De peterselie buiten is dit jaar niet veel zaaks . Er zat geen groei in en er zal na de winter niets meer van over blijven.
Nu staan de plantjes in de volle grond van de serre. Wordt het niets dan zijn we even ver als ze buiten laten staan. Ik kon het in elk geval maar eens proberen.
De greppel waar de peterselie stond zal gevuld worden en overdekt met mest. Ik ben ook begonnen met af te boorden zodat er kan gekalkt worden en in winterwerk gelegd.
09-12-2013 om 07:04
geschreven door tuinblog d
07-12-2013
weekend recept 2
Omdat wij in onze voeding tarwe vermijden eten wij speltbrood en kiezen we vegetarisch meestal voor tofu.
links tofu natuur, in het midden tofu geroosterd en rechts tofu gekruid. Maar met tofu kan je vele kanten uit.
Tofu is een vleesvervangend sojaproduct. Tofu en de bereiding ervan lijkt wat op kaas; tofu is dan ook gekend onder de naam sojakaas. Uit de sojabonen wordt sojamelk bereid, waaraan daarna een stremsel wordt toegevoegd. Vaak is dit calciumsulfaat. http://www.libelle-lekker.be/ingredienten/producten/220/tofu.
-Rol het bladerdeeg uit in een taartvorm en prik er kleine gaatjes in met een vork. Bedek de bodem met de rode pesto. -Snijd de wortelen in hele kleine stukjes, de paprika in reepjes en hak de champignons. -Leg de groenten en de reepjes op de pesto. Klop de eieren los, voeg peper, zout en de Alpro soya Cuisine toe. -Giet het mengsel over de groenten en bedek met gruyèrekaas. -Plaats de taartvorm gedurende ong. 40 minuten in een oven van 180 °C.
De bessenstruiken waren een beetje verwaarloosd gebied.
Vorig jaar zijn ze niet gesnoeid omdat ik buiten strijd was. Nu is dat wel gebeurd en zo kunnen we de gladioolbollen ook uit de grond halen.
Die knollen zijn amper ontwikkeld omdat de planten door de bessenstruiken overgroeid waren. Bijna de helft van de geplante knollen zijn gerot.
De boord tussen de afstuiting en de struiken is onkruidvrij. Tussen de struiken zelf ligt er gronddoek.
Aan de waterbak stonden enkele struikjes in potten die ook een onderhoudsbeurt nodig hadden.
Ik heb ze daar weggehaald omdat ik de waterbak wil verplaatsen. Voorlopig staan ze naast de serre aan de noordkant.
06-12-2013 om 08:09
geschreven door tuinblog d
05-12-2013
okra
Voor ons betekent Okra de afkorting van een Christelijke vereniging voor 55 plussers. Het is dus de afkorting van de vier kernbegrippen waar de vereniging op gebaseerd is
O
Open
= openheid en ontmoeting
K
Kristelijk
= bron van inspiratie en motivatie
R
Respectvol
= respect voor alle ouderen
A
Actief
= actief in het leven staan, actie voor rechtmatige seniorenbelangen.
In de volksmond noemt men die beweging:de ‘Oude Krakers’.
Okra is de onrijpe vruchtvan Abelmoschus esculentus, een overblijvende plant, die wordt gebruikt als groente. De naam Abelmoschus is afgeleid van het Arabische "abu-l-mosk" ('vader van muskus'), vanwege de naar muskus ruikende zaden.
De plant heeft een vingervormig blad . Er bestaat een variëteit met eetbare bladeren. De plant heeft zijn grote, gele Hibiscus achtige bloemen die in de bladoksels van de plant groeien. De planten kunnen tot 2 meter hoog worden.
De vruchten zien er peulachtig uit, hebben een lengte van 5 tot 15 cm, met diepe groeven. De smaak lijkt wat op die van sperziebonen. Sommigen zeggen dat hij ook wel lijkt op een kruising tussen asperge en aubergine. Van deze groente bestaat een rode en een groene variant. De rode zal tijdens het koken ook groen worden. De vrucht bevat eetbare, platte zaden.
Een Okra eigenschap zou zijn dat het de bloedsuikerspiegel normaliseert. Om Okra te vinden moet je in een Aziatische winkel zijn. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lees op: http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/67662-okra-een-slijmerige-peulvrucht.html Hoe de site Okra omschrijft op een tamelijk beknopte manier.
De rechter kant van de serre wordt klaar gelegd voor vroege teelten.
De oude grond is weggevoerd in de tuin. Die kant van de serre is ook goed onder water gezet.
Nu is er een tamelijke laag mest als grondlaag gelegd.
Er wordt een laag gewone grond boven de mest aangebracht.
Die grond werd over een deel van de tuin als licht bovenlaagje afgeschept met onkruid en al. Het geheel wordt nu nog afgewerkt met een laagje compost.
04-12-2013 om 21:15
geschreven door tuinblog d
03-12-2013
winterui
De winterui is ook een van die groenten die niet meer kweek Het voordeel is dat hij 14 dagen eerder oogstbaar is dan de voorjaarsajuin. Winterui kan afsterven en moet zeker op droge grond worden geplant.
Dat vond ik niet de moeite waard. Het is dan beter dat de grond rust. Als je in januari in de serre een rijtje plant heb je die nog vroeger. Alles hangt natuurlijk af van de uren zonneschijn en van de koudegraad. Je kan ze ook planten op een laagje paardenmest die de warmte in de hand werkt. Je kan ook een rijtje bewaarajuin meer planten in het voorjaar. Zo kan je ajuin hebben tot de nieuwe oogst aanbreekt. Het ene jaar bewaart de ajuin beter dan het andere. Je kan het min of meer inschatten maar heel zeker hoe lang hij goed zal blijven ben je nooit.
De raad van velt om uien te bewaren: Heb je ui in je tuin, zorg er dan voor dat je bij het oogsten de beschimmelde exemplaren verwijdert. De rest spreid je uit op een droge en goed geventileerde plaats. Laat ze niet te lang in felle zon. Leg ze eventueel op roosters, in kisten of hangnetten, zodat er voldoende ventilatie plaatsvindt. Na ongeveer 1 week zijn de uien mooi droog en kun je het overtollige verdorde loof verwijderen. Daarna leg je ze in bakjes of hang je ze op in een droog, goed verlucht lokaal. Uien verdragen sterke vorst, dus in de kelder kun je zo ook bewaren. Door vocht gaan ze wel rotten. http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1446&Itemid=442
Winterui is een tussendoortje en dus geen bewaarajuin.
Geschikte rassen voor winterteelt -Malakoff: vroegste, platte, witte ui – zeer vorstbestendig. -Elody: vroege, witte ui -
goed vorstbestendig.
-Blanc de Vaugirard:
witte, platte ui, sterk en vorstresistent.
-Sensyui Yellow: Japanse, gele platronde variëteit. Die laat je best onder glas overwinteren.
-Radar; gele, bolronde ui, hard en vorstresistent plus goede opbrengst.
Die winterui wordt nu sterk vooruitgeschoven omwille van zijn grote weerstand.
Ik plantte ofwel ‘gele van Zwijndrecht’ of ‘blanc de Vaugirard’. Deze laatste kreeg ten lange laatste mijn voorkeur omdat hij mooier en sterker was.
03-12-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
02-12-2013
minserre nuttig maken in de winter
Vorige jaren werd in de miniserre telkens late veldsalade geteeld. Deze winter dreigde ze leeg te staan want de veldsalade gaat onder de koepel.
We hadden heel mooie andijvie die tijdig werd gezaaid en geplant. De opbrengst was bijzonder goed.
Die is nu allemaal geoogst en hebben we alleen nog een deel andijvie in de wisselteelt op vak 1. Die is laat gezaaid, wat te laat om nog een grote opbrengst te hebben.
Vak 1 vulde ik met groenlof en andijvie. Het was laat maar ik had de plantjes toch. Ik dacht dat ze allemaal nog wel goed genoeg zouden zijn voor de kippen.
Het groenlof is ondertussen al gevoed aan de kippen maar de andijvie staat er nog.
De andijvie deed het veel beter dan het groenlof zodat ik besloot ze maar voor ons te houden. De miniserre werd boven de twee eerste rijen geplaatst en de rest zullen we maar zo oogsten. Als twee kropjes niet volstaan dan nemen we er maar drie ineens. Ik hoop de kroppen onder het serretje zo een tijdlang te kunnen beschermen tegen de koude.
Elke week, tot in het voorjaar zal ik proberen om in het weekend een recept te plaatsen. Het is mogelijk dat het de hele winter een vegetarisch recept is. Mijn vrouw heeft en eigen vegetarisch wokrecept samen gesteld. Dit wil ik plaatsen als de opener van dit nieuwe winterseizoen met weinig tuinarbeid.
Tofugyros met pastinaak, venkel en paprika.
tofugyros
Ingredienten: - +/- 400 gr tofu gyros - pastinaak wortels - knolvenkel - paprika rood of geel - ui naar believen - olijfolie - kokosmelk - ‘râs el Hânout’ kruiden - eventueel wat zout en peper en kaneel
Bereiding: - Alle groenten worden gereinigd, gewassen en fijn gesneden op je eigen wokgroente maat. - Zorg er voor dat de pastinaak in de grootste hoeveelheid aanwezig is voor de smaak. - De tofugyros, pastinaak, venkel, paprika en ui worden eerst ‘gewokt’ in een weinig olijfolie. - Als het aanstalten maakt om aan te branden, kan je een beetje water aan toevoegen. - De kokosmelk wordt er op het einde aan toegevoegd bij het op smaak brengen met de kruiden. - Een snuifje kaneel kan de zaak nog wat pittiger laten smaken.
Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling. Er bestaan drie samenstelingen die afhankelijk van het gerecht en gebruik gemengd worden : L'msagna, Lamrouzia en Monuza. Het wordt gewoonlijk gebruikt bij wild, lamsvlees, kip, couscous en rijst.
Bij Colette moet je nooit vragen naar precieze hoeveelheden. Zij is een steeds improviserende kokkin. Ze proeft tot het, wat smaak betreft, voldoet. Onze dagelijkse hoofdmaaltijd is hier voor mij een dagelijks feest.
In elk geval wens ik je steeds smakelijk eten en vegetarisch is lekkerder dan je denkt.
Ik kreeg onlangs een merkwaardige mail van Robert V.H. Dagelijkse citroen als geneesmiddel.
Om vanaf nu toe te passen bij u thuis: gebruik elke dag een CITROENTJE. Het enige wat je nodig hebt is een bevroren citroen
-Veel koks in restaurants en eetgelegenheden gebruiken of consumeren de gehele citroen waarbij niets verloren gaat. -Plaats de gewassen citroen in de vriezer en als die bevroren is rasp dan de gehele citroen (zonder te schillen) en strooi het over het eten.-De lijst waarvoor je het kunt gebruiken is eindeloos: o.a. salades, ijs, soepen, cereal producten, macaroni, spaghetti saus, rijst, sushi, visgerechten
En dit zijn de geweldige voordelen van citroen: -smaak verbetering van de gerechten, de schil van de citroen bevat 5 tot 10 maal meer vitaminen dan het sap! -Citroen verwijdert giftige stoffen in het lichaam, maakt kankercellen kapot, Citroen is 10.000 keer sterker dan chemotherapie. -Het meest interessante is de werking op cystes en tumoren
Waarom weten we dit niet? -Het maken van de synthetische versie van dit product genereert voor de laboratoriums een enorme winst. -De citroen is een bewezen remedie tegen alle soorten kanker, het werkt als een anti microspectrum tegen bacteriële infecties, -Is effectief tegen parasieten en wormen, reguleert de bloeddruk als die te hoog is en is een antidepressivum. En het werkt ook tegen stres en neurologische aandoeningen.
De bron van deze informatie is fascinerend. -Het komt van een van de grootste producenten van geneesmiddelen in de wereld. -Na meer dan 20 laboratorium tests sinds 1970, laten de extracten zien dat ze de kwaadaardige cellen van 12 kankers vernietigen. -Ook de kwaadaardige cellen van de darm, borst, prostaat,longen en pancreas. -De samenstelling van deze vrucht laat zien dat deze10.000 x beter is dan het product Adriamycin. -Dit is een geneesmiddel dat gewoonlijk chemotherapeutisch in de wereld wordt gebruikt om de groei van kankercellen te stagneren.
En wat nog meer verbazingwekkend is, deze soort van therapie met citroenextract vernietigt alleen kwaadaardige kankercellen en heeft geen invloed op gezonde cellen.
-Dus, deze citroen goed wassen, vries ze in en rasp ze. -Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!!!
CITROEN MET SCHIL IS DUS KEI GEZOND!
Ik ben razend benieuwd naar de reactie van mensen die hier meer over weten!?
Tot zover de inhoud van de mail die ik qua presentatie wat bewerkte. Ja, wie brengt dat aan het licht en wie zal elke dag een citroen eten met pel en al?
29-11-2013 om 05:45
geschreven door tuinblog d
28-11-2013
warmoes
De warmoes was dit jaar bijzonder uit de kluiten gewassen.
Gisteren heb ik de bladeren met de breedste stengels geoogst voor één van mijn zusters en haar dochter. Zij zijn beiden verzot op warmoes maar in hun zandgrond zijn de resultaten pover. Die stengels waren veel te mooi voor de kippen.
Die heel mooie bladeren met brede stengels wilde ik ook niet laten vervriezen. Ze verdragen een beetje vorst maar het bladgroen dat nu nog mooi is lijdt toch onder de vorst. Het is voor warmoes een uitzonderlijk jaar. Wat er nu nog staat heeft de grootte van een gewoon jaar.
De tuin is aan het leeglopen. De selderij laat ik staan tot ze vervriest. De spinazie wordt weldra geoogst en de veldsla zal geleidelijk verdwijnen uit het tuinbeeld. De laatste kroppen van de andijvie, in de combinatieteelt, zijn ook richting keuken gegaan.
28-11-2013 om 07:00
geschreven door tuinblog d
27-11-2013
pastinaak
Het blijft een zoeken om een bijdrage vlot te plaatsen. De ene keer lukt het wat beter dan de andere keer.
Vandaag is de pastinaak binnen gehaald.
Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), pinkternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Door de lengte van de penwortel is de groente niet geschikt voor teelt op zware kleigronden. De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid. Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien. Hoewel de pastinaak al in de zomer kan worden geoogst wordt hij meestal gezien als wintergroente. Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest, dit zou de smaak ten goede komen. Oogsten is de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond niet dood vriest. http://nl.wikipedia.org/wiki/Pastinaak
Niet tegenstaande ik hier kleigrond heb zaai ik er elk jaar met wisselend succes.
Het ene jaar heb ik meer gespleten en /of vertakte wortels dan het andere jaar.
Dit jaar zijn er veel wortels die open zijn gebarsten en slechts één vertakte.
De zuiverste wortels zijn allemaal samen in een emmer geplaatst in potgrond.
Ik denk dat het beter is dat de wortels elkander niet raken. Daarom leg ik ze plat en voeg laagje na laagje wat grond toe.
Wij hebben hier niet de zwaarste kleigrond en door bijna dertig jaar toedienen van compost is hij optimaal geworden. Toch haal ik de wortels uit de grond en plaats ik ze in een bak of emmer in potgrond. De enige reden is dat ik ze wil beschermen tegen woelmuizen en ander ongedierte dat ze ook lust.
27-11-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
26-11-2013
spelbrekers
Het natte weer en mijn rugklachten beperken het werken in de tuin. Momenteel zijn beide spelbrekers nogal actief.
Eens ik in beweging ben gaat dat maar het is er voor en erna. Je moet in beweging geraken maar je moet af en toe ook wat rusten. Dan is liggen voor mij, de enige goede oplossing. In beweging zijn en een tijd blijven is beter dan gaan liggen. Zitten is de grootste vijand van mensen met rugklachten. Daarom beperk ik het computer werk tot telkens een kwartier.
Als de pijn aansleept doe ik beroep op een ‘Osteopaat’. Dan ben ik weer voor langere tijd gerust. De voorwaarde is dan wel dat ik geen domme dingen doe. De laatste jaren doe ik er nog één keer per jaar beroep op. ---------------------------------------------------------------------------------- Wat zijn dan die domme dingen? bv.: een werk waarvan ik weet dat het te zwaar is voor mij, toch zelf proberen. Ook te lang met hetzelfde bezig zijn kan moeilijkheden veroorzaken. -------------------------------------------------------------------------------------
26-11-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
25-11-2013
vlees of geen vlees
Wij doen een experiment door zo weinig mogelijk vlees te eten.
Ik ben op zoek gegaan naar op de eerste plaats wat de voordelen zijn van geen vlees te eten.
Op de site:http://www.wakkerdier.nl/wat-kun-jij-doen/diervriendelijk-eten/geen-vlees-eten vond ik direct 10 voordelen van geen vlees te eten of toch zo weinig mogelijk
Daarna ga ik natuurlijk ook op zoek wat vleeseters vertellen over de voordelen van vlees eten. Ik vind hier geen lijst van voordelen maar o.a. een verwijzing naar een dieet Op http://www.projectleven.nl/paleo-dieet-slow-carb/ Kiezen voor paleo of slow carb dieet?
Het paleo dieet is het principe dat je eet zoals onze voorouders deden. De focus ligt op groente, vis, vlees en noten. De filosofie is dat ons lichaam zich heel erg langzaam aanpast aan nieuwe eetgewoonten. Evolutionair is het eten van koolhydraten zoals in brood en pasta heel erg nieuw. Onze spijsvertering en onze verbranding zijn er nog helemaal niet op aangepast.
Ga maar eens op volgende site: http://www.salusi.nl/eiwitrijke-voeding-lijst-eiwitrijk-voedsel/
Het gaat dus over eiwitrijke voeding met een complete lijst. Je krijgt een lawine aan informatie en begin dat maar eens allemaal te lezen.
Ga er maar eens op zien en leer op zijn minst bij.
Persoonlijk moet ik zeggen dat ik me beter voel sinds ik slechts één keer per week vlees eet. De grootste waarheid is dat het uiterst moeilijk is om van eetgewoonte te veranderen. Ik moet dan ook regelmatig mijn vleeshonger intomen. Als ik voorbij een vleesstand liep kwam het water in mijn mond. Maar wees gerust, het vermindert hoor en met de duur gaat het helemaal over. Toch is het af en toe nog tanden bijten.
Seniorennet werkt nu met een andere editor. Het is voor mij een grote aanpassing. Ik hou de bijdragen kort.
Als ik hulp krijg in de tuin zorg ik altijd dat er binnenwerkjes zijn voor als het regent.
Woensdag bleef het niet droog en verfde mijn broer eerst de barbecue met speciale ijzerverf.
Het blad van de tuintafel werd geverfd in de garage.
De poten kregen hun beurt in mijn atelier.
Nu staat de tafel klaar om op zolder te overwinteren. Ik wacht op hulp.
De tafel is 31 jaar oud en kreeg elke jaar een vers laagje verf na degelijk wrijfwerk.
De poot van de parasol kreeg in de garage een nieuwe laag verf. Het verven gebeurt vóór of in de winter. In het voorjaar of in de zomer is daarvoor geen tijd.